Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Βουτιά στα βάθη της αρχαιότητας – ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΗΡΑΙΟΝ (βίντεο)

- Advertisement -

Κι αν η Βουλιαγμένη μπορεί να ενθουσιάσει οποιονδήποτε αναζητά τη χαμένη ηρεμία, ελάχιστα πιο πέρα, το ακρωτήρι Μελαγκάβι λειτουργεί ως χρονοκάψουλα πάνω που τη χρειάζεσαι περισσότερο….

 Παρκάρεις εκεί που τελειώνει ο δρόμος και παρότι το πρώτο που τραβάει το βλέμμα σου είναι ο Φάρος του Πολεμικού Ναυτικού (και των απανταχού ρομαντικών) στα απόκρημνα βράχια, κατηφορίζεις ασυναίσθητα το μονοπάτι προς το Ηραίο. Λιτό δωρικό τοπίο, εσύ, τα πεύκα και τα ερείπια του ιερού της Ηρας.

Οι οδηγοί θα σου πουν πως το 1930 θεωρήθηκε «η πιο σημαντική ανασκαφή των τελευταίων 30 χρονών στην Ελλάδα», φέρνοντας στο φως τα σημαντικότερα λείψανα του πρώιμου κορινθιακού πολιτισμού των ιστορικών χρόνων. Η κατασκευή των χώρων λατρείας της θεάς που συγκέντρωνε χιλιάδες πιστούς από πλούσια μέρη (Κόρινθο, Συρία κ.ά.) άρχισε το 800π.Χ. και συνεχίστηκε ως το 300 π.Χ. σε δύο σημεία. Στο ένα, που απλώνεται σε μεγάλη έκταση στην άκρη της στεριάς (Ηρα Ακραία), σώζονται τα θεμέλια του Ναού, ο χώρος συμποσίων, τα μονοπάτια, όμως αυτό που σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον είναι η αψιδωτή δεξαμενή και οι αγωγοί, απομεινάρια ενός μυστήριου συστήματος υδροδότησης που ακόμη δεν έχουν εξηγήσει τη λειτουργία του.

Στην Ηρα Λιμενία, πιο κάτω, νιώθεις κι εσύ τις δονήσεις, κι αυτήν τη φορά δεν είναι από σεισμό. Σε έναν κρυφό κολπίσκο που σχηματίστηκε ανάμεσα στους κοφτερούς βραχώδεις όγκους, τα ερείπια του Ιερού σχεδόν βρέχονται από τα πρασινογάλαζα νερά του Κορινθιακού. Πιο μυστικιστική κι από τη φαντασία, η παραλία συγκεντρώνει ορδές από τουρίστες που ανυπομονούν να μάθουν τι ακριβώς συνέβαινε εδώ, να διαλογιστούν πάνω στα προαιώνια μάρμαρα (επιτρέπεται η επαφή), να απλώσουν την πετσέτα τους δίπλα στα τείχη και τους κίονες (δεν είδαμε να απαγορεύεται) ή να βουτήξουν στα βαθιά νερά της αρχαιότητας (καιρού επιτρέποντος επιβάλλεται). Κι ο Ιωάννης ο Νηστευτής επιβλέπει από το ύψωμα στην άκρη.

ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΑΚΟ ΗΡΑΙΟΝ

Κατηφορίζοντας τον δρόμο στη σκιά των Γερανείων με τις βραχοσπηλιές από τη μία, και οδούς στη μέση του πουθενά με ονόματα όπως «Χλόης» και «Ονείρου» από την άλλη, πλησιάζεις προς το βραχώδες ακρωτήρι που κλείνει ανατολικά τον Κορινθιακό. Λίγο πιο πριν, στάση στη Λίμνη Βουλιαγμένης, ένα ακόμα από τα μοιραία παιχνίδια της φύσης που σε αφήνουν με στόμα ανοιχτό.

Σε αυτή την περιοχή ανακαλύφθηκαν και Πρωτοελλαδικοί οικισμοί που δηλώνουν ότι κατοικείται τουλάχιστον από το 3000 π.Χ. Και ξανά, ένας τρομερός σεισμός δημιούργησε ένα τοπίο απ’ την αρχή, όταν η ακμάζουσα πολιτεία που βούλιαξε κάτω απ’ το έδαφος έδωσε τη θέση της σε μια λιμνοθάλασσα που γέμισε με νερά του Κορινθιακού από μια μικροσκοπική διώρυγα. Αλλοι μιλούν για γεωλογικό παράδοξο.

Κάποια υπόγεια σπηλιά, που μεγάλωνε συνέχεια καθώς το νερό κατάτρωγε τα τοιχώματά της, δεν άντεξε και η οροφή της τελικά γκρεμίστηκε με πάταγο (ξανά σεισμός) προκαλώντας έναν τεράστιο λάκκο που στην πορεία γέμισε με θαλασσινό νερό και έγινε μια από τις ομορφότερες λιμνοθάλασσες της χώρας: η αρχαία Εσχατιώτης, αφού βρίσκεται στα έσχατα, στη φυσική απόληξη των Γερανείων, ή Γοργώπις από τη γυναίκα που πνίγηκε εκεί συντετριμμένη από το θάνατο των δύο παιδιών της. Σήμερα, η Βουλιαγμένη είναι ένα σκηνικό τόσο μακρινό, που πολύ δυσκολεύεσαι να χωνέψεις ότι απέχει από το σπίτι σου σχεδόν όσο χρειάζεσαι για να φτάσεις στη δουλειά σου.

Κλεισμένη στους βραχώδεις όγκους των Γερανείων, με ησυχία σαν συμφωνημένη από τον κόσμο της, ωραία νερά για κολύμπι και ψάρεμα (λαβράκια, τσιπούρες, κέφαλοι, πες το και το ’πιασες), ενοικιαζόμενα δωμάτια και κάμπινγκ, και γύρω-γύρω στις όχθες, χαμηλών τόνων cafe bars, προβλήτες-μινιατούρες για βαρκάκια που βγαίνουν στον Κορινθιακό και εστιατόρια με «ζωντανό» ψάρι και θαλασσινά κάτω από τα αρμυρίκια.

Με 550μ πλάτος, 1.825μ. μήκος και νερά πιο αλμυρά από της θάλασσας που ανανεώνονται κάθε 6 ώρες με το φαινόμενο της παλίρροιας και της άμπωτης, ο συνωστισμός και η καθαριότητα είναι το τελευταίο που σε απασχολεί εδώ. Το μόνο που ίσως δεν ξεκολλάει απ’ το μυαλό σου, είναι ένα από εκείνα τα λιγοστά εξοχικά πάνω στα βράχια να ήτανε δικό σου.

Οσο για το εκκλησάκι του Αγ. Αντρέα, σήμα κατατεθέν της λίμνης, κατασκευάστηκε με έξοδα ενός από τους πρώτους Αθηναίους που ανακάλυψαν τον παράδεισο δίπλα στην πρωτεύουσα, και δεν είναι τυχαίο που έτσι λευκό και με γαλάζια σκέπη όπως έχει σε παραπέμπει σε Κυκλάδες- είναι αντίγραφο Μυκονιάτικου ναού.

Δείτε το βίντεο:

Πηγή άρθρου: ΕΘΝΟΣ
Βίντεο: fab drone

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Kαθε φορα που ανεβαινει αρθρο για το Ηραιον,ερωτω μα κανεις δεν μου απαντα:Tην εκκλησια μεσα στον αρχαιολογικο χωρο ποιοι και ποτε την εκτισαν.Θα βρω απαντηση;Μαλλον οχι.

  2. Άλλος ένας κουμουνιστής προφανώς…! Λιθοξόυ (tasci..?)
    Εγώ θα σου απαντήσω με ερώτηση…
    Όταν έπεσε η Αγιά Σοφιά στους Τούρκους, γιατί την αφήσανε στους βάρβαρους, και δεν την δυναμίτιζαν…..?
    Έτσι δεν θα έμπαινε μέσα Τούρκος…??
    Και σήμερα ακόμη να την ξευτελίζουν οι Τούρκοι…??

    Το πρόβλημά μας σήμερα με τον Τσίπρα –Φίλη κ.α
    είναι οι εκκλησίες – παρελάσεις –η προσευχή στα σχολειά –η σημαιοφόροι –ο σταυρός στην σημαία αύριο κ.α …..
    Και σένα τον δωδεκάθεο σε πείραξε το εκκλησάκι….!
    Και ο υπογράφων αυτό το σχόλιο είναι άθεος…!!
    Αλλά καλός –κακός προσαρμόζομαι στα ήθη και έθιμα της πατρίδος…..
    Αλλού είναι τα προβλήματα της πατρίδος Ελλάς…

    ΥΓ Κάποιος πήρε πέτρα και λάσπη και το έφτιαξε,
    υπάρχει πρόβλημα….?

  3. Το γράφει στις πληροφορίες κάπου στο χώρο του ιερού. Όταν ανακαλύφθηκε ο ναός και άρχισαν οι ανασκαφές, το εκκλησάκι ήταν ήδη χτισμενο μέσα στο χώρο του ιερού! Ουσιαστικά μεταφέρθηκε εκεί που βρίσκεται τώρα για να γίνουν οι ανασκαφές.
    Να ήταν και το μόνο καλά θα ήταν
    http://makivilla.blogspot.de/2016/10/blog-post.html

  4. 1:49-Πιαστο αυγο και κουρευτο.Αλλα λογια να αγαπιομαστε.Ας μαθουμε ποιος κατεστρεψε την πατριδα μας και μετα να μιλαμε.Λιγο διαβασμα τωρα το καλοκαιρι δεν κανει κακο,οχι οτι μας λενε οι παπαδες να τα παμε αμασητα κατω.

  5. Κανένας δεν είπε ότι οι Παπάδες τα έκαναν-κάνουν όλα σωστά..!!
    Αλλά και από την πλευρά τον πολιτικών δεν θα τελειώσουμε αν αρχίσουμε να μιλάμε για αυτούς….!
    Και αυτό το τελευταίο του Τσίπρα ότι ναι είμαστε ψεύτες..!!
    (το αλλά, το εσείς, δεν με ενδιαφέρει…)
    Χωρίς καμία ντροπή, έτσι το έκανε για μαγκιά…!!
    Μέσα στην Βουλή…!!!
    Φτάσαμε στο σημείο ο πρώτος πολίτης ουσιαστικά της χώρας να λέει είμαστε ψεύτες…. ξευτίλα…!!!

    ΥΓ Και ας υποθέσουμε ότι γκρεμίσουμε όλες της εκκλησιές κ.α
    Με τι θα αντικαταστήσουμε με τους ανδριάντες του Τσίπρα-Φίλη –Λαφαζάνη- Φλωράκη-Παπαρήγα-Κουτσούμπα-Λιάνη-Λένιν-Μαρξ κ.α..??

  6. Το εκκλησάκι στον αρχαιολογικό χώρο πράγματι (όπως αναφέρθηκε )βρισκόταν εκεί από τις αρχές του 19ου αιώνα και μετακινήθηκε από τον αρχαιολόγο που έκανε τις ανασκαφές στο Ηραίον τον Payne γιατί κάτω απ`τα θεμέλιά του υπήρχαν ενδείξεις για τον πιο πρώιμο ναό της Ηρας.Οταν ένας χώρος παραμένει ιερός για χιλιάδες χρόνια, είναι απόλυτα φυσικό για όσους ζούσαν στην περιοχή να εκφράσουν αυτές τους τις μνήμες με έναν ναό της νέας τους
    θρησκείας.Αποτελεί κι αυτό ένα αναπόσπαστο κομμάτι του χώρου και των μνημείων,καθώς και της ιστορίας της περιοχής.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog