Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Γιατί ο Μητσοτάκης επιμένει σε εκλογές και μιλάει για 4ο μνημόνιο

- Advertisement -

Ο γρίφος των δανειακών αναγκών της Ελλάδας και το πρόβλημα της χρηματοδότησης μετά το 2018…

Η επιμονή του Κυριάκου Μητσοτάκη να ζητήσει εκ νέου εκλογές βάζοντας ως πρώτη του προτεραιότητα την εκδίωξη του Αλέξη Τσίπρα παρά το διαφαινόμενο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έχει στραμμένο το βλέμμα στην πέραν του 2018 περίοδο, καθώς κατά τη ΝΔ αυτό που διακυβεύεται σ’ αυτή τη συγκυρία είναι το πώς τελικά θα καταστεί ικανή η χώρα να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες μετά το τέλος του 3ου μνημονίου.

Κατά τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τους επιτελείς του η κυβέρνηση με την παρούσα διαπραγμάτευση προεξόφλησε ότι χώρα δεν θα βγει από την κρίση ούτε το 2019. Σύμφωνα με την αποτίμηση που κάνουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας δεν κέρδισε τίποτα συγκεκριμένο στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ταυτόχρονα έχει εγκλωβίσει τη χώρα σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτή τη διάσταση θέλησε να αναδείξει και τη Μεγάλη Τετάρτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρέμβασή του στη βουλή όταν απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό και δικαιολογώντας την άρνηση της ΝΔ να στηρίξει όταν έρθει το πακέτο της συμφωνίας, σημείωσε ότι «δεχθήκατε μέτρα, χωρίς ρύθμιση για το χρέος και μάλιστα, χωρίς καμία εξασφάλιση για χρηματοδότηση μετά το 2018. Τέταρτο Μνημόνιο χωρίς λεφτά, αυτό συνομολογήσατε».

Ουσιαστικά στη ΝΔ αυτό που λένε είναι πως το γεγονός ότι μόνο την πρώτη διετία μετά το τέλος του 3ου μνημονίου (2019-2020) υπάρχουν δανειοδοτικές ανάγκες περίπου 30δις ευρώ και με δεδομένη τη σημερινή κατάσταση της πραγματικής οικονομίας είναι αδύνατη η έξοδος στις αγορές για την εξεύρεση χρηματοδότησης. Ως εκ τούτου κατά τον ίδιο αυτό συλλογισμό καθίστανται αναγκαία, όσο δεν θα αλλάξει σύντομα κάτι στην πορεία της οικονομίας, μια ακόμα δανειακή σύμβαση.

Αυτό όμως που φοβίζει τη ΝΔ είναι πως μέχρι στιγμής δεν φαίνεται ρεαλιστικό είναι ένα τέτοιο σενάριο ενός ακόμα δανείου από τους Ευρωπαίους και σ’ αυτό το πλαίσιο κατά διαστήματα τον τελευταίο καιρό ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι επαναφέρει το σενάριο του Grexit. Άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτό το κλίμα άφησε να εννοηθεί ότι εισέπραξε από μερίδα βουλευτών του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας κατά το πρόσφατο ταξίδι του στο Βερολίνο.

Οι πληροφορίες, επιπλέον, θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να γίνεται αποδέκτης ανάλογων επισημάνσεων σχετικά με το σενάριο του Grexit, κατά το ταξίδι του στις ΗΠΑ το περασμένο φθινόπωρο, επισημάνσεων που έχουν την προέλευσή τους από σημαντικούς οικονομολόγους με γνώση από πρώτο χέρι για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ Ελλάδας και δανειστών.

Σ’ αυτό το πλαίσιο κατά τη ΝΔ τα πράγματα εξελίσσονται έτσι που όσο καθυστερούν οι εκλογές το δίλημμα θα γίνεται 4ο μνημόνιο ή Grexit και στην κατεύθυνση αυτή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν ότι όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση θα γίνεται μη αναστρέψιμη και κατ’ επέκταση δύσκολα διαχειρίσιμη τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο.

- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 3:00 μ.μ. μπα, εγώ θα έλεγα ότι ο λόγος είναι πως το κεφάλι σου είναι άδειο. Θες τσίπρα? Φά'τον στη μάπα. Εμείς τι σου φταίμε ρε χαραμοφάη?

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog