Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Λαμβάνονται μέτρα για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου !

- Advertisement -

Σημαντικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και των αρμόδιων Υπουργείων για την Προστασία του Κορινθιακού Κόλπου..

Σε συνέχεια όσων είχαν προταθεί από εκπροσώπους των αρμόδιων υπουργείων, επιστημονικούς συλλόγους και εμπειρογνώμονες στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιβάλλοντος, στην ειδική συνεδρίαση για τον Κορινθιακό Κόλπο (15/06/2017), και ανταποκρινόμενη άμεσα η κυβέρνηση στην ανάγκη προστασίας του Κορινθιακού Κόλπου, με στόχο την διατήρηση της βιοποικιλότητας, την λήψη μέτρων για την μείωση της ρύπανσης και της μόλυνσης, και την αναστροφή της υπεραλίευσης προς όφελος των οικονομικών, των περιβαλλοντικών και των μελλοντικών συμφερόντων των πολιτών της περιοχής, ανακοίνωσε σειρά συναφών μέτρων και πρωτοβουλιών.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, με αφορμή και την σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Θ. Παπαχριστόπουλου, ανακοίνωσε ότι εντός του Αυγούστου, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των  Υπουργών Περιβάλλοντος και Αγροτικής Ανάπτυξης η ευρύτερη περιοχή του Κορινθιακού Κόλπου θα ενταχθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο  Προστατευόμενων  Περιοχών  NATURA 2000.

Όπως τόνισε ο υπουργός «Ο Κορινθιακός Κόλπος από τον άξονα Ψαθόπυργου – Ναυπάκτου έως τον Ισθμό, έχει σημαντικό οικολογικό απόθεμα, βιοτόπους και προστατευόμενα είδη, που τεκμηριώνουν απόλυτα την ένταξή του στις προστατευόμενες περιοχές.»

Επίσης ο Υπουργός προανήγγειλε την δημιουργία Φορέα Διαχείρισης της Προστατευμένης Περιοχής, η ίδρυση του οποίου θα ενταχθεί στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου για τις προστατευμένες περιοχές που θα συζητηθεί εως το τέλος του έτους.

Για την άμεση αντιμετώπιση της κατεπείγουσας κατάστασης και του προβλήματος στον Κορινθιακό Κόλπο με την εμφάνιση υπερπληθυσμού μεδουσών, οι βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μ. Θελερίτη, Γ. Τσόγκας και Γ. Ψυχογιός, κατέθεσαν εχθές (1/8/17) τροπολογία στο Σχέδιο Νόμου του υπουργείου Υγείας για τη Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, με την οποία προβλέπεται η προσωρινή τοποθέτηση «προστατευτικών διχτύων» (πλωτών φραγμάτων χωρίς πάκτωση στον πυθμένα), κατ’ εξαίρεση και εκ μέρους των τουριστικών εγκαταστάσεων ή των φορέων των λιμανιών της περιοχής. Στόχος είναι αφενός η προστασία των λουόμενων και παραθεριστών, και αφετέρου η υποστήριξη των τοπικών επιχειρήσεων που πλήττονται λόγω της μείωσης των τουριστών και του κύκλου εργασιών τους (https://left.gr/news/tropologia-voyleyton-toy-syriza-gia-hrisi-prostateytikon-dihtyon-ston-korinthiako-me-skopo-tin)

Όπως τονίστηκε και από τον Υπουργό, η πληθυσμιακή έκρηξη των μεδουσών αποτελεί οικολογικό και περιβαλλοντικό ζήτημα, το οποίο συνδέεται ταυτόχρονα με την κλιματική αλλαγή, τη θερμοκρασία των θαλασσών και τα θαλάσσια ρεύματα, αλλά και την υπεραλίευση και τη θαλάσσια ρύπανση. Επιδρά όμως σε σημαντικό βαθμό στην οικονομική και αναπτυξιακή δραστηριότητα των περιοχών που πλήττονται και πρέπει να αντιμετωπιστεί και με μεσοπρόθεσμα και με μακροπρόθεσμα μέτρα.

Με δεδομένο ότι η προστασία του Κορινθιακού Κόλπου συνιστά ένα μακροχρόνιο και εξαιρετικά απαιτητικό ζήτημα με το οποίο οφείλει να ασχοληθεί η πολιτεία σε συστηματική και ολοκληρωμένη βάση, η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών και προβλημάτων και παράλληλα σχεδιάζει μέτρα και εργάζεται για την περιβαλλοντική προστασία και αειφορία της ευρύτερης περιοχής.

Γραφείο τύπου
βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Μ. Θελερίτη
 2 Αυγούστου 2017

- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Καιρός να διώξουμε και τα εργοστάσια από τη Βοιωτία που μια εικοσαετία έχουν μολύνει τα πάντα χωρίς κανένα απολύτως ουσιώδη έλεγχο….

  2. Ότι θα κάνατε Νατουρα τον Κορινθιακο για τις μέδουσες !!!
    Ωραία φάση για να βολευτούν οι οικολόγοι της περιοχής και να βγάλουν μεροκάματο
    Είδα όμως ότι και οι τσουκνιδες στα γερανια δεν έχουν βγει στο σωστό ύψος όπως θα έπρεπε τόσα χρόνια !!!
    Μήπως θα έπρεπε να το δούμε και αυτό ώστε να προλάβουμε την μείωση τους η ακόμα χειρότερα την εξαφάνιση τους!!!
    Είναι πολλά τα λεφτά Άρη! !!

  3. Τώρα που πάει να τελειώσει το καλοκαίρι η καπετάνισσα θα λάβει μέτρα για τον κόλπο.Το κόλπο αυτό είναι για να αλιεύσει ψηφαλάκια στον ωκεανό του δήθεν ενδιαφέροντος για την Κορινθία.
    Γιατί αυτά θα έπρεπε να τα είχατε κάνει πριν την έναρξη της φετινής σεζόν,αφού τώρα πια είναι αργά.
    Καταφέρατε ένα ακόμα χτύπημα στην τοπική οικονομία με την ασχετοσυνη σας και την επικινδυνότητα σας

  4. 5:39 μ.μ. Ακριβως ειναι πολλα τα λεφτα ολα για τις μκο γινονται καθολου περιεργο που τωρα εδω και 5 χρονια ηρθαν οι μεδουσες που δεν ειχαμε ποτε τετοιο προβλημα ολα για το χρημα συμφωνο απολυτα μαζι σου

  5. Αυτά είναι λόγια του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή ψέματα…!!
    Δεν μπορούν να κάνουν τίποτα για αυτήν την έξαρση των μεδουσών… μόνες τους θα φύγουν..!
    Το μόνο όπου μπορούν να κάνουν είναι να μειώσουν την υπέρ αλιεύσει του κόλπου…..
    Και έτσι θα μειωθεί το φαινόμενο κατά 40-60%..
    Όλα τα άλλα είναι μπούρδες…εδώ θα είμαστε και του χρόνου…
    Τα δε δίχτυα –δελφίνια-χελώνες, τελείως μπούρδες…!!

  6. ΥΓ Οι σεισμολόγοι μας λένε πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τους σεισμούς…
    Και εγώ σαν πρακτικώς ιχθυολόγος λέω πρέπει να μάθουμε να ζούμε με της τσούχτρες όσο καιρό χρειαστεί..
    Για αυτό μάσκα –γυαλάκια κολυμβήσεως…..
    Εγώ κάνω μπάνιο από αρχές Μάιου με μάσκα, κανένα πρόβλημα…!!

  7. Κοιτά μανδάμ ο κόσμος δεν έχει πρόβλημα με τις τσούχτρες του κορινθιακού έχει πρόβλημα με τις τσούχτρες του κοινοβουλίου καταλαβες ή θέλεις να στο κάνω και λιανά

  8. 1)ΒΑΖΟΥΜΕ ΤΗ ΘΕΛΕΡΙΤΗ ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΑΕΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 2)ΤΣΟΥΧΤΡΑ ΕΙΣΑΙ,ΠΟΣΟ ΝΑ ΑΝΤΕΞΕΙΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΟ,ΕΤΣΙ ΦΕΥΓΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΡΗ.
    3)ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΛΥΘΗΚΕ,Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ΕΠΡΑΞΕ ΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΤΗΣ. ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΤΕ ΡΕ!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog