Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

«Η εξουσία είναι σκυτάλη και όχι μαγκούρα για να στηρίζεσαι πάνω της»

- Advertisement -

«Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε πολιτικούς, να αλλάξουμε τα κόμματα. Το ’14 βάλαμε το σπόρο για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος…..
Τώρα πρέπει να γίνει το τελευταίο βήμα. Να συμμετέχουμε όλοι στη δημιουργία ενός νέου Κινήματος. Να μην αφήσουμε το μέλλον μας στους ίδιους και τους ίδιους» υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» και στη δημοσιογράφο Μυρτώ Λιαλιούτη.

Όσο για τους στόχους του νέου, υπό διαμόρφωση, Κινήματος, ανέφερε ότι θα πρέπει να είναι «το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον, ένα Κέντρο ανοιχτό, ανεξάρτητο, όχι ετεροκαθοριζόμενο από την συγκυρία» με πρώτη του προτεραιότητα τη «σύγκρουση με την καταστροφική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ». Όπως είπε χαρακτηριστικά: «δεν κάνουμε όμως όλη αυτή την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα μπαίνει τσόντα είτε αριστερά είτε δεξιά».

Δίνοντας το στίγμα της υποψηφιότητάς του ο υποψήφιος επικεφαλής του νέου κόμματος τόνισε: «Όχι στο κράτος-δυνάστη των εργαζομένων και των δυνάμεων της παραγωγής, ναι στο κράτος-προστάτη των πιο αδύναμων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν επιτέλους ανταπόδοση για τους μεγάλους φόρους που πληρώνουν. Ο εναγκαλισμός του κράτους με το κόμμα πρέπει να λάβει τέρμα. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική, όχι κατ’όνομα, ισότητα στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις, στις ευκαιρίες. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια γερή Ελλάδα, όρθια στα πόδια της, που θα παράγει, θα δημιουργεί, θα καινοτομεί. Με δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης απάντησε σε ερωτήσεις εφ’ όλης της ύλης για τη διαδικασία εκλογής αρχηγού του νέου προοδευτικού Κινήματος, τονίζοντας ότι είναι αδιαπραγμάτευτο το να μπορούν να ψηφίζουν όλοι –φίλοι και μέλη- στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση. Επανέλαβε την πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία για τους Έλληνες που βρίσκονται στο εξωτερικό, καλώντας τους αντιδρώντες να «σταματήσουν τις φοβικές αντιδράσεις». Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσον υπάρχει περίπτωση κάποιος να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας σημείωσε ότι ο ίδιος θα τηρήσει τη συμφωνία του, όπως είναι σίγουρος ότι θα κάνει και η κυρία Γεννηματά. Όπως είπε όμως: «αυτός που πραγματικά μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του νέου Κινήματος είναι ο κόσμος. Αν ψηφίσουν 200 χιλιάδες πολίτες, τότε ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα;» Ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε και για το τι θα συμβεί κοινοβουλευτικά την επόμενη μέρα της εκλογής του αρχηγού του Νέου Κινήματος. Όπως είπε: «Τα κόμματα που έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό -και αναφέρομαι και στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ- δεν μπορεί να διαλυθούν. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να «παραχωρήσουν» την πολιτική τους δράση σε ένα νέο Κίνημα που θα τα επιστεγάζει. Και αυτή είναι η συμφωνία μας. Στις εκλογές, θα κατέβει ο νέος φορέας με αρχηγό αυτόν που θα εκλεγεί. Το τι θα συμβεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό θα αποφασιστεί στην συνέχεια από το Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση της δημοσιογράφου για το κατά πόσον η ρητορική του μπορεί να προσελκύσει τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, αφού αναφέρθηκε στη θητεία του στο ΠΑΣΟΚ στα νεανικά του χρόνια, υπογράμμισε ότι «ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, και δεν μιλώ για τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα, έχει καταλάβει ότι οι λύσεις σήμερα δεν βρίσκονται στις αναπαλαιώσεις, ότι πολιτική δεν είναι μόνο η διαχείριση των συμβόλων, όπως είχε παλιά ένας μεγάλος πολιτικός, αλλά η διαχείριση των προβλημάτων». «Στόχος δικός τους και δικός μου λοιπόν δεν είναι μόνο η εκλογή του Νοεμβρίου. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Να έχουν οι πολίτες επιλογές πέρα από τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη:

Όταν αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την πολιτική, σκεφτήκατε ότι μπορεί τελικά να καταλήξετε επικεφαλής όλου του κεντρώου χώρου;
Το ’14 δεν κάναμε προβλέψεις για το ’17. Αλλά και τότε και τώρα σκεφτόμασταν το ίδιο. Για να αλλάξουμε την Ελλάδα πρέπει να αλλάξουμε πολιτικούς, να αλλάξουμε τα κόμματα. Το ’14 βάλαμε τον σπόρο για την ανανέωση του πολιτικού συστήματος. Τώρα πρέπει να γίνει το τελευταίο βήμα. Να συμμετέχουμε όλοι – επαναλαμβάνω, όλοι – στη δημιουργία ενός νέου Κινήματος. Να μην αφήσουμε το μέλλον μας στους ίδιους και τους ίδιους.

Όταν λέτε «όλοι», να υποθέσω πως θα επιμείνετε στο ότι πρέπει να υπάρξει και ηλεκτρονική ψηφοφορία;
Μα είναι δυνατόν να λέμε ότι θέλουμε την μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή και να απαγορεύουμε στους νέους μας να συμμετέχουν με τον τρόπο που οι ίδιοι γνωρίζουν; Πρέπει να σταματήσουν λοιπόν οι φοβικές αντιδράσεις. Να τολμήσουμε στην πράξη όλα αυτά που έχουμε εύκολα στα λόγια.

Έχετε καταλήξει στο ότι θα μπορούν να ψηφίσουν και μέλη και φίλοι;
Από την αρχή μίλησα για «ανοιχτό Κέντρο». Όλοι οι Έλληνες έχουν δικαίωμα ψήφου. Με δύο ευρώ και με την ταυτότητά τους. Αυτά δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Και ο Νίκος Αλιβιζάτος εγγυάται ότι μετά το πέρας της διαδικασίας οι κατάλογοι δεν θα χρησιμοποιηθούν για το γνωστό κομματικό φακέλωμα αλλά θα καταστραφούν.

Πάντως και πέρυσι δοκιμάσατε να συνεννοηθείτε με τη Φώφη Γεννηματά για έναν νέο φορέα, αλλά δεν τα καταφέρατε. Αυτή τη φορά τι άλλαξε;
Πολλά άλλαξαν, αλλά δεν θέλω να συζητάμε για το πριν, θέλω να συζητάμε για το μετά. Τώρα πάντως το νερό μπήκε στο αυλάκι. Πάμε για ένα νέο κόμμα, με νέο όνομα, νέα σύμβολα, νέα όργανα και ελπίζω νέες τολμηρές θέσεις.

Ναι, αλλά γιατί δεν το κάνατε το ’16; Αυτό ρωτάω.
Η πρόσκληση που μονίμως μας απηύθυναν ήταν να ενταχθούμε στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. «Ελάτε στη ΔΗΣΥ και μετά πάμε σε εκλογή αρχηγού» έλεγαν συνέχεια. Αυτό είχαμε ξεκαθαρίσει ότι δεν θα γίνει. Από τη στιγμή που η κυρία Γεννηματά δέχτηκε ότι ο νέος φορέας πρέπει να δημιουργηθεί από το μηδέν, ο δρόμος για τη συμφωνία άλλαξε.

Μπαίνετε στην διεκδίκηση της ηγεσίας ενός φορέα χωρίς όνομα, χωρίς όργανα και χωρίς ιδεολογικό στίγμα. Ζούμε ακόμα στην εποχή των ηγετών; Και μπορεί από μόνο του ένα πρόσωπο να εμπνεύσει;
Πώς αλλιώς μπορείς να δημιουργήσεις ένα νέο Κίνημα; Αν πηγαίναμε σε ένα συνέδριο των υπαρχουσών δυνάμεων, θα ήταν μια μάχη κομματικών μηχανισμών. Ποιος καινούργιος θα συμμετείχε; Τα μαγειρέματα θα έβγαζαν αρχηγό και όχι η κοινωνία. Τώρα δώσαμε τη δυνατότητα σε πολλούς υποψηφίους να διεκδικήσουν ψήφο με την δική του πολιτική πλατφόρμα ο καθένας. Με το δικό του σχέδιο. Με τη δική του ομάδα ανθρώπων. Και ο τελικός κριτής θα είναι η κοινωνία. Προσέξτε, δεν κάνουμε καλλιστεία. Εμείς θα συγκρουστούμε εποικοδομητικά. Με προτάσεις για τα βάσανα της χώρας. Ο ένας θα λέει «νέο ΠΑΣΟΚ», ο άλλος θα λέει «νέα Κεντροαριστερά», εμείς λέμε «νέο προοδευτικό Κίνημα», «ανοιχτό Κέντρο». Ε, ο κόσμος θα αποφασίσει.

Πιστεύετε ότι θα έρθει κόσμος στις κάλπες; Θα ενδιαφερθεί η κοινωνία ή θα πει ότι όλη αυτή η διαδικασία είναι για να μοιράσετε μεταξύ σας τις καρέκλες;
Πώς να τις μοιράσουμε; Αφού κάποιος θα χάσει και κάποιος θα κερδίσει. Μην υποτιμάτε το ρίσκο για τους δύο αρχηγούς. Θα μπορούσαμε και εγώ και η κυρία Γεννηματά να επαναπαυθούμε σε αυτό που έχουμε. Και θέλω να της το αναγνωρίσω… Τελικά τόλμησε να φέρει ένα ιστορικό κόμμα σε αυτόν τον αγώνα.

Αν τελικά η συμμετοχή δεν είναι η αναμενόμενη, μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση το αποτέλεσμα;
Από μένα, όχι. Τηρώ πάντα τις συμφωνίες μου. Και το ίδιο θα πράξει και η κυρία Γεννηματά, μην έχετε αμφιβολίες. Όμως αυτός που πραγματικά μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα του νέου Κινήματος είναι ο κόσμος. Αν ψηφίσουν 70.000-80.000, όλο και κάποιοι θα μουρμουρίζουν. Αν ψηφίσουν όμως 200.000 πολίτες, όπως ήταν εξαρχής ο στόχος μου, τότε ποιος θα τολμήσει να αμφισβητήσει το αποτέλεσμα;

Τι απαντάτε σε μέλη του Ποταμιού που αντέδρασαν στη συμμετοχή σας σ’ αυτήν την εκλογική μάχη;
Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων που στήριξαν το Ποτάμι αυτά τα τρία χρόνια είναι μαζί μου σε αυτόν τον αγώνα. Όλοι οι βουλευτές, όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου και χιλιάδες στελέχη και εθελοντές σε όλη τη χώρα. Τις πρώτες μέρες πράγματι υπήρξε ένα μούδιασμα, συζητήσαμε πολύ όμως και συμφωνήσαμε ότι πρέπει τις ιδέες μας και τις αξίες μας να τις σπείρουμε σε νέα χωράφια.

Είναι το Ποτάμι έτοιμο για το επόμενο βήμα; Αν η διαδικασία ολοκληρωθεί με επιτυχία, είστε έτοιμος για την αυτοδιάλυσή του;
Τα κόμματα που έχουν ψηφιστεί από τον ελληνικό λαό – και αναφέρομαι και στο Ποτάμι και στη ΔΗΣΥ – δεν μπορεί να διαλυθούν. Αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να «παραχωρήσουν» την πολιτική τους δράση σε ένα νέο Κίνημα που θα τα επιστεγάζει. Και αυτή είναι η συμφωνία μας. Στις εκλογές, θα κατέβει ο νέος φορέας με αρχηγό αυτόν που θα εκλεγεί. Το τι θα συμβεί μετά τις βουλευτικές εκλογές, αυτό θα αποφασιστεί στην συνέχεια από το Ποτάμι και τη ΔΗΣΥ.

Τι θα γίνει με τις δύο κοινοβουλευτικές ομάδες; Έχετε συζητήσει ενδεχόμενο συνένωσης;
Αν ενωθούν οι δύο ομάδες, μειώνονται οι φωνές της αντιπολίτευσης στη Βουλή. Και κάτι τέτοιο δεν το θέλει κανένας μας. Οι δύο ομάδες θα διατηρήσουν λοιπόν την αυτοτέλειά τους, αλλά θα συνεργάζονται και θα συντονίζονται όσον αφορά το νομοθετικό έργο. Μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, οι δύο Ομάδες θα συμπλέουν στις μείζονες πολιτικές επιλογές υπο την ηγεσία του νέου αρχηγού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα ενωθούν.

Θα έχουμε έναν «καθαρό» αγώνα ή περιμένετε και χτυπήματα κάτω από την μέση;
Πιστεύω ότι κανείς από τους υποψηφίους δεν θα μπει σε τέτοια παιχνίδια. Νομίζω ότι όλοι οι υποψήφιοι είναι αξιοπρεπείς άνθρωποι, δεν κρύβουν έναν δεύτερο σκοτεινό εαυτό.

Αν εκλεγείτε, τι έχουμε να περιμένουμε; Ποια είναι η πολιτική σας πλατφόρμα;
Το δικό μου στίγμα ήταν πάντα ευδιάκριτο. Όχι στο κράτος-δυνάστη των εργαζομένων και των δυνάμεων της παραγωγής, ναι στο κράτος-προστάτη των πιο αδύναμων. Οι εργαζόμενοι πρέπει να δουν επιτέλους ανταπόδοση για τους μεγάλους φόρους που πληρώνουν. Ο εναγκαλισμός του κράτους με το κόμμα πρέπει να λάβει τέρμα. Πρέπει να υπάρξει ουσιαστική, όχι κατ’όνομα, ισότητα στα δικαιώματα, στις υποχρεώσεις, στις ευκαιρίες. Πρέπει να χτίσουμε από την αρχή μια γερή Ελλάδα, όρθια στα πόδια της, που θα παράγει, θα δημιουργεί, θα καινοτομεί. Με δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους. Ειδικά για τους νέους που ή θα δουλέψουν μαύρα και ανασφάλιστα ή θα φύγουν έξω…

Αν χάσετε, ποια είναι για σας η επόμενη μέρα;
Όταν μπαίνεις σε μια μάχη, μπαίνεις για να κερδίσεις, πόσω μάλλον όταν εκφράζεις τα μεγάλα ρεύματα του προοδευτικού κόσμου. Πρέπει βέβαια να έχεις την ετοιμότητα να αντιληφθείς τις ευθύνες σου στην περίπτωση που θα χάσεις. Αλλά αυτή η κουβέντα δεν είναι του παρόντος.

Η επιμονή σας στον όρο «προοδευτικό Κίνημα» δεν σας απομακρύνει από τους ψηφοφόρους με αναφορές στο παραδοσιακό ΠΑΣΟΚ;
Ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ, και δεν μιλώ για τα στελέχη του ηγετικού πυρήνα, έχει καταλάβει ότι οι λύσεις σήμερα δεν βρίσκονται στις αναπαλαιώσεις. Θέλει ένα δυνατό Κίνημα που θα περιλαμβάνει σοσιαλδημοράτες, κεντρώους, φιλελεύθερους, οικολόγους. Έχει καταλάβει ότι πολιτική δεν είναι μόνο η διαχείριση των συμβόλων, όπως είχε πει παλιά ένας μεγάλος πολιτικός, αλλά η διαχείριση των προβλημάτων. Στόχος δικός τους και δικός μου λοιπόν δεν είναι μόνο η εκλογή του Νοεμβρίου. Ο στόχος μας είναι να πάρουμε το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό στις εθνικές εκλογές. Να έχουν οι πολίτες επιλογές πέρα από τον συντηρητισμό και τον λαϊκισμό.

Στα νεανικά σας χρόνια υπήρξατε ένας από τους νεότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής στην Τοπική της Αγίας Βαρβάρας. Γιατί αποχωρήσατε, και μάλιστα νωρίς;
Ναι, μπήκα στα 16 μου και έφυγα στα 19 μου. Το 1982, αμέσως μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Όπως βλέπετε, ποτέ δεν ήταν προτεραιότητά μου οι καρέκλες. Εκείνη την εποχή σκεφτόμουν ήδη τη δημοσιογραφία. Και η δημοσιογραφία, και τότε και τώρα, δεν μπορεί να ταυτίζεται με μια κομματική δέσμευση. Είναι, αν θέλετε, κάποιες αρχές δεοντολογίας και σεβασμού στον αναγνώστη και τους πολίτες που κράτησα ζωντανές.

Έχετε ταχθεί πολλές φορές υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας. Ποια συνεργασία βλέπετε στον δικό σας ορίζοντα, αυτή με τη ΝΔ ή αυτή με τον ΣΥΡΙΖΑ;
Εμείς θα είμαστε ένα Κίνημα με μεγάλη δυναμική. Το τρίτο στέρεο πόδι σε ένα ασταθές πολιτικό περιβάλλον. Ένα Κέντρο ανοιχτό, ανεξάρτητο, όχι ετεροκαθοριζόμενο από την συγκυρία. Είναι προφανές ότι σήμερα η πρώτη προτεραιότητά μας είναι η σύγκρουση με την καταστροφική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν κάνουμε όμως όλη αυτή την προσπάθεια για να προκύψει ένα Κίνημα που θα μπαίνει τσόντα είτε αριστερά είτε δεξιά.

Οι ύμνοι του κ.Τσίπρα για τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι προάγγελος για ανοίγματα του Πρωθυπουργού στο Κέντρο και στην Κεντροαριστερά;
Οι ύμνοι του κ.Τσίπρα είναι δείγμα χαμαιλεοντισμού. Δεν μπορείς το πρωί να είσαι αγκαλιά με τον κ. Καμμένο και το βράδυ να υπογράφεις ύμνους για τον Ανδρέα Παπανδρέου, ύμνους που του γράφουν άλλοι. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να κινείται με άνεση από τη μία έως την άλλη άκρη του φάσματος. Έξω φιλοευρωπαίος, μέσα εθνικολαϊκιστής. Κανείς σοβαρός άνθρωπος στην Ελλάδα δε λέει ότι κυβερνά η Αριστερά. Κυβερνά ένα μείγμα Ακροδεξιάς και δογματικής Αριστεράς. Οι προοδευτικοί λοιπόν πολίτες δεν δελεάζονται από τις πρόσκαιρες κεντροαριστερές μεταμφιέσεις του κ. Τσίπρα.

Όταν ιδρύσατε το Ποτάμι είπατε ότι θα μπείτε στην πολιτική μόνο για δέκα χρόνια. Τώρα μετράτε ήδη τρία. Να υποθέσω ότι αν εκλεγείτε αρχηγός το κοντέρ θα μηδενιστεί;
Η εξουσία είναι σκυτάλη και όχι μαγκούρα για να στηρίζεσαι πάνω της. Αυτό πίστευα, αυτό πιστεύω.

Πηγή: Τα Νέα

- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog