Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Οι Γερμανοί δεν βλέπουν καθαρή έξοδο της Ελλάδας

- Advertisement -

Δουλειά για την έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος….

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει στην Αθήνα το Βερολίνο, καθώς από αυτό εξαρτώνται οι μελλοντικές εξελίξεις και τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας. Γι’ αυτά τα βήματα, ωστόσο, γίνεται σαφές πως η Ελλάδα δεν θα είναι… μόνη, αλλά θα παραμείνει χέρι-χέρι με τους εταίρους της.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα όσων συζήτησε με Έλληνες δημοσιογράφους ο Γερμανός πρεσβευτής στην Αθήνα, Γενς Πλέτνερ, εκτιμώντας ότι οι πιθανότητες να κλείσει με επιτυχία η αξιολόγηση και να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα είναι σημαντικές, αλλά απομένει ακόμη δουλειά. Με νόημα πάντως τόνισε πως δεν θα ήθελε να συμμετάσχει στη συζήτηση για το αν η έξοδος θα είναι ή όχι «καθαρή», αφού, κατά τον ίδιο, οι λέξεις δεν έχουν νόημα, αλλά τα γεγονότα. Προς τούτο, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και μετά το τέλος του προγράμματος, έχοντας έτσι τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλα τα άλλα κράτη και, φυσικά, υπό την εποπτεία των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο κ. Πλέτνερ χαιρέτισε προς τούτο τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και την αντίστοιχη προσπάθεια να επιλυθεί το Σκοπιανό. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα, ωστόσο, της εξωτερικής πολιτικής και των ευρύτερων γεωπολιτικών ισορροπιών, μετέφερε την ανησχία του Βερολίνου για τις εξελίξεις στο Ιράν, ύστερα από την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα. Η γερμανική θέση, όπως εκφράστηκε και από τον υπουργό Εξωτερικών, Χάικο Μάας, είναι πως η συμφωνία αυτή μπορεί μεν να μην είναι η καλύτερη δυνατή, όμως παραμένει ακόμη κι έτσι μια εγγύηση για την ειρήνη στην περιοχή και γενικότερα τον πλανήτη.

Κατ’ ουσίαν, η Γερμανία συντάσσεται με τη Γαλλία και συγκεκριμένα με όσα είπε σε δηλώσεις του ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Υβ Λεντριάν, ως προς τις κυρώσεις που επιβάλλουν οι ΗΠΑ σε ευρωπαϊκές και άλλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο Ιράν. «Δεν πρέπει η Ευρώπη να πληρώσει το τίμημα της αμερικανικής απόφασης για αποχώρηση από τη συμφωνία», δήλωσε ο Γάλλος ΥΠΕΞ και την άποψη αυτή συμμερίζεται απόλυτα το Βερολίνο.

gazzetta.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog