Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Δεν προχωρούν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Η κυβέρνηση σχεδιάζει νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτική συμμετοχή των συμβολαιογράφων!

- Advertisement -

Ενώ το κίνημα έχει βάλει ουσιαστικά Stop στους πλειστηριασμούς στα Ειρηνοδικεία, επιδρά ανασταλτικά και στην υλοποίηση του σχεδίου των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών…

Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί δεν φαίνεται να προχωρούν, προκαλώντας πιέσεις από την πλευρά της τρόικας, ιλίγγους στις τράπεζες και πανικό στην κυβέρνηση.

Ήδη πολλοί τοπικοί συμβολαιογραφικοί σύλλογοι με Γενικές Συνελεύσεις τους έχουν απορρίψει να αναλάβουν την ευθύνη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας διεξαγωγής πλειστηριασμών στην περιοχή τους, ενώ ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνώνανέβαλε την πρόσφατη Γενική του Συνέλευση στο ξενοδοχείο Park, για να αποφύγει ανάλογη απορριπτική απόφαση, που θα οδηγούσε και σε ναυάγιο το θεσμικό πλαίσιο των πλειστηριασμών.

Την ίδια ώρα παρουσιάζεται, ταυτόχρονα, μαζική άρνηση των συμβολαιογράφων να εγγραφούν στη σύστημα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, γεγονός που μπλοκάρει όλη τη λειτουργία τους .
Όλο και περισσότεροι συμβολαιογράφοι, ανεξάρτητα από πολιτικές πεποιθήσεις, δεν επιθυμούν να συνδέσουν το όνομα τους και να αναλάβουν την ευθύνη να εκπλειστηριάζουν άδικα σπίτια και λαϊκές περιουσίες σε μια περίοδο που ο λαός πένεται και οι ευθύνες για τη διόγκωση των κόκκινων δανείων βαρύνει κατά κύριο λόγο την πολιτεία και τις τράπεζες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να φέρει νομοθετική ρύθμιση, η οποία να υποχρεώνει, έναντι αυστηρών συνεπειών, τους συμβολαιογράφους να εγγραφούν στο σύστημα, πράγμα, όμως, που μπορεί να επιφέρει αντίθετα από τα κυβερνητικά προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα βρίσκονται το επόμενο διάστημα στο επίκεντρο μιας μεγάλης αντιπαράθεσης, που ίσως κρίνει τις πολιτικές εξελίξεις, ανάμεσα στις μνημονιακέςδυνάμεις από τη μια στο σύνολο τους και από την άλλη στις δυνάμεις του κινήματος και της ανατροπής που θέλουν να υπερασπίσουν τις πρώτες κατοικίες και τις λαϊκές περιουσίες από την τραπεζική ληστεία.
Την ίδια ώρα, οι δανειολήπτες οφείλουν να αντιτάξουν και ένα νέο αγωνιστικό μέτωποενάντια σε κυβέρνηση, τρόικα και τράπεζες που αρνούνται να πουλήσουν τα δάνεια σε αυτούς που τα χρωστάνε σε εξευτελιστικές τιμές που οι τράπεζες τα διαθέτουν στα funds !

Οι τράπεζες επιδιώκουν την αγορά των ακινήτων που εκπλειστηριάζουν

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες επείγονται μέσα στους επόμενους μήνες στην αγορά, μέσω των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, 8.000-10.000 ακίνητα όλων των κατηγοριών –κατοικίες, εξοχικές κατοικίες και εμπορικά- και οι τράπεζες σχεδιάζουν, σε συνάρτηση και με τις γενικότερες συνθήκες στην αγορά ακινήτων, να αποκτήσουν μέχρι και 6.000 ακίνητα, ώστε να εξασφαλίσουν την ήπια προσαρμογή των τιμών.

Οι τράπεζες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι ο πλειστηριασμός χιλιάδων ακινήτων δεν θα οδηγήσει σε ”βουτιά” τις τιμές, κάτι που θα είχε επιπτώσεις στους τραπεζικούς ισολογισμούς.

Σε ό,τι αφορά τα ακίνητα που θα αποκτήσουν σχεδιάζουν να τα επαναφέρουν σταδιακά στην αγορά σε βάθος 3ετίας, όταν οι συνθήκες για την οικονομία και την αγορά ακινήτων θα έχουν βελτιωθεί ουσιαστικά.

Σύμφωνα με τους επιχειρησιακούς στόχους που έχουν συμφωνήσει τράπεζες –ΕνιαίοςΕποπτικός Μηχανισμός (SSM), τα υπόλοιπα των μην εξυπηρετούμεων δανείων (NPLs) πρέπει να μειωθούν από 72,8 σήμερα (Ιούνιος 2017) στα 65,9 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους, στα 53δισ. στο τέλος του 2018 και στα 40,2 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019.

Αντίστοιχα, τα μη εξυπηρετούμενα πιστωτικά ανοίγματα (ΝPEs) πρέπει να μειωθούν από 101,8 δισ. ευρώ σήμερα στα 98,2 δισ μέχρι το τέλος του έτους, στα 83,3 δισ. στο τέλος του 218 και στα 66,7 δισ. ευρώ στα τέλος του 2019.

iskra.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog