Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Γ. Ψυχογιός:«Είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα στους χώρους εργασίας»

- Advertisement -

Την Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου, ολοκληρώθηκε η συζήτηση και η ψήφιση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εργασίας σχετικά με συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, λοιπές ασφαλιστικές διατάξεις, ενίσχυση της προστασίας των εργαζομένων, δικαιώματα ατόμων με αναπηρίες…

Ο Γιώργος Ψυχογιός, βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, αναφέρθηκε κυρίως στα εξής:

«Πρόκειται για το πρώτο νομοσχέδιο για εργασιακά που μετά από πολλά χρόνια περιέχει αμιγώς προστατευτικές διατάξεις για τους εργαζομένους. Το Υπουργείο Εργασίας έχει αποδείξει ότι κάνει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση με τις μειώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των πιο αδύναμων, με τη σκληρή διαπραγμάτευση και την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας από τον Σεπτέμβρη του 2018 και τώρα με αυτές τις διατάξεις που έχουν προκύψει από μία ευρεία διαβούλευση με εργαζόμενους, με συνδικάτα και φορείς.

Καταρχάς, όσον αφορά στα ασφαλιστικά ωφελούνται οι αγρότες που θα μπορούν να εξαγοράσουν πλασματικά χρόνια με χαμηλό αντίτιμο προκειμένου να συνταξιοδοτηθούν. Επίσης, πολύ σημαντική ρύθμιση είναι η αποσύνδεση της ασφάλισης από την ιδιότητα και ως εκ τούτου οι δικηγόροι και οι μηχανικοί θα καταβάλλουν πλέον ασφαλιστικές εισφορές από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας και για όσο χρόνο διαρκεί και όχι από την εγγραφή τους σε δικηγορικούς συλλόγους ή ΤΕΕ, ενώ θα μπορούν να λαμβάνουν και αυτοί πλέον επίδομα ανεργίας.

Το σημαντικότερο κεφάλαιο αφορά στις προστατευτικές εργασιακές ρυθμίσεις. Με αυτές ενισχύονται οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και ισχυροποιείται το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της αδήλωτης, της υποδηλωμένης, της ανασφάλιστης και απλήρωτης  εργασίας. Ενδεικτικά: Προβλέπεται προσωρινή ή και οριστική διακοπή της λειτουργίας της επιχείρησης για συγκεκριμένες περιπτώσεις παραβίασης της εργατικής νομοθεσίας, υποχρέωση του εργοδότη για ηλεκτρονική προκαταχώριση των υπερωριών ακόμα και μέσα από sms, ενώ θα αποκλείονται από την πρόσβαση στο δημόσιο χρήμα οι επιχειρήσεις που έχουν υποπέσει σε υψηλής σοβαρότητας εργατικές παραβάσεις. Επίσης, προβλέπεται η έκδοση διαταγής πληρωμής για οφειλές δεδουλευμένων και η σύντομη εκδίκαση – με ρητή προθεσμία – για μισθούς και άκυρη απόλυση.

Ακόμη όσον αφορά σε λοιπά εργατικά δικαιώματα, θεσπίζεται η επέκταση ειδικής άδειας και για γονείς τέκνων με βαριά νοητική στέρηση, σύνδρομο Down και αυτισμό. Επεκτείνεται η προστασία από την απόλυση, που παρέχεται λόγω μητρότητας σε φυσικές μητέρες, και σε αυτές που υιοθετούν ή γίνονται παρένθετες μητέρες. Σημαντική, τέλος, πτυχή του νομοσχεδίου αποτελεί και η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την προστασία των ατόμων με αναπηρία με σεβασμό στη Διεθνή Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Κλείνοντας θα ήθελα να πω, ότι την ώρα που εμείς παλεύουμε, ώστε να ξαναχτίσουμε το προστατευτικό πλαίσιο και να ανασυστήσουμε βασικά εργατικά δικαιώματα, που καταστρατηγήθηκαν ή καταργήθηκαν,η αντιπολίτευση βλέπει αυτές τις ουσιαστικές διατάξεις ως Νομοσχέδιο «χαμηλής πτήσης».

Την ώρα που εμείς παλεύουμε για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου και προχωράμε σε αύξηση των θέσεων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, ο πρώην Υπουργός Εργασίας έχει «ξεχάσει» ότι επί των ημερών του καταργήθηκαν 209 θέσεις από το Σώμα, μεταξύ των οποίων και του Τμήματος Νομικής Στήριξης.

Προφανώς λοιπόν και είμαστε απέναντι, διότι εσείς επιλέγετε και συντάσσεστε με τα συμφέροντα των ισχυρών, των μεγάλων εταιρειών, της κερδοφορίας χωρίς κανόνες. Προφανώς εσείς οραματίζεστε και εφαρμόζετε την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.

Στον αντίποδα, εμείς είμαστε αποφασισμένοι να επαναφέρουμε την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα στους χώρους εργασίας, κάτι όμως που απαιτεί εγρήγορση και οργάνωση από τους εργαζόμενους και την κοινωνία συνολικά. Σαφέστατα έχουμε πολύ ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Όμως, η κοινωνία γνωρίζει ότι μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, εμείς υπερασπιζόμαστε την εργασία και το κοινωνικό κράτος, που εσείς μεθοδικά και κυνικά απαξιώσατε όλα τα προηγούμενα χρόνια».

Κόρινθος, 8.9.2017
Γιώργος Ψυχογιός
Βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ

- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, νωρίς το θυμηθήκατε. Αλλά βέβαια, έπρεπε πρώτα να βολέψετε τα παιδιά σας και αφού το κάνατε δίνετε πάλι ψεύτικες υποσχέσεις!!!

  2. 2:55 Έχουν μοιράσει μπόλικο σανό σε τύπους σαν κι εσένα αλλα πού να καταλάβεις! Μάσα λίγο και απο αυτό που μοιράζουν στη ΔΕΘ, είναι φρέσκο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog