Τρίτη, 16 Απριλίου, 2024

Θ. Χατούπης: Αλήθειες και ψέματα για τον Κορινθιακό

- Advertisement -

Ο Θανάσης Χατούπης είναι πρόεδρος των Ιχθυοπαραγωγών Μέσης Αλιείας στην Πάτρα. Συνεχίζει τη δουλειά των προγόνων του και στο σκάφος του -με έδρα την Ιχθυόσκαλα- συστεγάζονται σήμερα επαγγελματικά τρεις γενιές…

Μιλήσαμε μαζί του για το φλέγον θέμα της υπεραλίευσης στον Κορινθιακό, ζητήματα που πρέπει να γνωρίζουν κολυμβητές, καταναλωτές νωπών αλιευμάτων αλλά και όλοι όσοι είναι περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με την κατάσταση του θαλάσσιου οικοσυστήματος.

Με αφορμή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε πρόσφατα στον Κορινθιακό με τις μέδουσες, επανήλθε στη συζήτηση το θέμα της εξάντλησης κάποιων αποθεμάτων ψαριών, προς όφελος κάποιων άλλων, όπως για παράδειγμα οι τσούχτρες…


Το θέμα του Κορινθιακού έχει ανοίξει από τη Βουλή από το 2010 όταν για πρώτη φορά συζητήθηκε το θέμα της μετατροπής του Κόλπου σε θαλάσσιο πάρκο, με παράλληλη απαγόρευση της αλιείας. Εχουμε από τότε εντοπίσει ότι εδώ υπάρχει ένας παραλογισμός. Η συζήτηση άνοιξε λόγω της μόλυνσης του Κόλπου με βαρέα μέταλλα από την περιοχή εκμετάλλευσης του βωξίτη που έχει καλύψει ήδη ακτές και πυθμένα σε άξονα 274 τετρ. χιλιομέτρων. Αναφερόμαστε σε στοιχεία του 2010 και έχουμε σήμερα 2017. Από τότε μέχρι σήμερα προστέθηκαν άλλα επτά χρόνια πρόσθετης περιβαλλοντικής επιβάρυνσης στον ήδη διαπιστωμένα μεγάλο βαθμό ρύπανσης του κόλπου, σε ποσοστό 12% μόνο από τους βωξίτες και εδώ συζητούμε να λάβουμε μέτρα για την αλιεία…

Αναφερόμαστε όχι για απαγόρευση αλιείας, αλλά σε μέτρα κατά της υπέρμετρης εμπορικής εκμετάλλευσης του κόλπου…


Ο Κορινθιακός Κόλπος έχει μια ιδιαιτερότητα, στην ακτογραμμή του υπάρχει πεδίο όμως, επειδή είναι ο μεγαλύτερος και ο πιο βαθύς κόλπος στην Ελλάδα, στο μεγαλύτερο μέρος του είναι μη εκμεταλλεύσιμος. Συνολικά δηλαδή, η μέση αλιεία αξιοποιεί ένα 7-8% του Κόλπου στην ακτογραμμή και για διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών κατ’ έτος. Συγκεκριμένα μιλάμε κυρίως για τα σκάφη από Πάτρα και Πειραιά που στοχεύουν κυρίως στην κόκκινη γαρίδα Κορινθιακού, ένα προϊόν λαϊκής κατανάλωσης. Επίσης, για να δούμε ποιο είναι το… περίφημο πεδίο της υπεραλίευσης, πρέπει να υπολογίσουμε ότι η Πάτρα το 1990 διέθετε περί τις 40 μηχανότρατες και σήμερα μόλις 10!

Ακούσαμε τις προηγούμενες ημέρες ότι η αύξηση του πληθυσμού με τις μέδουσες οφείλεται και στην πιθανή εξαφάνιση πιθανών θηρευτών τους, όπως τα τονοειδή…


Κατά τη διάρκεια του Μαΐου υπήρξε καταγεγραμμένα υπερπληθώρα παραγωγής τονοειδών. Εδώ έχουμε έναν ακόμη παραλογισμό, ενώ αποδεδειγμένα συνεχίζει να υπάρχει ζωή στον Κόλπο- κατηγορήθηκαν σχεδόν ως εγκληματίες συνάδελφοι που με νόμιμο τρόπο, προχώρησαν στην αλίευση ποσότητας τονοειδών σε σημεία όπου υπήρχε σε απόθεμα, στην εποχή αλίευσής του!

Ποιοι είναι αυτοί που στοχεύουν προς την πλευρά σας, χωρίς να εξετάζουν τις πηγές ρύπανσης του Κόλπου;


Κοιτάξτε, έχουμε διαπιστώσει για παράδειγμα ότι κάποιες δημοτικές αρχές έχουν ανοίξει θέμα. Εδώ, ως σχόλιο, λέμε πως μιλάμε για ανθρώπους που προΐστανται δήμων παραθαλάσσιων οι οποίοι δεν διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς! Ποιος πρέπει λοιπόν να φροντίσει για το περιβάλλον και αντ’ αυτού, προσπαθεί να μεταφέρει το θέμα στην αλιεία; Με τι μελέτες και τι στοιχεία;

Και για να μη μιλάμε γενικώς, ας δούμε τι αναφέρει το κέντρο θαλασσίων ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ). Κρίνοντας πρόσφατη απόφαση να δουλεύουν οι μηχανότρατες σε απόσταση 1,5 ναυτ. μιλίου από τις ακτές του Κορινθιακού, αναφέρεται στον περιορισμό του αλιευτικού πεδίου και εκτιμά ότι θα έχει ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωση των αποθεμάτων σε μια πιο συγκεκριμένη περιοχή. Εκτός από το θέμα περιορισμού της αλιείας με τη μηχανότρατα όπου εδώ διαφωνεί και το ΕΛΚΕΘΕ, εμείς έχουμε και τα γρι-γρι. Αυτά αλιεύουν σε μικρή περιοχή του κόλπου, γαύρο και τη σαρδέλα, προϊόντα επίσης λαϊκής κατανάλωσης τα οποία, λόγω της κρίσης, χρησιμοποιούνται ως βασικά στη διατροφή ιδιαίτερα τα παιδιά, για τα θρεπτικά τους.

Πρέπει λοιπόν να αποκλείσουμε τη μέση αλιεία από πιθανά μέτρα…


H διαφορά μας, για παράδειγμα με άλλους όπως στην παράκτια αλιεία, είναι κατ’ ποσοτική. Διαθέτουμε 540 σκάφη στη χώρα ενώ στην παράκτια αναφερόμαστε σε 16.500 σκάφη και πλοιάρια. Με τα δορυφορικά συστήματα ελέγχου, VMS και AIS/VTS, η μέση αλιεία είναι μια ελεγχόμενη δραστηριότητα που γίνεται κάτω από συνεχή και συστηματική παρακολούθηση. Ακόμη και αν κάποιος κλείσει ή χαλάσει όργανα, δεν μπορεί να πουλήσει καν τα αλιεύματα στην Ιχθυόσκαλα διότι απαιτείται το ηλεκτρονικό ημερολόγιο σκάφους. Εδώ και χρόνια παρακολουθούμαστε συστηματικά και ο μύθος της παράνομης αλιείας, όσον αφορά στο δικό μας επάγγελμα, πρέπει να σταματήσει!

Τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη σας με την παράκτια ή τις ερασιτεχνικές μορφές ψαρέματος;


Κοιτάξτε, η παράκτια ασκείται κυρίως από οικογενειακές επιχειρήσεις και σε περιοχές υποβαθμισμένες σχετικά. Είναι δηλαδή απαραίτητη για την επιβίωση ανθρώπων. Απλά απαιτείται καλύτερος έλεγχος. Η μεγαλύτερη πληγή, κατά την άποψή για την αλιεία σήμερα είναι η ερασιτεχνική για την οποία σπάνια αναφερόμαστε, θεωρώντας ότι ασκείται από κάποιους που απλά περνούν την ώρα τους. Δεν είναι καθόλου έτσι όμως διότι, η ερασιτεχνική σε μεγάλο ποσοστό, έχει μετατραπεί σήμερα σε επαγγελματική αλιεία.

Ο ερασιτέχνης, σε σχέση με τον οικογενειάρχη παράκτιο, διαθέτει πολύ περισσότερα χρήματα συνήθως για σύγχρονα εργαλεία ψαρέματος με αποτέλεσμα να είναι πολύ περισσότερο αποτελεσματικό. Χρησιμοποιείται τη συρτή εν κινήσει από το σκάφος όπου υπάρχει ειδικό σκάνερ το οποίο προβάλει τον βυθό σε οθόνη. Πώς να ανταγωνιστεί λοιπόν τον ερασιτέχνη με τα συστήματα παρακολούθησης, ο παράκτιος εμπειρικός ψαράς;

Η ζημιά από την ερασιτεχνική αλιεία είναι κατά την άποψή του πολύ μεγάλη και δεν γίνεται μόνο σε επίπεδο αποθεμάτων, αφορά την αγορά και την οικονομία μας. Από τη μια υπάρχει διακίνηση ψαριών με μαύρο χρήμα και από την άλλη έχουμε ένα σοβαρό και παράλληλα ανεξέλεγκτο αντίπαλο. Δείτε μόνο ότι ο νόμος μιλά για ανώτερο επίπεδο ψαριάς τέσσερα κιλά για τον ερασιτέχνη όμως πολλοί ξεπερνούν το μέσο όρο ψαριάς στην παράκτια.

Είναι δηλαδή ζήτημα άμεσης αντιμετώπισης εκ μέρους της Πολιτείας;


Η Πολιτεία, αντί να αυστηροποιεί τις διατάξεις που αφορούν την ερασιτεχνική αλιεία, τους εξυπηρετεί αφαιρώντας και την υποχρέωση που είχαν να αναθεωρούν τις άδειές τους. Γι’ αυτούς καταργεί κάθε υποχρέωση ενώ για εμάς τους επαγγελματίες, υπάρχουν πρόστιμα. Εδώ λοιπόν ρωτώ, εμείς οι επαγγελματίες δεν αγαπάμε τη θάλασσα και την αγαπάνε περισσότερο κάποιοι δεν περνούν μόνο τις ώρες τους ψαρεύοντας; Εδώ, επειδή εγώ τυχαίνει να διαθέτω και ιχθυοπωλείο, έτυχε να έρθουν να μου πουλήσουν ψάρια! Πάνε σε ταβέρνες, σε σπίτια και όπου αλλού μπορούν. Και μιας και αναφερθήκαμε στον τόνο, ας κάνετε μια βόλτα στον Πατραϊκό, δεκάδες ερασιτέχνες αλιεύουν παράνομα τόνο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σπίτι και ταβέρνα στην Αχαΐα, χωρίς ένα αλίευμα που απαγορεύεται τυπικά! Ποιος ψαρεύει λοιπόν τον τόνο, όταν για μια μεγάλη περιοχή από την Πάτρα μέχρι και το Ιόνιο, υπάρχει μια νόμιμη άδεια και η ποινή για τον επαγγελματία ισοδυναμεί με κατάσχεση της άδειάς του;

Είστε πεπεισμένοι ότι βασικός παράγοντας για τον Κορινθιακό είναι η ρύπανση…


Ενα παράδειγμα είναι αυτό της Πάτρας. Πριν τη λειτουργία του Βιολογικού, ο Πατραϊκός έβγαζε τέτοιου είδους προβλήματα με μέδουσες, τα τελευταία χρόνια όμως έχουμε δει μια βελτίωση από άποψη παραγωγής. Αυτές τις ημέρες η αγορά της Πάτρας έχει στην κυριολεξία κατακλυστεί από γαύρο, λόγω της θεαματικής αυτής βελτίωσης της εικόνας της αλιείας τα τελευταία χρόνια στον Πατραϊκό. Αν λοιπόν η λύση για την Πάτρα ήταν ο Βιολογικός, γιατί να μην είναι και για τον Κορινθιακό; Το θέμα λοιπόν των μέτρων που πρέπει να ληφθούν είναι συγκεκριμένο: Πρέπει να αφορά πρώτα απ’ όλα στον στόχο του περιορισμού της αλιείας ή τα απόβλητα; Από πού θα έχουμε το μεγαλύτερο όφελος;

Η Βουλή έχει στοιχεία για τη ρύπανση στον Κορινθιακό και απλά πρέπει να κινηθεί προς τη σωστή κατεύθυνση. Αν για παράδειγμα μου πει κάποιος, κάτσε δύο χρόνια στην άκρη για να σωθεί ο Κορινθιακός, θα το κάνω γιατί αγαπώ τη θάλασσα. Οταν όμως μου λένε ότι φταίνε μόνο οι ψαράδες και όχι η ρύπανση, δεν θα συμφωνήσω!

Πριν λάβουν αποφάσεις, πρέπει όμως να αξιολογήσουν στην κατάσταση σε βάθος. Γύρω από εμάς υπάρχει ένας ολόκληρος κύκλος ανθρώπων που εξαρτάται από τα επαγγελματικά σκάφη μέσης αλιείας. Αν βλάψουν τη δραστηριότητά μας, θα παρασυρθεί σειρά επαγγελμάτων που λειτουργούν παράλληλα με τη μηχανότρατα, επαγγέλματα που προσφέρουν στην τοπική οικονομία αλλά και στην αγορά φθηνά και ποιοτικά ψάρια.
- Advertisement -

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΙ ΛΕΣ ΡΕ ΜΕΓΑΛΕ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΡΤΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΕΡΟΒΟΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΖΗΜΙΑ Η ΑΝΕΜΟΤΡΑΤΑ ΤΟ ΓΡΙ ΓΡΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΊΧΤΥΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΑΥΛΟΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ. ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΤΑ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΙΟΣ ΕΛΈΓΧΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΚΑΙ ΔΕ ΣΕΒΟΝΤΕ ΤΙΠΟΤΑ….

  2. ΕΤΣΙ ΕΧΕΤΕ ΜΑΘΕΙ ΝΑ ΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΟΤΙ ΤΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΝ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ.ΤΑ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΓΡΙ-ΓΡΙ ΠΟΥ ΑΛΙΕΥΣΑΝ ΓΥΡΩ ΣΤΟΥΣ 100 ΤΟΝΟΥΣ ΚΑΡΒΟΥΝΙΑ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΖΗΜΙΑ;ΜΗΠΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΣΤΕΙΛΩ ΤΙΣ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΤΟΥΣ.ΜΠΕΣ ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΗΣ ΑΛΚΥΩΝΗ Σ http://www.alcyon.gr/ Ή ΣΤΟ ΣΑΙΤ ΤΟΥ ΚΡΙΣΣΑΙΟΥ http://krissaiosdive.blogspot.gr/ΝΑ ΤΑ ΔΕΙΣ ΟΛΑ

  3. Η Αλητεία σε όλο της το μεγαλείο.
    Μόνο αυτοί έχουν οικογένειες;
    Αυτοί που πλήττονται απο την δική τους ασέλγεια στην θάλασσα και ειδικά στον ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ δεν το αντιλαμβάνονται οι ταγοί μας σε όλες τις βαθμίδες.
    Δεν το καταλαβαίνω.
    Δεν ενημερώνονται ΠΟΤΕ; Οτι πουν τα πολιτκά γραφεία;
    ΗΜΑΡΤΟΝ ΚΥΡΙΟΙ….ΗΜΑΡΤΟΝ.
    ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ-ΠΕΡΙΕΦΡΕΙΑ-ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ- ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ- ΣΥΛΛΟΓΟΙ-ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΙ- ΕΣΤΙΑΣΗ-ΕΙΔΗ ΑΛΙΕΙΑΣ Και πόσα ακόμη…τους έχετε βάλει στον τοίχο γιατί εσείς ΑΣΕΛΓΕΙΤΕ ΝΟΜΙΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ.
    Και βγαίνει το καθε ΓΕΩΤΕ και μιλάει για τους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ; ΣΗΜΑΔΕΜΕΝΗ ΤΡΑΠΟΥΛΑ;
    ΕΦΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΦΤΗΝΟ ΨΑΡΙ; ΡΕ ΑΙ ΣΤΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ.
    ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΤΡΟΦΙΚΗ ΑΛΥΣΙΔΑ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΔΟΥΣΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΠΑΡΤΥ.
    ΕΙΣΤΕ ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΥΡΙΟΙ.

  4. ΤΙ ΨΕΜΜΑΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.ΒΕΒΑΙΩΣ ΦΤΑΙΕΙ ΚΑΙ Η ΡΥΠΑΝΣΗ ΑΛΛΑ ΝΑ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΕΥΘΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΚΤΟΣ ΛΟΓΙΚΗΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΩΣ ΤΩΝ ΓΡΙ ΓΡΙ ΑΣ ΜΗΝ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΩ.ΕΧΩ ΔΕΙ ΚΑΙΚΙΑ ΝΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΤΙΓΜΑ ΣΕ ΛΙΜΑΝΙ ΑΛΛΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΓΡΙ ΓΡΙ.ΕΠΙΣΗΣ ΕΧΩ ΔΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΓΡΙ ΓΡΙ ΝΑ ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΟΝΝΟΥΣ ΑΠΟ ΛΟΥΤΣΟΥΣ ΣΕ ΜΕΓΕΘΟΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΓΟΠΑΣ.ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ ΠΟΥ ΤΟΥ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΕΤΣΙ ΘΑ ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕ ΚΥΝΙΚΑ ΟΤΙ ΜΟΛΙΣ ΤΕΛΕΙΩΣΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΩ ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΕΡΟΣ ΝΑ ΨΑΡΕΨΩ.ΤΙ ΝΑ ΠΕΙΣ.ΑΝ ΔΕΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΟΥΝ ΤΗΝ ΑΛΙΕΙΑ ΣΕ ΓΡΙ ΓΡΙ ΚΑΙ ΤΡΑΤΕΣ Ο ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΙΑ ΕΡΗΜΗ ΘΑΛΑΣΣΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog