Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Γιατί παχαίνουμε το Χειμώνα (tips για να το αποφύγουμε)

- Advertisement -

Σύμφωνα με μία έρευνα του πανεπιστημίου του Exeter αυτό έχει μια εξήγηση, καθώς βρέθηκε πως οι άνθρωποι είναι γενετικά προγραμματισμένοι να υπερκαταναλώνουν τρόφιμα και να αποθηκεύουν περισσότερο λίπος κατά τους χειμερινούς μήνες…

Πέραν όμως από την γενετική προδιάθεση, υπάρχουν και άλλες αιτίες που οδηγούν σε υπερκατανάλωση τροφής και τις οποίες μπορούμε να αντιμετωπίσουμε έτσι ώστε να μην δούμε τον αριθμό στην ζυγαριά μας να ανεβαίνει.

Παρακάτω μπορείτε να βρείτε τους 5 κυριότερους λόγους που οδηγούν σε αύξηση βάρους κατά την διάρκεια του χειμώνα αλλά και κάποια tip που μπορούν να σας βοηθήσουν ώστε να μην αυξήσετε το βάρος σας τον φετινό χειμώνα.

Ο 1ος λόγος είναι ότι κρυώνουμε
Όταν πέφτει η εξωτερική θερμοκρασία, το σώμα μας χρειάζεται θερμίδες, έτσι ώστε να μην κρυώνουμε. Έτσι το μυαλό μας, δίνει εντολή να καταναλώσουμε ένα ζεστό και ταυτόχρονα πλούσιο σε θερμίδες σνακ ή ρόφημα όπως για παράδειγμα μπισκότα με διπλή σοκολάτα ή μια ζεστή σοκολάτα με σαντιγί.

Έτσι αυτό μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην προσπάθεια μας να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή για να διατηρήσουμε το βάρος μας σταθερό ή ακόμα και για να χάσουμε βάρος.

Tip: Τι μπορούμε να κάνουμε όμως έτσι ώστε να αποφύγουμε την υπερκατανάλωση θερμίδων στην προσπάθεια μας να ζεσταθούμε. Μπορείτε να καταναλώσετε ζεστό τσάι και ιδιαίτερα πράσινο τσάι ή τσάι με κρόκο Κοζάνης καθώς βοηθούν στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού.

Επιπρόσθετα μπορείτε να καταναλώσετε και καφέ διότι η καφεΐνη βοηθά και αυτή στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Όμως προσοχή στην ζάχαρη και στο γάλα καθώς είναι αυτά που προσθέτουν έξτρα θερμίδες στο ρόφημα σας.

Εάν θέλετε να καταναλώσετε κάτι που θα σας χορτάσει και ζεστάνει ταυτόχρονα τότε προτιμήστε ζεστές σούπες λαχανικών οι οποίες θα σας προσφέρουν αρκετές βιταμίνες που θα βοηθήσουν και το ανοσοποιητικό σας. Θα ήταν προτιμότερο να αποφύγετε τις έτοιμες σούπες του εμπορίου διότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι.

Ο 2ος λόγος είναι ότι δεν είμαστε αρκετά δραστήριοι κατά τους χειμερινούς μήνες.
Δεδομένου του ότι κατά τους χειμερινούς μήνες αποφεύγουμε όσο το δυνατόν να είμαστε εκτεθειμένοι στο κρύο είναι πολύ πιθανό να μειώνουμε την φυσική μας δραστηριότητα.

Είτε γιατί κάνει κρύο, είτε διότι η μέρα μικραίνει, είτε γιατί είμαστε πιο άνετα στο ζεστό καναπέ του σπιτιού μας, έχουμε την τάση να τρώμε περισσότερο και να κινούμαστε λιγότερο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Επιπρόσθετα, όσο λιγότερο δραστήριοι είμαστε τόσο πιθανότερο είναι να γεμίσουμε το κενό μας χρόνο τσιμπολογώντας, κάτι που μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρους.

Tip: Ο καλύτερος τρόπος για να αποφύγουμε την αύξηση βάρους λόγω της αδράνειας είναι να ξεκινήσουμε ή να συνεχίσουμε να έχουμε μια σταθερή φυσική δραστηριότητα.

Σε περίπτωση που η καθημερινότητα σας, δεν σας το επιτρέπει  υπάρχουν εύκολες λύσεις που θα σας βοηθήσουν να μην είστε αδρανείς:

   i. Προτιμήστε να χρησιμοποιείται τις σκάλες παρά το ασανσέρ ή τις κυλιόμενες.

  ii. Όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς, προτιμήστε να σταματάτε στην προηγούμενη στάση, έτσι ώστε να περπατάτε λίγο παραπάνω έως τον προορισμό σας.

  iii. Αποφύγετε να παίρνετε το αυτοκίνητο για κοντινές αποστάσεις.

  iv. Όταν έχετε ελεύθερο χρόνο κάντε κάτι που σας αρέσει όπως για παράδειγμα χορό, ποδόσφαιρο, βόλεϊ, ποδήλατο, περπάτημα στην φύση κλπ.

Πέρα του ότι η άσκηση προσφέρει σωματική υγεία προσφέρει και ψυχική υγεία. Έτσι λοιπόν προσπαθήστε να την ενσωματώσετε στην καθημερινότητα σας. Εάν δεν έχετε καμία διάθεση να ασκηθείτε τότε  δώστε λίγη περισσότερη προσοχή στην διατροφή σας.

Ο 3ος λόγος είναι ότι είμαστε αφυδατωμένοι
Κι’ όμως ιδρώνουμε ακόμα και κατά τους χειμερινούς μήνες όσο και κατά τις υπόλοιπες εποχές. Τόσο η θερμότητα από τα καλοριφέρ, το τζάκι ή το air-condition, τα οποία έχουν την τάση να ξηραίνουν την ατμόσφαιρα όσο και  τα πολλά ρούχα που φοράμε κατά τους χειμερινούς μήνες μπορούν εύκολα να οδηγήσουν στην αφυδάτωση του σώματος μας.

Ένας ακόμα λόγος που μπορεί να είμαστε αφυδατωμένοι είναι τα κρυολογήματα του χειμώνα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφής και τσιμπολόγημα καθώς συχνά η αντίδραση του οργανισμού στην αφυδάτωση συγχέεται με το αίσθημα της πείνας.

Tip: Για να μην πέσετε λοιπόν στην παγίδα αυτή είναι πολύ σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά καταναλώνοντας 8-10 ποτήρια νερό ημερησίως.

Το τσάι και οι σούπες υπολογίζονται και αυτά στην ημερήσια κατανάλωση υγρών  και μπορούν να βοηθήσουν στην σωστή ενυδάτωση του σώματος.

Κάποια σημάδια που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε πως είτε αφυδατωμένοι είναι η δίψα, ο πονοκέφαλος, οι μυϊκές κράμπες καθώς και τα σκούρα κίτρινα ούρα.

Ο 4ος λόγος είναι η εποχιακή κατάθλιψη
Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων που πάσχει από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή όμως υπάρχουν και άτομα που βιώνουν μια περίοδο μελαγχολίας με την αλλαγή του καιρού και λόγω αυτή της απογοήτευσης είναι πιθανό να αναζητούν συμπαράσταση στα τρόφιμα και πιο συγκεκριμένα σε τρόφιμα τα οποία είναι πλούσια σε θερμίδες.

Tip: Για να αντιμετωπίσετε αυτό το συναίσθημα θα πρέπει να “ξεκολλήσετε” από τον καναπέ σας και να αφήσετε από την αγκαλιά σας οτιδήποτε τρόφιμα και να ασκηθείτε καθώς η φυσική δραστηριότητα βοηθά στην έκκριση ενδορφινών, οι οποίες μας κάνουν να νιώθουμε χαρούμενοι.

Επιπρόσθετα καλό θα είναι να συμπληρώσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής τροφίμων διότι θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε ποιες είναι οι αδύναμες στιγμές σας που οδηγούν στο άσκοπο τσιμπολόγημα, έτσι ώστε να τις αντιμετωπίσετε κάνοντας αλλαγές στην διατροφή του.

Σε περίπτωση που παρατηρήσετε πως έχετε συμπτώματα κατάθλιψης όπως αίσθημα απελπισίας, διαταραχές στις συνήθειες του ύπνου και συναισθηματική κατανάλωση τροφής καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε το θεράπων σας ιατρό.

Ο 5ος και τελευταίος λόγος είναι ότι θεωρούμε πως έχουμε παχύνει
Η σκέψη αυτή μπορεί να μας οδηγήσει σε υπερκατανάλωση τροφίμων και έτσι σε πραγματική αύξηση βάρους.

Πιο συγκεκριμένα, τα άτομα που έχουν κακή διάθεση θα προτιμήσουν να τσιμπολογήσουν μια σοκολάτα ενώ κάποιος με καλή διάθεση θα προτιμήσει κάποιο φρούτο.

Έτσι πιστεύετε πως ένας θετικός τρόπος σκέψης μπορεί να μας βοηθήσει στο να ελέγξουμε την συμπεριφορά μας απέναντι στο φαγητό και έτσι να κάνουμε πιο υγιεινές επιλογές.

Tip: Για αυτό λοιπόν προσπαθήστε να κάνετε θετικές σκέψεις, παρά τα μικρά προβλήματα της καθημερινότητας.

Έτσι λοιπόν για να αποφύγετε την πρόσληψη βάρους τον χειμώνα είναι πολύ σημαντικό να ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή αλλά και μια τακτική φυσική δραστηριότητα. Ένας διαιτολόγος-διατροφολόγος μπορεί να σας βοηθήσει στο να ακολουθήσετε μια ισορροπημένη διατροφή βάση των διατροφικών προτιμήσεων σας.

Αναΐς Ρενούφ
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: renouf@amcstudent.gr

logodiatrofis.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog