Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Εξαμίλια: Οι δεσμεύσεις όταν οι πόρτες έκλεισαν

- Advertisement -

Στο τραπέζι μιας ευρείας σύσκεψης μπήκαν όσα ακούστηκαν στις από μικροφώνου ομιλίες το απόγευμα του Σαββάτου στα Εξαμίλια, από τους φορείς και τους ιθύνοντες που έδωσαν το παρόν με στόχο;
Την καταγραφή των συγκεκριμένων ενεργειών, άμεσων και μακροπρόθεσμων προκειμένου το ζήτημα που θέτουν με οργή πλέον οι κάτοικοι της περιοχής να διευθετηθεί, να λυθεί, να μειωθεί έστω σε ένταση.

Στο τραπέζι της σύσκεψης παρακάθισαν οι 4 Βουλευτές του Νομού, ο Γενικός Γραμματέας Χαράλαμπος Κασσίμης, ο Δήμαρχος Κορινθίων, ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Νανόπουλος, ο δημοτικός σύμβουλος και συντονιστής της συνέλευσης Σπύρος Ζαχαριάς,  ο επίσης Δημοτικός Σύμβουλος και κάτοικος Εξαμιλίων Χρήστος Μελέτης, ο Αντιιδήμαρχος Μιχάλης Χατζής, εκπρόσωποι κατοίκων, εκπρόσωπος των Roma.
Τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά των κατοίκων προς επίλυση και διευθέτηση ήταν αρκετά . Σε αδρές γραμμές σας παρουσιάζουμε το κάθε αίτημα ξεχωριστά και τις αναφορές των ιθυνόντων.

Καταγραφή αυθαιρέτων κατασκευών από την Πολεοδομία και άμεση κατεδάφιση
Στο ζήτημα αυτό ο Δήμαρχος δήλωσε – όπως και εκ βήματος-  την βούληση να παρέμβει άμεσα ώστε να επέλθει νομιμότητα και αποκατάσταση των ιδιοκτησιών ζητώντας ωστόσοστήριξη από την αστυνομία και την Πολιτεία! Η  στήριξη εκ Πολιτείας  ΔΕΝ εκφράστηκε αφού η τοποθέτηση της Βουλευτού κ.Μαρίας Θελερίτη ήταν : «Δήμαρχε το ζήτημα δεν είναι να κατεδαφίσουμε, είναι να βελτιώσουμε τις συνθήκες και τις υποδομές» ενημερώνοντας όλους πως η κυβέρνηση έχει συστήσει Γενική Γραμματεία Roma η οποία ασχολείται με τα ζητήματα. Η κ.Θελερίτη μάλιστα έθιξε το θέμα των προγραμμάτων που ο Δήμος μπορεί να εκμεταλλευτεί για την βελτίωση των υποδομών σημειώνοντας πως υπάρχουν δεσμευμένα χρήματα για ανάλογες δράσεις  ενώ υπάρχει και καταγραφή που είχε πραγματοποιηθεί τα προηγούμενα χρόνια από την Αναπτυξιακή της ΤΕΔΚ Κορινθίας. «Έτσι θα ελέγξουμε και το ξένο στοιχείο που αλλοιώνει την τοπική ομάδα» είπε η κ.Βουλευτής.

Χώρος Υποδοχής νομάδων. Ο κ.Μήλιος σημείωσε πως τα τελευταία χρόνια η εισροή πληθυσμών έχει διογκώσει τα ζητήματα παραβατικότητας ζητώντας την καταγραφή και διαμονή τους σε χώρο που θα δημιουργηθεί εκ της Πολιτείας. Όλοι δήλωσαν σύμφωνοι ωστόσο η ευθύνη μιας τέτοιας δομής ανήκει στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση .

Φωτισμός της Κορίνθου – Εξαμιλίων. Η επονομαζόμενη και ως «Λεωφόρος θανάτου» είναι η οδός όπου καθημερινά και όλες τις ώρες καταγράφονται κάθε ηλικίας παιδιά να αναζητούν ναρκωτικές ουσίες. Ο ηλεκτροφωτισμός αποτελεί δικαιοδοσία της Περιφέρειας ο Δήμαρχος ωστόσο δήλωσε πρόθυμος να συνδράμει.

‘Έλεγχος σε μάντρες με σίδερα και εφαρμογή του ΚΟΚ. Σήμερα υπάρχουν 2 σημεία όπου διοχετεύονται κάθε είδους μέταλλα ακόμα και αυτοκίνητα τα οποία εν ριπή οφθαλμού εξαφανίζονται. Ζητήθηκε ο επιτακτικός έλεγχος όπως επίσης και η πιστή εφαρμογή του ΚΟΚ στους κατοίκους του καταυλισμού. Ο Ταξίαρχος δεν τοποθετήθηκε σε κανένα σημείο – ούτε εκ μικροφώνου ούτε και στην σύσκεψη -παρά αποχώρησε ένεκα άλλης υποχρέωσης αρκετά νωρίς.

Εφαρμογή του νόμιμου ποσοστού φοίτησης παιδιών Ρομά στο σχολείο των Εξαμιλίων και Διασπορά. Ήδη έχουν ληφθεί αποφάσεις για την διασπορά από τη νέα σχολική χρονιά ενημέρωσε ο Δήμαρχος ενώ για την οικειοθελή μεταφορά 13 παιδιών από την περιοχή εκκρεμεί μια συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Πελοπίδα Καλλίρη για την μίσθωση ενός λεωφορείου το οποίο θα μεταφέρει τα παιδιά.

Δημιουργία Αστυνομικού Τμήματος στα Εξαμίλια . Το αίτημα μπήκε και από τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλη Νανόπουλο ωστόσο δεν φαντάζει εφικτό δεδομένων και των «λουκέτων» που κατεγράφησαν στην τελευταία αναδιάρθρωση αλλά και ένεκα της απουσίας βούλησης να δημιουργηθεί. «παλέψαμε να μείνουν αυτά που έμειναν» δήλωσε ο Βουλευτής Γιώργος Ψυχογιός, «ένα ΑΤ τοπικό θα ενέτεινε το πρόβλημα και θα στοχοποιούσε την περιοχή, δεν το θεωρώ σωστό» σημείωσε ο έτερος Βουλευτής Γιώργος Τσόγκας συναντώντας τις αντιδράσεις των κάτοικων.

Καθημερινή παρουσία περιπολικού και έλεγχος στις 2 εισόδους – εξόδους του καταυλισμού . Οι κάτοικοι υποστήριξαν πως όταν το περιπολικό είχε παρουσία στα Εξαμίλια τα πράγματα ήταν πιο ήρεμια. Σήμερα επικρατεί ασυδοσία. Ο δε έλεγχος στις εισόδους και εξόδους του καταυλισμού θα επιφέρει αίσθημα ανασφάλειας στους παρανομούντες οι οποίοι για ν αποφύγουν και τον έλεγχο και την σύλληψη θα εγκαταλείψουν την περιοχή. Στο αίτημα συμφώνησαν όλοι άλλωστε οι περιπολίες είχαν ανακοινωθεί και εκ μικροφώνου από την κ.Θελερίτη η οποία μετέφερε τα αποτελέσματα της ΄σύσκεψης με τον Γενικό Γραμματέα Προστασίας του Πολίτη. Ο Βουλευτής Χρίστος Δήμας σημείωσε την αναγκαιότητα επεμβάσεων στον καταυλισμό από μεικτά κλιμάκια , όπως γινόταν στο παρελθόν, και πρότεινε σύσκεψη στο Υπουργείο εκ νέου ώστε να καθοριστούν οι ενέργειες αυτές.

Διατήρηση των ορίων του υφιστάμενου καταυλισμού. Η καταμέτρηση του 011 έδωσε πληθυσμό στον καταυλισμό των Roma 816 ατόμων. «Αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί πάμε χαμένοι» σημειώθηκε από τους κατοίκους και ουδείς διαφώνησε σε αυτό, στην μη επέκταση του υπάρχοντος καταυλισμού , πράγμα βέβαια το οποίο προϋποθέτει κατεδαφίσεις αυθαιρέτων!

Ιδιωτική εταιρία φύλαξης. Ο Δήμαρχος δεσμεύτηκε για χρηματοδότηση τέτοιας ενέργειας για τις νυχτερινές ώρες . Χρονοδιάγραμμα δεν δόθηκε αφού υπάρχουν διαδικασίες ως είπε που πρέπει να γίνουν για μια τέτοια ενέργεια.

«Είναι υποχρέωση σας να μας φυλάτε. Είμαι από εκείνους που φοβούνται να πάνε στο κτήμα τους αλλά από αύριο θα πηγαίνω! Και όταν ξεκινώ θα παίρνω τηλέφωνο εσάς τους Βουλευτές, θα σας ενημερώνω ότι πηγαίνω και θα σας καθιστώ υπεύθυνους για την ζωή μου» η τοποθέτηση κατοίκου που «πάγωσε» την αίθουσα της σύσκεψης αφού με ένταση σημείωσε πως το ζήτημα για τα Εξαμίλια είναι καθημερινό, είναι ζήτημα ζωής και θανάτου και δεν μπορεί να περιμένει τα μακροπρόθεσμα και τις διαδικασίες και να «βολεύεται» επάνω σε καλές διαθέσεις και υποσχέσεις.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Οι 3 κυβερνητικοί Βουλευτές αναλώθηκαν περισσότερο σε αναφορές μέτρων που θα βοηθήσουν στην ειρηνική συνύπαρξη μελλοντικά. Μίλησαν για υποδομές, για εκπαίδευση, για ένταξη στην κοινωνία, για πράγματα που δεκαετίες τώρα παλεύει η χώρα αλλά δεν έχει κατορθώσει να πράξει με ευθύνη και της κοινωνίας των Roma. Προχώρησνα σε διαπιστώσεις τύπου «έχει γκετοποιηθεί η περιοχή» είπε ο Γ. τσόγκας «αλλά δεν είναι ώρα τώρα για ευθύνες» αλλά και σε παρελθοντολογία με τον Χρίστο Δήμα να υπενθυμίζει πως επί Δένδια γίνονταν επεμβάσεις στον καταυλισμό από μεικτά κλιμάκια της Αττικής. Ο Βουλευτής βέβαια «ξέχασε» να πει πως επί Δένδια επίσης εγκαθιδρύθηκε κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κόρινθο το οποίο απομυζά αστυνομικές δυνάμεις και τις στερεί από την ασφάλεια της κοινωνίας!

Η πρόταση Κασσίμη που ακύρωσε όλα τα αναφερθέντα 

Ο γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χαράλαμπος Κασσίμης αφού άκουσε τις τοποθετήσεις όλων  προχώρησε σε ολιγόλεπτη και ουσιαστική θα έλεγε κανείς παρέμβαση «ακυρώνοντας» τα όσα ωραία είχαν λεχθεί! «Αν δεν υπάρξει τοπικό σχέδιο δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα αποτέλεσμα.  Όλα όσα άκουσα αποτελούν αποσπασματικά μέτρα και θα μείνουμε στα ίδια. Σε λίγο καιρό θα ξαναλέμε τα ίδια. Εάν δεν καταρτιστεί τοπικό σχέδιο για την περιοχή δεν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα!»

Στην πρόταση συνηγόρησε και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Βασίλης Νανόπουλος ο οποίος πρότεινε να δημιουργηθεί επιτροπή από το Δήμο, την αστυνομία, την Εισαγγελία και κάθε άλλο αρμόδιο ώστε το τοπικό αυτό σχέδιο να συνταχθεί άμεσα.

Μέχρις ότου όλα αυτά γίνουν; Τα Εξαμίλια συνεχίζουν να ζουν σε μια καθημερινότητα “ανήσυχη” το λιγότερο. Μόνο που αυτή τη φορά είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν σε κανέναν να ξεχάσει, να ολιγωρήσει, να θεωρήσει πως με μια παρουσία ολοκλήρωσε το έργο και την ευθύνη του.

 Χριστίνας Τσιορωτά

πηγη

- Advertisement -

9 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δηλαδή η πρόταση της καπετάνισσας ήταν: καλώς έχτισαν τα αυθαίρετα και ας τους υποστηρίξουμε όπως μπορούμε για να μην εγκληματούν. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΥΤΗ???? Ωραίο και το σχόλιο του Ψυχογιού: πάλεψαν, λέει, για να μείνουν και όσα Α.Τ. έμειναν. Δηλαδή μας λέει κοινώς ότι στόχος της κυβέρνησής του ήταν να καταργήσει την αστυνομία πλήρως!

  2. Λόγια,λόγια ,λόγια. ¨ολοι οι υπεύθυνοι τεχνηέντως βγάζουν την ουρά τους απ' έξω ,ρίχνοντας το φταίξιμο ή την αδυναμία τους ο ένας στον άλλο και πάει λέγοντας. και όποιος είχε την μαύρη τύχη να μένει σε τέτοιες περιοχές θα κατατιέται την τύχη του κάθε ώρα και στιγμή. Οπότε δύο πράγματα μπορούν να συμβούν : ή θα έχουμε περιστατικά όπου οι πολίτες θα πάιρνουν τον νόμο στα χέρια τους ,όπως πρόσφατα ο 88 χρονος αφού πιά δεν πάει άλλο και ο πολίτης είναι απροστάτευτος. ή θα αναγκαστούν οι κάτοικοι να φεύγουν και να δημιουργούνται γκέτο μέσα στην χώρα με τις γνωστές συνέπειες.Κάτι όπως τώρα δηλαδή ,αλλά στο πιό ανεξέλεγκτο και ακόμα πιο εγκληματικό.

  3. Γεια σου ρε Αλέξανδρε, είσαι παλικάρι, γεια σου ρε Αλέξανδρε, μην υποχωρείς. Γεια σου ρε Αλέξανδρε, είσαι παλικάρι, κράτα όσο μπορείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog