Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μεγάλη συγκέντρωση συνταξιούχων στο ΣτΕ και δυναμική πορεία στο Υπουργείο Εργασίας

- Advertisement -

Μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποίησαν σήμερα, Παρασκευή 6 Οκτωβρίου, οι συνταξιούχοι και εν συνεχεία δυναμική πορεία στο Υπουργείο Εργασίας…
με αφορμή τη συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας ( ΣτΕ ) των 23 προσφυγών, συνταξιουχικών και άλλων κοινωνικών και επιστημονικών φορέων με αίτημα την ακύρωση του συνόλου του νόμου Κατρούγκαλου (ν.4387/16).

Οι συνταξιούχοι κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας λίγο μετά τις 11 το πρωί, καθώς η διάσκεψη των ανώτατων δικαστών δεν είχε ακόμα ξεκινήσει. Όταν έφτασαν στο κτήριο της οδού Σταδίου επικράτησε ένταση καθώς τα ρολά ήταν κατεβασμένα και η υπουργός ή άλλο πολιτικό στέλεχος δεν δέχονταν να συναντήσουν αντιπροσωπεία τους, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να τα χτυπούν σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Τελικά κάτω από την πίεση των διαδηλωτών η επιτροπή των συνταξιούχων έγινε δεκτή.

Όπως επισημαίνει το Δίκτυο Συνταξιούχων ήδη με κάτω από 500 ευρώ μηνιαία κύρια σύνταξη ζουν 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου – με τα 22 ψαλίδια – έφερε δραματικές μειώσεις στις συντάξεις, στις επικουρικές, στις συντάξεις χηρείας, στο ΕΚΑΣ , στα εφάπαξ, στα μερίσματα κα.

Υπολογίζεται πως οι μειώσεις στις συντάξεις με τον νόμο Κατρούγκαλου κυμαίνονται έως και 30%.

Όπως προβλέπει ο συγκεκριμένος νόμος πλέον, οι κατώτατες συντάξεις 15ετίας που απονέμει ο ΕΦΚΑ σε χαμηλόμισθους ξεκινούν από 195,90 ευρώ για σύνταξη χηρείας, από 288 ευρώ για μειωμένη σύνταξη γήρατος και δεν ξεπερνούν σε καμία περίπτωση τα 414,90 ευρώ (μεικτά) έναντι των 486 ευρώ πριν από τον Ν. 4387/2016.

Οι νέες χαμηλές κατώτατες συντάξεις οφείλονται στον νέο τρόπο υπολογισμού της ανταποδοτικής σύνταξης, καθώς η εθνική σύνταξη είναι παγιωμένη και ανέρχεται σε 384 ευρώ με 20ετία και σε 345 ευρώ με 15ετία. Ειδικά για τους χαμηλόμισθους, το ποσοστό αναπλήρωσης είναι μόνο 11,55% επί των αποδοχών για τα 15 έτη ασφάλισης, δηλαδή για μέσες αποδοχές 400 ευρώ η ανταποδοτική σύνταξη είναι 46,20 ευρώ, για 500 ευρώ είναι 57,75 ευρώ και για 600 ευρώ είναι 69,30 ευρώ.

Στον αντίποδα, η εθνική σύνταξη ανέρχεται σε 384 ευρώ μηνιαίως μόνο εφόσον έχουν συμπληρωθεί τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης, ενώ μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20 ετών. Για τα 15 έτη ασφάλισης, το πλήρες ποσό της εθνικής σύνταξης είναι 345,60 ευρώ, στο οποίο προστίθενται τα 46,20 ευρώ (για τις αποδοχές των 400 ευρώ) και μας δίνουν τελικό ποσό σύνταξης της τάξης των 391,80 ευρώ.

Αντίστοιχα, με μισθό 500 ευρώ η σύνταξη που θα πάρει ο δικαιούχος ανέρχεται σε 403,35 ευρώ, ενώ φτάνει στα 414,90 ευρώ όταν ο μισθός είναι της τάξης των 600 ευρώ.

Σε περίπτωση πρόωρης συνταξιοδότησης (πριν από τα 67), τα παραπάνω ποσά περιορίζονται στα 288,12 ευρώ για μισθό 400 ευρώ, στα 299,67 ευρώ για μισθό 500 ευρώ και στα 311,22 ευρώ για αποδοχές 600 ευρώ.

Ως γνωστόν οι συνταξιούχοι -εκτός από τις μεγάλες περικοπές που έχει επιφέρει ο νόμος Κατρούγκαλου- θα χάσουν έως τρεις συντάξεις το 2019 εξαιτίας της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των κύριων καταβαλλόμενων συντάξεων, της μείωσης κατά 18% της προσωπικής διαφοράς όλων των επικουρικών συντάξεων, της κατάργησης των οικογενειακών επιδομάτων (συζύγου και τέκνων) από όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις, του παγώματος των αυξήσεων σε όλες τις συντάξεις μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021 και, τέλος, της κατάργησης του ΕΚΑΣ για 280.000 χαμηλοσυνταξιούχους.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έχουν προσφύγει, μεταξύ των άλλων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, το Τεχνικό και Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος, η ΑΔΕΔΥ, Ενώσεις αποστράτων αξιωματικών, κ.λπ.

Όλοι ζητούν να ακυρωθεί ο νόμος Κατρούγκαλου ως αντίθετος στο Σύνταγμα, στο πρώτο πρόσθετο πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα του ΟΗΕ όπως και στον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016, όσο και οι υπουργικές αποφάσεις:

για τον υπολογισμό της βάσης υπολογισμού ασφαλιστικών εισφορών των απασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών από 1-1-2017,

για την προθεσμία καταβολής από 1-1-2017 των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένων, ελεύθερων επαγγελματιών κ.λπ.,

για τον «κανονισμό Οικονομικής Οργάνωσης και Λογιστικής Λειτουργίας του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ)», κ.λπ.

Ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ της ΛΑΕ και πρώην υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, παραβρέθηκε σήμερα εκ μέρους της ΛΑ.Ε στις συγκεντρώσεις των συνταξιούχων στο ΣτΕ και στο Υπουργείο Εργασίας. Κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων έκανε στους παριστάμενους δημοσιογράφους την εξής δήλωση :

Δήλωση Δημήτρη Στρατούλη, μέλους της Π.Γ της ΛΑΕ και πρώην Υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, κατά τη διάρκεια της σημερινής κινητοποίησης των συνταξιούχων στο ΣτΕ

Ο νόμος Κατρούγκαλου πρέπει να ακυρωθεί, γιατί είναι αντισυνταγματικός και συνταξιοκτόνος

«Ο νόμος 4387/2016, του κυρίου Κατρούγκαλου, είναι κατάφωρα αντισυνταγματικός, γιατί παραβιάζει βασικές συνταγματικές αρχές (της ισότητας, της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου, του κοινωνικού κράτους κλπ). Ταυτόχρονα είναι συνταξιοκτόνος, γιατί αφαιρεί από τους συνταξιούχους ή επιβαρύνει τους ασφαλισμένους συνολικά με 1,6 έως 1,8 δισ. ευρώ ετησίως, οδηγώντας τους στην πλήρη φτωχοποίηση και απελπισία.

Στηρίζουμε και τις σημερινές κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και πιστεύουμε ότι, εάν ενωθούν, ξεσηκωθούν και αγωνιστούν μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα, μπορούν να ακυρώσουν και το νόμο Κατρούγκαλου της νεομνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τους προηγούμενους σφαγιαστικούς για τις συντάξεις νόμους των παλαιομνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και να ανατρέψουν όλα τα μνημόνια και όσους τα εφαρμόζουν, τα ψηφίζουν ή τα στηρίζουν”.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog