Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο «σκοτάδι» οι προσλήψεις στο Δημόσιο

- Advertisement -

Στο 2017 «κόλλησε» το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου, στο οποίο δημοσιεύονται κάθε μήνα εδώ και πέντε χρόνια όλες οι προσλήψεις και οι αποχωρήσεις.

Η ροή των στοιχείων, όμως, φαίνεται πως στέρεψε στα τέλη του προηγούμενου έτους, αφού δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στοιχεία για κανένα μήνα του 2018. Το γεγονός κάνει όσους έχουν αντιληφθεί την εξέλιξη αυτή να μιλούν για ενδεχόμενη μεγάλη αύξηση των προσλήψεων φέτος αλλά και προεκλογικό τοπίο. Στην ιστοσελίδα apografi.yap.gov.gr όπου και δημοσιεύονται τα δεδομένα των προσλήψεων, ο σύνδεσμος «τρέχον έτος» ανοίγει απλώς τα περυσινά στοιχεία, σε αντίθεση με την έως τώρα πρακτική της τακτικής μηνιαίας ενημέρωσης. Ο δε σύνδεσμος «επικοινωνία» δεν λειτουργεί και απλώς παραπέμπει σε αυτοματοποιημένο μήνυμα: «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτόν τον ιστότοπο».

Η κατάσταση αυτή δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας και δίνει τροφή στη σεναριολογία περί μαζικών προσλήψεων στο Δημόσιο λίγο πριν από την εκπνοή του τρίτου προγράμματος οικονομικής στήριξης της χώρας από τους θεσμούς.
Ηδη, άλλωστε, τα στοιχεία του 2017 δείχνουν αύξηση των μισθοδοτούμενων από το Δημόσιο κατά 16.414 άτομα από 707.548 στα τέλη του 2016 σε 723.962 τον Δεκέμβριο του 2017. Η αύξηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων «κρύβεται» στο έκτακτο προσωπικό και στα Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι «Λοιπές ειδικές περιπτώσεις» απασχολουμένων από το Δημόσιο αυξήθηκαν από 13.111 σε 15.601 όπως και το ότι οι εργαζόμενοι με καθεστώς ορισμένου χρόνου, συμβάσεις έργου ή ωρομίσθιοι αυξήθηκαν από 68.972 σε 75.810. Αντιθέτως, στο τακτικό προσωπικό, τον κυρίως κορμό των δημοσίων υπαλλήλων τον οποίο και παρακολουθούν ως επί το πλείστον οι θεσμοί, οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν μόλις κατά 1.190 άτομα. Ομως, στους συμβασιούχους οι εκάστοτε επαναπροσλήψεις που δρομολογούνται δημιουργούν καθεστώς «ημι-μόνιμων» θέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ο εν εξελίξει διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για 8.166 μόνιμες θέσεις προσωπικού στην καθαριότητα των δήμων.

Σε κάθε περίπτωση, η συνολική δαπάνη του Δημοσίου για τους υπαλλήλους είτε για τους εν ενεργεία είτε για τους συνταξιούχους αυξάνεται περισσότερο από ό,τι αφήνεται να εννοηθεί ακόμα και με τις νέες προσλήψεις. Και αυτό διότι οι αποχωρούντες προς συνταξιοδότηση εξακολουθούν βεβαίως να πληρώνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Απλώς αλλάζει η εγγραφή της δαπάνης από μισθό σε σύνταξη.

Ετσι, αν προσθέσει κανείς στους 16.414 επιπλέον αμειβόμενους δημόσιους υπαλλήλους του 2017 και τις 7.595 αποχωρήσεις που εμφανίζονται στο apografi.yap.gov.gr, προκύπτει το συνολικό επιπλέον κόστος πριν από τις προσαρμογές για αποβιώσαντες συνταξιούχους.

Ακόμα και χωρίς τις αποχωρήσεις, πάντως, οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων, για τη μισθοδοσία των τακτικών υπαλλήλων αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Αλλωστε, το ίδιο το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της κυβέρνησης που ψηφίστηκε πέρυσι από τη Βουλή προβλέπει πως το μισθολογικό κόστος στην κεντρική διοίκηση θα ανέλθει στα 12,3 δισ. ευρώ το 2017, στα 12,5 δισ. το 2018, στα 12,8 δισ. το 2019 και το 2020-21 θα σταθεροποιηθεί στα επίπεδα των 13,1 δισ.

Αυτό μεταφράζεται σε 800 εκατ. ευρώ παραπάνω μέσα σε λίγα χρόνια επιπλέον των πρόσθετων δαπανών ύψους 620 εκατ. ευρώ από τα τέλη του 2014 έως τα τέλη του 2017, με βάση υπολογισμούς οικονομολόγων. Επομένως, οι υψηλές δαπάνες και ο δανεισμός του Δημοσίου για να τις καλύψει, που αποτέλεσαν τη θρυαλλίδα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα επιστρέφουν δυναμικά, με δεκάδες χιλιάδες επιπλέον εργαζομένους και εκατοντάδες εκατομμύρια επιπλέον μισθολογικών δαπανών.

250.000 αιτήσεις για 9.027 θέσεις

Ουδείς αναμένει να ανακοπεί αυτή η τάση αύξησης της απασχόλησης στο Δημόσιο, αφού, μεταξύ άλλων, φέτος τρέχουν ήδη πέντε διαγωνισμοί του ΑΣΕΠ για 9.027 θέσεις και οι αιτήσεις που κατατέθηκαν συνολικά υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 250.000. Αν μη τι άλλο, ο τελευταίος αριθμός αποκαλύπτει την ισχυρή ροπή προς την απασχόληση στο Δημόσιο μεταξύ των Ελλήνων και πιθανόν και την εκτίμηση πολλών εκ των ενδιαφερομένων πως η πορεία προς τις εκλογές, βουλευτικές και δημοτικές του 2019, αυξάνει τις πιθανότητες εξασφάλισης μιας θέσης. Με απλά λόγια, το πελατειακό κράτος ζει και βασιλεύει και πιθανόν και να γιγαντώνεται εκ νέου. Αλλά αυτό δεν θα το μάθουμε πριν (και εφόσον) αρχίσει και πάλι να ενημερώνεται το Μητρώο Ανθρωπίνου Δυναμικού του ελληνικού Δημοσίου (apografi.yap.gov.gr), στο οποίο υποχρεωτικά πρέπει να δημοσιεύονται κάθε μήνα όλες οι προσλήψεις.

kathimerini.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog