Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ποιο κόμμα δηλώνει έτοιμο για συγκυβέρνηση με τη ΝΔ

- Advertisement -

Τα υπονοούμενα της Φώφης για Καραμανλή. Οι μπηχτές του Π. Ρήγα για αντιπολίτευση των fake news. Τι είπαν ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ

Θοδωρής Λαπαναΐτης

Την τιμητική του είχε ο Κώστας Καραμανλής κατά τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των κομμάτων στο 11 συνέδριο της ΝΔ, προεξαρχόντων των εκπρόσωπων των κυβερνητικών κομμάτων, που τρόπον τινά έκαναν ανοίγματα στην καραμανλική πτέρυγα της ΝΔ αλλά και με τα υπονοούμενα τα οποία άφησε με κομψό τρόπο για την πενταετία 2004-2009 η Φώφη Γεννηματά.

Ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας ανέφερε ότι «οι διαφωνίες μας είναι δομικές και μεγάλες. Απαιτεί η δημοκρατία να ακούμε και να συζητάμε ο ένας με τον άλλο. Δεν τα καταφέρνουμε πάντα. Δεν είναι εδώ το κατάλληλο βήμα για ακόμα μια αντιπαράθεση» συμπληρώνοντας όμως ότι «η σκληρή κριτική είναι καλοδεχούμενη. Αλλά καλό θα ήταν στην κριτική μας όλοι να αποφεύγουμε τα fake news που αναπαράγονται από κάποιους που κάποτε ο Κώστας Καραμανλής αποκάλεσε νταβαντζήδες». Ενώ παράλληλα τόνισε ότι «οι αξιολογήσεις των ξένων εταίρων για την ελληνική οικονομία δείχνουν ότι βγαίνουμε από τη μνημονιακή μέγγενη, και υπογράμμισε ότι τα εθνικά θέματα και τα ζητήματα της εμβάθυνσης της δημοκρατίας πρέπει να αποτελέσουν αν όχι πεδίο συνεννόησης, τουλάχιστον πεδίο κατανόησης του ενός από τον άλλο.

Μάλιστα και ο γραμματέας των ΑΝΕΛ Θύμιος Δρόσος ανέφερε ότι «τα ίδια κέντρα που πολέμησαν την κυβέρνηση Καραμανλή υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια».

Από την πλευρά της η Φώτη Γεννηματά σημείωσε ότι χρειάζεται «ειλικρινή αποτίμηση» του παρελθόντος και αναφέρθηκε στην εξεταστική που προτείνει για την εξέταση της περιόδου της οικονομίας από την ένταξη στο ευρώ το 2001, αφήνοντας με κομψό τρόπο υπονοούμενα για ευθύνες της πενταετίας 2004-2009 για την ένταξη στο μνημόνιο το 2010. Η κα Γεννηματά υποστήριξε ότι χρειάζεται ειλικρινή εθνική συνεννόηση που δεν ταυτίζεται με κυβερνητικές συνεργασίες. Συνδυάζει τη σταθερότητα και την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου» και συμπλήρωσε ότι «η περίοδος του μικρού κακέκτυπου δικομματισμού αποτελούν παρελθόν. Όσοι αναζητούν μικρά κυβερνητικά συμπληρώματα και δεκανίκια εξουσίας είναι εκτός πραγματικότητας. Στοχεύουμε σε  πρωταγωνιστικό ρόλο».

«Ο λαϊκισμός συνεχίζει να απειλεί την Ελλάδα. Στη χώρα μας έχει και δεξιά και κεντρώα και βεβαίως αριστερά πρόσωπα. Ο πειρασμός του λαϊκισμού είναι μεγάλος. Η νίκη επί του λαϊκισμού δεν θα επιτευχθεί με ευχολόγια. Δεν πρέπει κανείς από μας να αντιγράψει τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για να νικήσουμε το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν πρέπει να περιοριστούμε στην ελάχιστη αλήθεια, αλλά να πούμε όλη την αλήθεια», είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης επικεφαλής του Ποταμιού.

Αίσθηση προκάλεσε ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτή Μάριου Γεωργιάδη ο οποίος κατέληξε στην ομιλία του λέγοντας «Είμαστε έτοιμοι να αλλάξουμε την Ελλάδα λέτε στο σύνθημα του συνεδρίου σας. Και εμείς σας λέμε ότι είμαστε έτοιμοι να την αλλάξουμε μαζί». Μάλιστα ο κ. Γεωργιάδης είχε ξεκινήσει το χαιρετισμό του το ίδιο εμφατικά σημειώνοντας ότι «βλέπω πως ο κ. Ρήγας έχει αποχωρήσει και ώρα είναι να αποχωρεί και αυτή η κυβέρνηση για να δει καλό αυτός ο τόπος», συμπληρώνοντας ότι «νιώθω οικεία μαζί σας» και κάνοντας αναφορά στο «μπλε κοστούμι» που φορούσε.

Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Γιώργος Λαμπρούλης τόνισε ότι «η μετάβαση στη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή είναι ένα επικοινωνιακό κατασκεύασμα» τονίζοντας ότι το ΚΚΕ «είναι στρατηγικός αντίπαλος των μνημονίων και του κεφαλαίου».

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog