Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποια είναι τα ιστορικά στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε και πέθανε

- Advertisement -

Πόσο σίγουροι μπορούμε να είμαστε ότι ο Ιησούς Χριστός έζησε στην πραγματικότητα;…

H ιστορική απόδειξη για την ύπαρξη του Ιησού από τη Ναζαρέτ είναι διαχρονική και ευρέως διαδεδομένη. Μέσα σε λίγες δεκαετίες, στο διάστημα των οποίων υπολογίζεται η διάρκεια της ζωής του, αναφέρεται από τους Εβραίους και τους Ρωμαίους ιστορικούς καθώς επίσης και σε δεκάδες χριστιανικές γραφές.

Τι μας λένε οι χριστιανικές γραφές;

H αξία αυτών των στοιχείων έγκειται στο γεγονός ότι ήταν τόσο πρώιμα όσο και λεπτομερή. Τα πρώτα χριστιανικά κείμενα, είναι οι επιστολές του Απόστολου Παύλου και οι μελετητές συμφωνούν στο γεγονός ότι η πρώτη από αυτές τις επιστολές γράφτηκε 25 χρόνια μετά τον θάνατο του Ιησού, ενώ τα Ευαγγέλια στην Καινή Διαθήκη που αναφέρονται με λεπτομέρειες στη ζωή του Ιησού αναφέρουν ότι η πρώτη επιστολή του Απόστολου Παύλου γράφτηκε περίπου 40 χρόνια μετά τον θάνατο του Χριστού. Όλα αυτά συμφωνούν με τις ζωές πολλών αυτοπτών μαρτύρων εκείνης της περιόδου και παρέχουν περιγραφές που συμβαδίζουν με τον πολιτισμό και τα τοπογραφικά χαρακτηριστικά της Παλαιστίνης κατά τον πρώτο αιώνα. Είναι επίσης δύσκολο να φανταστεί κανείς τον λόγο για τον οποίο οι χριστιανοί συγγραφείς επινόησαν μία τέτοια εβραϊκή φιγούρα ενός Σωτήρα την χρονική περίοδο και στο μέρος που βρισκόταν υπό την αιγίδα της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, που ήταν εξαιρετικά επιφυλακτική απέναντι στον Ιουδαϊσμό.

Τι λένε οι μη-χριστιανοί συγγραφείς για τον Ιησού;

Aπό όσο γνωρίζουμε, ο πρώτος μη-χριστανός συγγραφέας, που αναφέρθηκε στην ύπαρξη του Ιησού, είναι ο Ιουδαίος ιστορικός Φλάβιος Ιώσηπος, που ήταν ο πρώτος που έγραψε την ιστορία των Ιουδαίων, στο βιβλίο του «Ιουδαϊκή Αρχαιολογία». Εκεί υπάρχουν δύο αναφορές στον Ιησού. Η μία από αυτές είναι αμφιλεγόμενη καθώς θεωρείται ότι ο ιστορικός επηρεάστηκε από τις χριστιανικές γραφές, αλλά η άλλη θεωρείται πιο αξιόπιστη καθώς αναφέρεται στον Ιάκωβο, που φημολογείται ότι ήταν ο αδελφός του Ιησού.

Εκτός από τον Ιώσηπο στον Ιησού αναφέρονται 20 χρόνια αργότερα επίσης ο Ρωμαίος συγγραφέας Πλίνιος και ο ιστορικός Τάκιτος. Από τον Τάκιτο μαθαίνουμε ότι ο Ιησούς εκτελέστηκε από τον Πόντιο Πιλάτο, ενώ από τον Πλίνο, πληροφορούμαστε για την πρόοδο και τις κατακτήσεις τις οποίες είχε σημειώσει ο χριστιανισμός στη Βηθανία, 70 περίπου χρόνια από τον θάνατο του Ιησού.

Mήπως οι αρχαίοι συγγραφείς αναφέρθηκαν στην ύπαρξη του Ιησού;

Δεν υπήρξε ποτέ καμία συζήτηση στον αρχαίο κόσμο για το αν ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ ήταν μία ιστορική προσωπικότητα. Στις βιβλιογραφίες των Εβραίων Ραβίνων, ο Ιησούς αναφερόταν ως το εξώγαμο παιδί της Μαρίας και ενός μάγου. Μεταξύ των ειδωλολατρών, ο Λουκιανός και ο φιλόσοφος Κέλσος χαρακτήριζαν τον Ιησού ως απατεώνα

Πόσο αμφιλεγόμενη είναι η ύπαρξη του Ιησού σήμερα;

Σε ένα πρόσφατο βιβλίο του ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ονφρέι αναφέρεται στον Ιησού ως ένα μυθικό πρόσωπο και όχι ως μία ιστορική προσωπικότητα. Μερικοί συγγραφείς έχουν υποστηρίξει επίσης κατά καιρούς ότι ο Ιησούς ήταν μία χριστιανική επινόηση και όχι ένα αληθινό πρόσωπο. Παράλληλα, μία πρόσφατη έρευνα στην Αγγλία κατέδειξε ότι το 40% των ενηλίκων δεν πιστεύουν ότι ο Ιησούς ήταν ένα πραγματικό ιστορικό πρόσωπο.

Υπάρχει κάποιο στοιχείο από τον χώρο της αρχαιολογίας που να αποδεικνύει την ύπαρξή του Ιησού;

Μέρος της περίφημης σύγχυσης η οποία εποικρατεί για την ιστορικότητα του Ιησού ίσως έχει προκληθεί από τα αλλόκοτα επιχειρήματα αρχαιολόγων. Πρόσφατα υπήρξαν ισχυρισμοί ότι ο Ιησούς είναι δισέγγονος της Κλεοπάτρα με μερικά αρχαία νομίσματα να φέρεται να απεικονίζουν τον Ιησού με αγκαθωτό στεφάνι.Σε μερικούς κύκλους μάλιστα, ανιχνεύεται ακόμη έντονο το ενδιαφέρον σχετικά με την Σινδόνη του Τορίνο για το σάββανο του Ιησού. Ο Πάπας Βενέδικτος ο 15ος ισχυρίστηκε ότι πρόκειται για κάτι το οποίο κανένας άνθρωπος δεν θα μπορούσε να παράξει και ένα σύμβολο του εορτασμού του Μεγάλο Σαββάτου.

Ωστόσο, είναι δυσκόλο να βρει κανείς ιστορικό που να ασπάζεται τις απόψεις αυτές και να κρίνει το υλικό αυτό ως ιστορικής σημασίας.

Συνεπώς, όπως σημειώνει εξίσου ο Guardian, οι εν λόγω ιστορικές αναφορές δεν είναι επαρκείς ούτως ώστε να γνωρίζουμε αν ο Ιησούς έζησε στα αλήθεια και πέθανε.

*Aποδόθηκε στα ελληνικά από τον The Guardian

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog