Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

ΑΦΙΕΡΩΜΑ :Σαν σήμερα έφυγε από τη ζωή ο αξέχαστος Βλάσης Μπονάτσος

- Advertisement -

Σαν σήμερα, στις 14 Οκτωβρίου του 2004, ο Ξυλοκαστρίτης Βλάσης Μπονάτσος φεύγει από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών…

Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για τον Βλάση Μπονάτσο έπειτα από εκείνη την ημέρα. Για τις προσωπικές του επιλογές, για την έντονη ζωή, για τις σχέσεις του. Εμείς δεν θα σταθούμε σε αυτά καθότι δεν έχουν σημασία. Οι προσωπικές επιλογές άλλωστε του κάθε ανθρώπου είναι όπως καταλαβαίνετε ξεκάθαρα προσωπικές.

Ο Βλάσης Μπονάτσος γεννήθηκε στις 30 Νοεμβρίου του 1949 στην Αθήνα. Η καταγωγή ήταν από το Ξυλόκαστρο Κορινθίας και ο πατέρας του ήταν δικαστικός ενώ η μητέρα του καθηγήτρια πιάνου. Είχε έναν αδερφό τον Τάκη, έναν άνθρωπο ιδιαίτερα αγαπητό στο Ξυλόκαστρο όπως ήταν και ο Βλάσης.

Από την εφηβεία του ακόμη δείχνει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του με το νεανικό συγκρότημα Loubok. Συνέχισε με σπουδές υποκριτικής στο Λονδίνο και ήρθε να συστηθεί για τα καλά στο ελληνικό κοινό με τη συμμετοχή του στο συγκρότημα Πελόμα Μποκίου στις αρχές της δεκαετίας του 70′. Το όνομα του σχήματος ήταν βγαλμένο από τα αρχικά των μελών του. Ποιος δεν γνωρίζει άραγε το πασίγνωστο τραγούδι “Γαρύφαλλος“;

Εδώ σε μια διασκεύη του γνωστού τραγουδιού από τους Goin’ Trough με τη συμμετοχή του Βλάση Μπονάτσου.

Σειρά είχε η υποκριτική κι έτσι την δεκαετία του 80′ ο Βλάσης έλαμψε δίπλα στην Αλίκη Βουγιουκλάκη , υποδυόμενος τον Τσε στην θεατρική παράσταση «Εβίτα». Μαζί της έπαιξε ακόμα και την περίοδο 1983-1984 στην παράσταση Βίκτωρ Βικτώρια. Με την Αλίκη υπήρξε μάλιστα ζευγάρι σχεδόν 6 χρόνια.

Οι σημερινοί 30άρηδες τον γνωρίσαμε για τα καλά στα τέλη της δεκαετίας του 80′ και την δεκαετία του 90′ μέσα από τις τηλεοπτικές του σειρές, τις ταινίες που συμμετείχε αλλά και τις απίθανες τηλεοπτικές εκπομπές που έφτιαξε. Ένας μοναδικός σόουμαν που είχε την ικανότητα να σε παρασέρνει στο χαμόγελο, σε μια εποχή που η ποπ κουλτούρα έκανε την εμφάνισή της στη χώρα μας για τα καλά.

Ποιος δεν θυμάται τους “Απαράδεκτους” με τον Γιάννη Μπέζο, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Σπύρο Παπαδόπουλο; Οι ατάκες της σειράς θεωρούνται ακόμη αξεπέραστες. Η’ την ταινία “Γυναίκες Δηλητήριο“;

Οι εκπομπές όπως “Άλλα Κόλπα“, “Βλας Μπακ” και άλλες ήταν το σήμα κατατεθέν του. Οι συνεργάτες του μιλούν για έναν τύπο που ποτέ δεν διάβαζε σενάριο. Σε όποια δουλειά κι αν καταπιάστηκε ήταν μονίμως “αδιάβαστος”. Ένα πηγαίο ταλέντο που αυτοσχεδιάζε και η αλήθεια είναι ότι ο κόσμος αυτό αγάπησε στον Βλάση. Την απλότητα και το χαμόγελό του. Και είναι αλήθεια επίσης πως στο είδος του υπήρξε μοναδικός και ίσως μέχρι σήμερα δεν έχει έρθει κάποιος καλλιτέχνης να τον διαδεχθεί με την ίδια επιτυχία.

Το 1996 παντρεύτηκε με την κόρη της Ζωής Λάσκαρη, Μάρθα Κουτουμάνου, με την οποία απέκτησαν την κόρη τους Ζένια.

Απεβίωσε μια ημέρα σαν τη σημερινή, στις 14 Οκτωβρίου του 2004 σε ηλικία 55 ετών. Σύμφωνα με το ιατρικό ανακοινωθέν, ο θάνατός του οφειλόταν σε «αποφρακτική οιδηματώδη λαρυγγίτιδα».

Για το Ξυλόκαστρο ο Βλάσης Μπονάτσος θα είναι πάντα ένα από τα αγαπημένα του παιδιά. Όπως και ο κύριος Τάκης, ο αδερφός του. Ένας έφηβος που δεν μεγάλωσε ποτέ και που αυτό που άφησε πίσω του ήταν χαμόγελο. Γιατί σίγουρα, όταν κανείς θυμάται αυτόν τον “τρελό” σόουμαν, μόνο ωραίες εικόνες μια άλλης εποχής έρχονται στο νου του. Μια εποχή που η τηλεόραση είχε νόημα και η μουσική ήταν διαφορετική, ο κινηματογράφος επίσης.

Για εμάς τέλος που μεγαλώσαμε εκεί γύρω από την πλατεία του Αγίου Βλασίου, σίγουρα θα έχουμε τις μνήμες από το “Ήρθε ο Βλάσης Μπονάτσος, πάμε να του μιλήσουμε”.. Και πάντα μας μιλούσε κι έκανε πλάκα με ένα μάτσο πιτσιρικάδες της πλατείας του Ξυλοκάστρου.

Φιλμογραφία

Ένα Ελεύθερο Κορίτσι (1973)
Ο δράκος, πρόσωπο της ημέρας (1983)
Τηλέ-Καννίβαλοι (1987)… Δημήτρης Δημητρίου
Πατρίς-Ληστεία-Οικογένεια (1988)…Βλάσης
Ο διάβολος και το κερατό του (1989), (υποδύεται τον Άγγελο Μπουτέρη)
Δίψα (τηλεοπτική σειρά, 1990)
Ο Δραπέτης (1991)
Ο Διάβολος και η ουρά του(1991),(υποδύεται τον Άγγελο Μπουτέρη)
Οι Απαράδεκτοι (τηλεοπτική σειρά, υποδύεται τον Βλάσση)
Τα μπακούρια(1992)(τηλεοπτική σειρά,ως guest star)
Γυναίκες δηλητήριο (1993, υποδύεται τον Βλάσση)
Στον αστερισμό της γραβάτας (1993, υποδύεται το Ντίνο Αλεξίου)
Της Ελλάδος τα παιδιά (1993, ως guest σμηναγός Καραμπονάτσος)
Βίτσια γυναικών (2000)… Ρενάρ
Εκείνες κι εγώ (1996) (τηλεοπτική σειρά, ως γκεστ σταρ)

Εκπομπές

Άλλα κόλπα
Βλας Μπακ
Άλλου τύπου Βλάσσης
Με φόρα
Να η ευκαιρία
Πάμε γι’ άλλα
Θέατρο

Βίκτωρ&Βικτωρία 1983-1984(Ρεξ Χάρντεν)
Εβίτα 1981-1982(Ερνέστο Τσε Γκεβάρα)
Δισκογραφία

Πελόμα Μποκιού (ως μέλος των Πελόμα Μποκιού) (Lyra, 1972)
Επικίνδυνη ισορροπία (σε μουσική Σπύρου Βλασσόπουλου και στίχους Ανδρέα Αγγελάκη) (Lyra, 1976)
Γενικά (CBS, 1981)
Αυτά τα βράδια (CBS, 1983)
Παραλήρημα (ΕΜΙ, 1991)
Χαίρετε (BMG, Μάϊος 1996)
Συμμετοχές

Η Αλέξια ερμηνεύει τα κλασικά (συμμετοχή στο τραγούδι “Είσαι παιδί μου πειρασμός”) (BMG, 1993)

Γράφει ο Στάθης Ντάγκας

*Πηγή φιλμογραφίας, θεατρικών συμμετοχών,συμμετοχών: Ελληνική Βικιπαίδεια.

- Advertisement -

2 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog