Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Νέφος σκόνης «σκεπάζει» τη μισή Ελλάδα – Τι λένε οι επιστήμονες στο ΘΕΜΑ 104,6

- Advertisement -

«Αυτό το νέφος δεν είναι τοξικό, άρα δεν ενέχει κινδύνους για τους κατοίκους της χώρας μας…
 Είναι ενοχλητικό για όσους πάσχουν από άσθμα ή έχουν χρόνια προβλήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα» λέει ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης.
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Παναγιώτης Μπεχράκης σε ό,τι αφορά το πυκνό νέφος αφρικανικής σκόνης που έχει σκεπάσει τη μισή Ελλάδα από την Κρήτη μέχρι τη Στερεά. Κάποιες στιγμές, μάλιστα, στην Αττική, ήταν δύσκολο να διακρίνεις τα γύρω βουνά. 

Μιλώντας στο ΘΕΜΑ 104,6, ανέφερε ότι “αυτό το νέφος δεν είναι τοξικό, άρα δεν ενέχει κινδύνους για τους κατοίκους της χώρας μας. Είναι ενοχλητικό για όσους πάσχουν από άσθμα ή έχουν χρόνια προβλήματα με το αναπνευστικό τους σύστημα. Αυτές οι ομάδες θα πρέπει να προσέξουν να μην εισπνεύσουν βαθιά με αυτή την ατμόσφαιρα”.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε κάποιες απλές προφυλάξεις που θα πρέπει να λαμβάνουν όλοι, προκειμένου να μην αντιμετωπίσουν αναπνευστικά προβλήματα. “Ένας τρόπος προφύλαξης είναι να εισπνέουμε από τη μύτη. Καθώς το νέφος αποτελείται από μεγάλα σωματίδια, τα οποία συγκρατούνται από τις ρινικές κοιλότητες και δεν φτάνουν στους πνεύμονες” είπε ο κ. Μπεχράκης μιλώντας στην εκπομπή “Εντός ΘΕΜΑτος” με τον Γιώργο Λαμπράκο και τον Παναγιώτη Σουρέλη. 
Στην ίδια εκπομπή, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης εξήγησε ότι πρόκειται για ένα χαμηλό βαρομετρικό, το οποίο ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από την Αφρική, φαινόμενο το οποίο είναι αρκετά συχνό εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξή του, προέβλεψε ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης οι βόρειοι άνεμοι θα καθαρίσουν πλήρως την ατμόσφαιρα, ενώ οι βροχοπτώσεις που αναμένονται σήμερα το απόγευμα από τα δυτικά θα συμβάλλουν και αυτές στην καλυτέρευση του αέρα που εισπνέουμε.

protothema.gr

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog