Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Θεόδωρος Αγγελόπουλος: O Σκηνοθέτης που λάτρεψε το Λουτράκι!

- Advertisement -

Καμβάδες εν κινήσει οι σκηνές του, που σχοινοβατούσαν ανάμεσα στον ρεαλισμό και την ποίηση, και ενίοτε είχαν έννοιες συνειρμικές, με τους συμβολισμούς να κάνουν συχνά την εμφάνιση τους λειτουργώντας είτε σαν επικεφαλίδες, είτε σαν συνδετικοί κρίκοι μεταξύ των σκηνών του…

” Ταξίδεψε” την πόλη του Λουτρακίου στα πέρατα του κόσμου, με την ταινία “Ο Μελισσοκόμος”του 1986, με πρωταγωνιστή στον διάσημο Μαρτσέλο Μαστρογιάννη, και η οποία έχει για φόντο της, την παραλία του Λουτρακίου, και τα Γεράνεια όρη!

Ο λόγος φυσικά για τον Θοδωρή Αγγελόπουλο, που δεν ήταν απλά ένας μεγάλος σκηνοθέτης, αλλά ένας ποιητής της έβδομης τέχνης!

Το μεγάλο επίτευγμα του όμως, ήταν πως μέσα στα πλάνα του, ερωτοτροπούσε και κράτησε μέχρι και σήμερα παλλόμενη, αιμάτινη, ζωντανή στην ιστορία την Ελλάδα. Και όχι απλά σαν μια θεωρία, αλλά σαν εικόνα, προβάλλοντας την!

Οι ταινίες του μεγάλου Έλληνα δημιουργού, του μαέστρου του κινηματογράφου, έχουν συμμετάσχει σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και έχουν κερδίσει πολλά διεθνή βραβεία, τα οποία των καθιέρωσαν παγκοσμίως, ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου. Πολλά είναι τα αφιερώματα που έχουν πραγματοποιηθεί για την δουλειά του σε όλο τον κόσμο.

Ενώ ο ίδιος έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας στα πανεπιστήμια των Βρυξελλών, του Stendhal στο Παρίσι, του Essex στην Αγγλία, της Ρώμης στην Ιταλία.

Το 1999 ο Αγγελόπουλος θα πάρει το βραβείο officier de la Légion d’honneur από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Η φιλμογραφία του Θόδωρου Αγγελόπουλου,είναι ορόσημο για την ταινιοθήκη της Ελλάδας, και μια μεγάλη πολιτιστική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές:

• Αναπαράσταση 1970
•Μέρες του ’36 1972
• Ο Θίασος 1975
• Οι κυνηγοί 1977
• Μεγαλέξανδρος 1980
• Χωριό ένα κάτοικος ένας. 1981
• Ταξίδι στα Κύθηρα 1984
• Ο Μελισσοκόμος. 1986
(μέρος της ταινίας έχει για φόντο την παραλία του Λουτρακίου)
• Τοπίο στην ομίχλη 1988
• Το Μετέωρο βήμα του πελαργού 1991
• Το Βλέμμα του Οδυσσέα 1995
• Μια Αιωνιότητα και μια μέρα 1998
• Το Λιβάδι που δακρύζει 2004
• Η Σκόνη του Χρόνου. 2008

Η προσφυλή θεματική του Θ.Αγγελόπουλου γνώριμη, αφού Ελληνική ύπαιθρος, χιόνι, ομίχλη και βιομηχανικά τοπία, έδωσαν συγκλονιστικές στιγμές, αξέχαστες εικόνες και ήχους, που όχι μόνο σε ταξιδεύουν, σε ιντριγκάρουν αλλά σε ωθούν στο αναστοχασμό.

Αλησμόνητη σκηνή από την ταινία ” Το Βλέμμα του Οδυσσέα” όπου ο μεγάλος ηθοποιός Θανάσης Βέγγος, απευθυνόμενος στον Harvey Keitel του λέει επί λέξη:

” Η Ελλάδα πεθαίνει! Πεθαίνουμε! Σαν λαός κάναμε τον κύκλο μας δεν ξέρω πόσες χιλιάδες χρόνια, ανάμεσα σε σπασμένες πέτρες και αγάλματα και πεθαίνουμε!
Αλλά αν είναι να πεθάνει η Ελλάδα, να πεθάνει γρήγορα, γιατί η αγωνία κρατάει πολύ και κάνει πολύ θόρυβο!!!”

Δυστυχώς γρήγορα πέθανε και ο μεγάλος μας σκηνοθέτης αφού στις 23 Ιανουαρίου 2012, παρασύρθηκε από μοτοσυκλέτα, στην Δραπετσώνα, κατά την διάρκεια γυρισμάτων και ο Θόδωρας Αγγελόπουλος θα φύγει για την γειτονιά των Αθανάτων.

Προς τιμή του, η πιο μεγάλη μηχανή αναζήτησης του κόσμου, η Google , θα αφιερώσει στον καταξιωμένο Έλληνα σκηνοθέτη ένα Doodle της!!!

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Όχι ακριβώς αυτό το Λουτράκι στο χάλι που βρίσκεται. Άλλο Λουτράκι αγαπούσε. Το σημερινό, ίσως να το έφτυνε στα μούτρα.

  2. Εσεις το λατρεψατε οταν υπηρχε το
    Λουτρακι τωρα το κατεστρεψαν οι αχρηστοι
    Διοικουντες με λεφτα δικα μας φτιακτηκαν

  3. Τι να τον κάνουμε τον Αγγελόπουλο αφού έχουμε ολόκληρο λτο που μας διαφημίζει στα πέρατα…της Κορινθίας χαχαχαχα με το
    αζημιωτο βέβαια

  4. Ζητουν συμβουλοι της αντιπολιτευσης
    Συμβασεις απο συμβουλο του Γκιωνη
    Οκταμηνες σε καφετερια που εχει και
    Οταν πας να ζητησεις δουλεια σου λενε
    Δεν μας εγκριθηκαν συμβασεις τοσο
    Ξευτιλα θα προβω σε καταγγελια δεν
    Μπορουν να κανουν οτι θελουν

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog