Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ούτε ένα ευρώ νέα μέτρα ( ;;; )

- Advertisement -

Αυτό που ζούμε τα τελευταία δύο χρόνια, δεν έχει πλέον προηγούμενο. Γιατί δεν είναι τόσο η επιβολή των μέτρων, που η κοινωνία τα αποδέχεται πλέον εξουθενωμένη και κουνώντας το κεφάλι, όσο ο τρόπος με τον οποίο οι πολίτες εμπαίζονται μέσω των εξαγγελιών της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού αυτοπροσώπως…..

Το ψέμα είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο επικοινωνεί αυτή η Κυβέρνηση με τη κοινωνία. Δεν έχει υπάρξει ούτε μία εξαγγελία, που να μην έχει αποκαλυφθεί σε λίγες μέρες πως επρόκειτο για ψέμα, απάτη, μεγαλοστομία και τελικά αυτή να μετατρέπεται σε φούσκα που σκάει στο πρόσωπο των πολιτών. Δεν γνωρίζουν και δεν διαθέτουν άλλο τρόπο να απευθυνθούν στη κοινωνία, παρά μόνο, αλλοιώνοντας τη πραγματικότητα, στρεβλώνοντας όσα πέφτουν στις πλάτες των πολιτών καθημερινά και όλα αυτά, για να κρατηθούν στις καρέκλες τους λίγο ακόμα, λίγο παραπάνω, όσο γίνεται. Αδιαφορούν για την μετατροπή της κοινωνικής βάσης σε καμένη γη. Και θα γίνω πολύ συγκεκριμένος.

Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, στις 25 Ιανουαρίου, και αναφερόμενος στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ο Πρωθυπουργός της χώρας είχε πει επακριβώς:

«Έχουμε δηλώσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσουμε ούτε ένα ευρώ επιπλέον μέτρα από όσα προβλέπει η συμφωνία και πολύ περισσότερο για την περίοδο μετά το τέλος του προγράμματος».

100 μόλις μέρες μετά, η πραγματικότητα δείχνει αλλιώς. Η αποκάλυψη των συμφωνηθέντων, τρομάζει. Κάθε κοινωνική τάξη, κάθε ένας πολίτης, από την 1η Ιανουαρίου του 2018 θα αισθανθεί πόσο ακριβώς ισχύει η δήλωση του Πρωθυπουργού. Θα υποχρεωθώ να παραθέσω τμήματα της συμφωνίας, προκειμένου να στηρίξω τα λεγόμενά μου. Θα το κάνω όμως και για έναν ακόμα λόγο.

Γιατί οι πολίτες οφείλουν να γνωρίζουν την κανονική πραγματικότητα που διαμορφώνει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για όλους μας, και όχι την εικονική που συνεχίζουν να παρουσιάζουν οι κυβερνώντες. Είναι δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν πως το ψέμα μπορεί να έχει κοντά ποδάρια, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, όμως με αυτούς που μας κυβερνούν, είναι τρόπος ζωής, καθημερινότητα.

Τι υπογράφουν και ψηφίζουν λοιπόν οι Βουλευτές της Κυβέρνησης μόνο για το 2018; Γιατί η συμφωνία επεκτείνεται και το 2019 και 2020, πέρα λοιπόν από το τέλος του προγράμματος, που μας διαβεβαίωνε ο Πρωθυπουργός στις 25 Ιανουαρίου. Έχει δηλαδή και άλλα πίσω, για τα έτη 2019 και 2020.
-Ο συνολικός λογαριασμός μέτρων για το 2018 ανέρχεται συνολικά στα 660 εκατομμύρια ευρώ, μέρος των οποίων θα αναλύσω παρακάτω.
-Προς κατάργηση οδεύει η έκπτωση 10% επί του φόρου στις ιατρικές δαπάνες, με στόχο την εξοικονόμηση φορολογικών δαπανών 121 εκατ. ευρώ.
-Μείωση κατά 50% του κονδυλίου που διατίθεται κάθε χρόνο για την καταβολή επιδόματος θέρμανσης, με στόχο την εξοικονόμηση 58 εκατ. ευρώ.
-Κατάργηση όλων των άλλων επιδομάτων για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης. Πιο συγκεκριμένα, θα καταργηθούν το επίδομα απροστάτευτων τέκνων (3 εκατ. ευρώ), τα επιδόματα ανεργίας για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας (5 εκατ. ευρώ) και τα επιδόματα φτώχειας και φυσικών καταστροφών (4 εκατ. ευρώ). Η συνολική εξοικονόμηση θα φτάσει τα 12 εκατ. ευρώ.
-Στα μέτρα διασφάλισης της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού περιλαμβάνεται και η κατάργηση από το τέλος του 2017 της έκπτωσης φόρου για τις ασφαλιστικές εισφορές, που φέρνει επιβαρύνσεις από 18% έως 37%.
-Τροποποίηση της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας έτσι ώστε, αρχής γινομένης από τον Ιανουάριο του 2018, η βάση συνεισφοράς από τους αυτοαπασχολούμενους να θεωρούνται τα ακαθάριστα κέρδη προ συνεισφοράς κοινωνικής ασφάλισης του προηγούμενου έτους. Η βάση συνεισφοράς θα μειωθεί προσωρινά κατά 15% το 2018, χωρίς να υπάρξει άλλη μείωση.
-Μείωση των κινήτρων απόδοσης στα μισθολόγια του δημόσιου τομέα, που θα ανέλθουν σε 33 εκατομμύρια ευρώ το 2018.
-Μείωση ορισμένων δικαιωμάτων στον στρατιωτικό τομέα, με απόδοση 7 εκατομμυρίων ευρώ το 2018.
-Χοντρό μαχαίρι στις δαπάνες της Δημόσιας Υγείας όσο αφορά τα διαγνωστικά κέντρα, την υγειονομική περίθαλψη και τις ιδιωτικές κλινικές.

Δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω για να καταλάβουν οι πολίτες πως άλλη πραγματικότητα παρουσιάζουν οι κυβερνώντες, αλλά σε άλλη πραγματικότητα θα ζήσουμε. Και πως η πραγματικότητα στην οποία θα ζήσουμε, είναι διαμορφωμένη με αποκλειστική ευθύνη αυτών που εκλέχθηκαν για να σκίσουν τα Μνημόνια, για να εφαρμόσουν το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και αργότερα το Παράλληλο Πρόγραμμα, αυτών που θα παραιτούνταν αν το αφορολόγητο έπεφτε κάτω από τις 9.100 ευρώ αλλά υπογράφουν αφορολόγητο 5600 και παραμένουν στις καρέκλες τους.

Και για να μην ξεχνάμε όμως και το τοπικό μας παρελθόν, η πραγματικότητα διαμορφώνεται και από αυτούς που έβρισκαν την εισαγωγή των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα Σούπερ Μάρκετ επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία και διαρρήγνυαν τα ιμάτια τους προκειμένου να μην συμβεί, αλλά θα είναι αυτοί που θα την υπογράψουν τελικά. Γιατί τελικά, μεγάλη σημασία έχει και ποιος βάζει την υπογραφή.

*Ο Γιάννης Λίτινας είναι πολιτικός μηχανικός

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Στο λαγουμη σου να μπεις και να καταχοθεις εσυ ταγματασφαλιτη. Εγω δε μασσαω. Για οσους εχουν ματια και βλεπουν, ξαιρουν. Ο Αλεξης ειναι ο μουμερο 1 προθηπουργος της μεταπωλιτευσης!

  2. Επειδη υπαρχουν ακομα απαιδευτοι στη λογικη ανθρωποι σαν τον 10:22 μ.μ. πληρωνει ενας ολοκληρος λαος …. και δυστηχως ειναι αρκετοι !

  3. κανεισ δε με πληρωνει. Ιδωτικος υπαλληλοσ ειμαι απλως εχω ανηχτα τα ματια και βλεπω τα καλα που εχει κανει ο Αλεξης για τον δολιο τουτο τον τοπο που τα φασισταρια μετατρεψαν σε ερηπεια.

  4. Ελα παιδιά μην ασχολείστε ο άνθρωπος εκτός ότι δεν ξέρει να γράφει ούτε να καταλάβει τι του γράφουν δεν μπορεί ''' είναι τελείως ουγκ ογκο ζντου ! εκτός αν το κάνει επίτηδες !

  5. εσυ εισαι ουγκ ουγκ. Αν ανοιξης τα στραβα σου ρε ουζμπεκε θα καταλαβεισ τι θα πει δημοκρατια. Τωρα εχουμε δημοκρατια αληθυνη!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog