του Παναγιώτη Θεοδωρόπουλου
Νεκροί. Αγνοούμενοι. Το βιός μιας ζωής θαμμένο στη λάσπη. «Θαμμένες» και οι ευθύνες. Δήμαρχοι, Περιφερειάρχης, Υπουργοί, Βουλευτές, επικεφαλής κομμάτων, ο ίδιος ο πρωθυπουργός τις …αναζητούν. ..
Με στόμφο δηλώνουν ότι θα βρεθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας στη Δυτική Αττική. Λόγια και υποσχέσεις μέχρι να περάσει η μπόρα. Να ελεγχθεί το θυμικό του λαού. Κυρίως όμως να συγκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος του εγκλήματος.

Η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου, υπέβαλε μήνυση κατά παντός υπεύθυνου, λες και η ίδια δεν είναι τρία χρόνια Περιφερειάρχης Αττικής. Λες και δεν γνωρίζει ότι δεν έχει καν δρομολογήσει ένα αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή. Λες και δεν ξέρει ότι στους Κωδικούς δαπανών της Περιφέρειας που σχετίζονται με αντιπλημμυρικά έργα είχε προϋπολογισθεί για το 2017 το ποσό των 31.481.122 ευρώ, αλλά έχουν δαπανηθεί για τα έργα αυτά μόνο 5.321.367 μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο Αλ. Τσίπρας, δεσμεύτηκε και αυτός με τη σειρά του ότι «θα υπάρξει εμπεριστατωμένη έρευνα για να καταλήξουμε στις αιτίες της τραγωδίας ώστε να μην ξαναζήσουμε παρόμοια καταστροφή». Μετά από σχεδόν τρία χρόνια στο τιμόνι της χώρας, θα ψάξει τα «αίτια» τη τραγωδίας. Αλλά δεν τα αναζητήσει σίγουρα μέσα στους μνημονιακούς προϋπολογισμούς της κυβέρνησης του. Εκεί που«κόβονται» δαπάνες για δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να «χτιστούν» τα ματωμένα πρωτογενή πλεονάσματα.
Δεν θα τα αναζητήσει μέσα στο νόμο που έφερε για την «τακτοποίηση» των αυθαίρετων -συνεχίζοντας την τακτική των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Σαμαρά – αφού τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν έχουν εγγραφεί ως έσοδα για την αποπληρωμή των δανειστών…

Ο Κ. Μητσοτάκης, δήλωσε ότι η «πρώτη ευθύνη» για την καταστροφή ανήκει σε Κυβέρνηση, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο ίδιος προφανώς ξέχασε ότι υπήρξε υπουργός της κυβέρνησης Σαμαράς που εφάρμοσε ακριβώς την ίδια πολιτική. Ψήφισε το «πετσόκομμα» του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αρά και των πόρων που θα κατευθύνονταν για αντιπλημμυρικά έργα. Μπροστά στην τραγωδία επιχειρεί να κρύψει ότι σε μόνιμη βάση ζητά ακόμα μικρότερο κράτος, περιορισμό των δημοσίων δαπανών για έργα, όπως τα αντιπλημμυρικά, που δεν στηρίζουν την καπιταλιστική «ανάπτυξη», δηλαδή τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Την απόδοση ευθυνών ζήτησε και η Φ. Γεννηματά. «Είναι αδιανόητο να δεχόμαστε μοιρολατρικά αυτές τις καταστάσεις.

Υπάρχουν ευθύνες και πρέπει να αποδοθούν και να αναληφθούν. Προσπάθεια μετάθεσης ευθυνών από αρμόδιους προσβάλλει πριν απ όλους τα θύματα και τους πληγέντες. Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν. Επιτέλους  χρειάζεται σοβαρή δουλειά, άμεσα να προχωρήσουν  τα έργα που έχουν παγώσει με τις περικοπές στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για να μη θρηνήσουμε και αλλά θύματα στο μέλλον». Πρόκειται για την ίδια πολιτικό που έχει ψηφίσει τις περικοπές των δημοσίων έργων μέσω των μνημονίων. Την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, που το κόμμα της, από τη θέση της κυβέρνησης πριν 21 χρόνια, το 1996, όταν η ίδια περιοχή είχε πλημμυρίσει και είχαν πνιγεί άνθρωποι, είχε δεσμευτεί για την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, τα οποία δεν έγιναν ποτέ!

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Γ. Πατούλης, ψάχνοντας και αυτός να βρει τους «υπεύθυνους», ζήτησε από την Περιφέρεια Αττικής να δώσει «λογαριασμό» για το «πόσα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας έχει ολοκληρώσει στα 3 χρόνια θητείας της στη Δυτική Αττική αρχικά, και στην υπόλοιπη Αττική στη συνέχεια».  Λογική η τοποθέτηση του. Αλλά ο ίδιος είναι παράγοντας ακριβώς του ίδιου αυτοδιοικητικού συστήματος, που έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει περικοπές στους προϋπολογισμούς δήμων και περιφερειών στερώντας πόρους για έργα θωράκισης της ζωής και της περιουσίας του λαού.

Με τη σειρά της, η δήμαρχος Μάνδρας Ειδυλλίας Γιάννα Κριεκούκη, με συνέντευξη της, στην ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, κατήγγειλε  την αδιαφορία της Περιφέρειας Αττικής και ανέφερε ότι «η μελέτη για το έργο της εκτροπής του ρέματος Αγ. Αικατερίνης και διευθέτησης του χειμάρρου Σούρες, που ήταν ο μόνος τρόπος για να λυθεί το πρόβλημα και να μην μπαίνουν τα νερά στη πόλη, που είχε γίνει από την προηγούμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, ενώ εντάχθηκε με με δική της απαίτηση από τις αρχές του 2015 στο νέο ΠΕΠ 2014-2020 δεν προχώρησε εδώ και τρία χρόνια». Βέβαια, η ίδια, παρότι ορθώς εγκαλεί την Περιφέρεια Αττικής, δεν μπήκε στον κόπο να εξηγήσει γιατί ένα μεγάλο κομμάτι χειμάρρου της περιοχής στο πιο στενό σημείο του, ήταν μπαζωμένο γιατί ο δήμος πήρε μερικά στρέμματα και έφτιαξε χώρο αμαξοστασίου και επισκευών, που είχαν κλείσει ακριβώς όλη τη δίοδο του νερού, όπως κατήγγειλε, ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Παπανικολάου,

Είναι σίγουρο ότι το γαϊτανάκι, είτε της αναζήτησης, είτε της μετάθεσης ευθυνών, το επόμενο διάστημα θα συνεχιστεί με αμείωτους ρυθμούς. Η αντιπαράθεση, πιθανά να λάβει και «ροκ» χαρακτηριστικά. Θα γίνει …σκληρή, ώστε πίσω από αυτή, να «καμουφλαριστεί» ότι ο καθένας από το πόστο του, υπηρετούν την ίδια εγκληματική πολιτική που εδώ και δεκαετίες δημιουργεί τραγωδίες και στερεί ανθρώπινες ζωές. Μια πολιτική που «τακτοποιεί» αυθαίρετα, κλείνει τα μάτια στις καταπατήσεις και στα μπαζώματα ρεμάτων και χειμάρρων. Μια πολιτική που καθοδηγούμενη από τις Βρυξέλλες και πλήρως ενταγμένη στις επιλογές της ΕΕ, δεν θεωρεί επιλέξιμα τα αντιπλημμυρικά έργα γιατί δεν έχουν κέρδος.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Ένα «κυνήγι» των δήθεν απόντων υπευθύνων, να γίνεται «προβιά» μιας ένοχης πολιτικής…

ΑΝΆΡΤΗΣΗ ΑΠΟ  imerodromos.gr/