Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Βίβα λα ρεβολουσιόν!!!Ο Μαδούρο απαγόρευσε τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης στις εκλογές

- Advertisement -

Στα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα απαγόρευσε ο Νικολάς Μαδούρο να συμμετάσχουν στις προεδρικές εκλογές της ερχόμενης χρονιάς εξαιτίας της αποχής τους από τις χθεσινές δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές….

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποκλείονται επίσης επειδή προέτρεψαν σε αποχή και υποστήριξε ότι αυτό είναι απόφαση της Εθνικής Συντακτικής Συνέλευσης, που συγκροτείται αποκλειστικά από υποστηρικτές του αρχηγού του κράτους και την οποία η αντιπολίτευση δεν αναγνωρίζει.

Καταγγέλλοντας νοθεία τα τρία ισχυρότερα αντιπολιτευόμενα κόμματα της, ανάμεσά τους αυτά του Ενρίκε Καπρίλες, του Λεοπόλδο Λόπες και του Χένρι Ράμος Αγιούπ, μποϊκοτάρισαν τη διαδικασία αρνούμενοι να κατεβάσουν υποψήφιους. Η συμμετοχή στις κάλπες ανήλθε στο 47,32%, σύμφωνα με την εκλογική επιτροπή.

Η εκλογική διαδικασία διεξήχθη σε γενικά ήρεμη ατμόσφαιρα, όμως πολλά εκλογικά τμήματα ήταν σχεδόν έρημα, στο Καράκας όπως και σε άλλες πόλεις όπως το Σαν Κριστόμπαλ, στα σύνορα με την Κολομβία, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Η συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές είναι γενικά χαμηλή: το 2013 είχε ανέλθει σε μόλις 42%.

Οι προεδρικές κάλπες είναι προγραμματισμένο να στηθούν τον Δεκέμβριο του 2018 αλλά πολιτικοί αναλυτές αναμένουν ότι θα επισπευστούν και θα διεξαχθούν μέσα στο πρώτο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Θριαμβολογεί

Παράλληλα, στην ομιλία του χθες στο Καράκας ο Βενεζουελανός πρόεδρος έκανε λόγο για μεγάλη νίκη της παράταξής του. «Κερδίσαμε σε πάνω από 300 δήμους της χώρας, από τους 335» έναντι 242 που έλεγχε ήδη το PSUV.

«Πρέπει να προετοιμαστούμε από τώρα για τις προεδρικές εκλογές», είπε ο Μαδούρο, για τον οποίο οι δημοτικές εκλογές αποτελούσαν την τελευταία γενική πρόβα πριν από το κρίσιμο ραντεβού της επόμενης χρονιάς.

Το κυβερνών κόμμα κέρδισε επίσης την ειδική εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του κυβερνήτη της Πολιτείας Σούλια, αφού ο νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, που ανήκει στην αντιπολίτευση, αρνήθηκε να ορκιστεί ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης.

Αυτό αυξάνει σε 19 από το σύνολο των 23 τις πολιτείες που ελέγχει το Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα της Βενεζουέλας.Το CNE είχε ανακηρύξει τους τσαβίστας νικητές στις 20 από τις 23 πρωτεύουσες Πολιτειών.

«Το μήνυμα είναι πολύ καθαρό, μέσω του δρόμου της ψήφου θέλουμε λύσεις για τη χώρα», υποστήριξε ο Μαδούρο, που εξελέγη το 2013 και θα διεκδικήσει δεύτερη συναπτή θητεία.

Ωστόσο, χαμηλή είναι η δημοτικότητα του προέδρου έξι μήνες μετά το κύμα διαδηλώσεων με κεντρικό αίτημα την παραίτησή του, που σημαδεύτηκε από βίαια επεισόδια με 125 νεκρούς και θορύβησε τη διεθνή κοινότητα.

Στο μεταξύ σε εξαιρετικά δεινή θέση βρίσκεται οικονομικά η χώρα των 30 εκατομμυρίων κατοίκων, πολλοί από τους οποίους ζουν σε συνθήκες φτώχειας, παρά τους πλούσιους φυσικούς της πόρους με μερικά από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα πετρελαίου στον κόσμο, και τεράστιες ποσότητες άνθρακα και σιδηρομεταλλεύματος.

Τον περασμένο μήνα κηρύχθηκε σε κατάσταση «επιλεκτικής χρεοκοπίας» από τον οίκο Standard & Poors, ενώ σε περίπτωση οριστικής χρεοκοπίας, η χώρα θα οδηγηθεί σε έξωση από τη διεθνή αγορά πετρελαίου.

https://www.efsyn.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog