Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Εθελοντική δράση στα πλαίσια του LET’S DO IT GREECE με καθαρισμό-εξωραϊσμό της κοίτης του Αστερίωνα στην Κορινθία (εικόνες)

- Advertisement -
Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εθελοντική δράση «Καθαρισμός & Εξωραϊσμών των πηγών και της κοίτης του Αστερίωνα» που διοργάνωσε ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Στεφανίου Κορινθίας τη Κυριακή 29 Απριλίου 2018 στα πλαίσια της μεγαλύτερης ταυτόχρονης εθελοντικής δράσης της χώρας «Let’sdoitGreece!».

Στην εθελοντική δράση συμμετείχαν μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου και μέλη της Ομάδας Νέων Στεφανίου καθώς και οι ίδιοι οι πρόεδροι της Τοπικής Κοινότητας Στεφανίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Στεφανίου Γιώργος Ζούζας και Γιώργος Πάστρας, στέλνοντας έτσι το μήνυμα ότι ο εθελοντισμός, η προσφορά δηλαδή προσωπικής ενέργειας και χρόνου σε δράσεις προστασίας του κοινού μας περιβάλλοντος, είναι η πιο αποτελεσματική μορφή συμμετοχής μας στα κοινά. Ο Δήμος Κορινθίων συνέβαλε στη δράση με την αποστολή αγροτικού οχήματος και υπάλληλου της υπηρεσίας καθαριότητας για την απομάκρυνση των συγκεντρωμένων απορριμμάτων.
Οι πηγές του Αστερίωνα, ποτάμι γνωστό από την μυθολογία, εντοπίζονται στον ορεινό όγκο μεταξύ Αργολίδας και Κορινθίας, σε υψόμετρο 520 μ.,λίγα χιλιόμετρα δυτικά του Στεφανίου, στο δρόμο προς Μυκήνες, και αναβλύζουν από τις υπώρειες ενός βράχουκάτω από τη σκιά ενός πλάτανου. Στο σημείο αυτό σώζονται τα υπολείμματα ενός μικρού αρχαίου μυκηναϊκού φρουρίου που ο γνωστός αρχαιολόγος Γεώργιος Μυλωνάς ταύτισε με νεροφυλάκιο, ενώ κοντά στις πηγές διασταυρώνονται δύο από τους αρχαίους μυκηναϊκούς δρόμους της περιοχής που κατευθύνονται βορειανατολικά προς τα φυσικά περάσματαέχοντας αφετηρία τη Πύλη των Λεόντων των Μυκηνών. Στις όχθες του ποταμού εντοπίστηκαν στο παρελθόν υπολείμματα λατρευτικών χώρων, ενώ στα προβιομηχανικά χρόνια τα νερά του ποταμού που καταλήγουν μετά από πορεία 9 χιλιομέτρων στο φαράγγι της  Πρόσυμνας Αργολίδας, λειτούργησαν έναν μεγάλο αριθμό νερόμυλων.
Το χειμώνα που μας πέρασε, οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις οδήγησαν στον κατακλυσμό των πηγών του Αστερίωνα και της κοίτης του από φερτά υλικά, μπάζα και σκουπίδια. Ο Μ.Ε.Σ.Σ.Κ. ακολουθώντας το κάλεσμα της εθελοντικής εκστρατείας «Let’sdoitGreece – Γίνε εσύ η αλλαγή που περιμένεις», προχώρησε έτσι στη διοργάνωση εθελοντικής δράσης για τον καθαρισμό και εξωραϊσμό αυτής της όασης πρασίνου. Συνολικά, οι μικροί και μεγάλοι εθελοντές μάζεψαν 18 μεγάλες σακούλες απορριμμάτων που αφορούσαν κυρίως σε τσουβάλια λιπασμάτων και ζωοτροφών και πλαστικά, ενώ φερτά υλικά όπως ξύλα και κλαριά απομακρύνθηκαν από τη κοίτη και τεμαχίστηκαν με αλυσοπρίονα. Επίσης έγινε καθαρισμός των τριών σωληνωτώνοχετών του ασφάλτινου δρόμου, ο οποίος κινδύνευε με διάβρωση. Σε διάφορα σημεία τοποθετήθηκαν σωλήνες μπαμπού σε αντικατάσταση παλαιών πλαστικών, ενώ δημιουργήθηκανκαι φυσικά σκαλοπάτια για την διευκόλυνση της πρόσβασης στις πηγές. Επίσης έγινε συντήρηση της ξύλινης πληροφοριακής πινακίδαςπου τοποθετήθηκε στο σημείο από τον Μ.Ε.Σ.Σ.Κ.το 2013.
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog