Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τι είδους Καρναβάλι θέλουμε;

- Advertisement -

Λουτράκι η διαμαντόπετρα στου Κορινθιακού το δακτυλίδι.  (του Πανάγου Μάρρα)
                                     Τι είδους Καρναβάλι θέλουμε;
Τα τελευταία χρόνια  κάθε τέτοια εποχή οι περισσότεροι συμπολίτες μας, παραπονούνται ότι το Λουτρακιώτικο  καρναβάλι θα γίνει ξανά με τα ίδια άρματα που έφτιαξε …
ο Δημήτρης Νόσσης και με τις ίδιες στολές που έφτιαξε πριν από 30 τόσα χρόνια ο Γιώργος Κοντός. Κάθε χρόνο  όχι μόνο οι ίδιες στολές,  όχι μόνο τα ίδια άρματα αλλά και  η ίδια γκρίνια  από τους συνδημότες.
Ναι αλλά πώς φτάσαμε ως εδώ;…  Για ποιόν λόγο το Λουτρακιώτικο καρναβάλι έχασε την αίγλη του;  Ασφαλώς ο λόγος είναι η έλλειψη χρημάτων. Όταν  το χρήμα έρρεε άφθονο, προσπαθήσαμε να διοργανώσουμε ένα καρναβάλι σαν αυτό της Πάτρας.  Φτιάξαμε άρματα σαν της Πάτρας. Και στολές σαν της Πάτρας. Βάλαμε μουσική και χορέψαμε σε ρυθμούς βραζιλιάνικους, όπως στην Πάτρα. Πληρώσαμε ως και Βραζιλιάνες  κάποτε να έρθουν. 
Δε φροντίσαμε  όμως να μάθουμε το πώς θα πορευτούμε στο μέλλον. Δε μάθαμε τι ήταν αυτό που έκανε το καρναβάλι της Πάτρας διαχρονικό. 
Κανείς από εμάς δε γνωρίζει ότι  οι Πατρινοί ζουν στους ρυθμούς του καρναβαλιού τους, όλον το χρόνο. Δημιουργούν από πολύ νωρίς  ομάδες, τα μέλη των οποίων ράβουν κάθε χρόνο νέες στολές με δικά τους έξοδα, κάνουν καθημερινές συνάξεις, τρώνε, πίνουν, χορεύουν, διασκεδάζουν  και ταυτόχρονα επεξεργάζονται  νέες ιδέες για το επόμενο καρναβάλι τους.
Η παρέλαση που βλέπουμε εμείς στην τηλεόραση, για τους Πατρινούς  δεν είναι κάτι σημαντικό. Όσο κι αν ακούγεται παράξενο, οι  περισσότεροι Πατρινοί την ώρα που παρελαύνουν,  απλά σκέφτονται το τι θα σκαρφιστούν για το  καρναβάλι της επόμενης χρονιάς. 
Γιατί το Πατρινό καρναβάλι είναι υπόθεση του κάθε Πατρινού. Γι αυτό και  η ενεργή συμμετοχή είναι παλλαϊκή.  Κανείς Πατρινός  δεν περιορίζεται στον παθητικό ρόλο του θεατή. Αντίθετα θεατές είναι οι επισκέπτες της πόλης, οι οποίοι δεν πάνε στην Πάτρα το πρωϊ και φεύγουν το βράδυ. Πάνε για δύο και τρείς ημέρες. Κι όχι μόνο για το τελευταίο Σαββατοκύριακο. Έτσι τα ξενοδοχεία έχουν πληρότητα. Τα εστιατόρια, τα μπαρ, οι καφετέριες είναι συνεχώς γεμάτα….. 
Μετά από εμάς, ακολούθησε  το  Μοσχάτο, η Ξάνθη, αλλά και  σχεδόν όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Όλοι προσπαθούν να κάνουν ένα «Πατρινό καρναβάλι».  Αναθέτει  ο κάθε δήμος στους πολιτιστικούς  συλλόγους τη  διοργάνωση των γκρουπ της παρέλασης. 
Κι εδώ συμβαίνει το εξής αντιφατικό που έως τώρα, εγώ τουλάχιστον δεν είχα συνειδητοποιήσει. Οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι είναι υποστηρικτές της παραδοσιακής μουσικής, των χορών, των στολών και των εθίμων. Παρόλα αυτά, στο καρναβάλι φοράνε εισαγόμενες, ετοιματζίδικες στολές και χορεύουν τα βραζιλιάνικα «μπαμπολέϊο».  Λες και παλιά δε γινόντουσαν καρναβάλια στην Ελλάδα, δημιουργώντας μια μακρά παράδοση…. Προς Θεού μη με παρεξηγήσετε, τιμώ τις προσπάθειες και το έργο όλων των συλλόγων μας. Είναι όντως δύσκολο και  τεράστιο, αλλά εδώ την χάνουμε τη μάχη!  
Μα θα πεί κανείς… και τι θες να γίνει;…   η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή. Το Λουτράκι  έχει μια χρυσή ευκαιρία να διοργανώσει το «Λουτρακιώτικο καρναβάλι» με παραδοσιακόν τρόπο. Όπως παλιά. Με νταούλια, γκάιντες, πίπιζες και με κλαρίνα. Με ρούχα καθημερινά, με στολές αυτοσχέδιες να ντύνονται οι άντρες – γυναίκες και οι γυναίκες –  άντρες. Με μουτζουρώματα, με χειροποίητες μάσκες, με βωμολοχίες, με σταχτώματα. Με επισκέψεις στα σπίτια. Με κεράσματα.  Με πειράγματα. Με καλοπροαίρετα χωρατά. Με αυθόρμητα γλέντια σε κάθε γειτονιά. Και στο τέλος όλοι να δίνουμε ραντεβού στον κεντρικό δρόμο. Όχι για παρέλαση, αλλά για να βρούμε την ευκαιρία να συναντηθούμε και με τους υπόλοιπους φίλους καρναβαλιστές, από άλλες γειτονιές.
Δείτε τι γίνεται στο Γαλαξείδι, στην Αγ. Άννα Εύβοιας, στην Νάουσα, στην Κοζάνη, στην Καστοριά στα νησιά. Ελληνικά καρναβάλια βρε παιδιά, με ελληνική μουσική. Τέρμα τα «μπαμπολέϊο». Ανάψτε φωτιές στις γειτονιές, βάλτε και τον Νταμάζο να το «λαλήσει» και δώστε του να πάει. 
Λουτρακιώτισσες και Λουτρακιώτες  καρναβαλιστείτε συμμετέχοντας ενεργά. 
Ας μην τα περιμένουμε όλα από τους άλλους. Κανένας  δεν μπορεί να μας βάλει να καρναβαλιστούμε με το ζόρι. Ας βάλει ο δήμαρχος μερικά σφαχτά κι εμείς το κέφι. Εκεί να δεις τα γλέντια που θα στηθούν!
Ελάτε λοιπόν να δώσουμε όλοι μαζί  ξανά την λάμψη στη διαμαντόπετρα  στο δακτυλίδι του Κορινθιακού, το Λουτράκι μας… γιατί όντως την αξίζει!
- Advertisement -

13 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Το καρναβάλι ξεκινάει από εμάς,εμείς είμαστε το καρναβάλι,δυστυχώς οι τελευταίες ηλικίες που με πολύ μεράκι και ευρηματικότητα ντυνοταν τις απόκριες περίμεναν τις απόκριες είναι πλέον 45 χρόνων και πάνω δυστυχως.
    Βρίσκαμε στα σπίτια μας τα υλικά και ντυνομαστε δεν χρειαζόμαστε τον Δήμο και κανέναν σύλλογο για να διασκεδάσουμε,μαζευόμαστε παρέες παρέες και πηγαίναμε στα μαγαζιά.
    Τώρα τα θέλουμε από τον Δήμο από τους συλλόγους
    Έχουν μείνει αξέχαστα τα πάρτι στο coral στο jimmys place όπου ήταν όλοι ντυμένοι διαφορετικά δεν έμπαινες μέσα.
    Οι επομένη γενιά αδιαφόρησε για διάφορους λόγους και δεν συνέχισε αυτό είναι το πρόβλημα και όχι οι ετοιματζηδικες στολές και τα άρματα κατά παραγγελιά.
    Κάποτε σε μια παρέλαση το γνωστό pony της εποχής έγινε "αρμα" σε μισή ώρα με ότι βρήκαμε εκείνη την στιγμή με το οκταμελες του πλήρωμα,αυτό είναι απόκριες αυτο είναι καρναβάλι ή πρωτοτυπία ο αυθορμητισμός
    Βαγ.Βλ

  2. Για να εχουμε το καρναβαλι που θελουμε, πρεπει να βγουμε απο την κριση. Πιο απλα πραγματα, διχως αρματα και φανφαρες, αλλα με πολυ κεφι ειναι ο,τι χρειαζομαστε για να διασκεδασουμε. Αμ απ' τους onirama περιμενουμε ν κανουμε κεφι? Δεν ειναι εκει το προβλημα. Μας λειπει το ελληνικο παραδοσιακο καρναβαλι.

  3. Τα καρναβάλια είναι ξενοφερτα οι μασκαραδες είναι πανάρχαια ελληνικά έθιμα που και επει τουρκοκρατισς συνεχιζωνταν. Όπως λέει και ο Βαγκελης το αυθόρμητο είχε την πλάκα και το κέφι. Πειναμε τη φραπα στο monogram πηγαίναμε σπίτι αλλαζαμε και τους κάναμε πλακα στους φίλους. Μια φούστα μια μπλούζα και κάνα δυο πορτοκαλία για "στηθος"έχουμε όλοι στα σπίτια. Αυτό είναι ο μασκαρας. Για το χορό τα Latin κάνουν λίγο ποιο κέφι αλλά και να τραγουδάς "στα κορφιοτικα τα μερη"και το" έλα ρε Χαράλαμπη "γύρω από τις φωτιές είναι άλλο. Βαγκελη τι θα ντυθείς

  4. Μάλλον έχετε μπερδέψει τα πραγματα.Εναι δυνατόν καρναβάλι με κλαρινα;Θα μας τρελανετε Επειδή ντε και καλα πρέπει να βάλουμε την ελληνική παράδοση σε κάτι ξενοφερτο με τους δικούς του νομους ήθη και εθιμα;Όλες τις εκδηλώσεις του χρόνου με κλαρινα θα τα κανουμε;Καρναβαλι ωρέ είναι Όχι πανηγύρι της Παναγίας.Ξεκολάτε δεν είναι όλα παράδοση και Ελλάδα.

  5. Δηλαδη στην Ξανθη δεν εχουν οικονομικη κριση γιατι δεν λετε καλυτερα οτι ο δημος εδιωξε με τον τροπο του αξιους ανθρωπους που μπορουν με επιτυχια να το διοργανωσουν το 2007 ειχαμε στο Λουτρακι ενα απο τα ωραιοτερα καρναβαλια ολη η πολη απο την αρχη του μεχρι το τελος του ασφυκτιουσ εαπο κοσμο και ενα αλλο παρα πολλυ ασχημο για το καρναβαλι που κανανε ειναι να κοψουνε τις φωτιες που αναβαμε στις γειτονιες και χορευαμε χαλαγε ο δρομος ειπαν τη φτηνη δικαιολογια κοψατε ενα εθιμο του τοπου μας

  6. Αντρεα καποτε δεν είχα τι να φορέσω και με μια ποδιά ενα σκούφο ένα πλαστη και μπόλικη ζάχαρη άχνη στο πρόσωπο και στα χέρια από το εργαστήριο του μπαρμπαγιαννη ντύθηκα ζαχαροπλάστης.
    Απλά πράγματα

  7. ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΨΥΧΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΟ ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΩ Π.Χ ΕΓΩ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ Κ ΚΑΙ ΒΓΑΖΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑΚΙ!!!!!
    ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΚΑΙ ΡΕΜΟΥΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ ΤΡΕΛΟ ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ !!!
    Κ.ΠΕΤΡΟΥ

  8. Είχα πάθει μια πλάκα βαγκελη μια φορά. Είχα αγοράσει μια μάσκα πλαστικά που την φοραγες σαν την κουκούλα δεν σε γνώριζε κάνεις ήμασταν με τους κολλητούς βλέπαμε ταινία βίντεο στο seagull. Τους λέω φεύγω πάω για ύπνο. Φόρεσα τη μάσκα ντυθηκα και χαβανεζα που ήταν και εύκολο. Ο βλακας έπινα το ουίσκι με το καλαμάκι να μη βγάλω τη μάσκα και ένα κεφαλι. Πάντως δεν με γνωρίσαμε κανενας από την παρέα. Τη πλάκα την μεγάλη την είχα κάνει στο συχωρεμενο τον Παντελή τον Τσιγκαρη στο monogram αφού δεν με πλάκωσε!!

  9. 5:22 μ.μ. Εχεις δικιο Αντρικο. Δεν σε "αγγιζω" ομως καν, σου δινω περιοδο χαρητος να προσαρμοστεις εκ νεου, διοτι χαρηκα που επεστρεψες στην παρεα. Τσιλιαδορος!

  10. Αδερφε Τσιλιαδορε θα κανω κάνα σχόλιο και πλακιτσες στο μπλοκ. Δεν πρόκειται να ξανααρπαχτω με κανέναν γιατί τις περισσότερες φορές οι"απαντήσεις "μου ερχόμενες από ουαλλια μπορεί να έπεσαν στον Ισθμό από το "βάρος"γιαυτό δεν έφταναν στο loutrakiblog. Εγώ το έχω ξαναπεί για πλάκα και για αστειάκια ήθελα και θέλω να σχολιάζω δεν έχω την διάθεση να τρώγομαστε με τα πατριωτακια μου και χωρίς να "γνωριζω"με ποιον ομιλώ Καλή μέρα σε σένα και στο Λουτράκι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog