Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Το «τσουνάμι» της φετινής γύρης και πως να αντιμετωπίσετε τις αλλεργίες

- Advertisement -

Η γύρη φέτος έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο – κι αν και οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο δεν το έχουν ακόμα καταγράψει επίσημα, καθώς και τί ακριβώς το προκαλεί – όλοι εμείς βλέπουμε το «τσουνάμι» της, να σκεπάζει μπαλκόνια και αυτοκίνητα…

Όσοι άνθρωποι έχουν ευαισθησία στη γύρη, αντιμετωπίζουν συμπτώματα, όπως ρινική καταρροή, δακρύρροια, συμφόρηση, φτέρνισμα και φαγούρα στα μάτια, συμπτώματα δηλαδή, που προκαλεί η αλλεργική ρινίτιδα και οι άλλες εποχιακές αλλεργίες

Οι γιατροί συστήνουν φάρμακα ή ενέσεις ως πρώτη γραμμή άμυνας, λέει ο Randy Young, MD, διευθυντής πνευμονολογίας και ειδικευμένος στις  αλλεργίες και στην Εντατική Θεραπεία στο Penn State Health Milton S. Hershey Medical Center. Ομως, συμπληρώνει, επίσης, ότι η διατροφή, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά το πως αισθάνεστε και την ποιότητα της ζωής σας.

«Αν κάποιος ασθενής μου ζητά να περιορίσει την ποσότητα των φαρμάκων που λαμβάνει, δεν τον αποθαρρύνω από το να προσπαθήσει να δοκιμάσει θεραπείες με βάση τη διατροφή», λέει ο Dr. Young. Είναι γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πολλές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις και την επιρροή της διατροφής στις αλλεργίες, αλλά σίγουρα δεν υπάρχει και κίνδυνος, από μια τέτοιου είδους αντιμετώπιση: «Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχω διαπιστώσει ότι η διατροφή τους βοηθά», συμπληρώνει.

Δείτε κάποια τρόφιμα ή είδη διατροφής που μπορούν πραγματικά να κάνουν τη διαφορά, όταν αντιμετωπίζεται προβλήματα με τις εποχιακές αλλεργίες:

Περισσότερα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

« Τα Ωμέγα 3 λιπαρά οξέα, είτε προέρχονται από ψάρια, είτε από μια κάψουλα ιχθυέλαιου, έχουν αντι-φλεγμονώδεις ιδιότητες», λέει ο Dr.Young. «Ξέρουμε ότι είναι ιδιαιτέρως ευεργετικά στην διατήρηση της καλής γενικής υγείας και με δεδομένο ότι οι αλλεργίες έχουν να κάνουν με φλεγμονή, είναι λογικό ότι τα Ωμέγα-3 λιπαρά οξέα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα στον τομέα αυτό».

Μία γερμανική μελέτη του 2005 υποστηρίζει  αυτή τη θεωρία: Οι Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι μια διατροφή πλούσια σε άλφα-λινολεϊκό οξύ, (έναν τύπο των ωμέγα-3 λιπαρών) που συναντάται σε ξηρούς καρπούς και σπόρους-συσχετίζεται με μείωση του επιπολασμού των αλλεργικών συμπτωμάτων. Μια άλλη ιαπωνική – αυτή τη φορά – μελέτη του 2007,   απέδειξε ότι η πρόσληψη του εικοσαπεντανοϊκού και δεκαεξανοϊκού οξέως (έναν άλλο τύπο ω-3 λιπαρών οξέων, που βρίσκονται σε λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, το σκουμπρί, και οι σαρδέλες) συνδέθηκε, επίσης, με λιγότερα συμπτώματα εποχιακών αλλεργιών.

Προσθέστε προβιοτικά στη διατροφή σας

«Το γιαούρτι και άλλα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά βακτήρια, μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του μικροβιώματος του εντερικού σωλήνα και εμφανίζουν και αντι-φλεγμονώδη δράση», λέει ο Dr.Young. «Υπάρχει ένα μικρό – μέχρι στιγμής – δείγμα, ότι τα τρόφιμα αυτά μπορεί να είναι χρήσιμα στην αντιμετώπιση των αλλεργιών, αν και η έρευνα συνεχίζεται».

Μια πρόσφατη μελέτη του 2017 από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, που χρηματοδοτείται από μία εταιρεία συμπληρωμάτων διατροφής, διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπασχαν από ήπια έως μέτρια αλλεργία, ανέφεραν λιγότερα ρινικά συμπτώματα και καλύτερη ποιότητα ζωής μετά τη λήψη ενός συμπληρώματος που περιέχει το προβιοτικούς παράγοντες (γαλακτοβάκιλλους) και μπιφιντοβακτήρια. Υπάρχουν και άλλες μελέτες που κατέληξαν, επίσης, σε πολύ ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αλλά οι ειδικοί λένε, ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα, μέχρι να γίνουν πραγματικές ιατρικές συστάσεις για τα προβιοτικά.

Κόψτε το αλκοόλ

Το αλκοόλ περιέχει φυσική ισταμίνη, η οποία μπορεί να προκαλέσει έντονα συμπτώματα αλλεργίας, όπως φτέρνισμα, συμφόρηση και καταρροή, οπότε αν ήδη υποφέρετε από αυτά τα συμπτώματα την άνοιξη, καλό θα ήταν να μην πίνετε αυτό το ένα ποτήρι κρασί κάθε βράδυ, το οποίο θα σας κάνει σίγουρα να αισθανθείτε χειρότερα. (Το κρασί και η μπύρα περιέχουν, επίσης, θειώδη, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικά συμπτώματα σε ορισμένους ανθρώπους).

Οι γυναίκες φαίνεται να είναι πιο ευαίσθητες στο «συνάχι» που προκαλείται από το αλκοόλ, σε σχέση με τους άνδρες, σύμφωνα με σουηδική μελέτη του 2005. Ενώ σε μια μελέτη του 2008  που έγινε ανάμεσα σε γυναίκες από τη Δανία, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι, όταν αυτές καταναλώνουν περισσότερα από 14 ποτήρια κρασί την εβδομάδα, σχεδόν διπλασιάζουν τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργικής ρινίτιδας μέσα σε 8 χρόνια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την εβδομάδα.

Τρόφιμα που μπορούν να «πυροδοτήσουν» αλλεργίες

Κάποιοι άνθρωποι με εποχιακές αλλεργίες μπορεί να παρατηρήσουν μια περίεργη αλλεργική αντίδραση, όταν καταναλώνουν ορισμένα φρούτα και λαχανικά. Αυτό ονομάζεται σύνδρομο στοματικής αλλεργίας και μπορεί να προκαλέσει κνησμό (φαγούρα) ή πρήξιμο στο στόμα μετά την κατανάλωση κάποιων τροφίμων.

Αυτά τα συμπτώματα, που προκαλούνται από τις πρωτεΐνες των φρούτων και των καρπών, πολλές φορές σχετίζονται με το είδος της γύρης, στην οποία είναι αλλεργικός ο κάθε άνθρωπος. Για παράδειγμα, οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στη γύρη της σημύδας  (μια πολύ συνηθισμένη αλλεργία της άνοιξης) μπορεί να είναι ευαίσθητοι στα καρότα, τα καρύδια, το σέλινο, τα ροδάκινα, και κάποια άλλα φρούτα που δεν έχουν κουκούτσι. Οι άνθρωποι που είναι αλλεργικοί στο γρασίδι το καλοκαίρι ή στο φυτό αμβροσία το φθινόπωρο, μπορεί να αισθανθούν φαγούρα, εάν φάνε ντομάτα, πεπόνια, πορτοκάλια, μπανάνες και κολοκυθάκια.

Παρ’όλα αυτά να τρώτε φρούτα και λαχανικά

Αν εξαιρέσουμε τις παραπάνω σπάνιες περιπτώσεις του συνδρόμου στοματικής αλλεργίας, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ίσως ένας από τους καλύτερους τρόπους που μπορείτε να επιλέξετε για να παλέψετε για εποχιακές αλλεργίες με τη διατροφή. Γιατί; Επειδή τα φρούτα περιέχουν πολλά  αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C, (ένα φυσικό αντιισταμινικό) και το ανοσοποιητικό σύστημα  μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό σας να καταπολεμήσει τις αλλεργίες και να σας βοηθήσει στην αντιμετώπιση των εποχιακών συμπτωμάτων.

Περισσότερη «Μεσόγειος»- λιγότερη μαργαρίνη

Μια πολύ πρόσφατη μελέτη του 2007 διαπίστωσε τα παιδιά στην δική μας Κρήτη, τα οποία ακολουθούσαν μεσογειακή διατροφή, είχαν 66% λιγότερα συμπτώματα αλλεργικής ρινίτιδας από όσα δεν έκαναν παραδοσιακή διατροφή. Αυτό δεν είναι εντελώς φυσιολογικό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι η δημοφιλής αυτή διατροφή είναι πλούσια σε αντι-φλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές, όπως οι ξηροί καρποί, οι σπόροι, τα ψάρια,και τα φρούτα και τα λαχανικά.

Σε σύγκριση με τον τυπικό Δυτικό τρόπο διατροφής, η μεσογειακή δίαιτα είναι επίσης πολύ χαμηλότερη σε ωμέγα-6 λιπαρά οξέα (λιπαρές ενώσεις που βρίσκονται στο κόκκινο κρέας και τη μαργαρίνη), τα οποία προκαλούν το σχηματισμό των φλεγμονωδών χημικών ουσιών, που ονομάζονται προσταγλανδίνες. Στην πραγματικότητα, τα παιδιά στην ίδια μελέτη, που κατανάλωναν πολύ μαργαρίνη, ήταν πιο πιθανόν να υποφέρουν από αλλεργίες και άσθμα, από εκείνα που έτρωγαν πολύ λίγο ή καθόλου μαργαρίνη.

Με πληροφορίες από health.com και time.com

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog