Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Γιατί γέμισαν μέδουσες οι ελληνικές θάλασσες;

- Advertisement -

Ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου, εξηγεί το φαινόμενο της έντονης εμφάνισης των μεδουσών, που ανησυχεί τους λουόμενους και έχει πάρει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις στον Κορινθιακό κόλπο…

“Πονοκέφαλο” στους λουόμενους και ιδιαίτερα σε όσους έχουν μικρά παιδιά προκαλεί η κατά διαστήματα έντονη εμφάνιση μεδουσών στις ελληνικές παραλίες. Το φαινόμενο παρατηρείται σε αρκετές περιοχές, ενώ το τελευταίο διάστημα υπάρχει έξαρση στον Κορινθιακό κόλπο, με τους φορείς της περιοχής να ζητούν λύση. Ο Επαμεινώνδας Χρήστου, ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, εμφανίζεται καθησυχαστικός, υπογραμμίζει πως η εμφάνιση των μεδουσών δε σχετίζεται με τη μόλυνση, ενώ ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού τους, προτείνει τη δραστική μείωση της αλίευσης πελαγικών ψαριών.

Οι Μέδουσες, που ανήκουν στους ζελατινοειδείς οργανισμούς, αποτελούν μια μεγάλη ομάδα του ζωοπλαγκτού που κατοικούν σε όλες τις θάλασσες και όλα τα βάθη του παγκόσμιου ωκεανού. Στις ελληνικές θάλασσες εμφανίζονται μεγάλοι πληθυσμοί με μια περιοδικότητα 10- 12 ετών, παρόμοια με αυτήν που έχει παρατηρηθεί και σε άλλες μεσογειακές χώρες. Στις δικές μας θάλασσες παραμένουν για δύο έως τρία χρόνια αλλά η περίοδος παραμονής αλλάζει ανάλογα με το μέρος. Αυτό συμβαίνει γιατί κάθε θάλασσα της Μεσογείου χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες, οι οποίες επηρεάζουν και τη συμπεριφορά τους. Πως καθορίζεται όμως η εμφάνισή τους, ποιες από αυτές είναι επικίνδυνες και τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση επαφής;

Οι μέδουσες διαθέτουν σημαντική ενεργητική κίνηση αλλά η εξάπλωσή τους εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα

“Οι μέδουσες διαθέτουν σημαντική ενεργητική κίνηση αλλά η εξάπλωσή τους εξαρτάται από τα θαλάσσια ρεύματα. Κάποια είδη μεδουσών όπως η Pelagia nochiluca (μωβ ροζέ) και Cotylorhiza tuberculata (καφέ) ενδημούν και στον Κορινθιακό και κατά καιρούς ενδέχεται να εμφανίζονται σε διάφορες παραλίες. Ο βιολογικός τους κύκλος περιλαμβάνει δύο φάσεις 1) τη φάση ανάπτυξης του πολύποδα, που είναι προσκολλημένος σε στερεά υποστρώματα στον πυθμένα (συνήθως στα ανοικτά) και 2) την εμφάνιση της «εφύρας» που αποκόπτεται από τον πολύποδα και αναπτύσσεται στη ενήλικη μέδουσα, και μετακινείται με τη βοήθεια των ρευμάτων. Έτσι εξηγείται η απότομη εμφάνιση μεδουσών σε κλειστούς κόλπους” λέει ο κ. Χρήστου.

Με άλλα λόγια, οι εμφανίσεις των μεδουσών τοπικά εξαρτώνται από συνδυασμό της ανεμογενούς κυκλοφορίας στη θάλασσα: υπάρχουν δηλαδή στα ανοικτά και με τη βοήθεια ρευμάτων που παράγονται από τον άνεμο συγκεντρώνονται σε παραλίες. Από τα παραπάνω είδη αυτά μόνο η Pelagia nochiluca είναι επικίνδυνη για τον άνθρωπο και αντιμετωπίζεται με τους γνωστούς τρόπους (δεν τρίβουμε το σημείο επαφής ξεπλένουμε με γλυκό νερό και χρησιμοποιούμε αμμωνία, φενιστίλ κλπ. – ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τα αλλεργικά άτομα). “Ζει στην ανοιχτή θάλασσα και η αύξηση του πληθυσμού της αποδεδειγμένα δεν έχει σχέση με τη ρύπανση” εξηγεί ο ερευνητής απαντώντας σε όσους θεωρούν πως η ύπαρξη μεδουσών αποτελεί δείγμα μολυσμένων υδάτων.
Υπεραλίευση και κλιματική αλλαγή αυξάνουν τον πληθυσμό τους

“Γενικά οι πληθυσμιακές τους διακυμάνσεις στη Μεσόγειο συνδέονται περισσότερο με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας της θάλασσας και με άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες που επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή, όπως για παράδειγμα οι περίοδοι ξηρασίας ή έντονων βροχοπτώσεων τους ανοιξιάτικους μήνες. Ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αφθονία των μεδουσών είναι η θήρευση από διάφορα πελαγικά ψάρια. Έχει διαπιστωθεί ότι ψάρια όπως τόνοι, σκουμπριά, γόπες κλπ καταναλώνουν μέδουσες. Προτείνεται λοιπόν η δραστική μείωση της αλίευσης τέτοιων ψαριών σε περιβάλλοντα όπου παρατηρείται αύξηση των μεδουσών”.

Ανακοίνωση για την έξαρση του φαινομένου στον Κορινθιακό κόλπο εξέδωσε και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που προτείνει καθολική απαγόρευση της αλιείας για ένα χρόνο. “Προκειμένου να καταστεί δυνατή η γρηγορότερη λύση του προβλήματος, κατά την άποψη του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. θα πρέπει να εξεταστεί η κήρυξη σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης του Κορινθιακού με πιθανότητα εξολοκλήρου απαγόρευσης της αλιείας σε αυτόν, τουλάχιστον για ένα χρόνο. Επίσης, πρέπει να ληφθούν νομοθετικά μέτρα για την εκπαίδευση των αλιέων (επαγγελματιών αλλά και ερασιτεχνών) αλλά και στελέχωση των λιμενικών αρχών ώστε να μπορούν αν προβαίνουν σε ουσιαστικούς ελέγχους. Μόνο με την λήψη παρόμοιων μέτρων μπορούμε όλοι να βγούμε ωφελημένοι” αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

news247.gr
- Advertisement -

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ο ερευνητής του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών, Επαμεινώνδας Χρήστου, ανάλογα με την εντολή που θα πάρει θα βγάλει και την αντίστοιχη ανακοίνωση.
    Άξιος ο μισθός σου Κε Χρήστου που σε πληρώνουμε με τους φόρους μας. Μην χάσεις την θεσούλα σου.
    Μήπως ψήφισες ΑΛΕΞΗ;

  2. Εγώ ούτε που το διάβασα αυτό το άρθρο…!!
    Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να καταλάβει π.χ γιατί έχουμε βαρύ χειμώνα ή πολύ ζεστό καλοκαίρι ή γιατί έχουμε σεισμούς στον κορινθιακό και όχι μόνο κ.α…
    Το μόνο όπου έχω πει- τονίσει κατά κόρον, και βοηθά είναι η μύωση της υπέρ αλιεύσεις για της τσούχτρες…
    Όλα τα άλλα είναι μπαρούφες και μη εφικτά πράγματα…
    Πιθανόν είναι για κάποιους επωνύμους, για να μας λένε τα διάφορα ξενέρωτα τους για την αυτοδιαφήμιση τους….!

  3. 3:17 "η μύωση της υπέρ αλιεύσεις για της τσούχτρες…" ΔΕΝ ΜΑΣ ΤΟ ΔΙΝΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΑΥΤΟ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΝ ΔΙΑΛΕΚΤΟΝ? ΔΗΜΟΤΙΚΗ Ή ΚΑΘΑΡΕΥΣΟΥΣΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ. ΝΟΗΜΑ ΝΑ ΒΓΑΖΕΙ.

  4. Εσένα βρε τσοπάνη τι σε έχουν εκεί..??
    Διορθωσέ το… κάντο (οι)….!
    Είναι το μόνο ορθογραφικό λάθος όπου βλέπεις εδώ μέσα..?
    Σε blog φιλολόγων -επιστημόνων έχω πέσει…!!
    Αντε να δουλέψεις ρε ..

  5. ΜΕΓΑΛΕ 11'41, ΜΟΥ ΘΥΜΙΖΕΙΣ ΠΑΡΑΦΡΑΣΜΕΝΟ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ ΑΣΜΑ: ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΠΟΝΤΟ ΤΡΑΒΗΞΕ, ΠΗΓΕ, ΚΙ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΚΕΡΑΣΟΥΝΤΑ….ΕΛΑ, ΠΙΑΣΕ ΤΗΝ ΛΥΡΑ ΣΟΥ ΝΑ ΜΑΣ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΕΙΣ!

  6. Και μετά μου λέει η Ελενίτσα βρίζω…!!
    Ποιους βρίζω βρε Ελενάκι τα κολλημένα μυαλά εκεί δαύτου..??
    Αλλά εγώ αντιλαμβάνομαι Ελενάκι τι θέλουν αυτοί όπου τρίβονται στο …….του τσοπάνι…!!

  7. 10:23 μ.μ. Η Ελένη είναι ίσως η μόνη σε ολόκληρη την Κορινθία, ποιά Κορινθία? Σε ολόκληρη την Ελλάδα μάλλον, που δεν τσακώνεσαι και βρίζεις.

  8. 11:41 π.μ. Kαλά, συγγνώμη. Σωστότατα είναι όλα. και το "μείωση" και το "υπεραλίευσης" και "τις τσούχτρες". Μην αγχώνεσαι. Θα το πάρεις το lower στα Ελληνικά εσύ και μάλιστα με Α'.

  9. ston 3:11 μ.μ και 9:56 μ.μ
    Καλύτερα να κάνει κάποιος ορθογραφικά λάθει…
    Παρά να ασχολείται κάποιος για το τίποτα…
    Διότι φαίνεται ο άνθρωπος του ΤΙΠΟΤΑ….!!
    Δεν χρειάζεται να βάλει ταμπέλα στο μέτωπο του…

    Κατά καιρούς εγώ αυτούς τους λέω ΄΄τσογλάνια΄΄

    *** τσογλάνι το [tsoγláni] : (λαϊκ.) νεαρός κακής διαγωγής –ανάγωγος φλώρος ..

  10. 10:45 μ.μ. ΣΗΜΕΡΑ, ΜΕΓΑΛΕ, ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΤΑ ΤΣΟΥΞΕΙ ΛΟΓΩ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ΕΟΡΤΗΣ. ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΠΑΥΛΑΡΑ, ΓΕΡΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΤΟΣ ΠΑΝΤΑ ΡΕ.

  11. Αμ έχει 1000 δίκια η Ελένη, αφού και στην γιορτή σου βρίζεις εσύ!!! Κατ'ουσίαν, το εαυτό σου βρίζεις, αλλά, εδώ που τα λέμε, καλά του κάνεις. Του χρειάζεται!!!

  12. και αυτο που σου τονιζω κι εγω κατα κορον ειναι να πας να τηγανισεις καμια τσερουλα να μην αδυνατισεις πιο πολυ και μετα το μαυρο πουκαμισο σού κρεμεται σαν αραβικη κελεμπια. Αντε μπραβο και φρονιμα‼‼‼

  13. Εσένα, όποιος διαφωνεί μαζί σου, τον βρίζεις.
    Όποιος εκφέρει διαφορετική γνώμη, τον βρίζεις.
    Όποιος σου εύχεται χρόνια πολλά για την γιορτή σου, τον βρίζεις.
    Κάνε και καμία αυτοκριτική ρε μπάρμπα!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog