Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η Βουλή των Ελλήνων τιμά με εκδηλώσεις την Ημέρα της Γυναίκας [πρόγραμμα]

- Advertisement -

Με πολύπλευρες δράσεις και εκδηλώσεις η Βουλή των Ελλήνων θα τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Γυναικών…

όπως έχει καθιερωθεί η 8η Μαρτίου, σε ανάμνηση της μεγάλης απεργίας των εργατριών κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, στις 8 Μαρτίου του 1857.

Η πρώτη Διεθνής Ημέρα Γυναικών γιορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, ενώ το 1977 ορίστηκε από τον ΟΗΕ ως παγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Έτσι, αύριο στις 9.30 το πρωί, έχει προγραμματιστεί κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, στην αίθουσα της Γερουσίας, για την επεξεργασία του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της

Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας». Πρόκειται για τη γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια του Συμβουλίου της Ευρώπης να εξασφαλίσει τον σεβασμό των δικαιωμάτων των γυναικών.

Την ίδια ημέρα, σε εκδήλωση προς τιμήν των πρωταθλητριών της Εθνικής Ομάδας Γυναικών στο Σκάκι, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα βραβεύσει στις 11.00 π.μ., στο Εντευκτήριο των Βουλευτών, τις Ελληνίδες σκακίστριες που έχουν χαρίσει στη χώρα μας μεγάλες διεθνείς διακρίσεις.

«Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις»

Εξάλλου, αύριο θα εγκαινιαστεί στη Θεσσαλονίκη η έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με θέμα «Ο φεμινισμός στα χρόνια της μεταπολίτευσης, 1974-1990: ιδέες, συλλογικότητες, διεκδικήσεις», η οποία παρουσιάστηκε στην Αθήνα με μεγάλη απήχηση και τώρα μεταφέρεται στη συμπρωτεύουσα.

Η έκθεση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, θα εγκαινιαστεί στις 6.30 μ.μ., από τη Γενική Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής, ιστορικό, κυρία Νίκη Μαρωνίτη και θα είναι ανοιχτή στο κοινό έως τις 30 Ιουνίου 2018.

Την έκθεση πλαισιώνουν ποικίλες παράλληλες εκδηλώσεις, όπως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Το προσωπικό είναι πολιτικό – Συζητώντας για το φεμινισμό», προγραμματισμένες ξεναγήσεις, μουσικά και εικαστικά δρώμενα και οι εξής ημερίδες: «Σπουδές Φύλου: Αφετηρίες, διαδρομές, αναπλαισιώσεις» και «Από τα γυναικεία κινήματα της Μεταπολίτευσης στις σύγχρονες δράσεις και πολιτικές για το φύλο».

Το παρών στις κοινωνικές δράσεις, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δίνει ο Σύλλογος των Υπαλλήλων της Βουλής ο οποίος, αύριο Πέμπτη 8 Μαρτίου, από τις 8.30 έως τις 11.30 π.μ., συλλέγει είδη προσωπικής υγιεινής και ατομικής φροντίδας για τις έγκλειστες μικρομάνες που διαβιώνουν μαζί με τα έως τριών ετών παιδιά τους, καθώς και για τις έγκλειστες ανήλικες του καταστήματος κράτησης γυναικών Ελαιώνα Θήβας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

iefimerida.gr 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog