Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Χρήστος Ευθυμίου: Ο διασημότερος “βλάκας” του κινηματογράφου ήταν δικηγόρος και πήρε μέρος στη Μικρασιατική Εκστρατεία

- Advertisement -

Ο Χρήστος Ευθυμίου έμεινε στη συνείδηση του κοινού ως αφελής και κουτός. Χαρακτηριστικός ήταν ο ρόλος του Θωμά Κατσαρού στην ταινία “Ένας βλάκας και μισός”. Ενσάρκωσε έναν χαζούλη, τον οποίο χλεύαζαν εξαιτίας της χαμηλής νοημοσύνης του….

Στην πραγματικότητα ήταν ένας χαρισματικός κωμικός, ο οποίος πριν αποφασίσει να γίνει ηθοποιός, είχε σπουδάσει στη Νομική Σχολή Αθηνών,. Ο Ευθυμίου είχε γεννηθεί στο χωριό Κωσταλέξι το 1900 και από μικρός αγαπούσε το θέατρο, καθώς ο πατέρας του εργαζόταν ως ηθοποιός. Όταν τελείωσε το σχολείο, κλήθηκε να υπηρετήσει στον στρατό. Ήταν η περίοδος της Μικρασιατικής εκστρατείας και το 1919 η μονάδα του αποβιβάστηκε στη Σμύρνη. Οι πληροφορίες σχετικά με την εμπειρία του από την Μικρασιατική καταστροφή δεν είναι γνωστές.

Σίγουρα πολέμησε με θάρρος, γι’αυτό λίγο αργότερα του απονεμήθηκε μετάλλιο ανδρείας. Όταν επέστρεψε από τη Σμύρνη εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Νομική Σχολή. Ωστόσο, όνειρο του ήταν να γίνει ηθοποιός γι’αυτό, μόλις πήρε το πτυχίο του, γράφτηκε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου. Δάσκαλοι του ήταν ο Αιμίλιος Βεάκης και ο Σπύρος Μελάς, ενώ παράλληλα με τις σπουδές του, εργαζόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και έκανε τον υποβολέα στο θέατρο.

Σύντομα ξεχώρισε για το ταλέντο και το χιούμορ του. Ήταν ιδιαίτερα εκφραστικός και προκαλούσε γέλιο στους θεατές με τις γκριμάτσες του. Πήρες μέρος στον θίασο της Κυβέλης, εργάστηκε στο Εθνικό θέατρο και έπαιξε σε έργα του Μολιέρου, του Σαίξπηρ και του Αριστοφάνη.

Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο έγινε το 1933 στην ταινία “Δεσποινίς δικηγόρος” και ακολούθησαν “Το δρομάκι του Παραδείσου”, “Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας” , “Ένας βλάκας και μισός” και η “Χιονάτη και τα 7 γεροντοπαλίκαρα”.Φωτογραφία finosfilm

Έπαιξε μαζί με τον Βασίλη Λογοθετίδη, τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, τον Βασίλη Αυλωνίτη και τον Μίμη Φωτόπουλο. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες ηθοποιούς, που υπηρέτησε το θέατρο μέχρι το τέλος της ζωής του. Επίσης, είχε αποκτήσει μεγάλο κοινό στο ραδιόφωνο από τις θρυλικές πεντάλεπτες παρλάτες του, όπου έλεγε την αξέχαστη ατάκα: «Αχ τι τραβάω!»

Ο Χρήστος Ευθυμίου πέθανε στις 4 Μαϊου 1971, σε ηλικία 71 ετών.

https://thecaller.gr
- Advertisement -

5 ΣΧΟΛΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog