Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΕΦΚΑ: Ειδοποιητήρια και συμψηφισμός εισφορών

- Advertisement -

Εντός των επομένων ημερών θα αναρτηθούν τα εκκαθαριστικά του ΕΦΚΑ για 1,4 εκατομμύρια μη μισθωτούς ασφαλισμένους τα οποία θα περιλαμβάνουν και τον συμψηφισμό για τις εισφορές του 2017, ενώ παρατείνεται η προθεσμία

καταβολής εισφορών Μαρτίου 2018 των αγροτών, των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών, έως την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018, ανακοίνωσε ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, η παράταση είναι επιβεβλημένη, καθόσον η έκδοση εισφορών Μαρτίου συνδέεται μηχανογραφικά με την εκκαθάριση ασφαλιστικών εισφορών έτους 2017, η οποία είναι ήδη σε εξέλιξη.

«Διπλά» θα είναι τα ειδοποιητήρια μέχρι την επόμενη εβδομάδα και αφορούν εισφορές του Μαρτίου 2018 και συμψηφισμό εισφορών του 2017 με βάση το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016.

Όσοι επαγγελματίες εμφανίζουν πιστωτικό υπόλοιπο, πλήρωσαν δηλαδή περισσότερα το 2017 από ότι τους αναλογούσε, το ποσό συμψηφίζεται με τυχόν οφειλές εισφορών του τρέχοντος έτους. Εφόσον προκύψει υπόλοιπο, αυτό είτε επιστρέφεται εφάπαξ εντός διμήνου είτε εφόσον ο ασφαλισμένος το επιθυμεί, μπορεί να ζητήσει το ποσό να παραμείνει στον τραπεζικό του λογαριασμό για πληρωμή μελλοντικών εισφορών.

Αντίθετα, όσοι δήλωσαν το 2016 υψηλότερο εισόδημα από το 2015, πρέπει να πληρώσουν το επιπλέον ποσό που τους αναλογεί σε 5 ισόποσες δόσεις, με την πρώτη δόση να πρέπει να πληρωθεί μέχρι τις 31 Μαΐου και την τελευταία να καταβάλλεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου.

Οι τρέχουσες εισφορές υπολογίζονται σύμφωνα με το εκκαθαρισμένο εισόδημα του 2016 συν τις καταβληθείσες εισφορές του 2016 και όχι τις καταβλητέες εισφορές του 2017, με αποτέλεσμα να υπάρχουν ειδοποιητήρια με λάθη.

Εάν κάποιος εκτιμά ότι θα έπρεπε να πληρώνει λιγότερο, έχει τη δυνατότητα να καταβάλλει την ελάχιστη εισφορά: 158 ευρώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, 95 ευρώ οι αγρότες, προκειμένου να παραμείνει ασφαλιστικά ενήμερος.

Ο συμψηφισμός για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Η εκκαθάριση για ασφαλισμένους που εργάζονται παράλληλα ως ελεύθεροι επαγγελματίες και ως μισθωτοί  θα γίνει το επόμενο διάστημα.

ΠΗΓΗ:ΕΡΤ1, ΑΠΕ-ΜΠΕ

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog