Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Απάντηση του Πρωθυπουργού σε επίκαιρη ερώτηση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων

- Advertisement -

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Μητσοτάκη, είναι η δεύτερη φορά που καταθέτετε επίκαιρη ερώτηση στον Πρωθυπουργό όσο είστε Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Και οι δύο φορές – όλωςτυχαίως –για το ίδιο θέμα…

Την προηγούμενη φορά, λοιπόν, σας είπα ότι δεν θεωρώ και τόσο επίκαιρο το θέμα της ασφάλειας, διότι είναι διαχρονικό πρόβλημα. Καταπιαστήκατε από αυτό και ξεκινήσατε την ομιλία σας, λέγοντάς μου να μη σας πω το ίδιο, ότι δεν είναι επίκαιρο.
Ε, λοιπόν, δεν θα σας πω το ίδιο. Ξέρετε πόσο επίκαιρη είναι αυτή η ερώτηση που καταθέσατε σήμερα;Είναι η καλύτερη ερώτηση στο καλύτερο timing που θα μπορούσα ποτέ να έχω, κύριε Μητσοτάκη!
Διότι για κακή σας τύχη – όπως λέει και η παροιμία, ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη – καταθέσατε επίκαιρη ερώτηση για την ανομία και την επόμενη μέρα συνελήφθη ο ύποπτος για την υπόθεση του «τρομοδέματος» στον πρώην Πρωθυπουργό, λίγες μέρες μετά συνελήφθη ο φερόμενος δράστης της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου και μια σειρά από αποκαλύψεις που έχουν σχέση με την ανομία και ενδεχομένως δεν σας κάνουν να αισθάνεστε και πολύ άνετα.
Θα μπορούσα, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, σε αυτή τη συζήτηση να κάθομαι και να παρακολουθώ το τι λέτε χωρίς να πω πολλά. Όμως, πραγματικά, ακούγοντάς σας, αναρωτιέμαι πού είναι αυτός ο πολιτικός που εξελέγη Πρόεδρος του κόμματος, δίνοντας τότε την ελπίδα ότι θα μεταφέρει την πολιτική ζωή και την πολιτική αντιπαράθεση στο κέντρο. Βλέπω εσάς και σας ακούω να μιλάτε από αυτό εδώ το Βήμα και όταν γυρνάω την πλάτη μου από την άλλη μεριά, λέω: «Ποιος είναι τώρα στο Βήμα»; Είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή ο Άδωνις Γεωργιάδης; Καμιά διαφορά. Η απόλυτη υιοθέτηση μιας ακροδεξιάς ρητορικής του φόβου, την οποία βεβαίως έχουν και άλλα κόμματα υιοθετήσει στην Ευρώπη και έχουν πάει καλά για τα κυβικά τους. Όμως, είναι κόμματα ακροδεξιά. Επιλέξτε πού θέλετε να πάτε το κόμμα σας: Στο κέντρο ή στην ακροδεξιά;
Ξέρετε κάτι, κύριε Μητσοτάκη; Ο λόγος για τον οποίο το κάνετε αυτό είναι γιατί βρίσκεστε σε πανικό. Ο πανικός δεν είναι καλός σύμβουλος. Βρίσκεστε σε πανικό, διότι είχατε βάλει όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι, ότι θα καταστραφεί η χώρα, ότι θα πέσει η Κυβέρνηση, ότι δεν θα κλείσουν οι αξιολογήσεις και σήμερα αναγκάζεστε -εγώ θέλω να το πιστεύω ότι πολλά από αυτά που λέτε δεν τα πιστεύετε κιόλας- να υιοθετείτε αυτή την ακραία ρητορική, ακριβώς επειδή δεν βολεύεστε με την πραγματικότητα. Ποια πραγματικότητα; Την πραγματικότητα ότι η χώρα ξαναβρίσκει τον βηματισμό της, πορεύεται προς το τέλος μιας σκληρής περιόδου μνημονίων και ασφυκτικής επιτροπείας και βγαίνει από την κρίση, στην οποία εσείς την είχατε οδηγήσει -για να μην ξεχνιόμαστε- με τη λεηλασία και τη χρεοκοπία που επιφέρατε στον τόπο.
Δεν βολεύεστε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, με το ότι και η τρίτη αξιολόγηση θα κλείσει, παρά τη διαρκή επιμονή σας σε εσχατολογικά σενάρια, και μάλιστα χωρίς πρόσθετα βάρη. Και θα κλείσει σύντομα, κάτι που αποδεικνύεται από την πρόοδο στις συζητήσεις, στη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν βολεύεστε, γιατί και εσείς και τα Μέσα που σας στηρίζουν είχαν επενδύσει στο αντίθετο. Μέχρι πρότινος υπήρχαν πρωτοσέλιδα για νέα μέτρα που έρχονται.
Δεν βολεύεστε, γιατί η Ελλάδα για τρίτη συνεχή χρονιά πετυχαίνει δημοσιονομική υπεραπόδοση και βρίσκεται ξανά εντός των στόχων και θα βρίσκεται και το 2018.
Δεν βολεύεστε, γιατί η χρονιά θα κλείσει με την οικονομία να τρέχει με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 2%, ενώ τα χρόνια που κυβερνούσατε είχατε επιφέρει ύφεση επτά, εννέα, έντεκα μονάδες. Χρονιά με τη χρονιά, συνολικά χάθηκε το 25% του ΑΕΠ.
Δεν βολεύεστε, γιατί η χώρα επέστρεψε με πολύ ευνοϊκότερους όρους από την προηγούμενη φορά στις αγορές χρήματος. Οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης αναβαθμίζουν διαρκώς τη θέση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Παράλληλα, τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων κινούνται σε ιστορικό χαμηλό από το 2009.
Δεν βολεύεστε, βεβαίως, γιατί η Ελλάδα αναβαθμίζει διαρκώς τη θέση της στις διεθνείς εξελίξεις, κάτι το οποίο αναγνωρίζεται καθολικά τόσο ως προς το ότι καταφέρνει να αφήσει πίσω της μια τρομακτική κρίση, όσο όμως και ως προς τον καθοριστικό ρόλο της χώρας ως παράγοντα και πόλο σταθερότητας, ασφάλειας και συνεργασίας σε μια ευρύτερη περιοχή. Δεν σας αρέσουν όλα αυτά.
Δεν σας βολεύει και δεν σας αρέσει το προφανές, λοιπόν, ότι δηλαδή η χώρα βρίσκεται σε μια περίοδο δυναμικής ανάκαμψης, γιατί το μόνο που έχετε στο μυαλό σας είναι ο καημός σας να επιστρέψετε στη διακυβέρνηση της χώρας. Όμως, όταν αυτός ο καημός παραμερίζει την πραγματικότητα και στο όνομα αυτού του καημού διαστρεβλώνετε τα πάντα, τότε δεν μιλάμε απλά για καημό, αλλά για μια ιδιοτέλεια που κάνει κακό στον τόπο, διότι μέσα από την αμετροέπεια που χαρακτηρίζει την αντιπολιτευτική σας τάση δεν επιτίθεστε στην Κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επιτίθεστε ευθέως σε θεσμούς και μάλιστα σ’ αυτούς που διαφυλάττουν την ασφάλεια της χώρας.
Τον περασμένο μήνα, με αφορμή τη συνάντησή μου με τον Πρόεδρο Τραμπ στην Ουάσιγκτον, ξεσηκωθήκατε –ήταν ο ξεσηκωμός των δύο εικοσιτετραώρων, όμως, γιατί μετά ποιήσατε τη νήσσα – για την αναβάθμιση των F-16. Βγήκατε κι εσείς και φιλικά σας έντυπα και αρχίσατε να μιλάτε για σκάνδαλο που πρέπει να φέρετε εδώ στη Βουλή, για να απολογηθώ. Προφανώς δεν με φέρατε γι’ αυτό. Για την ασφάλεια, τον νόμο και την τάξη με φέρατε, διότι σύντομα αντιληφθήκατε ή κάποιος σας το σφύριξε ότι το παραμύθι σας δεν έχει δράκο.
 Όμως, δεν καταλάβατε ότι η επίθεση δεν ήταν προς εμένα και την Κυβέρνηση. Η επίθεση ήταν απέναντι στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, η οποία –θυμίζω – από το 2009 είχε εισηγηθεί την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών. Στη βάση αυτής της εισήγησης, λοιπόν, προχωρήσαμε και βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Αφού, λοιπόν, το συγκεκριμένο θέμα προφανώς έκλεισε για σας, επανήλθατε ξανά σήμερα, με νέο κρεσέντο αμετροέπειας και μιλάτε για γενικευμένη ανομία, για χάος στη χώρα, για έξαρση του εγκλήματος, για την ανενόχλητη δράση κάθε είδους κακοποιών στοιχείων.
Θα σας απαντήσω αναλυτικά στους ισχυρισμούς σας. Όμως, πριν απ’ αυτό, πρέπει να σας πω ότι υποπίπτετε ξανά στο ίδιο ατόπημα. Μιλώντας αυθαίρετα και χωρίς καμία συναίσθηση της πραγματικότητας για γενικευμένη ανομία και χάος στη χώρα, πάλι δεν πλήττετε την Κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ. Βάζετε στο στόχαστρο την ίδια την Ελληνική Αστυνομία, την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, τους άντρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, που επιτελούν το έργο τους καθημερινά και πολλές φορές με κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή.
Βεβαίως, ενδεικτικό των διαρκών παλινωδιών σας είναι ότι ενώ σήμερα εκ των πραγμάτων, εξ όσων ισχυρίζεστε, τους κατηγορείτε ότι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους -διότι αυτό κάνετε, αφού υπάρχει τόσο γενικευμένη έξαρση της ανομίας, η χώρα είναι ξέφραγο αμπέλι, χάος, δεν κάνει καλά τη δουλειά της η Αστυνομία- όλο το προηγούμενο διάστημα έχετε κουραστεί να γράφετε tweets με συγχαρητήρια για την Ελληνική Αστυνομία και να παίρνετε τηλέφωνο τον Αρχηγό.
Τον περασμένο Νοέμβρη δώσατε συγχαρητήρια για την εξάρθρωση της σπείρας Ρομά. Τον περασμένο Γενάρη για τη σύλληψη της Πόλας Ρούπα. Πριν από έναν μήνα συγχαρητήρια για την εξιχνίαση και σύλληψη των απαγωγέων του Λεμπιδάκη. Και προχθές, για κακή σας τύχη, για τη σύλληψη του κατηγορούμενου για την επίθεση στον κ. Παπαδήμο. Και λέω για κακή σας τύχη, γιατί την προηγούμενη είχατε κάνει την ερώτηση. Και την ώρα που καταγγείλατε το χάος και την ανομία, την ώρα που ο κ. Δένδιας έγραφε στο διαδίκτυο ότι η Ελλάδα βρίσκεται τα τελευταία δυόμισι χρόνια σε έναν διαρκή κύκλο βίας και αίματος, εσείς, για μια ακόμη φορά, παίρνατε τηλέφωνο τον Αρχηγό της Αστυνομίας για να του πείτε: «συγχαρητήρια για την επιτυχίας σας».
Κύριε Μητσοτάκη, τι να σας πω. Είναι δικαίωμα σας να δίνετε την εικόνα Δόκτωρ Τζέκιλ και ΜίστερΧάιντ. Ωστόσο εγώ θα ήθελα σήμερα να σας δώσω την ευκαιρία, να σας διαφωτίσω, να σας βοηθήσω να ξεπεράσετε τη σύγχυσή σας και να κρατήσετε τη μια από τις δύο. Να κρατήσετε τα συγχαρητήρια και όχι τις κορώνες για τη δήθεν έξαρση της εγκληματικότητας. Και θα μιλήσω με στοιχεία.
Θα σας παραθέσω τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία αν αξίζει τα συγχαρητήριά σας, τουλάχιστον αξίζει να μη τη διαψεύδετε, σ’ ό,τι αφορά τα στοιχεία της.
Πρώτον, θα σας πω τα επίσημα στοιχεία, σ’ ό,τι αφορά τη μεγάλη εγκληματικότητα των δυόμισι τελευταίων χρόνων που η χώρα έχει κυλήσει στην ανομία και στον κύκλο του αίματος. Και ξέρετε, εγώ δεν ισχυρίζομαι ότι δεν υπάρχουν φαινόμενα εγκληματικότητας. Θα ισχυριστώ, με βάση τα στοιχεία, ότι έχουν μειωθεί. Επί των ημερών σας: Το 2012 είχαμε 165 ανθρωποκτονίες, το 2013 141, το 2014 105. Επί των ημερών μας είχαμε 80 πέρσι, 42 φέτος. Μειώθηκαν κάτω από το μισό.
Επίσης, σε σύγκριση με πέρσι, καταγράφεται μείωση στις απάτες – σημαντικό για περίοδο κρίσης – όπως και στις υποθέσεις πλαστογραφίας. Θα εξηγήσω τι εννοώ. Μείωση κατά 7% σε κλοπές, διαρρήξεις καταστημάτων. Μείωση κατά 8,6% σε κλοπές και διαρρήξεις σε σπίτια. Μείωση στην παραβατικότητα στο πεζοδρόμιο, κατά 67% κάτω, στις αρπαγές τσαντών. Μείωση 75% στις ληστείες με αρπαγή τσαντών. Μείωση 22% στις ληστείες εντός σπιτιών. Μείωση 22% σε ληστείες σε σούπερ μάρκετ.
Αυτά είναι στοιχεία. Και εσείς εδώ παρουσιάζετε μια εικόνα για να φοβίσετε τον κόσμο, ότι εμείς δεν κυκλοφορούμε στον δρόμο, δεν ξέρουμε τι συμβαίνει, ότι ο κόσμος κλειδαμπαρώνεται, κλειστείτε, φοβηθείτε. Ο φόβος είναι το βασικό σας επιχείρημα.
Πάμε στην περιβόητη έξαρση των επιθέσεων σε βάρος των αστυνομικών στην Αττική. Δέκα επιθέσεις σε αστυνομικά τμήματα την περίοδο 2012-2014, οχτώ την επόμενη τριετία. 129 επιθέσεις σε βάρος αστυνομικών επί των ημερών σας, 33 από το 2015 μέχρι σήμερα.
Για τη δήθεν έξαρση της παραβατικότητας στην Αττική: Επιθέσεις σε βάρος καταστημάτων και οικιών: 325 επί των ημερών σας, 36 από το 2015 και μετά. Επιθέσεις σε βάρος τραπεζών: 262 επί των ημερών σας, 31 από το 2015 και μετά. Εμπρησμοί οχημάτων: 232 επί των ημερών σας, 72 από το 2015 και μετά. Γίνεστε γραφικοί με αυτά που λέτε, το έχετε καταλάβει;
Και τέλος, το αγαπημένο σας θέμα, τα Εξάρχεια, για μια περιοχή που προφανώς αντιμετωπίζει προβλήματα και οι κάτοικοι που κατοικούν εκεί αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά δε νομίζω ότι τα προβλήματα μπορούμε να τα λύσουμε ή να τα αντιμετωπίσουμε στοχοποιώντας εν συνόλω την περιοχή, συκοφαντώντας, απαξιώνοντάς την.
Είχαμε, λοιπόν, 13% λιγότερες επιθέσεις σε πολιτικά γραφεία και πρόσωπα τα τελευταία τρία χρόνια, 88% λιγότερες επιθέσεις σε καταστήματα και σπίτια. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι την τριετία 2012-2014 στα Εξάρχεια γινόντουσαν λιγότερες συλλήψεις απ’ ό,τι γίνονται τώρα, αλλά πενταπλάσιες προσαγωγές και αυτό δείχνει την διαφορετική αντίληψη που επικρατούσε στην ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας. Έχουμε, λοιπόν, 28% περισσότερες συλλήψεις στα Εξάρχεια και 87% λιγότερες προσαγωγές. Εσείς κάνατε 1.605 προσαγωγές και εμείς 203. Εσείς κάνατε 144 συλλήψεις από τις 1.605 προσαγωγές, εμείς κάναμε 203 προσαγωγές με 185 συλλήψεις. Γιατί; Διότι οι συλλήψεις στην περιοχή επί των ημερών σας δεν ήταν το ζητούμενο. Εσείς κάνατε επιχειρήσεις «σκούπα», όποιον πάρει ο χάρος, πολίτες που σύχναζαν στην περιοχή, παιδιά τα οποία συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις χωρίς να έχουν καμία παραβατική δραστηριότητα, ενώ εμείς στοχεύουμε στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων υψηλής παραβατικότητας, ξηλώνοντας από τη ρίζα την δράση συμμοριών του κοινού ποινικού δικαίου.
Άλλωστε, κατά τη διάρκεια ιδίως της διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά, είναι γεγονός ότι η Αθήνα είχε μετατραπεί σε μια σιδηρόφρακτη πόλη. Επί των ημερών σας η καταστολή ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και –επαναλαμβάνω – όχι η καταστολή απέναντι στους εγκληματίες, τα δείχνουν τα αποτελέσματα, αλλά κατά δικαίων και αδίκων.
Παρόλα αυτά όμως, αποδεικνύεται ότι το περίφημο δόγμα της μηδενικής ανοχής που είχατε εισαγάγει δεν είχε καμία αποτελεσματικότητα και δεν οδήγησε στη μείωση της εγκληματικότητας. Ήταν μια καθαρά ιδεολογική και πολιτική επιλογή, η οποία είχε και σαν στόχο, βεβαίως, χρησιμοποιώντας την βία και την καταστολή, να κρατηθείτε με νύχια και με δόντια στην εξουσία, σε μια πολύ δύσκολη περίοδο για εσάς τότε.
Οι μέρες όμως αυτές, κύριε Μητσοτάκη, τελείωσαν. Και μιας και αναφερθήκατε εσείς στις μολότοφ, στις δυσκολίες, εγώ θέλω να πάτε, εσείς που κυκλοφορείτε πιο πολύ από εμένα, να συναντήσετε έναν ξενοδόχο στο κέντρο, να σας πει τι γινόταν στο κέντρο της Αθήνας το 2012, το 2013 και το 2014 που οι «πραίτορες», κατά τα λεγόμενα κάποιων υπουργών σας, έπαιζαν κλεφτοπόλεμο με τους κουκουλοφόρους και τις μολότοφ, και ποια είναι η εικόνα σήμερα και πόσο αποτελεσματική ήταν αυτή η δική σας πολιτική της καταστολής τότε και πόσο αποτελεσματική είναι η σημερινή πολιτική που χτυπάει το έγκλημα, την εγκληματικότητα και δεν στρέφεται κατά δικαίων και αδίκων. Διότι σήμερα στο κέντρο της Αθήνας η εικόνα δεν είναι η εικόνα  που δώσατε εσείς του φόβου, του τρόμου, της καταστολής, της λεηλασίας και της κλοπής.
Σήμερα στο Κέντρο της Αθήνας, αυτό το οποίο βλέπουμε όλοι όσοι κυκλοφορούμε είναι χιλιάδες τουρίστες που καθημερινά βλέπουν τα αξιοθέατα και όχι κουκουλοφόρους να παίζουν κλεφτοπόλεμο με την Αστυνομία, όπως συνέβαινε επί των ημερών σας.
Η Ελληνική Αστυνομία αξιοποιεί το δυναμικό της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην καταπολέμηση του εγκλήματος.
Θέλω, λοιπόν, να συνεχίσω την παράθεση των στοιχείων.
Η Ελληνική Αστυνομία τα τελευταία χρόνια είχε εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες, κύριε Μητσοτάκη. Και δεν αξίζει πραγματικά αυτού του είδους η γενίκευση. Αναρωτιέται, βεβαίως, ο μέσος πολίτης πώς είναι δυνατόν να έχετε ζητήσει τρεις-τέσσερις φορές – αν δεν κάνω λάθος, κύριε Τόσκα – την παραίτηση του Υπουργού, που είναι ο Υπουργός – πώς να το κάνουμε; – επί της υπουργίας του οποίου είχε όλες αυτές τις επιτυχίες η Ελληνική Αστυνομία!
Να θυμίσω, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, ότι η δική σας κυβέρνηση, παρά το ότι διαρκώς μιλάτε για τον νόμο και την τάξη, δεν είναι ότι είχε μονάχα αυτά τα στατιστικά στοιχεία που σας περιέγραψα πριν. Είναι ότι κάνατε ό,τι περνούσε από το χέρι σας για να δημιουργήσετε κλίμα σιδερόφραχτης πόλης στην Αθήνα, αλλά και να αποδυναμώσετε ταυτόχρονα την επιχειρησιακή ικανότητα της Ελληνικής Αστυνομίας. Γιατί, ενώ εσείς, ως Υπουργός, το πρωί διακηρύσσατε τον νόμο και την τάξη, το βράδυ υπογράφατε απολύσεις αστυνομικών.
Επί Νέας Δημοκρατίας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με Υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον κ. Μητσοτάκη, και τον κ. Δένδια που εξεγείρεται σήμερα για τον κύκλο του αίματος Υπουργό Δημόσιας Τάξης, καταργήθηκαν 6.700 οργανικές θέσεις στην Αστυνομία, ενώ το ίδιο διάστημα καταργήθηκε η Δημοτική Αστυνομία.
Καθόλου κενή η θέση του δημοτικού αστυνόμου! Χρήσιμη η θέση του δημοτικού αστυνόμου!
Με την κατάργηση, λοιπόν, της Δημοτικής Αστυνομίας αυξήθηκε εκ των πραγμάτων ο φόρτος της αστυνόμευσης στην πόλη από την Ελληνική Αστυνομία.
Αυτό είναι το έργο σας, σε αντίθεση με το έργο, με τις μεγάλες επιτυχίες που φέρνει σήμερα η Ελληνική Αστυνομία. Και πέραν των γνωστών, εγώ θα τα πω και ας μου πάρει λίγο χρόνο παραπάνω. Και θα τα πω διότι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, δεν θα τα ακούσουμε το βράδυ στα δελτία των ειδήσεων. Δεν θα ακούσουμε στον ΣΚΑΪ όλα αυτά που θα πω εγώ σήμερα. Δεν θα τα διαβάσουμε στις μεγάλες εφημερίδες, που τρομοκρατούν τον κόσμο. Θα κάνετε λίγο υπομονή, κύριε Μητσοτάκη, να τα ακούσετε.
Πέραν, λοιπόν, της απελευθέρωσης του επιχειρηματία Λεμπιδάκη και τη σύλληψη των απαγωγέων του, πέραν της εξιχνίασης της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου –θα πω μετά και γι’ αυτό – πέραν της σύλληψης του φερόμενου δολοφόνου.
[Παρέμβαση Αθ. Μπούρα: Φερόμενος…]
Ύποπτος είναι μέχρι να αποδειχθεί, να καταδικαστεί. Βεβαίως. Έτσι λέει ο νομικός μας πολιτισμός. Κατηγορούμενος, λοιπόν. Πέραν της σύλληψης του κατηγορούμενου 29χρονου για τα «τρομοδέματα», της σύλληψης της Πόλας Ρούπα, πέραν όλων αυτών, να σας αναφέρω επιτυχίες:
Είχαμε την εξάρθρωση ομάδας μεγάλης σπείρας πορτοφολάδων που δρούσε επί σειρά ετών σε σταθμούς του μετρό.
Είχαμε την εξάρθρωση πολυμελούς διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης, δραστηριοποιούμενης στην εισαγωγή από τη Λατινική Αμερική σημαντικών ποσοτήτων κοκαΐνης και άλλων ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 23 άτομα. Κατηγορούνται άλλα 14.
Είχαμε την εξάρθρωση δύο πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που διέπρατταν ληστείες και διακεκριμένες κλοπές τόσο σε σπίτια στην Αττική όσο και στην υπόλοιπη επικράτεια της χώρας. Έπειτα από διαδοχικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας, εντοπίστηκαν κλοπιμαία αξίας άνω των 10 εκατομμυρίων ευρώ.
Είχαμε την εξάρθρωση πολυμελών εγκληματικών οργανώσεων που εισήγαγαν ναρκωτικά από την Τουρκία και την Αλβανία. Συνελήφθησαν 38 άτομα. Κατηγορούνται άλλα 21.
Είχαμε την εξιχνίαση τεσσάρων διαρρήξεων-κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού από δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, της Λαμίας, της Λάρισας, του Βόλου, που διαπράχθηκαν από μέλη διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης.
Είχαμε την εξιχνίαση 145 υποθέσεων ληστειών και διακεκριμένων κλοπών από εγκληματική οργάνωση, τα μέλη της οποίας αφαιρούσαν χρηματοκιβώτια στους Νομούς Αττικής, Βοιωτίας, Φθιώτιδας και Εύβοιας. Συνελήφθησαν 15 άτομα, ενώ σε εξέλιξη είναι η έρευνα για τη συμμετοχή τους σε εκατοντάδες αξιόποινες πράξεις.
Είχαμε τη διεθνική επιχείρηση για την εξάρθρωση εγκληματικής οργάνωσης δραστηριοποιούμενης στη διακίνηση εμπορίας σημαντικών ποσοτήτων ναρκωτικών στα Βαλκάνια. Συνελήφθησαν 22 άτομα.
Είχαμε την εξάρθρωση πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε ριφιφί σε κοσμηματοπωλεία στην Αττική και διαρρήξεις σε σπίτια σε Αττική και Ήπειρο. Είκοσι δύο περιπτώσεις εξιχνιάστηκαν. Βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, όπλα και μεγάλες ποσότητες κοσμημάτων, χρυσές λίρες και ράβδοι χρυσού. Σας θυμίζει κάτι αυτό, μάλλον.
Αυτά ήταν φέτος μόνο. Αλλά και όσον αφορά το 2016, εξαρθρώθηκε διεθνική εγκληματική οργάνωση με μέλη σε διάφορες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που δραστηριοποιούνταν στην παράνομη διακίνηση ατόμων με χρήση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων και προορισμό χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης. 24 μέλη συνελήφθησαν, 1.300 διαβατήρια κατασχέθηκαν, 300 ταυτότητες 29 χωρών και σύγχρονα μηχανήματα έκδοσης εγγράφων.
Εξαρθρώθηκε, επίσης, εγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από 146 μέλη, ιεραρχικά δομημένη σε επτά επίπεδα, δραστηριοποιούμενη στη διακίνηση ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας. Έπειτα από μακρά έρευνα, συνελήφθησαν 97 άτομα.
Εξαρθρώθηκε ομάδα που τύπωνε πλαστά εισιτήρια συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ. Κατασχέθηκαν ένα εκατομμύριο εισιτήρια, δώδεκα εκτυπωμένα ρολά εισιτηρίων και οι έρευνες συνεχίζονται.
Και βλέπω τώρα την αντίδραση, τη μεγάλη, για το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ε, λοιπόν, εμείς δεν θα αφήσουμε την παρανομία να συνεχίζει ανενόχλητη. Θα τη χτυπήσουμε στη ρίζα της, όσο κι αν κάποιοι ενοχλούνται.
Εξαρθρώθηκε, επίσης, πολυμελής ομάδα που αφαιρούσε χρηματοκιβώτια από εταιρείες και ΑΤΜ,  με ευρείας κλίμακας επιχείρηση που συμμετείχαν πάνω από 1.000 αστυνομικοί. Συνελήφθησαν 41 άτομα και κατηγορούνται άλλα 48.
Ταυτοποιήθηκαν πάνω από 300 περιπτώσεις ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων σε διάφορες περιοχές της χώρας. Κατασχέθηκε μεγάλη ποσότητα κοσμημάτων, ράβδων χρυσού, βιβλιαρίων καταθέσεων μεγάλων ποσών σε τράπεζες, πάνω από εξήντα πολυτελή αυτοκίνητα.
Εξαρθρώθηκε – μεγάλη επιτυχία επίσης – για πρώτη φορά στα Εξάρχεια εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείτο στη διακίνηση και εμπορία ναρκωτικών. Συνελήφθησαν 14 μέλη, κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών και όπλων.
Αυτή είναι η δική μας παρακαταθήκη. Αυτή είναι. Η δικιά σας ποια ήταν;
Και δεν σας τα λέω αυτά, κύριε Μητσοτάκη, αναλυτικά μήπως και μοιράσετε κι άλλα συγχαρητήρια στην Αστυνομία. Φτάνουν αυτά που μοιράσατε. Σας τα λέω, μήπως και φιλοτιμηθείτε να ζητήσετε ένα συγγνώμη επιτέλους για τα ψεύδη που διασπείρετε εδώ και μέρες περί ανομίας, περί χάους, περί κύκλου αίματος στη χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια, γιατί είναι ντροπή αυτό που κάνετε. Είναι ντροπή αυτό που κάνετε.
Όπως, επίσης, είναι ντροπή τα όσα ισχυρίζεστε για τον νόμο Παρασκευόπουλου, έναν αναγκαίο, όπως γνωρίζετε πολύ καλά, νόμο, διότι γνωρίζετε το χάος που επικρατούσε στις φυλακές. Και θα σας πω γιατί είναι ντροπή. Κάντε όση κριτική θέλετε στον νόμο. Είναι ντροπή να λέτε ψέματα, που μάλιστα αναπαράχθηκαν από τα φιλικά προς τη Νέα Δημοκρατία έντυπα, ότι τάχα – το είπατε κι εσείς σήμερα – οι τρεις δράστες της ληστείας και της επίθεσης κατά μιας 85χρονης γυναίκας είχαν αποφυλακιστεί με βάση τον νόμο Παρασκευόπουλου. Όμως, προκύπτει από την Ελληνική Αστυνομία ότι ουδεμία σχέση με την αλήθεια έχει η παραπάνω, δήθεν, αποκάλυψη κι ότι μόνο ένας εκ των τριών είχε εις βάρος του καταδίκη τεσσάρων μηνών για κλοπή, η οποία είχε μετατραπεί σε εξαγοράσιμη.
Έτσι βγήκε έξω, όχι με τον νόμο Παρασκευόπουλου. Όμως, λίγο σας ένοιαξε αυτό, λίγο σας νοιάζει εάν καμία σχέση έχει η πραγματικότητα με τον ισχυρισμό σας. Τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα, αρκεί ο ισχυρισμός σας να διαδοθεί!
Και τα ίδια επιχειρούν –δεν το είπατε εσείς σήμερα – ορισμένα φιλικά σας μέσα και σε σχέση με τον δράση που συνελήφθη – σε χρόνο ρεκόρ μάλιστα – της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου, ότι τάχα μου και αυτός βρέθηκε έξω για να δολοφονήσει τον ατυχή δικηγόρο, αποφυλακισθείς δια του νόμου Παρασκευόπουλου, ενώ ο ίδιος βρέθηκε εκτός κάνοντας χρήση αδείας που δεν είναι νόμος Παρασκευόπουλου. Και να σας θυμίσω, διότι εάν είναι έτσι…
Λέω για τα δημοσιεύματα, δεν λέω ότι τα είπατε εσείς. Αλλά θα το λέγατε και εσείς, αφού copypaste κάνετε από τα δημοσιεύματα, δεν κάνετε τίποτα άλλο!
Όποιος ζούσε σ’ αυτή τη χώρα φέτος το καλοκαίρι είχε την αίσθηση, παρακολουθώντας τα μέσα ενημέρωσης, ότι έχει καεί όλη η Ελλάδα, ότι έχει επέλθει βιβλική καταστροφή, ότι τουλάχιστον το 2017 ήταν συγκρίσιμο με το 2007, τη μεγάλη φυσική καταστροφή της Ηλείας με τους δεκάδες νεκρούς. Και έρχονται χθες τα επίσημα αποτελέσματα της Πυροσβεστικής που παρουσιάζουν το επιχειρησιακό έργο του Πυροσβεστικού Σώματος και δείχνουν ότι σε σχέση με το 2016 είχαμε σημαντική μείωση των καμένων εκτάσεων. Το 2016 είχαμε τριακόσιες εξήντα πέντε χιλιάδες στρέμματα καμένα και διακόσιες δεκαέξι χιλιάδες στρέμματα το 2017.
Προσέξτε, σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων δεκαεννέα ετών το εξής: Τα προηγούμενα δεκαεννέα έτη ο μέσος όρος καμένων εκτάσεων ήταν τετρακόσιες ογδόντα χιλιάδες στρέμματα και το 2017, που τα μέσα έδιναν την αίσθηση και εσείς προσωπικά ότι είχε καεί ο τόπος, είχαμε διακόσιες δεκαέξι χιλιάδες στρέμματα, δηλαδή χαμηλότερα από το μισό. Αυτή είναι η εικόνα, αυτά είναι «fakenews», στα οποία εσείς σπεύδετε, για να δημιουργήσετε την εικόνα της καταστροφολογίας, της καταστροφής. Ψάχνετε να πιαστείτε από οποιαδήποτε είδηση δημιουργεί εικόνα καταστροφής.
Γιατί το κάνετε αυτό; Γιατί είστε απελπισμένος το κάνετε αυτό, γιατί σας έχει λείψει η εξουσία το κάνετε αυτό, αλλά κακό του κεφαλιού σας, κύριε Μητσοτάκη.
Έρχομαι τώρα στο θέμα της δολοφονίας του ατυχούς δικηγόρου, του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, για την οποία δεν μπήκατε καν στον κόπο να περιμένετε να ολοκληρωθεί η έρευνα της Αστυνομίας και σπεύσατε σ’ αυτήν εδώ την Αίθουσα, δια στόματος του κ. Τζαβάρα, αλλά και άλλων στελεχών σας σε δημόσιες εμφανίσεις να ισχυριστείτε ότι πίσω από τη δολοφονία βρίσκονται πολιτικά κίνητρα. Και σε συνέχεια αυτής της στάσης, την επόμενη μέρα, πρωτοσέλιδο εφημερίδας γνωστής για τη στήριξη της στην παράταξή σας έσπευσε να ενημερώσει τους αναγνώστες ότι η δολοφονία Ζαφειρόπουλου προκαλεί πανικό στου Μαξίμου.
Αναρωτιέμαι, λοιπόν, ειλικρινά: Τώρα, που η Ελληνική Αστυνομία σε χρόνο ρεκόρ εξιχνίασε το έγκλημα, συνέλαβε τον δράστη και ταυτοποίησε τους φυσικούς αυτουργούς και φυσικά, αποδεικνύεται ότι ουδεμία πολιτική χροιά υπήρχε στα κίνητρα των δραστών, τι έχετε να πείτε; Να το γράψουμε και αυτό στην άμμο, να το ξεχάσουμε, ήταν μια κακιά στιγμή ενδεχομένως; Πείτε το, όμως. Ζητήστε μια συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο δηλητηριάζετε την κοινή γνώμη και προσπαθείτε να δημιουργήσετε θέματα εκεί που δεν υπάρχουν.
Θέλω να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας το εξής. Την πρωτομιλία μου θα κλείσω, γιατί, φαντάζομαι, θα προκληθώ και θα έχουμε και δεύτερο γύρο τοποθετήσεων, είναι βέβαιο και έτσι προβλέπεται και έτσι είναι το σωστό.
Κύριε Πρόεδρε, θα κλείσω λέγοντας το εξής: Κύριε Μητσοτάκη, είναι σαφές από όλα όσα είπατε και όσα κάνατε το τελευταίο διάστημα ότι ψάχνατε τελικά την ανομία εκεί που συμφέρει την ακροδεξιά ρητορική σας. Την ψάχνετε μόνο στα Εξάρχεια και όχι στους χούλιγκαν που οργανωμένα επιτίθενται σε γραφεία εφημερίδων, διότι οι ιδιοκτήτες τους έχουν αντίθεση με τους ιδιοκτήτες της ομάδας τους και όχι στη δράση των «ταγμάτων» της Χρυσής Αυγής.  Διότι πληροφορήσατε το πανελλήνιο, εμάς και τη διεθνή κοινή γνώμη σε συνέντευξή σας στο Politico ότι σήμερα η Χρυσή Αυγή είναι σαν να μην υπάρχει. Έτσι είπατε. Δεν ψάχνετε, λοιπόν, την ανομία εκεί που εσείς δεν θέλετε να τη δείτε.
Ξέρετε, όμως, η ανομία δεν συχνάζει μόνο στα Εξάρχεια. Συχνάζει και σε πιο hi περιοχές. Συχνάζει εσχάτως και στην ίδια την αυλή σας, κύριε Μητσοτάκη.
Και βλέπω εδώ μπροστά τον Γραμματέα του κόμματός σας. Έχει περάσει μια εβδομάδα. Μια απάντηση δεν δώσατε στον ελληνικό λαό.
Το τελευταίο διάστημα, κύριε Μητσοτάκη και κύριε Αυγενάκη, μιας και με διακόπτετε γιατί έχετε και το θράσος να μιλάτε, την τελευταία εβδομάδα η Αστυνομία έχει κουραστεί να συλλαμβάνει ανθρώπους με τους οποίους συναγελάζεστε, ανθρώπους με τους οποίους συναναστρέφεστε, μέλη εγκληματικών οργανώσεων. Έχει κουραστεί!
Ο ναρκέμποροςΠαπουτσάκης χθες συνελήφθη φυγόποινος, ο μαυραγορίτης χρυσού Μπαμπάτσης παλιότερα. Αυτοί είναι οι άριστοι με τους οποίους κάνουν παρέα οι άριστοι συνεργάτες σας, κύριε Μητσοτάκη.
Και μέσα σε όλα αυτά –δηλαδή τζακποτ, να παίξετε κανένα ΛΟΤΤΟ αυτές τις μέρες– ήρθε και η κατάθεση της γραμματέως Χριστοφοράκου, της κυρίας Τσακάλου, να μας θυμίσει ότι η ανομία δεν πίνει καφέ μόνο στα Εξάρχεια, κύριε Μητσοτάκη, αλλά δυστυχώς και στο σαλονάκι του κόμματός σας και μάλιστα από καφετιέρα Siemens.
Λυπάμαι πολύ, κύριε Μητσοτάκη, αλλά ήταν τόσο επίκαιρη αυτή η ερώτησή σας, που σήμερα είμαι εγώ αυτός που ρωτάω και εσείς αυτός που καλείστε να δώσετε απαντήσεις.
Να δώσετε επιτέλους πειστικές απαντήσεις στον ελληνικό λαό. Θα απομακρύνετε τον έμπιστό σας που συναγελάζεται, συνομιλεί και διευκολύνει εγκληματίες ή θα συνεχίσετε να του παρέχετε κάλυψη; Πρέπει να δώσετε απαντήσεις σήμερα, κύριε Μητσοτάκη. Δυστυχώς για εσάς δεν ρωτάτε εσείς.

Δευτερολογία του Πρωθυπουργού
Κύριε Πρόεδρε, ο κ. Μητσοτάκης έχασε την ψυχραιμία του, είναι προφανές. Έκλεισε αυτήν τη δευτερολογία -κατά την οποία δεν ξέρω πόσες φορές επανέλαβε τις λέξεις «ψεύτης», «ψεύτικα», «ντροπή», «ντροπή σας», δεν έχει τίποτε άλλο να πει- με μια κορώνα που θύμιζε χιλιαστές: «η ετυμηγορία έρχεται, η Δευτέρα Παρουσία έρχεται».
Κύριε Μητσοτάκη, με λέτε διαρκώς ψεύτη, από το πρωί μέχρι το βράδυ. Εσείς που λέτε αλήθειες, γιατί σήμερα δεν τολμήσατε να πείτε μια αλήθεια στον ελληνικό λαό για δύο κρίσιμα θέματα τα οποία σας έβαλα; Σας έβαλα και το θέμα – παλιό βέβαια, αλλά επίκαιρο μετά την κατάθεση της κυρίας Τσακάλου – για τα δώρα της Siemens προς εσάς προσωπικά και μέλη της οικογένειάς σας και σας έβαλα και το θέμα του στενού σας συνεργάτη κ. Αυγενάκη. Και θα εξηγήσω γιατί και πώς το έβαλα αυτό.
Όμως, εσείς που λέτε τις αλήθειες, δεν τολμήσατε. Διαγράφετε άλλα μέλη της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας επειδή έχουν άλλη άποψη από εσάς, αλλά, απ’ ό,τι κατάλαβα, θεωρείτε αυτονόητο ότι ο Γραμματέας του Κόμματός σας μπορεί να συνομιλεί, να συναγελάζεται, να φωτογραφίζεται, να προστατεύει και να διευκολύνει άτομα του κοινού ποινικού δικαίου.
Όμως πριν έρθω σε αυτό, θέλω να σας πω κάτι. Χάσατε την ψυχραιμία σας, μιλήσατε για ψεύτικα πλεονάσματα. Δεν θέλω να αναφερθώ σε αυτό. Θέλω να σας πω το εξής: Η υπόθεση του κ. Αυγενάκη δεν ξεκίνησε από κανένα παρακράτος, κύριε Μητσοτάκη. Παρακράτος μάλλον είναι αυτοί οι οποίοι συναναστρέφονται με άτομα του κοινού ποινικού δικαίου. Εσείς εδώ ουσιαστικά κάνετε κριτική στην εφημερίδα που δημοσίευσε, θα κάνετε και μηνύσεις. Σε λίγο μπορεί να κάνετε μηνύσεις και στον εισαγγελέα που έφτιαξε τη δικογραφία. Θα μηνύσετε και την ίδια τη δικογραφία εσείς στο τέλος!
Όμως, εδώ έχουμε ένα γεγονός το οποίο δεν έχει να κάνει ούτε με παρακράτος, όπως λέτε, ούτε με παρακρατικούς μηχανισμούς. Έχει να κάνει με τη δίωξη του κοινού εγκλήματος. Το ΣΔΟΕ, το Τμήμα Ναρκωτικών, παρακολουθούσε έναν ύποπτο για ναρκεμπορία, για φυτεία στη Φθιώτιδα. Και σωστά τον παρακολουθούσε, με εισαγγελική παραγγελία τον παρακολουθούσε.
Έτσι γίνεται όταν υπάρχουν ύποπτοι για τέλεση εγκλημάτων του κοινού ποινικού δικαίου. Έπεσε πάνω σε συνομιλίες με κάποιον άλλο, συνεταίρο του προφανώς στο κοινό ποινικό έγκλημα, μαυραγορίτη χρυσού, που εμπλέκεται σε ένα κύκλωμα που έβγαζε στο εξωτερικό κοσμήματα για να τα φέρει πίσω σε ράβδους χρυσού και εκεί που παρακολουθούσαν τον συγκεκριμένο – και το έκαναν στο τέλος, στοιχειοθέτησαν το κατηγορητήριο και όλα αυτά είναι στη δικογραφία – οι κοριοί της Αστυνομίας, που με εισαγγελική παραγγελία παρακολουθούσαν τους δύο κακοποιούς, έπιασαν τον Γραμματέα της Κεντρικής σας Επιτροπής και τον έμπιστό του φρουρό να συνομιλούν με τους κακοποιούς.
Εδώ, βέβαια, εσείς κάνατε εξεταστική επιτροπή γιατί ο Καμμένος μίλησε με τον υπόδικο και του είπε να πάει στη Δικαιοσύνη. Άρα, με την ίδια λογική θα έπρεπε να μην το εγείρω το θέμα. Αλλά το θέμα δεν είναι ότι συνομιλούσε.
[Παρέμβαση Κ. Μητσοτάκη: Ξέρουμε τι είπε;]
Εδώ, όμως, ξέρουμε τι είπε, κύριε Μητσοτάκη, και τον έχετε ακόμα Γραμματέα του κόμματός σας. Καθίστε κάτω, κύριε Αυγενάκη!
Ο κ. Αυγενάκης είναι λογικό να έχει χάσει την ψυχραιμία του, αλλά δεν χρειάζεται να χάνει την ψυχραιμία του, διότι έχει τη σθεναρή στήριξη του Αρχηγού του κόμματός του.
Οπότε, μη με κατηγορείτε διαρκώς. Έχετε στήριξη. Μην εκνευρίζεστε.
Το ερώτημα είναι γιατί ο κ. Μητσοτάκης παρέχει αυτή τη στήριξη. Με τι τον κρατάει ο κ. Αυγενάκης και δεν του ζητάει εξηγήσεις;
Θέλω, λοιπόν, να πω το εξής: Ο κ. Αυγενάκης έρχεται εδώ και εξεγείρεται με βαρύτατες εκφράσεις εναντίον του Πρωθυπουργού – πριν από λίγο εκτός από «ψεύτης» είπατε και άλλες λέξεις – ενώ κατάγεται από μια περιοχή που πράγματι υπάρχει φιλότιμο, ο ίδιος, παρότι κατάγεται από εκεί, αντί να σπεύσει και να πει: «ναι, εγώ μίλησα με αυτούς» και να εξηγήσει γιατί μίλησε με αυτούς, τι κάνει; Απολύει τον έμπιστό του, τον φρουρό του, θέλοντας ενδεχομένως να φορτώσει σε αυτόν την ευθύνη; Δεν ξέρω γιατί. Πόσο έντιμη στάση είναι αυτή;
Ο φρουρός του, ο έμπιστός του, λοιπόν, ο οποίος συνομιλούσε με τον μαυραγορίτη, που είναι συνεργάτης του φυγόποινου και συλληφθέντα χθες εμπόρου ναρκωτικών, δεν στέκεται μονάχα στις συναλλαγές, στα «δώρα», δηλαδή, του μαυραγορίτη προς τον κ. Αυγενάκη για διάφορου τύπου εξυπηρετήσεις, αλλά κατά τη συνομιλία του, που έχει καταγραφεί – όχι από το παρακράτος, κύριε Μητσοτάκη – αλλά από τον επίσημο μηχανισμό της Ελληνικής Αστυνομίας, που παρακολουθεί ποινικούς με εισαγγελική παραγγελία, φέρεται να λέει ότι ο άριστος συνεργάτης σας είναι αυτός ο οποίος διευκόλυνε, με προσπάθεια για να αποφυλακιστεί, έναν εκ της σπείρας των απαγωγέων του Παναγόπουλου.
Εσείς αυτά τα θεωρείτε φυσιολογικά να συμβαίνουν; Δεν θα ζητήσετε από τον κ. Αυγενάκη να σας εξηγήσει τι είναι όλα αυτά; Πείτε μας μία απάντηση, ότι είναι ψέματα, πείτε μας κάτι.
Αντ’ αυτού, εσείς έρχεστε εδώ και αντί να πείτε μία κουβέντα για όλα αυτά, επικεντρώνετε την κριτική σας στο Μέσο το οποίο ανέδειξε την υπάρχουσα δικογραφία. Κάντε μήνυση και στη δικογραφία, κάντε κάτι, ό,τι νομίζετε, αλλά νομίζω ότι είσαστε σε πολύ δύσκολη θέση.
Έρχομαι και στα υπόλοιπα.
Κύριε Μητσοτάκη, κατά καιρούς έχουν κατηγορηθεί στελέχη του κόμματός σας και σε άλλες περιπτώσεις, για συνομιλίες με ποινικούς και για συνομιλίες με κυκλώματα εκβιαστών.
Να θυμίσω – γιατί δεν είναι μόνο ο κ. Αυγενάκης, το θέμα είναι μια νοοτροπία – ότι πολύ πρόσφατα, δεν πάει ενάμιση χρόνος, αποκαλύφθηκε ότι το κόμμα σας χρηματοδοτούσε τον Παναγιώτη Μαυρίκο, ο οποίος πριν τον τραγικό του θάνατο είχε κατηγορηθεί για κύκλωμα εκβιαστών σε βάρος δημόσιων επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, τραπεζών και επιχειρηματιών, για να παίρνουν διαφημίσεις. Ωραία, επίσημα και θεσμικά απ’ ό,τι φαίνεται – γιατί βγήκαν τα τιμολόγια, όχι σε δικές μας φιλικές εφημερίδες, σε εφημερίδες που σας στηρίζουν – πληρωνόταν κανονικά. Απάντηση δεν πήραμε από τη Νέα Δημοκρατία.
Όπως επίσης δεν πήραμε απάντηση για μια σειρά άλλες άνομες συμπεριφορές και συναλλαγές στελεχών, όπως για παράδειγμα του κ. Σκλαβούνη, τον οποίο χρίσατε επικεφαλής στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, αναβαθμίζοντάς τον από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που τον είχε βάλει ο κ. Σαμαράς και πολύ αργότερα ελέγχθηκε για κύκλωμα εκτεταμένης φοροδιαφυγής δισεκατομμυρίων, για χάρη των πελατών της τράπεζας UBS.
Γιατί τα λέω, όμως, όλα αυτά; Τα λέω όλα αυτά, κύριε Μητσοτάκη, γιατί ανομία και εγκληματικότητα, δυστυχώς, δεν είναι μόνο οι μολότοφ. Είναι και οι εκβιαστές, είναι και οι λαθρέμποροι χρυσού, είναι και η Siemens με τα δώρα σε πολιτικούς, είναι και η διαφθορά και τα ατελείωτα σκάνδαλα του «λευκού κολάρου». Και σε όλα αυτά, παρά τις δριμύτατες κατηγορίες που ασκήσατε σε εμένα ως «ψεύτη», ως «απατεώνα», και στον κ. Παρασκευόπουλο και σε άλλους, δεν βρήκατε ούτε μία λέξη να πείτε. Εσείς που λέτε τις αλήθειες, πείτε μας μια αλήθεια για όλα αυτά.
Κύριε Μητσοτάκη, το μόνο που θα σας πω κλείνοντας είναι ότι σήμερα δεν τολμήσατε να κάνετε κάτι για το οποίο όλοι θα σας έδιναν συγχαρητήρια. Δεν τολμήσατε να αποπέμψετε τον κ. Αυγενάκη, τον στενό σας συνεργάτη, για τις συνδιαλλαγές του με ανθρώπους του παρακράτους. Γιατί αυτοί είναι παρακράτος, όχι οι αστυνομικοί που εξιχνιάζουν υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου. Δεν βρήκατε αυτό το θάρρος και την έντιμη στάση να βγείτε εδώ στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να πείτε, ναι, ανομία δεν είναι μόνο τα Εξάρχεια, ανομία είναι και αυτό, όπου και όποτε συμβαίνει.
Αν’ αυτού, για άλλη μια φορά εκφράσατε τη βεβαιότητά σας ότι θα νικήσετε στις επόμενες εκλογές και – ω του θαύματος – φτάσατε στο σημείο να κατηγορείτε εμένα εσείς για στήριξη από «τζάκια». Κύριε Μητσοτάκη, ένα θα σας πω. Ο ελληνικός λαός θα είναι αυτός που θα δώσει την τελική ετυμηγορία. Να είστε, όμως, σίγουρος ότι σε καμιά χώρα του κόσμου, ούτε και στην Ελλάδα, η Siemens δεν κέρδισε εκλογές.

Τριτολογία του Πρωθυπουργού
Θα είμαι πολύ σύντομος, κύριε Πρόεδρε, γιατί έχει εξαντληθεί.
Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης ή δεν κατάλαβε ή δεν θέλει να καταλάβει τι του λέω. Αναφέρθηκε για άλλη μία φορά στο απόρρητο των συνομιλιών. Του επαναλαμβάνω, λοιπόν, ότι πρόκειται για μια διαδικασία η οποία ορθώς γίνεται έτσι με εισαγγελική παραγγελία. Όταν η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται μπροστά σε κυκλώματα του κοινού ποινικού δικαίου, παρακολουθεί τις συνομιλίες.
Οι συνομιλίες, λοιπόν, αυτές βρέθηκαν στη δικογραφία και είναι στη δικογραφία. Η δικογραφία, λοιπόν, αυτής της περιβόητης υπόθεσης της μαύρης αγοράς χρυσού, ως γνωστόν είναι –όσοι γνωρίζουν και είναι και νομικοί- ανοιχτή σε όλους τους δικηγόρους που εμπλέκονται με την υπεράσπιση προσώπων και άρα, υπ’ αυτή την έννοια δεν υπάρχει απόρρητη διαδικασία. Δεν υπάρχει περιφρούρηση της δικογραφίας. Το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Άρα, λοιπόν, θέλετε και τα λέτε αυτά ή σας ξεφεύγουν; Μάλλον σας ξεφεύγουν.
Πάμε στην ουσία τώρα: Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε επί της ουσίας απαντήσεις. Ο ίδιος γνωρίζει τον λόγο. Αντ’ αυτού είπε πάνω από δεκαπέντε φορές ότι ο Πρωθυπουργός είναι ψεύτης, ότι προσπαθεί να κρατηθεί με ενέργειες που τις χαρακτηρίσατε έκνομες.
Εγώ, κύριε Μητσοτάκη, θέλω να σας πω ένα πράγμα: Το εάν εσείς είστε ή δεν είστε αθώος, το εάν ο κ. Αυγενάκης είναι ή δεν είναι αθώος δεν είναι η Βουλή που θα το κρίνει. Για άλλη μία φορά, όμως, με είπατε ψεύτη.
Μην εκνευρίζεστε τόσο πολύ. Θα λογοδοτήσετε απέναντι στους ψηφοφόρους σας που είναι οι εντολείς σας.
Εγώ, λοιπόν, αυτό που θέλω να σας πω κύριε Μητσοτάκη είναι ότι σε ό,τι με αφορά –γιατί είπατε ότι είμαι ψεύτης, ότι σας κάνω προσωπικές επιθέσεις – μετέφερα εδώ όχι τη δική μου, αν θέλετε, κρίση σε σχέση με το αν πήρατε ή δεν πήρατε τα δώρα από τη Siemens, αλλά την κατάθεση της γραμματέως του κ. Χριστοφοράκου. Γνωρίζετε τον κ. Χριστοφοράκο, φαντάζομαι. Είναι αυτός ο οποίος διέφυγε στο εξωτερικό χάρη στο γεγονός ότι η κα. Μπακογιάννη δεν φρόντισε τότε να διαβιβάσει το ένταλμα για να συλληφθεί. Διέφυγε στο εξωτερικό όπως και ο Καραβέλας και άλλοι.
Η γραμματέας του κ. Χριστοφοράκου βγήκε, λοιπόν, χθες στο δικαστήριο και είπε ότι είχε παραγγείλει τηλεφωνικά κέντρα για τον εξοπλισμό πολιτικών γραφείων του Κυριάκου Μητσοτάκη. «Και μάλιστα νομίζω ότι η κάλυψη δαπάνης ξεπερνούσε το επιτρεπόμενο όριο». Είπε, επίσης: «Μου είχε πει ο κ. Χριστοφοράκος να βρω τρόπο να καλυφθούν από την εταιρεία, αλλά εγώ δεν είχα κανένα μαγικό τρόπο. Υπήρξε μεγάλη χρονοτριβή, έγινε φασαρία στον Τύπο και αφού έγινε φασαρία στον Τύπο, τελικά ο κ. Μητσοτάκης κάλυψε το ποσό».
Τα καλύψατε, δηλαδή, κύριε Μητσοτάκη, όταν «σας έπιασαν με τη γίδα στην πλάτη», εν προκειμένω όχι με τη γίδα, αλλά με τα δώρα της Siemens.
Κύριε Μητσοτάκη, ακούστε να δείτε, αυτά ενδεχομένως εσείς να θεωρείτε ότι είναι γνωστά. Ενδεχομένως, επίσης, να θεωρείτε ότι δεν παίζουν κανέναν ρόλο.
Όμως, ξέρετε κάτι; Εγώ θα σας πω ένα πράγμα: Σήμερα διεκδικείτε –ματαίως, κατά τη γνώμη μου, και σας εξήγησα τον λόγο πριν – να κυβερνήσετε ξανά τη χώρα. Και αυτό που παρουσιάζετε σήμερα εδώ είναι το ηθικό σας πρόσταγμα με το οποίο θα κληθείτε να ξαναδιεκδικήσετε τη στήριξη του ελληνικού λαού και να έρθετε πίσω εσείς που οδηγήσατε τη χώρα στη λεηλασία και στη χρεοκοπία.
Ε, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, μην γελιέστε! Δεν πρόκειται να γίνει αυτό. Και δεν πρόκειται να γίνει αυτό, όσο και αν η ελληνική κοινωνία είναι πνιγμένη στο ψέμα και στα fakenews. Όσο ψέμα και αν χύσετε και να δηλητηριάσετε την ελληνική κοινωνία, ο ελληνικός λαός και μνήμη έχει και συνείδηση έχει. Και το ηθικό κριτήριο είναι κορυφαίο στην επιλογή του. Ήταν πάντα και θα είναι και την επόμενη φορά.

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog