Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

2.5 Χρόνια Σαμαρά – 2,5 Χρόνια Τσίπρα: Καμία Σχέση

- Advertisement -

Σήμερα θα αρχίσω να σας γράφω για την Οικονομία, όλα αυτά που ΔΕΝ διαβάζετε συχνά στον Ελληνικό Τύπο και δεν ακούτε στις ενημερωτικές εκπομπές του ηλεκτρονικών μέσων. Και θα κάνω μια γρήγορη σύγκριση των 2,5 ετών κυβέρνησης Τσίπρας με τα 2,5 έτη Σαμαρά….
Γιατί όταν ανατρέπεις έναν πρωθυπουργό λέγοντας ότι αυτό επιτάσσει το εθνικό συμφέρον αφού εσύ θα σώσεις τη χώρα, το λιγότερο που πρέπει να γίνει στην πορεία είναι μία σύγκριση σου με αυτόν που ανέτρεψες.

Για να καταλάβετε σε τι «συμφορά» έχει οδηγήσει η οικονομική πολιτική του Τσίπρα…

* Πρώτον, δείτε το Γενικό Δείκτη του Χρηματιστηρίου Αθηνών…

Ο Σαμαράς τον παρέλαβε, τον Ιούνιο του 2012, γύρω στις 535 μονάδες…

Το Μάρτιο του 2014, σε λιγότερο από 2 χρόνια, είχε ανέβει στις 1369 μονάδες!

Και τον Ιανουάριο του 2015, όταν λόγω του «επερχόμενου Τσίπρα» η αγορά προεξοφλούσε τα χειρότερα, ο Σαμαράς παρέδωσε το Γενικό Δείκτη, παρ’ όλα αυτά, στις 840 μονάδες! Δηλαδή και πάλι 57% πάνω από εκεί που τον παρέλαβε!

Ο Τσίπρας, με τη σειρά του, παρέλαβε το Γενικό Δείκτη στις 840 μονάδες.

Μετά το Χρηματιστήριο κατέρρευσε, λόγω του καταστροφικού πρώτου εξαμήνου και του ολέθριου δημοψηφίσματος, το καλοκαίρι του 2015…

Αλλά και στη συνέχεια συνέχισε να πέφτει, μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου του 2016, όταν έφτασε στο κατώτατο σημείο δεκαετιών, στις 441 μονάδες (11 Φεβρουαρίου 2016)!

Μετά ο Δείκτης άρχισε δειλά-δειλά να ανεβαίνει ξανά, αλλά σήμερα εξακολουθεί να βρίσκεται πιο κάτω από εκεί που τον παρέλαβε, στις 808 μονάδες!

Συνολική κίνηση του Δείκτη στα δυόμιση χρόνια του Σαμαρά, 57%.

Συνολική κίνηση μέχρι τώρα στα δυόμιση χρόνια του Τσίπρα, -3,%…

Θέλετε κάτι άλλο; Νομίζω αρκεί αυτό…

Όμως, να σας δώσω και μερικά ακόμα στοιχεία:

–Κίνηση του Γενικού Δείκτη επί Σαμαρά, από την στιγμή που ανέλαβε ως το ανώτατο σημείο που έφτασε (το Μάρτιο του 2014): 156%

–Κίνηση του Γενικού Δείκτη επί Τσίπρα, από τη στιγμή που ανέλαβε ως το κατώτατο σημείο που έφτασε (αρχές Φεβρουαρίου του 2015): -48%!

Και κάτι ακόμα: από τα τέλη Απριλίου της φετινής χρονιάς, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι η κυβέρνηση Τσίπρα θα υπογράψει την δεύτερη Αξιολόγηση, ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου άρχισε να ανεβαίνει.

Κι όταν υπέγραψε τα πάντα και έκλεισε την έρμη την αξιολόγηση με κοντά ενάμιση χρόνο καθυστέρηση, ο Δείκτης συνέχισε να ανεβαίνει, γιατί υπήρχε η φήμη ότι θα βγει στις αγορές.

Όμως, μόλις βγήκε στις αγορές ο Τσίπρας, κι επειδή δεν κατάφερε να πάρει όσα αρχικά είχε εξαγγείλει (4 δισεκατομμύρια), αλλά μόνο όσα χρειαζόταν για να ξεπληρώσει το 5ετες ομόλογο Σαμαρά (3 δισεκατομμύρια), το κλίμα χάλασε πάλι κι ο Δείκτης άρχισε να υποχωρεί ξανά.

Κι αυτή πτωτική τάση του δεν ανακόπηκε τον τελευταίο ενάμιση μήνα.

Είχε φτάσει στα τέλη Ιουλίου στις 858 μονάδες και τώρα βρίσκεται στις 808.

Η έξοδος στις αγορές απογοήτευσε τους επενδυτές!

Μαζί και οι φήμες ότι το ΔΝΤ έρχεται για την επόμενη – τρίτη – αξιολόγηση με «άγριες διαθέσεις». Και πιέζοντας πια για νέα «ανακεφαλαίωση» των ελληνικών τραπεζών.

Με δύο λόγια:

Ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου δείχνει την καταστροφή που έφερε ο Τσίπρας. Αλλά και την πλήρη αδυναμία του να διορθώσει την καταστροφή που προκάλεσε…

* Να ξεφύγουμε, όμως από τους χρηματιστηριακούς δείκτες…

Και να πάνε στην ίδια την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας:

Στα τέλη του 2014, επί Σαμαρά – όταν η Ευρωπαϊκή οικονομία ήταν σε στασιμότητα – η Ελληνική οικονομία αναπτυσσόταν (μετά από εφτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης) με το ταχύτερο ετήσιο ρυθμό στην Ευρωζώνη (και το δεύτερο ταχύτερο στην Ευρώπη)!

Το Νοέμβριο του 2014, πριν ακόμα διαφανεί πλήρως η επερχόμενη καταστροφή του ΣΥΡΙΖΑ, οι δανειστές προέβλεπαν ότι η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με «πραγματικό» ρυθμό 2,9% το 2015 και 3,7% το 2016.

Ενώ για τα δύο επόμενα χρόνια προέβλεπαν μέσο ρυθμό γύρω στο 3%.

Αυτό σήμαινε ως φέτος, πραγματική ανάπτυξη: 9,91% και ονομαστική κοντά στο 15%!

Κι αντί γι’ αυτό, έφυγε ο Σαμαράς ήλθε ο Τσίπρας, κι είχαμε επιστροφή στην ύφεση το 2015 και στασιμότητα του 2016!

Και το ονομαστικό ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,2%…

Και ο Τσίπρας… πανηγυρίζει!

Γιατί πανηγυρίζει;

Γιατί φέτος, λέει, θα έχουμε – επιτέλους – ανάπτυξη γύρω στο 1,8% (κατά τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις) έναντι 2,7% που υπολόγιζαν στις αρχές του χρόνου!

Δηλαδή και πάλι θα βρισκόμαστε σε ΑΕΠ πιο κάτω απ’ ό,τι βρισκόταν η Ελλάδα στα τέλη του 2014!

Και πολύ πιο κάτω απ’ ό,τι όλοι υπολόγιζαν τότε, ότι θα είχε φτάσει η Ελλάδα ως σήμερα…

Κι ενώ όλες οι άλλες χώρες ήδη αναθεώρησαν προς τα πάνω τις αναπτυξιακές προβλέψεις τους για φέτος, στην Ελλάδα τις αναθεώρησαν προς τα κάτω!

Και ο Τσίπρας… πανηγυρίζει…

Και για να σας τα πούμε όλα:

Σκεφτείτε πως στα τέλη του 2014, οι προβλέψεις για την Ελλάδα από τον ΟΟΣΑ το ΔΝΤ και την Κομμισιόν, δεν λάμβαναν υπ’ όψιν δύο πολύ σημαντικά πράγματα που μεσολάβησαν μετά:

–Πρώτον, την «ποσοτική χαλάρωση» (QE) του Ντράγκι, που άρχισε το Φεβρουάριο του 2015.

–Και δεύτερον, τη μείωση των διεθνών τιμών πετρελαίου που άρχισε επίσης από την άνοιξη του 2015…

Κι αυτά τα δύο βελτίωσαν τις αναπτυξιακές επιδόσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών. Εκτός της Ελλάδας του Τσίπρα, βέβαια…

Όμως η Ελλάδα του Σαμαρά ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στο QE του Ντράγκι. Πλην, η… «υπερήφανη διαπραγμάτευση» Βαρουφάκη το απέτρεψε!

Από τα 4 τρισεκατομμύρια ρευστότητα που έριξε από τότε ο Ντράγκι στην Ευρωζώνη, στην Ελλάδα αντιστοιχούσαν 30 δισεκατομμύρια περίπου.

Αυτά χάθηκαν!

Κι όσον αφορά τις τιμές πετρελαίου, στα δυόμιση χρόνια Σαμαρά ήταν διπλάσιες απ’ ό,τι στα δυόμιση τελευταία χρόνια του Τσίπρα.

Ακούτε; Διπλάσιες!

Κι όμως, με διπλάσιες τιμές πετρελαίου, ο Σαμαράς κατάφερε να μας βγάλει στην ανάκαμψη (από τη βαθιά ύφεση που είχε παραλάβει)!

Ενώ με μισές τιμές πετρελαίου απ’ ό,τι προηγουμένως, ο Τσίπρας «κατάφερε» να μας… ξαναβάλει σε ύφεση, (από την ανάκαμψη που παρέλαβε).

Και τώρα «πανηγυρίζει» για… ισχνούς θετικούς ρυθμούς που «πέτυχε» – πολύ κατώτερους των προβλέψεων…

Για να έχετε μια γενική εικόνα, αν λάβουμε υπ’ όψιν τις προβλέψεις των δανειστών στα τέλη του 2014 και τα δύο μεγάλα θετικά που μεσολάβησαν (ποσοτική χαλάρωση και τιμές πετρελαίου), η πραγματική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα ήταν, μέχρι τα τέλη της φετινής χρονιάς, γύρω στο 13%, ενώ η ονομαστική γύρω στο 16%, τουλάχιστον…

Δηλαδή, αν είχε παραμείνει ο Σαμαράς κι είχε διατηρηθεί η πολιτική του, θα φτάναμε, τώρα, σε λίγους μήνες εκεί που αναμένεται πλέον να φτάσουμε σε πέντε χρόνια: το 2022 και ΑΝ…

Στα 212 δισεκατομμύρια ΑΕΠ!

Και θα φτάναμε:

—Χωρίς τρίτο μνημόνιο…

—Χωρίς 14 δισεκατομμύρια (το χρόνο) πρόσθετη λιτότητα.

—Χωρίς να έχουμε υποθηκεύσει την δημόσια περιουσία για 99 χρόνια!

–Χωρίς μέτρα που προετοιμάζουν πλέον και τέταρτο μνημόνιο…

—Χωρίς νέα ανακεφαλαίωση τραπεζών.

–Και με το χρέος μας προ πολλού σε τροχιά βιωσιμότητας (ήδη από τα τέλη του 2014).

Αυτά μας κόστισε η «πρώτη φορά αριστερά» του Τσίπρα και οι ψευδαισθήσεις του, και οι αυταπάτες του και τα συνειδητά ψέματά του και η εξαπάτησή σε βάρος του ελληνικού λαού (αλλά και η ευπιστία όσων των πίστεψαν, βέβαια) και οι ολέθρια διαπραγμάτευσή του.

Αυτά και τόσα!

Μετρημένα «στον πόντο»…

* Το επιβεβαιώνει ο Δείκτης του Χρηματιστηρίου που είναι αρνητικός ακόμα (για τα δύο χρόνια) και πέφτει ξανά (τις τελευταίες εβδομάδες)

* Το επιβεβαιώνουν και τα spreads των ομολόγων, που είναι υψηλότερα ακόμα σε σχέση με τη διακυβέρνησης Σαμαρά, κι εξακολουθούν να ανεβαίνουν τις τελευταίες εβδομάδες (μετά την έξοδο στις αγορές).

* Το επιβεβαιώνουν οι ξένοι Οίκοι, που εξακολουθούν να αξιολογούν το χρέος της Ελλάδας χαμηλότερα απ’ ό,τι στο τέλος της διακυβέρνησης Σαμαρά, πριν δυόμιση χρόνια…

* Το επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο κόσμος δεν πληρώνει τους φόρους του και απειλούνται νέα διορθωτικά μέτρα…

* Το επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι δεν μπορεί η κυβέρνηση, ούτε τα τελευταία «προαπαιτούμενα» της προηγούμενης αξιολόγησης να κλείσει!

Γι’ αυτό χθες το EuroWorking Group ανέβαλε την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 800 εκατομμυρίων για τον επόμενο μήνα!

Σκέψου να μπουν και στα «προαπαιτούμενα» της επόμενης αξιολόγησης που τώρα τη χειρίζεται το ΔΝΤ αυτοπροσώπως…

Κι όμως ο Τσίπρας… πανηγυρίζει! Ευτυχώς ο κόσμος δεν τον πιστεύει πια. Και – το κυριότερο – δεν τον αντέχει πια…

Όπως δεν τον πιστεύουν ούτε οι ξένοι, που έχουν καταλάβει πλέον, πως ψηφίζει τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να εφαρμόσει τίποτε…

Γι’ αυτό, ό,τι κι αν κάνει, πλησιάζει το τέλος του.

Κι όσο περισσότερο «πανηγυρίζει», τόσο πιο απότομο και κακό θα είναι το τέλος του.

Γιατί «θρασίμια» υπήρξαν πολλά κατά καιρούς…

Αλλά κανείς απ’ όσους διέπραξαν την Ύβρη δεν γλύτωσε ποτέ του τη Νέμεση.

Θ.Κ

analitis.gr

- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αλλά κανείς απ’ όσους διέπραξαν την Ύβρη δεν γλύτωσε ποτέ του τη Νέμεση.

    ΛΑΘΟΣ !!!!

    ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΤΗ ΝΕΜΕΣΗ !! ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΑΛΙΑ … ΓΙ'ΑΥΤΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΟ ΝΑΔΙΡ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ !!!
    ΓΙΑΤΙ ΕΝΑ ΚΑΛΟΠΑΙΔΑΚΙ ΠΑΙΖΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΖΩΕΣ ΜΑΣ !!! ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΜΕΙΣ ΟΡΙΣΑΜΕ !!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog