To loutrakiblog επικοινώνησε με τον κ. Καραβούλη, Πρόεδρο του LTO.Ζητήσαμε να μας πει την άποψή του σχετικά με το ρεπορτάζ του Alpha. Ο κ. Καραβούλης βρίσκεται στο εξωτερικό και τον ευχαριστούμε για το χρόνο που αφιέρωσε για να μας απαντήσει

LB:Φαντάζομαι θα έχετε διαβάσει την κριτική που ασκήσαμε τους Αυτοδύτες.
Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική ανάρτηση παρακάτω

Μόνο οργή ! H θάλασσά μας δεν είναι χωματερή κύριοι Αυτοδύτες του Λουτρακίου Κατά τη γνώμη μας θα έπρεπε να προβάλλουν τις δράσεις τους, τις οποίες κατ΄επανάληψη προβάλλουμε μέσω του blog , με σκοπό να ευαισθητοποιήσουν τους πολίτες να μην ρυπαίνουν τη θάλασσα. Αντ΄αυτού περιχαρείς διατυμπανίζουν πόσα κιλά ρύπανσης ανασύρουν από το βυθό, ωσάν όλη η βρωμιά του κόσμου βρίσκεται στον πάτο της θάλασσας του Λουτρακίου Να σας αναφέρω εδώ πως ζητήσαμε από τους Αυτοδύτες να απαντήσουν στο δημοσίευμά μας, ζητήσαμε συνέντευξη μαζί τους και δεν δέχθηκαν. Ρωτήσαμε αν κάλεσαν αυτοί το κανάλι και είπαν όχι. Ποια είναι η άποψή σας για αυτό?   Σπ.Καραβούλης Στο  πρόσφατο δημοσίευμά σας αναφέρεστε με τρόπο οξύ στην δυσφήμιση που γίνεται στον προορισμό μας μέσα από το πρόσφατο ρεπορτάζ του Alpha στο οποίο εμφανίζομαι και εγώ και σας ευχαριστώ για την ευκαιρία  να τοποθετηθώ επ αυτού, χωρίς φυσικά δεν είμαι σε θέση να απαντήσω αντί των αυτοδυτών. 
Κατ αρχήν θα ήθελα να καταστήσω σαφές ότι και εμένα με εξοργίζει η δυσφήμιση που γίνεται γιατί και παραπλανητική είναι και άδικη για έναν τόπο με τόσες ομορφιές όπως είναι το Λουτράκι μας.
Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που το Λουτρακι στοχοποιείται από εθνικά κανάλια, εφημερίδες, δημοσιογράφους και ΜΜΕ. Το έχουμε δει κατ επανάληψη στο πρόσφατο παρελθόν και για αρκετά διαφορετικά θέματα. 
Ισως να φταίει για αυτό ότι το Λουτράκι σαν όνομα «πουλάει» δημοσιογραφικά γιατί είναι γνωστό και υποδέχεται χιλιάδες κόσμου ως ο κορυφαίος τουριστικός προορισμός στην ευρύτερη περιοχή, ή ακόμη το γεγονός ότι βρίσκεται δίπλα στην Αθήνα οπότε είναι εύκολο στους δημοσιογράφους να πεταχτούν μέχρι το Λουτράκι ώστε να καλύψουν το ρεπορτάζ τους. Δεν είναι τυχαίο ότι ενώ με το θέμα των μεδουσών υποφέρει όλος ο Κορινθιακός με δεκάδες πόλεις, οι περισσότερες αναφορές  και ρεπορτάζ για το θέμα αναφέρονται στο Λουτράκι. 
Οσον αφορά τώρα τη δράση των αυτοδυτών, φυσικά και είναι και σημαντική και ευπρόσδεκτη συμβάλλοντας στην ανάπτυξη περιβαλλοντικής συνείδησης για αυτό και τους έχουμε δεχτεί στον Τουριστικό Οργανισμό αλλά και απολαμβάνουν της προβολής των τοπικών ΜΜΕ όπως και του δικού σας. 
Η επικοινωνιακή διαχείρισης της προβολής της δράσης τους ωστόσο εκτός της περιοχής, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή δεδομένου ότι – όπως βλέπουμε και στην πράξη – τα φωτογραφικά πλάνα και βίντεο που δημοσιεύουν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από κάποιους κακοπροαίρετους για το αντίθετο ακριβώς αποτέλεσμα, δηλαδή την δυσφήμιση της περιοχής μας, κάτι το οποίο είδαμε και πέρυσι με την προβολή της «εισβολής» των μεδουσών και φέτος με την προβολή του Κορινθιακού ως απέραντου σκουπιδότοπου. 


LB:κ. Καραβούλη ποιος κάλεσε το κανάλι; Ο Δημοσιογράφος λέει πριν το ρεπορτάζ “εσείς μας καλέσατε”.    


Σπ.Καραβούλης Δεν γνωρίζω αν και ποιος μπορεί να τους κάλεσε. Αν το έκανε κάποιος από το Λουτράκι σίγουρα ενήργησε απερίσκεπτα και με τρόπο ανεγκέφαλο με κόστος για όλους. Το βέβαιο είναι ότι δεν τους κάλεσε ο Τουριστικός Οργανισμός από τη στιγμή μάλιστα που επιδιώκουμε το αντίθετο, δηλαδή την αποφυγή αρνητικής δημοσιότητας για τον τόπο μας. 


LB:Πιστεύετε πως είναι άδικη η κριτική που ασκήσαμε στα μέλη σας; Σπ.Καραβούλης Οφείλω να ομολογήσω ότι η θέση που λάβατε – αν και διατυπώθηκε με τρόπο αρκετά οξύ που μπορεί να δημιουργεί πικρίες – ήταν σε γενικές γραμμές εύλογη και ίσως αναγκαία προκειμένου να προβληματιστούμε όλοι για το θέμα της δυσφήμισης του προορισμού σε εθνικό επίπεδο. 
Πιστεύω ότι κανένας Λουτρακιώτης – φορέας, ομάδα  ή ιδιώτης – δεν ενεργεί κακοπροαίρετα με σκοπό να βλάψει την εικόνα του τόπου του και πως ο διχασμός μεταξύ μας θα είναι ότι χειρότερο μπορούμε να κάνουμε. Και τέτοια θέματα δεν θα πρέπει να κλονίζουν την συνοχή μας και τη συνεργασία μας και αυτό που προσπαθούμε ως Τουριστικός Οργανισμός να πετύχουμε, δηλαδή την επικοινωνία και τη συνεργασία. Θα πρέπει όμως να αποτελούν μαθήματα και εμπειρίες ώστε να μην καταλήγουμε εμείς οι ίδιοι να κουβαλάμε νερό στο μύλο αυτών που έχουν σκοπούς ή συμφέροντα αντίθετα με τους δικούς μας
Πιστεύω πως δεν πρέπει να δοθούν ξανά εικόνες και πλάνα από τους αυτοδύτες – ή οποιουσδήποτε άλλους – ακόμη και δηλώσεις – με υλικό που μπορεί να χρησιμεύσει για τη δυσφήμιση του τόπου μας από κάποιους κακοπροαίρετους – και αυτό το επικοινώνησα και στους ίδιους – γιατί τελικά αυτό μένει στο μυαλό του τηλεθεατή η εικόνα και όχι τα λόγια. Επίσης, πως θα πρέπει όλοι μας – επαγγελματίες, εκπρόσωποι φορέων αλλά και απλοί πολίτες και δημοσιογράφοι – να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις μας, στα γραφόμενα και στην εικόνα που δίνουμε προς τα έξω, φροντίζοντας να δίνουμε πάντα μια θετική εικόνα και μια προσπάθεια για το καλύτερο ώστε να τροφοδοτούμε το θετικό και  την ανάπτυξη και όχι το αρνητικό και την οπισθοδρόμηση. 


LB:Ο LTO δεν είναι ένας τυχαίος οργανισμός. Είναι ο επίσημος φορέας προβολής του Δήμου. Θεωρείτε πως είναι σωστό ακόμα και αν θέλετε να πείτε  πως είναι σε ύφεση το φαινόμενο, να δίνετε συνεντεύξεις λίγο πριν ανοίξει η τουριστική περίοδος. Πιστεύετε κάνει καλό;  

Σπ.Καραβούλης Σαν Τουριστικός Οργανισμός βρισκόμαστε συνεχώς αντιμέτωποι με το θέμα της διαχείρισης και αντιμετώπισης αυτής της αρνητικής δημοσιότητας, όταν σκοπός μας και  προσπάθειά μας είναι ακριβώς το αντίθετο, δηλαδή η προβολή και η θετική δημοσιότητα. Ωστόσο το δίλημμα είναι μεγάλο: Αν αρνηθούμε να μιλήσουμε ή να λάβουμε θέση, φαίνεται σαν να προσπαθούμε να αποκρύψουμε κάποιο θέμα ή να βγάλουμε την ουρά μας απ έξω, αφήνοντας παράλληλα την ευθύνη της επικοινωνίας σε άτομα που τυχαία μπορεί να συναντήσει ο δημοσιογράφος στο δρόμο ή αλλού. Αν από την άλλη βγούμε μπροστά και τοποθετηθούμε, κινδυνεύουμε να αποτελέσουμε κομμάτι της αρνητικής δημοσιότητας, όπως έγινε και με το συγκεκριμένο ρεπορτάζ. 
Το σίγουρο είναι – και αυτό εσείς το γνωρίζετε πολύ καλύτερα από εμένα – πως ο δημοσιογράφος και το μέσο μπορεί να κάνει το άσπρο μαύρο και να παρουσιάσει την εικόνα και το θέμα με τον τρόπο που αυτό επιθυμεί. Και συνήθως αυτός ο τρόπος δεν είναι να βγει κάτι θετικό η όμορφο αλλά κάτι αρνητικό, καταστροφικό και άσχημο, γιατί από ότι φαίνεται αυτό  είναι πιο ελκυστικό στο κοινό και πουλάει περισσότερο. LB:Εσείς κ. Καραβούλη γιατί δεχθήκατε να μιλήσετε στην κάμερα ενώ έχετε γνώση των περσινών ρεπορτάζ, διαφόρων καναλιών και ειδικά του Alpha .Θυμόμαστε όλοι, πόσο κακό έγινε στο Λουτράκι με τα γνωστά αποτελέσματα.  Σπ.Καραβούλης Όταν με ειδοποίησαν ότι το συνεργείο του Alpha είναι καθ οδόν και έρχεται στο Λουτράκι να κάνει ρεπορτάζ για τις μέδουσες, επικοινώνησα άμεσα με το δημοσιογράφο τηλεφωνικά, λέγοντάς του ότι δεν μας χρειάζεται άλλο ένα δυσφημιστικό ρεπορτάζ για το θέμα και πως περισσότερη ζημιά μας έχει προκαλέσει η δυσφήμιση που έχει γίνει παρά το γεγονός καθεαυτό της ύπαρξης μεδουσών κάποιες μέρες και κάποιες εποχές και πως μπορούν να απευθυνθούν και σε άλλα μέρη. Ωστόσο, με ενημέρωσαν πως το ρεπορτάζ έχει προγραμματιστεί και θα γίνει στο Λουτράκι και πως αν δεν επιθυμώ να τοποθετηθώ εκ μέρους του Οργανισμού να τους ενημερώσω. 
Συζητώντας με τα μέλη της εκτελεστικής επιτροπής στον ελάχιστο  χρόνο που είχα στη διάθεσή μου αποφασίσαμε πως δεν θα ήταν σωστό να αφήσουμε το θέμα ανεξέλεγκτο με κίνδυνο να βγει με ιδιαίτερα αρνητικό τρόπο και πως  είναι προτιμότερο να προσπαθήσουμε να μετριάσουμε τον αντίκτυπο. Αμεσα επικοινωνήσαμε με τους  εκπροσώπους των φορέων που θα έπαιρνε συνεντεύξεις το κανάλι καθιστώντας σαφές πως δεν θα πρέπει να περάσουμε μια εικόνα καταστροφής για την περιοχή και πως είναι σημαντικό να υποβαθμίσουμε το θέμα. Φυσικά, στην περίπτωση αυτή το μαχαίρι και το καρπούζι το έχει το κανάλι, το οποίο κάνει μοντάζ στις συνεντεύξεις κάνοντας κοπτοραπτική ώστε να δώσει την εικόνα που εξυπηρετεί τους σκοπούς της εκπομπής και που στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν ήταν η προβολή της περιοχής. 
Στα πλαίσια αυτά, καταφέραμε να μην εμφανίζεται στην οθόνη το Λουτράκι και η αναφορά να γίνει για τις τσούχτρες του Κορινθιακού και το θέμα να εμφανιστεί υποβαθμισμένο σε δεύτερο πλάνο και δεν τροφοδοτήσαμε 
Ωστόσο, το ρεπορτάζ πήρε διαφορετική τροπή προκειμένου προφανώς να επιτύχει τους στόχους  της τηλεθέασης βγάζοντας καινούριο «λαυράκι» αυτή το φορά με εκτενή αναφορά και εικόνα στα σκουπίδια που ανελκύει  από τον βυθό της θάλασσας η ομάδα των αυτοδυτών Λουτρακίου (!) κάτι για το οποίο ούτε είχα ερωτηθεί ούτε είχα ενημερωθεί ούτε ποτέ μου ανέφερε ο δημοσιογράφος. Συνειδητοποιώ τότε ότι το θέμα προέκυψε «από σπόντα» όταν τα πλάνα που πήραν οι δημοσιογράφοι από τους αυτοδύτες – προφανώς θέλοντας να προβάλλουν το έργο που κάνουν – έδιναν – δυστυχώς για εμάς – την εικόνα που ήθελαν, αυτή της θάλασσας – χωματερής και αυτό έβγαλαν, αφού το θέμα με τις τσούχτρες είχε ξεθωριάσει. 


LB:Δηλαδή φταίνε οι “κακοί” δημοσιογράφοι;  

Σπ.Καραβούλης Εν μέρει ναι, όχι προσωπικά οι δημοσιογράφοι αλλά όλο το σύστημα που λειτουργούν –  τα εθνικά κυρίως ΜΜΕ – πουλώντας την εικόνα της καταστροφής. Από την πώς να τους κατηγορήσεις όταν όταν αυτή την εικόνα αποζητούν να «αγοράσουν» οι τηλεθεατές ? Είναι ένας φαύλος κύκλος.  Μου προξενεί εντύπωση που τοπικοι δημοσιογράφοι αναδεικνύουν το πρόβλημα ώστε να καρπωθούν επισκεψιμότητα. Είναι σαν να στρέφονται ενάντια στα συμφέροντα των τοπικών επιχειρήσεων και της κοινωνίας της οποίας αποτελούν μέλος και τους στηρίζουν οικονομικά

 LB:Aς υποθέσουμε πως είστε τουρίστας και θέλετε να έρθετε  για διακοπές στο Λουτράκι.Βλέποντας αυτά τα πλάνα, τι θα σκεφτόσασταν;  


Σπ.Καραβούλης Σίγουρα δεν θα μου ήταν ευχάριστό αλλά από την άλλη δεν θα ήταν αρκετό ένα ρεπορτάζ με μια αρνητική εικόνα ώστε να αναστρέψει εντελώς την εικόνα ενός παραδοσιακού και διαχρονικού τουριστικού προορισμού. Για αυτό και είναι σημαντικό να υπάρχει διαρκής και στοχευμένη προβολή του προορισμού με κάθε διαθέσιμο μέσο, κάτι που αποτελεί και βασική επιδίωξη του Τουριστικού Οργανισμού. 


LB: Mετά τη δημοσιοποίηση του ρεπορτάζ, επικοινωνήσατε με το δημοσιογράφο να παραπονεθείτε; 


Σπ.Καραβούλης Δεν θεωρώ ότι κάτι τέτοιο θα είχε νόημα ή αποτέλεσμα, το αντίθετο μάλιστα, θα μπορούσε να μας βάλει σε μια διαδικασία διαρκούς αντιπαράθεσης με συνέχιση της αρνητικής προβολής. Κάποια πράγματα είναι καλύτερο να τα αφήνεις να περνάνε. Αν τυχόν υπάρξει επανάληψη της δυσφήμισης, τότε σίγουρα να ενεργήσουμε. 

LB:Με τους Αυτοδύτες επικοινωνήσατε. Tι τους είπατε για τα συγκεκριμένα πλάνα και τι σας απάντησαν;  


Σπ.Καραβούλης Επικοινώνησα  και τους ζήτησα να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί εφεξής στην δημοσιοποίηση πλάνων που μπορεί να χρησιμοποιηθούν με τρόπο αρνητικό για την περιοχή μας. Πιστεύω πως το θεώρησαν εύλογο και πως στο μέλλον θα υπάρξει καλύτερος συντονισμός στην έξωθεν επικοινωνία 
LB:Κλείνοντας , η άποψή μας είναι πως το πρόβλημα δεν κρύβεται κάτω από το χαλί. Δεν πρέπει να αποσιωποιείται. Καλό θα είναι να γίνονται ενέργειες από τους αρμόδιους για την επίλυσή του αλλά να μιλούμε δημόσια όσο λιγότερο γίνεται γι’ αυτό  

Σπ.Καραβούλης Συμφωνώ απόλυτα μαζί σας. Θα πρέπει όμως να έχουμε και ένα κοινό πλάνο δράσης έναντι των εθνικών ΜΜΕ. 

LB:Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας  

Σπ.Καραβούλης Και εγώ να είστε καλά. 

Διαβάστε στις 6.00 μμ τι απάντησε ο κ. Καραβούλης στην παρακάτω ερώτηση


LB:Ο Οργανισμός του οποίου είστε Πρόεδρος, λαμβάνει επιχορηγήσεις από το Δήμο. Κατηγορείστε λοιπόν ότι διαχειρίζεστε δημοτικό χρήμα αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι θετικά. Επίσης θα ήθελα να μας πείτε,τα έξοδά σας όταν ταξιδεύετε καλύπτονται από τo ταμείο του LTO?