Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΑΣ ΦΟΥΛΓΚΟΡ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ

- Advertisement -
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να ενισχύσουν τη ΔΑΣ στις αρχαιρεσίες στο Σωματείο στη «Φούλγκορ» του ομίλου Στασινόπουλου που ορίστηκαν για την Παρασκευή 20 Οκτώβρη απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις.
Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ σημειώνει….

«Οι εργαζόμενοι του κλάδου μας έχουν βιώσει από πρώτο χέρι τις συνέπειες της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Δεκάδες απολύσεις, ελαστικές μορφές απασχόλησης, μειώσεις σε μισθούς και μεροκάματα.

Οι εργαζόμενοι της ΦΟΥΛΓΚΟΡ έχουμε πλέον μεγάλη πείρα.
Για δεκαετίες ήταν από τα πιο κερδοφόρα εργοστάσια παραγωγής καλωδίου στην Ελλάδα. Ο σκληρός ανταγωνισμός με τους άλλους καπιταλιστές του κλάδου και το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης οδήγησαν στην εξαγορά του εργοστασίου από έναν ισχυρότερο ανταγωνιστή, τον όμιλο Στασινόπουλου.
Η νέα εργοδοσία έκανε τα πάντα για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της.
Από τη μία πλευρά μείωσε το “εργατικό κόστος”. Την εξαγορά ακολούθησαν δεκάδες απολύσεις με σκοπό να απαλλαγεί από τους μισθούς εργαζομένων με περισσότερα δικαιώματα. Κράτησε μόνο όσους χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τη συνέχιση της παραγωγής χωρίς προβλήματα. Και αυτοί δέχτηκαν χτύπημα στους μισθούς τους με μείωση 13% και κατάργηση μιας σειράς επιδομάτων. Οι όποιες νέες προσλήψεις έχουν γίνει είναι στην πλειοψηφία τους με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με πετσοκομμένους μισθούς και δικαιώματα. Δουλειές που θα μπορούσαν να γίνουν από μόνιμο προσωπικό, γίνονται από εργολάβους, μειώνοντας ακόμα περισσότερο το “κόστος”. Τα μεροκάματα των νέων εργαζομένων είναι στα ψίχουλα των 29 ευρώ μεικτά.
Στο “εργατικό κόστος” περιλαμβάνονται και τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τα οποία δεν επαρκούν. Τα τελευταία δύο χρόνια είχαμε τρία σοβαρά εργατικά ατυχήματα, το ένα μάλιστα θανατηφόρο. Δεν είναι τυχαίο πως τα δύο από αυτά (και το θανατηφόρο) αφορούν εργαζόμενους σε εργολάβους, χωρίς αυτό να σημαίνει πως τα πράγματα είναι καλύτερα στα υπόλοιπα τμήματα του εργοστασίου. Τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και η εντατικοποίηση της δουλειάς βάζουν σε κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή.
Από την άλλη πλευρά προχώρησε σε επενδύσεις εκατομμυρίων στην παραγωγή υποβρύχιου καλωδίου υψηλής τάσης, με χρηματοδότηση από το κράτος (χρήματα που προέρχονται από τη φοροληστεία, το χαράτσωμα, τον ΕΝΦΙΑ κλπ. των εργαζομένων και του λαού). Παράλληλα έχει κλείσει δουλειές που αποφέρουν πολλά εκατομμύρια. Η τεράστια αυτή κερδοφορία (ανάπτυξη όπως τη χαρακτηρίζουν) τι αποτελέσματα έχει για εμάς; Απολύσεις, χτύπημα μισθών και επιδομάτων, εντατικοποίηση της δουλειάς. Το μόνο που ψελλίζει η εργοδοσία είναι κάποια ψίχουλα με τη μορφή μπόνους με σκοπό να αποπροσανατολίσει και να κλείσει τα στόματά μας.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση το ΔΣ του σωματείου δεν κάνει οποιαδήποτε προσπάθεια οργάνωσης και συσπείρωσης των εργαζομένων. Από τις προηγούμενες αρχαιρεσίες δεν έχει γίνει ούτε μία ΓΣ, έστω και για ενημέρωση. Ούτε λόγος βέβαια για οργάνωση της πάλης στην κατεύθυνση της διεκδίκησης ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών και αυξήσεις στους μισθούς, εφαρμογής μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, κινητοποιήσεων για τα εργατικά ατυχήματα.
Η στάση αυτή καλλιεργεί αυταπάτες πως με διάλογο και συνεννόηση με την εργοδοσία ή μόνο με νομικά μέσα μπορούν να λυθούν τα προβλήματα των εργαζομένων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις ανακοινώσεις τους καλούν μόνιμα την εργοδοσία σε διάλογο και την “παρακαλούν” να εφαρμόσει τους νόμους. Οδηγούν το σωματείο στον πλήρη εκφυλισμό και την απαξίωση, αφού καλλιεργούν συνειδητά την απεργοσπασία (που και μέλη του ΔΣ κάνουν), κάτι που κάνει την εργοδοσία να τρίβει τα χέρια της από ικανοποίηση.
Αρνείται οποιαδήποτε κουβέντα για εγγραφή συμβασιούχων και εργολαβικών στο σωματείο. Μάλιστα το Σεπτέμβρη του 2016, όταν η εργοδοσία απειλούσε με διαθεσιμότητες, έφτασαν στο σημείο να προτείνουν την απόλυση όλων των εργολαβικών ώστε να εξασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους οι “μόνιμοι”. Με αυτή τη στάση, το ΔΣ του σωματείου κρατάει τους εργαζόμενους διασπασμένους, μας αφήνει απροστάτευτους στις ορέξεις της εργοδοσίας.
Καλούμε τους συναδέλφους της “ΦΟΥΛΓΚΟΡ” να βγάλουν συμπεράσματα από την ίδια τους την πείρα. Όλοι αυτοί που λένε πως “κάτι πρέπει να γίνει” να συσπειρωθούν, να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να δημιουργήσουμε έναν πόλο αντίστασης στην εργοδοτική ασυδοσία και το συμβιβασμό του ΔΣ του σωματείου.
Το σωματείο της “ΦΟΥΛΓΚΟΡ” είναι το μοναδικό στον όμιλο Στασινόπουλου και γι’ αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού. Αλλά και κάτι παραπάνω. Να πάρει ταξική κατεύθυνση, να γίνει πραγματικά το στήριγμα των εργαζομένων. Να διεκδικήσουμε υπογραφή ΣΣΕ με ανάκτηση των απωλειών και αυξήσεις στους μισθούς, που να ισχύει για όλους ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας. Να παλέψουμε για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων και των εργολαβικών, για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Με αυτά στο μυαλό, καλούμε τους συναδέλφους να στηρίξουν στις επερχόμενες αρχαιρεσίες του σωματείου το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ».
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog