Η Παγκόσμια Ημέρα για τον Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Διαβήτη και υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας. Στόχος είναι να ευαισθητοποιήσει και να ενημερώσει το παγκόσμιο κοινό. ..
Στο πλαίσιο αυτό μιλά  ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί Δρ Χρήστος Μπαρτσόκας Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής  Σύμβουλος και γνωστός διαβητολόγος ο οποίος  δίνει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του Διαβήτη

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, κύριος Χρήστος Μπαρτσόκας , Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής  και γνωστός διαβητολόγος  δίνει κατευθύνσεις για την αντιμετώπιση του διαβήτη

Παγκόσμια ημέρα κατά του διαβήτη η 14η Νοέμβρη.
Πόσο σημαντική είναι η διατροφή στην παιδική ηλικία και σε ποιο βαθμό είναι παρακαταθήκη για την ενήλικη ζωή; Ποια είναι η ζωή των παιδιών που παρουσιάζουν σακχαρώδη διαβήτη και πως μπορούν οι οικογένειες τους να τα στηρίξουν;
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Μαζί για το Παιδί, κύριος Χρήστος Μπαρτσόκας, Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής  και γνωστός διαβητολόγος  μιλά για τον σακχαρώδη διαβήτη και για το πως η πρόληψη είναι η καλύτερη ασπίδα για την υγεία των παιδιών.

Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση είναι τα κατάλληλα «κλειδιά» για την αντιμετώπιση του Διαβήτη αλλά και άλλων ασθενειών;
«Κάθε χρόνο που περνά η 14η Νοεμβρίου που έπρεπε να συμβολίζει την προσέγγιση προς την επιτυχία, δηλαδή την νίκη κατά του σακχαρώδη διαβήτη, δυστυχώς μόνο μας υπενθυμίζει ότι η ανθρωπότητα ευρίσκεται ενώπιον μιας παγκόσμιας μάστιγας που προσβάλλει όλες τις ηλικίες.
Ο σακχαρώδης διαβήτης Τύπου 1 ο οποίος θεωρείτο σπάνιος πριν από 50 χρόνια σήμερα  συνεχώς αυξάνεται. Η επιστήμη ακόμη προσπαθεί να διερευνήσει την αιτία του, αλλά και τους τρόπους  ίασης, εφόσον οι καθημερινές ενέσεις δεν αποτελούν μια τελική λύση.
Αντιθέτως στον Τύπο 2 διαβήτη που κυρίως συναντάται στους ενήλικους και κυρίως στους παχύσαρκους υφίσταται κληρονομική προδιάθεση και μάλιστα είναι δυνατή η πρόληψη με την απώλεια βάρους και γενικά με αλλαγές στον τρόπο ζωής.  Αποφυγή των σακχάρων και λιπαρών τροφών διακοπή καπνίσματος και άσκηση προλαμβάνουν και τις επιπλοκές του διαβήτη».
Τελευταίες έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα Ελληνόπουλα είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης. Σας φοβίζει αυτό για την υγεία των Ελλήνων του μέλλοντος;  Τι θα συνιστούσατε στους γονείς τους;
«Η παχυσαρκία των παιδιών και των εφήβων αποτελεί σοβαρό πρόβλημα της σύγχρονης κοινωνίας και τη βάση σημαντικών νοσηρών καταστάσεων στην ενήλικη ζωή.
Σημαντικός όμως είναι ο ρόλος των παιδιάτρων να καθοδηγήσει την οικογένεια για την σωστή διατροφή, την άσκηση και εν γένει την υγιεινή διαβίωση των παιδιών.
Η παχυσαρκία των εφήβων συνήθως οδηγεί σε παχυσαρκία στην ενήλικη ζωή,  με κινδύνους για την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη, μεταβολικής νόσου-υπέρτασης, ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιαγγειακών επιπλοκών, με συνέπεια την μείωση του προσδόκιμου ζωής.

Οδηγίες για την πρόληψη της παχυσαρκίας είναι ευρύτατα διαδεδομένες (στον Τύπο και στο διαδίκτυο ), αλλά δυστυχώς τα αποτελέσματα είναι πενιχρά.
Απαιτείται δραστηριοποίηση των φορέων, οικογένειας, επιστημόνων, σχολείου για την ενημέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών, αλλά και της Πολιτείας για να προστατευθούν τα νεαρά άτομα από διαφημίσεις ακατάλληλων τροφών και της επιστροφής τόσο στην υγιεινή Μεσογειακή διατροφή, ενώ θα πρέπει να ενισχύονται οι αθλητικές δραστηριότητες και εν γένει η σωματική άσκηση».   

________________________________________
Λίγα λόγια για το Μαζί για το Παιδί:

Το Μαζί για το Παιδί ξεκίνησε να λειτουργεί στην Ελλάδα το 1996.  Πρόκειται για μια ένωση μη-κερδοσκοπικών σωματείων και ιδρυμάτων, που εργάζονται για την ευημερία περισσότερων από 30.000 παιδιών κάθε χρόνο  εκ των οποίων τα 10.000 σε συστηματική βάση. Κύριος στόχος της Ένωσης είναι να προσφέρει βοήθεια σε παιδιά και νέους που αντιμετωπίζουν την φτώχεια, την αναπηρία, την κακοποίηση και την αρρώστια. Το 2016 τιμήθηκε με το Αργυρό Μετάλλιο της Ακαδημίας Αθηνών για την κοινωνική του προσφορά.

Τα Σωματεία-μέλη του Μαζί για το Παιδί:
Ίδρυμα «Η Παιδική Στέγη» • Ίδρυμα Κοινωνικής Εργασίας «Χατζηπατέρειον» – Κ.Α.Σ.Π. • Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών •Πνοή-Φίλοι Εντατικής Θεραπείας Παιδιού• Οι Φίλοι του Παιδιού• Οι Φίλοι της Μέριμνας• Πανελλήνια Ένωση Αγώνα κατά του Νεανικού Διαβήτη (Π.Ε.Α.Ν.Δ.) •Κέντρο Ειδικών Ατόμων «Η Χαρά» •Σωματείο «Φίλοι του Θεοτόκος».
Αγ. Θωμά 14 Αθήνα 115 27 | Τηλ.: 210 7482690 |  Fax : 210 7482664 | E-mail: info@mazigiatopaidi.gr | http://www.mazigiatopaidi.gr| www.facebook.com/mazigiatopaidi |Twitter/Instagram: @mazigiatopaidi