Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα σχέδια Σκουρλέτη για τις δημοτικές και τις Περιφερειακές εκλογές

- Advertisement -

Τη θέσπιση ανωτάτου ορίου θητειών για τους αιρετούς των ΟΤΑ αλλά και παράταση της θητείας των αιρετών – λήγουν στις 30 Αυγούστου του  2019 – έως το Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο προαναγγέλλει ο Πάνος Σκουρλέτης…

Εμφανίζεται ως ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να μεταθέσει την έναρξη της αυτοδιοικητικής περιόδου την 1η Ιανουαρίου αντί για την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο υπουργός ζητεί να «αποσυσχετιστεί» η ημερομηνία των εκλογών με τις τοπικές και περιφερειακές.

«Οι εκλογές είναι βέβαιο ότι δεν μπορεί να γίνουν νωρίτερα από το τέλος της παρούσας θητείας, αυτό είναι ξεκάθαρο, άρα αν θα αλλάξει λοιπόν η ημερομηνία θα είναι έτσι ώστε να πάμε πιο πέρα, πιο πίσω δηλαδή. Εγώ θεωρώ απαραίτητο το να αποσυσχετιστεί η ημερομηνία διεξαγωγής των ευρωεκλογών από εκείνη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών. Λειτουργεί παραμορφωτικά για τον χαρακτήρα των αυτοδιοικητικών εκλογών το να συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές. Το διακύβευμα είναι άλλο στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, δεν έχουμε ανάγκη από μια τέτοιου είδους αν θέλετε υπερπολιτικοποίηση, υπερκομματικοποίηση των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών», τονίζει.

Για την θητεία των αιρετών αναφέρει πως το υπουργείο προσανατολίζεται στην καθιέρωση θητειών, ο αριθμός των οποίων θα καθοριστεί ανάλογα με τη διάρκεια της κάθε θητείας: Δύο αν διατηρηθεί η πενταετία ή τρεις αν επανέλθει η τετραετία.

Για την καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ο κ. Σκουρλέτης σε συνέντευξή του στο aftodioikisi.gr αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να εμπεριέχει και στοιχεία πλειοψηφικού συστήματος, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αδυναμίας λήψης αποφάσεων από την δημοτική αρχή που δεν θα έχει κατορθώσει να συγκεντρώσει το 50% + 1 ψήφο από την α΄ Κυριακή.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι ενδεχομένως μια παράταξη να μπορεί να έχει την απόλυτη πλειοψηφία στο δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο ακόμα κι αν λαμβάνει ποσοστό άνω του 45%, ενώ θα προωθηθούν ασφαλιστικές δικλείδες «έτσι ώστε να αποφύγουμε δυσλειτουργίες στα ζητήματα των αποφάσεων που αφορούν κρίσιμους τομείς των δήμων που μπορεί να έχουν να κάνουν με τον προϋπολογισμό, με το πρόγραμμα τεχνικών έργων κτλ».

Οι τελικές θέσεις του υπουργείου για τις αλλαγές στον Καλλικράτη αναμένεται να κατατεθούν τον Ιούνιο, ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο τον Σεπτέμβριο.

Σχετικά με το πολυνομοσχέδιο, το οποίο περιέχει, μεταξύ άλλων, ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ, ο κ. Σκουρλέτης ανέφερε ότι πιθανόν εντός της εβδομάδας να εισαχθεί στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής.

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Για να ξαναβγεί ο Γκιώνης το '19 ο "μάγος" των μεταγραφών θα βάλει το χεράκι του και θα κάνει μεταγραφές.
    Ενώ δεν αποκλείεται να σχηματίσει και δήθεν διαφορετικούς συνδυασμούς που στο δεύτερο γύρο θα ενωθούν με τον Γκιώνη.
    Το ζήσαμε με τον πρωτονοταρίο το 2006 με τον πετρίτση το 2010 και με την πρωτοβουλία του Στάμου το 2014, και θα το ξαναζήσουμε το 2019 με το δυσαρεστημένο Μπισμπίκη ( προσωπική εκτίμηση είναι αυτή)!

  2. Ωραια για να εχουν το προς το ζην μεχρι το 2019 και οι νεαροι που δεν θελουν να δουλεψουν και βολευτηκαν σε μια καρεκλα .
    Με δεκα μασελες ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog