Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Φάνης Κουρεμπές: Απάντηση στον Βουλευτή Χρίστο Δήμα που προσπαθεί να βαπτίσει το κρέας …ψάρι.

- Advertisement -

Σε επικοινωνία του Korinthostv με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, δήλωσε τα εξής: Η ερώτηση των βουλευτών της ΝΔ προσπαθεί να βαπτίσει το κρέας …ψάρι. Προσπαθεί, μάταια, να πείσει τον αγροτικό κόσμο ότι η προσπάθεια απαξίωσης του ΕΛΓΑ επί των ημερών της και τα σχέδια για να μπει η ιδιωτική ασφάλιση και στην αγροτική παραγωγή ήταν «λύσεις για ισχυροποίηση του ΕΛΓΑ»….

Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Οι ζημιές του 2014, σε φυτική παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο ήταν πράγματι 161,6 εκατ., όμως  η αποπληρωμή τους ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2016. Αιτία η κατάσταση του οργανισμού και κυρίως οι υποχρεώσεις που απορρέουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις. Συγκεκριμένα το 2010, λόγω των 4 δισ. χρεών του ΕΛΓΑ από τις πελατειακές πολιτικές των προηγούμενων δεκαετιών, ο οργανισμός εντάχθηκε στους γενικούς φορείς της κυβέρνησης, με την υποχρέωση να εκτελεί συγκεκριμένους προϋπολογισμούς και για να τους παραβεί να χρειάζεται την έγκριση του ΓΛΚ. Διαδικασία αργή και με πολλές απαιτήσεις. Η διαδικασία αυτή ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2015 λόγω των μεγάλων ζημιών του 2014, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει 5 μήνες.

Τα έσοδα του ΕΛΓΑ  προέρχονται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών. Τα ταμειακά διαθέσιμα που επικαλείται η ΝΔ προέκυψαν γιατί δεν είχαν πληρωθεί οι ζημιές του 2014.  Και αυτές οι ζημιές πληρώθηκαν, και του 2015 πληρώθηκαν και μέχρι την τρέχουσα εβδομάδα θα έχει εκκαθαριστεί το 50% περίπου των ζημιών του 2016. Επίσης, και τα ΠΣΕΑ του 2011 και 2012 πληρώθηκαν το 2015 και 2016 και συνεχίζονται κανονικά οι πληρωμές σε μηνιαία βάση, και τα 50 εκ. στην τράπεζα της Ελλάδος υπάρχουν για να καλύψουν όταν χρειαστεί έκτακτες ανάγκες. Ακόμα και οι ζημιές του Ιανουαρίου του 2017 που τώρα είναι στη διαδικασία εκτίμησης θα έχουν εκκαθαριστεί μέσα στο εξάμηνο όπως είπε ο Υπουργός από το βήμα της Βουλής. Μέχρι τέλος Ιουνίου στις πιο δύσκολες περιπτώσεις θα έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή των ζημιών του 2016, δίνοντας μάλιστα τη δυνατότητα στους παραγωγούς να πληρώσουν τις εισφορές του 2016 μέχρι 30/6/2017.
Να πληροφορήσουμε ακόμα, τη ΝΔ πως σύμφωνα με το θεσμικό πλαίσιο ο ΕΛΓΑ μπορεί να καταβάλει τόσα χρήματα, ως αποζημιώσεις κάθε χρόνο, όσα εισπράττει από ασφαλιστικές εισφορές. Πράγματα που αν τα αγνοείς δεν μπορείς να σχεδιάσεις πολιτική για τον οργανισμό. Το μόνο που μπορείς είναι να κινδυνολογείς και η παραπληροφορείς.

Να το πούμε για άλλη μια φορά γιατί η «επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως»:  εάν χρειαστεί να υπερβούμε τα προϋπολογισμένα ποσά για αποζημιώσεις, απαιτείται αναθεώρηση του προϋπολογισμού. Διαδικασία που καθυστερεί, με αποτέλεσμα ένα μέρος των αγροτών να αργεί υπερβολικά να αποζημιωθεί. Με το μέτρο της προκαταβολής του 80% της αποζημίωσης εκτιμάμε ότι όλοι θα πληρωθούν και αν χρειαστεί αναθεώρηση η καθυστέρηση θα είναι ίδια για όλους και μόνο για το 20% της αποζημίωσης. Αν δεν χρειαστεί αναθεώρηση, με την ολοκλήρωση των εκκαθαρίσεων τον Ιούνιο θα δοθεί το υπόλοιπο 20%.

Το άρθρο 71 του ν. 4235/2014 δεν αναφέρει ούτε τον όρο ακαρπία, ούτε τον όρο καρπόπτωση. Ο υπογράφων το νόμο ας τον ξαναδιαβάσει

Άρθρο 71

Στην παρ. 1 του άρθρου 5 του ν. 3877/2010 (Α ́ 160)

προστίθεται περίπτωση ιγ ́ ως εξής:

«ιγ. Λοιπές δυσμενείς καιρικές συνθήκες, οι οποίες από κοινού ή μεμονωμένα επηρεάζουν μειωτικά την εξέλιξη της αναμενόμενης παραγωγής δενδρωδών καλλιεργειών, πάνω από ορισμένο ποσοστό κατά νομό, σύμφωνα με την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου. Για το σκοπό αυτόν συγκροτείται με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Επιστημονική Επιτροπή για την τεκμηρίωση των ανωτέρω.»

 Παρόλα αυτά, και το 2015 και το 2016 συστήθηκαν με εντολή του ΥΠΠΑΤ  επιστημονικές επιτροπές για να διερευνηθεί αν η ακαρπία και η καρπόπτωση οφείλεται σε αίτια καλυπτόμενα από τον ΕΛΓΑ. Και τις 2 χρονιές τα πορίσματα ήταν αρνητικά.

Το μέτρο 17 του ΠΑΑ είχε ένα όφελος και μια φάκα. Με το τυράκι των 200 εκ για 7 χρόνια έβαζε από το παράθυρο την ιδιωτική ασφάλιση στην αγροτική παραγωγή. Αν σε αυτό συνυπολογίσουμε και την απαξίωση του οργανισμού, θα καταλάβουμε εύκολα πως οι εκλογές σταμάτησαν ένα προσχεδιασμένο έγκλημα. Προκαλεί μάλιστα απορία και η σημερινή στάση αγροτοσυνδυκαλιστών της ΝΔ που κόπτονται για την ιδιωτική ασφάλιση και τα οφέλη της. Για ποιους θα είναι τα οφέλη, αποφεύγουν να μας πουν.

Η λίστα των προτάσεων της ΝΔ περιείχε ενδιαφέροντα πράγματα: υλικοτεχνική υποδομή της προηγούμενης δεκαετίας, εργαζόμενοι σε ομηρία, μελέτη για αύξηση ασφαλίστρου, μελέτη για ασφάλιστρο για την ακαρπία που αγγίζει το 20% της ασφαλιζόμενης αξίας, μέτρα για ιδιωτική ασφάλιση, συμβάσεις ληγμένες που ανανεώνονταν χωρίς διαγωνισμό.

Προχωρήσαμε στην τακτοποίηση ζητημάτων, θωρακίζουμε στο θέμα της υποδομής τον οργανισμό. Δεν προχωρήσαμε σε αύξηση ασφαλίστρου χωρίς να έχουμε μέχρι σήμερα επιπτώσεις στα οικονομικά μας στοιχεία, πιστοποιούμε τις διαδικασίες μας, είμαστε στην τελική διαδικασία της προκήρυξης του μέτρου 5, εφαρμόζουμε την ηλεκτρονική δήλωση ζημιάς,  ξεκινήσαμε την διερεύνηση για νέα ασφαλιστικά προϊόντα βασικής και προαιρετικής ασφάλισης.

Δυστυχώς για τη ΝΔ, όσες προσπάθειες και να κάνει, ο αγροτικός κόσμος ανακτά πάλι την εμπιστοσύνη στον ΕΛΓΑ. Εμπιστοσύνη που οι πολιτικές των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων προσπάθησαν να απαξιώσουν.

Ο ΕΛΓΑ με την πολιτική βούληση της κυβέρνησης και τη βοήθεια των αγροτών, θα εξελίσσεται καθημερινά σε έναν οργανισμό αρωγό της αγροτικής παραγωγής την οποία θα στηρίζει, αξιοποιώντας την εμπειρία του προσωπικού, προσφέροντας συνεχώς, όλο και πιο έγκυρες και έγκαιρες υπηρεσίες.

korinthostv.gr

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Πες τα Φάνη, δίκιο έχεις. Άσε τον Δήμα και την παράταξή του και ψηφίζετε σταθερά τον Αλέξη διότι ίσως κάποια στιγμή μέσα στο επόμενο μισό του αιώνος, σκίσει τα μνημόνια. Αυτό που ζητάτε εσείς οι 'φουκαράδες' είναι πλήρη φοροαπαλλαγή και τις οφειλές σας να τις αναλάβει η πλουτοκρατία. Δεν είναι έτσι ρε ανεπρόκοπε;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog