Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγ.Θεοδώρων: Eνημέρωση δημοτών για τα αδέσποτα ζώα

2019-02-02T15:08:39+03:0003 Νοέ 2017 | 12:09|Κατηγορίες: ΤΟΠΙΚΑ|Ετικέτες: , |9 Σχόλια

 «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ ΔΗΜΟΥ »..

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΣΑΣ

Ο Δήμος μας, ήδη, από τον Ιούλιο του 2007, υλοποιεί Προγράμματα προστασίας της δημόσιας υγείας και διαχείρισης ζώων συντροφιάς που διαβιούν στην περιοχή του Δήμου μας (Λουτράκι, Άγιοι Θεόδωροι, Καλαμάκι, Ίσθμια, Κυρά-Βρύση, Περαχώρα, Λ. Βουλιαγμένη, «Άσπρα Χώματα», «Νεράιδα» κλπ)., σε συνεργασία με τα δύο (2) τοπικά Φιλοζωικά Σωματεία, «Φίλοι των ζώων» Αγ. Θεοδώρων και Φιλοζωικό Σωματείο «Προστασία Αστικής Πανίδας Κορινθίας (ΚΟΠΡΑΠ), το Διαδημοτικό Κέντρο Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων Αθηνών-Πειραιά (ΔΙΚΕΠΑΖ) και τους τοπικούς Ιδιώτες Κτηνιάτρους, σύμφωνα με τις  διατάξεις του Ν. 4039/2012, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Στις κτηνιατρικές υπηρεσίες περιλαμβάνεται πλέον, η καταγραφή, η ηλεκτρονική σήμανση, η κτηνιατρική εξέταση, η στείρωση, ο εμβολιασμός για ζωοανθρωπονόσους, συμπεριλαμβανομένης της λύσσας και η αποπαρασίτωση των αδέσποτων ζώων που περισυλλέγονται από την ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας.

Α) Από τον Ιούλιο του 2007 έως και σήμερα έχουν περισυλλεγεί, καταγραφεί, σημανθεί και παρασχεθεί κτηνιατρικές υπηρεσίες στείρωσης, σήμανσης, εμβολιασμού, και αποπαρασίτωσης σε πάνω από 900 αδέσποτα ζώα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν επανατοποθετηθεί, υγιή, στο οικείο τους φυσικό περιβάλλον, όπου κάτοικοι φιλόζωοι, αλλά και τα φιλοζωϊκά Σωματεία ασχολούνται με την φροντίδα τους, ενώ κάποια έχουν υιοθετηθεί  από φιλόζωους.

Το κόστος των παρεχομένων υπηρεσιών, για το τρέχον Πρόγραμμα ετών 2016-2017 ανέρχεται σε : α) #35.290,4# € για την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών στείρωσης, εμβολιασμού, ηλεκτρονικής σήμανσης, αιματολογικών εξετάσεων και αποπαρασίτωσης σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς (σκυλιά και γάτες) που διαβιούν στην περιοχή του Δήμου μας και
Β) #21.700,00# € για την περισυλλογή των ζώων από εκπαιδευμένο επαγγελματία, την παροχή κτηνιατρικών υπηρεσιών σε ζώα συντροφιάς που τυχόν τραυματιστούν από αυτοκίνητα, κλπ , την προμήθεια του απαραίτητου κτηνιατρικού εξοπλισμού (κλουβιά μεταφοράς, περιλαίμια, κλπ) καθώς και για την προμήθεια ζωοτροφών.

Ο Δήμος μας, φροντίζει για τη σίτιση αδέσποτων ζώων συντροφιάς που διαβιούν στην περιοχή μας, πάντα σε άψογη συνεργασία με τα Μέλη των τοπικών Φιλοζωϊκών Σωματείων, αλλά και την συνεισφορά ιδιωτών-εθελοντών, επιλέγοντας να δαπανά το ανωτέρω ποσό για την προμήθεια ζωοτροφών, η διάθεση  των οποίων γίνεται αποκλειστικά και μόνο στα δύο τοπικά Φιλοζωϊκά Σωματεία και στα Μέλη των δύο Ομάδων Περισυλλογής Λουτρακίου και Αγίων Θεοδώρων.
Για την κάλυψη μέρους του ανωτέρω κόστους, έχουμε υποβάλλει ήδη αίτημα επιχορήγησής μας, για δράσεις του Προγράμματος έτους 2017, σύμφωνα με την  υπ΄αριθμ. πρωτ.  1915/90550/29-8-2017 (ΦΕΚ  3114/τΒ΄/8-9-2017) Κ.Υ.Α., συνολικού ύψους  #  21.176,72 # €.

Β) ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΑΡΑΝΟΜΟΥ ΚΥΝΟΚΟΜΕΙΟΥ

Τον Δεκέμβριο του 2016, παράλληλα με την υλοποίηση του τρέχοντος Προγράμματος διαχείρισης, ο Δήμος μας κλήθηκε να διαχειριστεί,  σαράντα (40) δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς που διατηρούσε εντός ιδιωτικού χώρου,  η θανούσα πλέον Ζερβού Δέσποινα., μετά από αίτηση της κας Τσουκαλά Αφροδίτης,  προσωρινής διαχειρίστριας αυτών.
Ο Δήμος προέβη σε όλες τις νόμιμες ενέργειες, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κορίνθου, προκειμένου να αφαιρεθούν τα εν λόγω ζώα, οριστικά από την κατοχή της ανωτέρω και οι Υπηρεσίες μας να συνδράμουν τις προσπάθειες του Φιλοζωικού Συλλόγου «ΚΟΠΡΑΠ» για την διαχείριση τους και έλαβε την  υπ΄αριθμ. πρωτ. 22/11-1-2017 σχετική Εισαγγελική Παραγγελία.
Η Επιτροπή Παρακολούθησης του Προγράμματος  ετών 2016-2017, έλαβε την υπ΄ αριθμ. 1/2/16-1-2017 Απόφαση για:
α) την αριθμητική και λεπτομερή καταγραφή των ζώων,
 β) την κτηνιατρική εξέταση, την ηλεκτρονική σήμανση, την στείρωση, τον εμβολιασμό και την αποπαρασίτωση των ζώων που θα καταγραφούν εντός του εν λόγω χώρου, στα πλαίσια των ισχυόντων Δημοτικών Προγραμμάτων προστασίας της δημόσιας υγείας από αδέσποτα ζώα και παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών στείρωσης, σήμανσης, εμβολιασμού και αποπαρασίτωσης σε αδέσποτα ζώα συντροφιάς,
γ) την ανάληψη ενεργειών για προώθηση προς υιοθεσία των υγιών ζώων, σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σύλλογο «ΚΟ.ΠΡ.Α.Π.»,
δ), να αναλάβει την διαχείριση του εν λόγω χώρου (φροντίδα ζώων, καθαρισμός χώρου, κλπ) ο Φιλοζωικός Σύλλογος «ΚΟ.ΠΡ.Α.Π» και
ε) ο Δήμος να αναλάβει την σίτιση των ζώων, για όσο χρονικό διάστημα παραμένουν εντός του εν λόγω ιδιωτικού χώρου, σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο «ΚΟ.ΠΡ.Α.Π».
Έως σήμερα έχουν στειρωθεί και έχουν γίνει αιματολογικές εξετάσεις στο σύνολο  των ζώων και  υπόκεινται αυτά σε φαρμακευτική αγωγή, με απώτερο στόχο την, όσο το δυνατόν συντομότερη, υιοθεσία των, πρώην δεσποζόμενων, ζώων συντροφιάς από εθελοντές φιλόζωους.
Είναι κατανοητό ότι τα εν λόγω ζώα δεν είναι δυνατόν και νόμιμο να παραμείνουν εσαεί εντός του ανωτέρω ιδιωτικού χώρου. Μετά την ανάρρωσή τους πρέπει ή να υιοθετηθούν ή να φιλοξενηθούν αλλού, ή να αλλάξουν περιβάλλον, ως ο ισχύων Νόμος ορίζει.
Ευελπιστούμε και περιμένουμε όλους τους ευαίσθητους φιλόζωους να συμβάλλουν και στις ανωτέρω προσπάθειές του Δήμου μας και του τοπικού Φιλοζωικού Συλλόγου «ΚΟΠΡΑΠ», επιδεικνύοντας έμπρακτα τα φιλοζωϊκά σας αισθήματα  με το να υιοθετήσουν ένα ή περισσότερα από τα ανωτέρω ζώα, προσφέροντάς τους ένα νέο φιλικό «σπιτικό» και βάζοντάς το στη «συντροφιά» τους. (Τηλ. Επικοινωνίας ΚΟΠΡΑΠ 6945310563 – κα Βασιλειάδου Αρετή και Δήμου 2744 0 69000).

Γ) 4Η ΔΙΗΜΕΡΗ ΔΡΑΣΗ ΕΘΕΛΟΝΤΩΝ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Επίσης, στα πλαίσια των ανωτέρω Προγραμμάτων διεξήχθη το Σαββατοκύριακο 4 & 5 Φεβρουαρίου 2017 η 4η εθελοντική δράση ιδιωτών Κτηνιάτρων, στον Δήμο μας, από την Μ.Κ.Ο. Εθελοντική Δράση Κτηνιάτρων Ελλάδας (Κ.Δ.Κ.Ε.), σε συνεργασία με το Φιλοζωικό Σωματείο Κορινθία Προστασία Αστικής Πανίδας (ΚΟ.ΠΡ.Α.Π.) «Αδέσποτη Πνοή» Παράρτημα Λουτρακίου και τους δύο τοπικούς ιδιώτες Κτηνίατρους κ. Λέκκα Ιωάννη και  κα Μπελιβάνη Μαρία, οι οποίοι  παραχώρησαν τον χώρο και τον εξοπλισμό των Κτηνιατρείων τους, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι κτηνιατρικές επεμβάσεις.
Κατά το ανωτέρω διήμερο, περισυλλέχθηκαν και μεταφέρθηκαν στα δύο (2) Κτηνιατρεία, από Μέλη της ΚΟΠΡΑΠ και τον Δήμο, συνολικά (40) σαράντα αδέσποτα σκυλιά και  (17) δεκαεπτά γάτες, από διάφορες περιοχές του Δήμου όπου αυτά διαβιούν υπό την φροντίδα τους, στα οποία παρασχέθηκαν από τους ιδιώτες Κτηνίατρους – Μέλη της ΜΚΟ ΕΔΚΕ, υπηρεσίες κτηνιατρικής εξέτασης, καταγραφής, ηλεκτρονικής σήμανσης, στείρωσης και αντιλυσσικού εμβολιασμού, συμβάλλοντας ακόμα περισσότερο,  στην μείωση του αριθμού των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, στην προστασία της δημόσιας υγείας, από τη μετάδοση ζωοανθρωπονόσων, αλλά και στην αναβάθμιση της τουριστικής εικόνας της πόλης μας και ολόκληρου του Δήμου.

Δ) Όσον αφορά στο θέμα της εμφάνισης αδέσποτων ζώων συντροφιάς (σκυλιά), στην περιοχή του  χώρου διάθεσης απορ/των στην Θέση “Σκούρτιζα” της Δημοτικής Ενότητας Λουτρακίου-Περαχώρας, αλλά και εντός των γύρω δασικών περιοχών, πιστεύουμε ότι εύκολα γίνεται αντιληπτό, ότι πρόκειται για ζώα τα οποία εγκαταλείφθηκαν στο δάσος, από δήθεν φιλόζωους, από ανθρώπους που θέλησαν να τα ξεφορτωθούν, αδιαφορώντας για την περαιτέρω τύχη τους.
Αν και, όπως πιστεύουμε ότι καταλαβαίνετε, το τρέχον Πρόγραμμα  επιβαρύνθηκε εκτάκτως και υπέρμετρα, με αποτέλεσμα ενώ ήταν διάρκειας 13 μηνών,  οι προϋπολογισθείσες ενέργειες παροχής κτηνιατρικών υπηρεσιών (στείρωση, σήμανση, εμβολιασμό, αποπαρασίτωση, περίθαλψη, κλπ) να έχουν καλυφθεί σε διάστημα 9 μηνών, λόγω αύξησης του αριθμού των δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς, κυρίως σκυλιών, που εγκαταλείφθηκαν αδέσποτα σε δρόμους, πάρκα, πλατείες, οικόπεδα, αγρούς, κάδους, κλπ., σε κάθε περίπτωση, πρόκειται να ενταχθούν στο νέο Δημοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, έτους 2018, η έναρξη υλοποίησης του οποίου εγκρίθηκε με την υπ΄αριθμ. 216/2017 Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου (ΑΔΑ : 6ΘΘΙΩΛ3-ΔΚΠ) και θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια, σε συνεργασία με το τοπικό Ζωοφιλικό Σωματείο, για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή των εν λόγω ζώων.

Από τα ανωτέρω συνεπάγεται και αντιλαμβάνεστε ότι και στην παρούσα οικονομική κατάσταση, με περιορισμένους υλικούς και ανθρώπινους πόρους, ο Δήμος μας, ασκεί επί της ουσίας και αποτελεσματικά τις αρμοδιότητές του, σχετικά με την διαχείριση των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, ως ο Ν. 4039/2012 ορίζει, σεβόμενος τα χρήματα των κατοίκων και δημοτών του, επιλέγοντας να δαπανά αυτά για την ουσιαστική υλοποίηση των σχετικών Προγραμμάτων, προς όφελος όλων, κατοίκων, επισκεπτών, τουριστών, αλλά και των «αδέσποτων φίλων» μας και σίγουρα δεν είναι “απών” απο τη διαχείριση ενός τόσο σοβαρού θέματος δημόσιας υγείας.ΕΚ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΤΥΠΟΥ

9 Σχόλια

 1. ANONYMOUS 3 Νοεμβρίου 2017 σε 15:13 - Απάντηση

  Ελα…. και με τους κόπρους του Καζίνου τι θα γινει;;; ειναι και αυτά ζώα συντροφιάς;;; Δηλαδή σε συντροφεύουν και στις μπιλιές;;; ε λοιπον σας ενημερώνουμε ότι δε τα θέλουμε … ας πανε αλλού!!! Βρείτε τη λύση επιτέλους…… πουθενά στο εξωτερικό δε βλεπεις αδέσποτα στους δρόμους … αυτοί τι τα κάνουν;;;;; για ρωτήστε ενα κράτος ευρωπαϊκό…. και οχι τριτοκοσμικό σαν και εμάς….ΘΕΛΟΥΜΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ!!!!!!! ΠΑΡΤΕ ΤΑ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ΝΑ ΣΑΣ ΣΥΝΤΡΟΦΕΥΟΥΝ ΤΟ ΧΕΙΜΩΝΑ!!!!

 2. ANONYMOUS 3 Νοεμβρίου 2017 σε 17:15 - Απάντηση

  ΕΑΝ ΚΑΝΑΤΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΤΕ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΕΙΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ; Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΙΝΑΙ ΓΕΜΑΤΗ ΚΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ.

 3. ANONYMOUS 3 Νοεμβρίου 2017 σε 19:19 - Απάντηση

  ΠΕΡΡΑ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΚΤΙΘΕΣΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΔΕΛΤΙΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΕΙΣ.ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΡΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΑΓΚΟΥΡΕΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ, ΣΤΟ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΑΡΧΙΣΟΥΜΕ.ΕΙΣΤΕ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΚΥΡΙΟΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗΤΕ ΤΟ ΜΕΙΖΟΝ ΑΥΤΟ ΘΕΜΑ.

 4. ANONYMOUS 4 Νοεμβρίου 2017 σε 09:32 - Απάντηση

  Ειναι πολυ λυπηρο να υπαρχει ταλαιπωρια και στις δυο πλευρες επειδη καποιος υπευθυνος ειναι εντελως ανευθυνος
  η αμεσως επομενη σταση θα ειναι να κατεβουμε με το εισαγελεα στο δημαρχειο ωστε επιτελους καποιος να κανει την δουλεια του

 5. ANONYMOUS 4 Νοεμβρίου 2017 σε 12:36 - Απάντηση

  900 σκυλιά??? 900???
  ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ.
  ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΤΗΣΕΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ???
  ΝΑ ΧΑΡΩ ΕΓΩ "ΦΙΛΟΖΩΟΥΣ"…

 6. ANONYMOUS 4 Νοεμβρίου 2017 σε 14:52 - Απάντηση

  Ειναι κατανοητο σε ολους μας οτι το προβλημα ειναι πολυ μεγαλο και υπερβαινει τις οικονομικες δυνατοτητες οποιουδηποτε δημου. Εδω απαιτειται η Πολιτεια να αναλαβει τις ευθυνες της και τα καθηκοντα της. Α) Η συνολικη δαπανη της διαχειρισης αδεσποτων (προσωπικο και υλικα σε επαρκεια), Β) Η υποχρεωτικη αλλα και οικονομικα υποστηριζομενη υιοθεσια αδεσποτου, Γ) η στειρωση των αδεσποτων και Δ) η νομικη προστασια απο κακοποιηση των ζωων ειναι ο μονος διαφαινομενος "οδικος" χαρτης για την επιλυση του προβληματος. Μαριος Σκορδουλης

 7. ANONYMOUS 4 Νοεμβρίου 2017 σε 15:27 - Απάντηση

  @Ανώνυμος Καλύτερα να φύγεις εσύ και να φροντίζουμε εμείς τα αδέσποτα. Έτσι άλλωστε όπως λες θα σε πετάξουν τα παιδιά σου σε ένα γηροκομείο. Βρωμόρατσα που θες και λύση.

 8. ANONYMOUS 4 Νοεμβρίου 2017 σε 16:40 - Απάντηση

  Είναι επίσης αδιανόητο να περπαταμε συνεχώς με το φόβο κάποιας ξαφνικής επίθεσης πεινασμένων σκύλων!!! ΚΑΝΤΕ ΕΠΙΤΈΛΟΥΣ ΚΑΤΙ σαν Δήμος

 9. ANONYMOUS 5 Νοεμβρίου 2017 σε 08:40 - Απάντηση

  Αυτό που δεν λέτε είναι ότι οι δήμοι έχουν την υποχρέωση να διατηρούν κυνοκομειο όπου πρέπει να βρίσκονται όλα αυτά τα επικίνδυνα για τον κόσμο σκυλιά. Επειδή αυτή έιναι μια ακριβή ιστορία για έναν δημο συνήθως υπάρχει συνεργασία μεταξύ 2 η 3 δήμων.Εσείς τι κάνατε γι αυτό?

Αφήστε ένα σχόλιο