Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών επηρεάζει τον ύπνο και τη διατροφή των εφήβων. Τι όρια πρέπει να βάζουν οι γονείς

- Advertisement -

Ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη των παιδιών.

Επιστήμονες ερέυνησαν αν και πόσο επηρεάζει η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών το βραδινό ύπνο και άλλους παράγοντες της καθημερινότητάς τους.

Σε έρευνα που πραγματοποίησε το Πολιτειακό Κολέγιο Ιατρικής της Πενσυλβάνια, γονείς ρωτήθηκαν σχετικά με το πόσο χρησιμοποιούν την τεχνολογία τα παιδιά τους, αλλά και τις συνήθειες που έχουν στον ύπνο. Διαπιστώθηκε ότι η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο έχει ως αποτέλεσμα λιγότερο ύπνο χρονικά και χειρότερο ποιοτικά. Επίσης παρατηρήθηκε αίσθημα κούρασης και αυξημένο βάρος.

Σε παλαιότερες μελέτες είχε αποδειχθεί ότι η χρήση της τεχνολογίας από εφήβους επηρεάζει το βάρος, τον ύπνο και την απόσπαση προσοχής. Οι επιπτώσεις αυτές αφορούν τους εφήβους, καθώς δεν έχει διαπιστωθεί αν επηρεάζονται παιδιά μικρότερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, ρωτήθηκαν γονείς 234 παιδιών ηλικίας από 8-17 ετών για τις συσκευές που χρησιμοποιούν τα παιδιά τους, δηλαδή αν πρόκειται για κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, βιντεοπαιχνίδια ή τηλεόραση.

Όσα παιδιά ανέφεραν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια ή έβλεπαν τηλεόραση πριν κοιμηθούν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο. Τα παιδιά που χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο ή ηλεκτρονικό υπολογιστή κοιμόντουσαν περίπου μία ώρα λιγότερο.

Όσα παιδιά ανέφεραν ότι έπαιζαν βιντεοπαιχνίδια ή έβλεπαν τηλεόραση πριν κοιμηθούν, κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 30 λεπτά λιγότερο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και η παράλληλη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών πριν τον ύπνο και κατά τη διάρκεια της νύχτας, επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα και την ποσότητα ύπνου, όπως και το σωματικό βάρος των παιδιών. Το συνηθέστερο είναι η χρήση κινητού τηλεφώνου ενώ παρακολουθούν τηλεόραση.

Η Κέιτλιν Φούλλερ, μέλος της επιστημονικής ομάδας αναφέρει, «Μετά την αξιολόγηση εντοπίσαμε αρκετές ανεπιθύμητες ενέργειες από τη χρήση των συσκευών πριν τον ύπνο. Ο υψηλότερος Δείκτης Σωματικής Μάζας σχετιζόταν με την αυξημένη χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Επίσης, τα παιδιά αυτά ήταν πιθανότερο να αισθάνονται κουρασμένα το πρωί».

Σκοπός των επιστημόνων είναι να ενισχύσουν τις οδηγίες σχετικά με τα όρια που πρέπει να βάζουν οι γονείς στα παιδιά τους για τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών. Τονίζουν ότι πρέπει να απαγορεύσουν στα παιδιά να χρησιμοποιούν τις συσκευές αυτές κατά τη διάρκεια του φαγητού και πριν το βραδινό ύπνο.

valueforlife.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog