Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Επιδρομή της εφορίας σε τραπεζικούς λογαριασμούς για χρέη

- Advertisement -

Σαφάρι κατασχέσεων, πλειστηριασμών και ποινικές διώξεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές που αγγίζουν τα 4,75 δισ. ευρώ το πρώτο πεντάμηνο του έτους….

Mε σαφάρι κατασχέσεων, πλειστηριασμών αλλά και ποινικές διώξεις θα επιδιώξει η φορολογική διοίκηση να ανακόψει το τσουνάμι των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν δημιουργηθεί στο πρώτο πεντάμηνο του έτους και τα οποία προσεγγίζουν τα 4,75 δισ. ευρώ. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ της Καθημερινής, τα αρμόδια τμήματα των εφοριών διενεργούν 730 κατασχέσεις μισθών, συντάξεων και τραπεζικών λογαριασμών κάθε μέρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, από τις αρχές τους έτους έχουν πραγματοποιηθεί 91.104 κατασχέσεις, εκ των οποίων οι 24.059 τον Μάιο. Στόχος είναι να αυξηθούν οι κατασχέσεις, παρά το γεγονός ότι είναι αποτέλεσμα της υπερφολόγησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Σύμφωνα με στελέχη του ΥΠΟΙΚ τα ληξιπρόθεσμα υπολογίζεται να εκτιναχθούν από τα 4,75 δισ. ευρώ που είναι στο 5μηνο του έτους στα 12-13 δισ. ευρώ στα τέλη του 2017.


Τι δείχνουν τα στοιχεία

Συνολικά οφειλές στην εφορία συνεχίζουν να έχουν περίπου δύο στους τρεις δηλαδή 3.881.795 από τους 6.112 .005 φορολογούμενους και αυτό πριν ολοκληρωθεί ο κύκλος της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων που αναμένεται να φέρουν εκκαθαριστικά φόρου αυξημένα από 20 μέχρι και 33% λόγω των φορολογικών μέτρων του 2016.

Το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών ιδιωτών και επιχειρήσεων προς το δημόσιο έφτασε στο τέλος Μαΐου τα 95,187 δις ευρώ και ήταν αυξημένο κατά 401 εκ ευρώ έναντι των 94,786 δις ευρώ που ήταν το σύνολο των ληξιπρόθεσμων στο τέλος του στο τέλος Απριλίου.

Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν σε ένα μήνα κατά 717 εκ ευρώ φτάνοντας στο τέλος Μαΐου τα 4,786 δις.

Αν και μέχρι και το τέλος του μήνα θα πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση τα ου φόρου εισοδήματος τα ποσοστά συμμόρφωσης δηλαδή πληρωμών έναντι βεβαιωμένου φόρου είναι ακόμη χαμηλά. Με βάση τα στοιχεία του Μαΐου το ποσοστό συμμόρφωσης στις πληρωμές φόρους εισοδήματος φυσικών προσώπων φτάνει το 47,15% έναντι 52,03% για τον Απρίλιο ενώ το ποσοστό συμμόρφωσης για να νομικά πρόσωπα δηλαδή για τις επιχειρήσεις είναι σαφώς υψηλότερο φτάνοντας το 87,38% στο τέλος Μαΐου από 60,2% που ήταν το Απρίλιο.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog