Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ Σφοδρές αντιδράσεις για το φόρο 2% σε κινητά και tablet – Η διαφωνία του Νίκου Παππά

- Advertisement -
Την επιβολή εφάπαξ «εύλογης αμοιβής» 2% στις συσκευές υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, σε όλα τα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα (smartphones) προωθεί η κυβέρνηση με τροπολογία…

Ο ίδιο φόρος υπέρ τρίτων επιβάλλεται και στα tablets και στους φορητούς και επιτραπέζιους ηλεκτρονικούς υπολογιστές.

Μάλιστα η φορολογία γίνεται βαρύτερη αφού η τροπολογία που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας προβλέπει την επιβολή του τέλους του 2% σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανεξαιρέτως

Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε την επιβολή του συγκεκριμένου τέλους σε όλους τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα κινητά τηλέφωνα με κεντρική μνήμη άνω των 4 Gigabytes.

Η συνολική επιβάρυνση του κλάδου εκτιμάται σε 65 εκατ. ευρώ και είναι 24 φορές υψηλότερη (αναλογικά) από τα αντίστοιχα που έχουν θεσπιστεί στην Ισπανία.

Το κόστος αυτό αναμένεται να μετακυλιστεί στους καταναλωτές.

Σημειώνεται ότι η «εύλογη αμοιβή» των δικαιούχων ορίζεται στο 4% της αξίας των συστημάτων φωτοαντιγραφής και τους εκτυπωτές, ενώ στο 6% έχει οριστεί η ίδια αμοιβή για τις συσκευές εγγραφής ήχους και εικόνας, όπως επίσης και σε κάθε μέσο ηλεκτρονικής αποθήκευσης (δίσκοι, κ.λπ.).
Η διαφωνία του Νίκου Παππά

Την αντίθεσή του για την τροπολογία της κυβέρνησης, η οποία θέλει να επιβάλλει τέλος 2% σε τάμπλετ και smartphone, υπέρ των δικαιούχων πνευματικών έργων, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Με ανακοίνωση στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter αναφέρει:

«Η επιβολή του τέλους του 2% σε τάμπλετ/κινητά πρέπει να επανεξεταστεί. Είναι σημαντικό να υπάρχει εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα αλλά χωρίς να προκαλούνται επιπλέον αχρείαστα προβλήματα ιδίως σε μία περίοδο που θέλουμε ο κόσμος να εξοικειωθεί με τις νέες τεχνολογίες», έγραψε στο Twitter o υπουργός.

Η επανεξέταση της κυβέρνησης

Στη συνέχεια της ιστορίας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας, Χριστόφορος Βερναρδάκης, επικοινώνισαν μεταξύ τους και ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχθηκε αμέσως την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.

dikaiologitika.gr
- Advertisement -

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. μην τρωτε τον σανο που σας σερβιρουν .
    αν ειχα προθεση να δωσω 1000 ευρω για αγορα ενος υπολογιστη η κινητου δεν θα ηταν προβλημα να δωσω 1020 ευρω .Με τα οικονομικα μου ομως οπως θεωρω και το 80% εδω μεσα θα αγοραζα ενα προιον πχ κινητο στα 250 ευρω τωρα και θα εδινα 256 .Θα ασχοληθω λοιπον με τις μειωσεις στις συνταξεις ,με τον ενφια , με την φορολογια στους ελευθερους επαγγελματιες ,για τις σχεσεις εργασιας,για τα ανυπαρκτα προγραμματα στο εσπα και πολλα αλλα .

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog