Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Λουτράκι: Κατασχέθηκαν ακατάσχετοι λογαριασμοί..

- Advertisement -

Παράπονα αναγνωστών καταφθάνουν στο loutrakiblog.gr λέγοντας πως τις τελευταίες ημέρες οι ακατάσχετοι λογαριασμοί τους …κατασχέθηκαν !..

Ολοι έχουν χρέη στην εφορία που κυμαίνονται από 3.000 έως 8.000 ευρώ και είναι άνεργοι ή χαμηλόμισθοι…



Παραθέτουμε πληροφορίες προς ενημέρωση :


Εάν χρωστάτε είτε σε ιδιώτη είτε στο Δημόσιο, τότε αυτοί έχουν το δικαίωμα να κατάσχουν χρηματικά ποσά από τραπεζικό λογαριασμό σας. Ωστόσο, υπάρχουν περιπτώσεις που προστατεύεστε, τουλάχιστον μέχρι ενός σημείου. Ακολουθούν χρήσιμες πληροφορίες σχετικά με το πώς μπορείτε να προστατέψετε τους λογαριασμούς σας από κατασχέσεις:


Οφειλές προς ιδιώτες


Μισθοί/συντάξεις/ασφαλιστικές παροχές


Το άρθρο 982 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προστατεύει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις ασφαλιστικές παροχές που κατατίθενται σε τραπεζικούς λογαριασμούς από την κατάσχεση ανεξαρτήτως ποσού, με ελάχιστες εξαιρέσεις για πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις. Σε περίπτωση που η τράπεζα δεσμεύσει το μισθό ή τη σύνταξή σας για οφειλές που διατηρείτε προς αυτή, τότε μπορείτε με μία απλή επιστολή διαμαρτυρίας να ζητήσετε την επιστροφή τους. Υπόδειγμα αυτής της επιστολής μπορείτε να βρείτε εδώ.


Είναι σημαντικό ο λογαριασμός στον οποίο κατατίθεται ο μισθός ή η σύνταξη να είναι δηλωμένος και στην τράπεζα ως μισθοδοσίας ή συνταξιοδοτικός για να αποφευχθεί περαιτέρω ταλαιπωρία. Επίσης, θα πρέπει να θεωρηθεί ότι στην παραπάνω κατηγορία ανήκουν και οι λογαριασμοί στους οποίους κατατίθεται το επίδομα ανεργίας.


Προσέξτε να μην αφήνετε να συσσωρεύεται ποσό από τη μισθοδοσία ή τη σύνταξή σας στο λογαριασμό, διότι τότε θα θεωρηθεί καταθετικός και θα είναι δυνατή η κατάσχεση.


Λογαριασμοί καταθέσεων


Με βάση το άρθρο 20 του Ν.4161/2013, μπορείτε να δηλώσετε ως ακατάσχετο κάποιο λογαριασμό καταθέσεων. Ο νόμος σας προστατεύει για ποσό έως 1.500€ για λογαριασμό με ένα δικαιούχο και έως 2.000€ για κοινούς λογαριασμούς.  Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτή την αίτηση, ώστε να δηλώσετε ένα καταθετικό λογαριασμό ως ακατάσχετο, σε ένα πιστωτικό ίδρυμα.


Πάγια εντολή παρακράτησης δόσης δανείου


Εάν έχετε δώσει σε τράπεζα εντολή παρακράτησης της μηνιαίας δόσης του δανείου σας από τη μισθοδοσία σας, μπορείτε οποιαδήποτε στιγμή να την ανακαλέσετε, ανεξάρτητα από τους όποιους ισχυρισμούς της τράπεζας. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ), για το οποίο η παρακράτηση μπορεί να μειωθεί μέχρι τα 3/10 των καθαρών αποδοχών σας. Μπορείτε να βρείτε υπόδειγμα αίτηση για το ΤΠΔ, εδώ.


Οφειλές προς Δημόσιο


Μισθοί/συντάξεις/ασφαλιστικές παροχές


Για τις οφειλές σας προς το Δημόσιο δεν ισχύει το ακατάσχετο μισθών/συντάξεων/ασφαλιστικών παροχών ανεξαρτήτως ποσού. Στην περίπτωση αυτή, σύμφωνα με το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων, ισχύει:


Για ποσά μέχρι 1.000€ δεν μπορεί να γίνει κατάσχεση.


Για ποσά από 1.000€ έως 1.500€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το ½ του ποσού που ξεπερνάει τα 1.000€. π.χ. Αν έχετε μισθό 1.300€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει το μισό των 300€ ευρώ, δηλαδή 150€.
Για ποσά μεγαλύτερα των 1.500€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει όλο το ποσό που ξεπερνάει τα 1.500€ συν 250€ που αντιστοιχούν στο ½ των 500€, όπως είδαμε στη δεύτερη κατηγορία. π.χ. Αν έχετε μισθό 1.700€, το Δημόσιο μπορεί να κατασχέσει τα 200€ που ξεπερνούν τα 1.500€ συν 250€, δηλαδή συνολικά 450€.


Λογαριασμοί καταθέσεων


Με βάση το άρθρο 31 του Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων ισχύει ακατάσχετο για καταθέσεις μέχρι 1.250€ σε ένα πιστωτικό ίδρυμα είτε πρόκειται για ατομικό, είτε για κοινό λογαριασμό. Ο ακατάσχετος λογαριασμός ως προς το Δημόσιο, δηλώνεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TaxisNet). Εάν λαμβάνετε μισθό/σύνταξη/ασφαλιστικές παροχές πρέπει απαραίτητα να δηλώσετε ως ακατάσχετο τον συγκεκριμένο λογαριασμό.




- Advertisement -

3 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog