Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Βουλεύτρια κ. Μαρία Θελερίτη για την ταυτότητα φύλου

- Advertisement -
Με την
νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου η πολιτεία θωρακίζει τα ανθρώπινα
δικαιώματα των διεμφυλικών ατόμων και κατοχυρώνει το δικαίωμα στον
αυτοπροσδιορισμό..


Η βουλεύτρια Κορινθίας κ. Μ. Θελερίτη στην ομιλία της στην ολομέλεια της βουλής στη συζήτηση για το  σχέδιο νόμου του Υπουργείου  Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου – Εθνικός Μηχανισμός Εκπόνησης,
παρακολούθησης και Αξιολόγησης των Σχεδίων Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού» ανέφερε ότι η νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου αποτελεί σημαντικό σταθμό στην μακρά πορεία για την θεσμική αναγνώριση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στη χώρα μας και παράλληλα δίνει το στίγμα της κυβέρνησης για την ενίσχυση του κράτους δικαίου. Δεν αφορά μόνο τη συμμόρφωση σε συστάσεις διεθνών οργάνων αλλά  κυρίως την ουσιαστική κατοχύρωση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού των διεμφυλικών ατόμων.

Επισήμανε επίσης ότι το σχέδιο νόμου, που αποτελεί πλέον νόμου του κράτους, συνιστά την πρώτη σοβαρή προσπάθεια της πολιτείας προκειμένου να γεφυρωθεί η αναντιστοιχία που προκύπτει ανάμεσα στο φύλο των τρανς ανθρώπων και σε αυτό που αναγράφεται στα επίσημα δημόσια έγγραφά τους. Η δυνατότητα διόρθωσης του φύλου αποτελεί στοιχειώδη θωράκιση και προϋπόθεση για την άρση των διακρίσεων που βιώνουν τα διεμφυλικά άτομα, τα οποία και στην Ελλάδα, εκφοβίζονται, κακοποιούνται, στιγματίζονται, περιθωριοποιούνται και έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής, σύμφωνα με σχετικές έρευνες και δημοσιεύσεις.

Η κ. Μ. Θελερίτη  τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά σημεία του νόμου, είναι η νομική κατοχύρωση της ταυτότητα φύλου, με δεδομένο ότι τα τρανς άτομα εξοπλίζονται πλέον με τη δυνατότητα να προβούν σε αλλαγή των εγγράφων τους, χωρίς να απαιτείται ιατρική/ ψυχιατρική γνωμάτευση ή οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση/ στείρωση. Ιατρικές πράξεις, άλλωστε, που σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, όχι μόνο έχουν κριθεί ότι παραβιάζουν την ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των ατόμων (άρθρο 8 ΕΣΔΑ), αλλά θεωρούνται και είδος βασανιστηρίου, καθώς και απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης (άρθρο 3 ΕΣΔΑ).
Απαντώντας επίσης σε συντηρητικές αντιλήψεις, κακοποιητικά σχόλια και ανησυχίες που εκφράστηκαν μήπως η νομοθετική κατοχύρωση δικαιωμάτων στα τρανς άτομα καταφέρει ανεπανόρθωτα πλήγματα στα θεμέλια κοινωνίας, ή ενέχει κίνδυνο να αλωθεί το άβατο του Αγίου Όρους ή συμβάλλει στο να πληγεί ο αθλητισμός, διευκρίνισε ότι σύμφωνα με το Άρθρο 5, και μετά την διόρθωση του καταχωρισμένου φύλου, εξακολουθούν να συνοδεύουν το πρόσωπο οι υποχρεώσεις και οι όποιες ευθύνες είχε πριν την διόρθωση. Επομένως οποιαδήποτε υπόνοια ότι το ένα πρόσωπο αλλάζει φύλο για να χαθούν τα ίχνη του και να εξαφανιστούν επιβαρυντικές καταστάσεις ρυθμίζεται ρητά.

Τόνισε τέλος την ανάγκη λήψης μέτρων εκ μέρους της πολιτείας για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών των τρανς ανθρώπων, την ισότιμη και χωρίς διακρίσεις πρόσβαση σε κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες και την  διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους.

Το σχετικό βίντεο:

Κόρινθος 11/10/2017
Γραφείο Τύπου
Μ.Θελερίτη, βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Κορινθίας

- Advertisement -

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα παρακαλούσα το blog να βάλει κάτω από τις δηλώσεις Θελερίτη την ανάρτηση και τα σχόλια που έχει πιό κάτω με τίτλο "Δημοσκόπηση " τι λένε οι Έλληνες για την αλλαγή φύλλου στην ταυτότητα.
    Δεν θα κάνουμε την κ. Θελερίτη σοφότερη αφού συνειδητά το αποφεύγει αλλά τουλάχιστον θα γίνει σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ΕΠΙΛΕΞΕΙ να βρίσκονται σε συνεχή διάσταση με τον μέσο Έλληνα.
    Να τα θυμόμαστε γιατί σε λόγο θα ξαναέρθουν να μας υποσχεθούν τα πάντα με αντάλλαγμα ξανά τον ψήφο μας.
    Είναι απλά ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ.

  2. H…βουλεύτρια δεν θα πρέπει να αυτοϋπερασπίζεται από την στιγμή που αυτή με τον Σπύρο Λάππα (Καρδίτσας) και Αναστάσιο Πρατσόλη (Ευβοίας), σύνολο οι τρεις τους, κατέθεσαν τροπολογία στη βουλή περί διαγραφής προστίμων για παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας από υποψηφίους δημάρχους, πρόστιμα τα οποία έχουν επιβληθεί από την Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβάσεων (Καθημερινή, σελ. 11, 23/12/2016).

  3. Οι βουλευτές αγαπητοί φίλοι, εδώ και χρόνια αντί να εκπροσωπούν τους ψηφοφόρους τους και να παλεύουν για ισονομία και δημοκρατία, ασχολούνται ΜΟΝΟ με τον εαυτό τους και τις κομματικές γραμμές. Είναι κίβδηλοι και ΠΑΡΑΝΟΜΟΙ στη θέση που κατέχουν, μιας και εκλέγηκαν παραπλανόντας το λαό (αθέτηση συμβολαίου/λόγου). Πρέπει να λήξει επιτέλους το "παραμύθι" της τομωρίας των επόμενων εκλογών. Όποιος παραπλανεί το λαό πρέπει να χάνει τη θέση του ΑΜΕΣΑ και να λογοδοτεί στη δικαιοσύνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog