Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κοινοβ. πηγές ΣΥΡΙΖΑ: Εάν δεν πάρουμε το χρέος η σύγκρουση με τους δανειστές θα είναι σφοδρή

- Advertisement -

Ο Νίκος Βούτσης χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους, είπε το εξής αμφίσημο: Οι βουλευτές πριν να κληθούν να ψηφίσουν τα μέτρα του πολυνομοσχεδίου, θα γνωρίζουν και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος…..

Προσδιορίζοντας μάλιστα την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στις 17-18 Μαϊου, ήγειρε ευλόγως το ερώτημα: Αφού το Eurogroup στο οποίο η κυβέρνηση προσδοκά να να γίνει η συζήτηση για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα πραγματοποιηθεί στις 22/05, τινί τρόπω θα είναι σε θέση οι βουλευτές να πληροφορηθούν νωρίτερα μια συζήτηση που εκκρεμεί; Τι είδους σχήμα πρωθύστερο είναι ετούτο;

Τελικώς, η σιβυλλική δήλωση του προέδρου της Βουλής, ως φαίνεται είχε αποδέκτες το εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου η αγωνία για την έκβαση της μάχης για το χρέος, συναρτήσει των εξαιρετικά επώδυνων μέτρων που καλούνται να ψηφίσουν, προκαλεί αγωνία και επιφυλάξεις.

Επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν κατά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Παρασκευή, όπου η Τασία Χριστοδουλοπούλου ζήτησε ρητή αναφορά στο πολυνομοσχέδιο της δέσμευσης του Αλέξη Τσίπρα πως τα μέτρα που ψηφίζονται για το 2019-2020 δεν θα εφαρμοστούν εάν δεν πάρει η χώρα την πολυπόθητη ελάφρυνση του χρέους.

Καταρχήν, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό ως “άρθρο” του πολυνομοσχεδίου, αλλά εξετάζεται από την Κυβέρνηση να συμπεριληφθεί στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το πολυνομοσχέδιο, η οποία ως γνωστόν- δεν τίθεται προς ψήφιση.

Ο προβληματισμός αυτός πάντως, ήτοι, τι θα γίνει στην περίπτωση που οι δανειστές “εξαπατήσουν” την Κυβέρνηση, βάζοντάς τη να ψηφίσει μέτρα που υπερβαίνουν και τον χρονικό ορίζοντα για τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, καταπατώντας τη δέσμευσή τους για ρύθμιση του χρέους, είναι διάχυτος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς -με βάση και τις επιδιώξεις του Βερολίνου- εκτιμούν ότι οι πιστωτές δεν θα …ορρωδήσουν προ υπαναχώρησης από τις υπογραφές τους.

Σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, μιλώντας στο Capital.gr, επιβεβαίωναν πως η ανησυχία στους κόλπους του κόμματος για σχετική αρνητική εξέλιξη είναι “οριζόντια” και δεν αφορά μόνον την κ. Χριστοδουλοπούλου.

Τόνιζαν μάλιστα, πως ” το τελευταίο μας πρόβλημα στην περίπτωση εκείνη όπου οι δανειστές δεν μας δώσουν τίποτα για το χρέος, θα είναι το …αν υπάρχει ή όχι ρήτρα περί μη εφαρμογής των μέτρων”.

Και εξηγούσαν επ αυτού: “Στην περίπτωση αυτή, η σύγκρουση με τους δανειστές θα είναι σφοδρή και κανέναν ρόλο δεν θα παίζει το γεγονός ότι έχουν ψηφιστεί τα μέτρα. Χωρίς το χρέος, δεν θα μπορέσουμε να βγούμε από το μνημόνιο και εάν δεν βγούμε από το μνημόνιο το 2018, τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα χρηματοδότησης”.

Όπερ σημαίνει, κατά την ίδια πηγή, ότι το δίλημμα θα είναι : “Έξοδος στις αγορές ή ένα τέταρτο πρόγραμμα. Εμείς θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί ώστε να μην οδηγηθούμε σε νέο μνημόνιο”.

Παρά ταύτα ( και μετά την εκλογή του Ε. Μακρόν στην προεδρία της Γαλλίας), σε κυβέρνηση και κόμμα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι καιρός γαρ εγγύς για τον προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων και τη συνθηκολόγηση του Βερολίνου. Επ αυτού, λειτουργούν “καθησυχαστικά” και οι συνεχείς παρεμβάσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, με τις οποίες υπενθυμίζει πως χωρίς βιώσιμο χρέος, το Ταμείο δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα.

Βάσει του κυβερνητικού προγραμματισμού συνεπώς, η χώρα θα επιχειρήσει δοκιμαστική έξοδο στις αγορές στο τέλος του τρέχοντος έτους και φιλοδοξεί έως το 2018, οπότε και λήγει το τρίτο μνημόνιο, να έχει πραγματοποιήσει σειρά “μικρών” δοκιμαστικών εξόδων.

Νίκη Ζορμπά για το Capital.gr
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αν νομίζετε ότι θα μείνουμε Ελλάδα για να τρώτε τις κρατήσεις και τους φόρους μας εσείς και οι όμοιοί σας, είστε γελασμένοι.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog