Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

M.Θελερίτη:Η πρωτοβάθμια υγεία αναγεννιέται και κατοχυρώνεται ως δημόσιο αγαθό και κοινωνικό δικαίωμα(video)

- Advertisement -

«Η  απόφαση της κυβέρνησης για την Μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Υγείας, συνιστά μια συγκεκριμένη ιδεολογική και πολιτική επιλογή που στηρίζεται στην διαπιστωμένη ικανότητα των δημόσιων συστημάτων να ανταποκριθούν με μεγαλύτερη επάρκεια στις ανάγκες του πληθυσμού….
σε περιόδους οικονομικής κρίσης», τόνισε στην ομιλία της στην Ολομέλεια της βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Υγείας, η βουλεύτρια Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Μ. Θελερίτη.
34 χρόνια μετά τον ιδρυτικό νόμο του ΕΣΥ (Ν. 1397/1983), το σχέδιο νόμου συνιστά την θεσμική ολοκλήρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, διότι διευρύνει την βάση του με την  συγκρότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, δίνοντας μάλιστα τον κύριο ρόλο στο δημόσιο σύστημα και κατοχυρώνοντας την υγεία ως δημόσιο αγαθό, το οποίο η πολιτεία υπερασπίζεται και για το οποίο διασφαλίζει ίση πρόσβαση σε όλες και σε όλους ανεξαιρέτως, είτε είναι ασφαλισμένοι, είτε όχι.
Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για ελλιπή χρηματοδότηση, η Μ. Θελερίτη αναφέρθηκε στην τοποθέτηση του Υπουργού Υγείας, Α. Ξανθού, ο οποίος όχι μόνο δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι η χρηματοδότηση είναι απολύτως διασφαλισμένη από το Πρόγραμμα Μεταρρύθμισης του Δημόσιου Τομέα και τον Άξονα 9 του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) που αφορά την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, αλλά εξήγησε ότι με τη συνέργεια του Υπουργείου Οικονομίας και με πόρους από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που αγγίζουν τα 75 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο, έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση των πρώτων 239 Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) για μία 4ετία, με ενσωματωμένη μάλιστα πολιτική σταδιακής εξόδου από την κοινοτική χρηματοδότηση και ανάληψης της ευθύνης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.
Στη συνέχεια η Μ. Θελερίτη αναφέρθηκε στην διάρθρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και στο γεγονός ότι οι Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), μέσω των Ομάδων Υγείας, αναπτύσσουν ένα νέο παράδειγμα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αποτελούν μονάδες οικογενειακής ιατρικής και το πρώτο σημείο επαφής των πολιτών με το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ταυτοχρόνως οι ΤΟΜΥ αναπτύσσουν εξωστρεφείς και κοινοτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις όπως για παράδειγμα εμβολιασμούς σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, διοργάνωση δράσεων ενημέρωσης για τον γενικό πληθυσμό, τακτικές επισκέψεις σε σχολεία, ΚΑΠΗ, και χώρους εργασίας. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα σύγχρονο και ευέλικτο παράδειγμα που δεν έχει σχέση με τις υφιστάμενες και ξεπερασμένες αντιλήψεις για την μονοδιάστατη αντίληψη για την ιατρικοποιημένη υγεία.
Ειδικά ως προς τις αρμοδιότητες και ευθύνες του/ της οικογενειακής γιατρού, η βουλεύτρια Κορινθίας, τόνισε κάποιες ρυθμίσεις εξαιρετικής σημασίας, όπως για παράδειγμα την πρόβλεψη για υποστήριξη των μητέρων σε θέματα θηλασμού, και την πρόβλεψη για συμβουλευτική υποστήριξη παιδιών, εφήβων και γονέων σε θέματα σεξουαλικής υγείας, αντισύλληψης, εξαρτήσεων, διατροφικών διαταραχών και φροντίδας στην οικογένεια για την πρόληψη προβλημάτων ψυχικής υγείας.
Επίσης η Μ. Θελερίτη αναφέρθηκε στην σημασία της συγκρότησης Δικτύου Μαιών/ Μαιευτών (με απόφαση του Διοικητή της οικείας Υ.Πε), που θα συμβάλλει αποφασιστικά και στην πρόληψη, προαγωγή και αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υγείας των γυναικών και ιδιαιτέρως των νέων γυναικών, καθώς και στην συνολικότερη αναβάθμιση της μαιευτικής φροντίδας στο ΕΣΥ και μέσω του συμβουλευτικού και υποστηρικτικού ρόλου των μαιών στην πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου, στην κύηση και στον τοκετό.
Ολοκληρώνοντας την ομιλία της η βουλεύτρια Κορινθίας τόνισε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη τις αδυναμίες των υφιστάμενων δομών του συστήματος (Μονάδων Υγείας ΠΕΔΥ και Κέντρων Υγείας), επιδιώκοντας παράλληλα να τις θωρακίσει με νέες περιφερειακές δομές (τις ΤΟΜΥ). Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ανταποκρίνονται στην διαπιστωμένη ανεπάρκεια του υφιστάμενου δικτύου παρόχων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας του ΕΟΠΥΥ και αλλάζουν και το εύρος και το περιεχόμενο της σχέσης Δημόσιου – Ιδιωτικού, δίνοντας  συμπληρωματικό και επικουρικό ρόλο στον ιδιωτικό τομέα εκεί όπου το ΕΣΥ το έχει πραγματικά ανάγκη. Εν κατακλείδι, όπως είχε τονίσει και  σε πρόσφατο άρθρο του ο Υπουργός Υγείας, Α. Ξανθός «Η μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας είναι η στρατηγική απάντηση στην κρίση του συστήματος υγείας, και στην παθητική ιδιωτικοποίησή του».

Κόρινθος, 3 Αυγούστου 2017

Γραφείο Τύπου Μ. Θελερίτη,
βουλεύτριας ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορινθίας

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog