Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Αυτό είναι το στολίδι του Μοριά, για το οποίο αξίζει να πάρετε τα…βουνά!

- Advertisement -

Χτισμένη πάνω σε μια λοφοράχη με υψόμετρο 950 μέτρων, και μόλις δυόμισι περίπου ώρες από την Πρωτεύουσα της Αθήνας, η Δημητσάνα, ο πετρόχτιστος αυτός παραδοσιακός οικισμός της ορεινής Αρκαδίας, είναι σίγουρα ένας προορισμός που σε περιμένει να τον επισκεφθείς, ιδανικά, τους χειμερινούς μήνες ή ακόμα και τους θερινούς, αν είσαι από εκείνους που σου αρέσει να απολαμβάνεις την δροσιά των ορεινών περιοχών το καλοκαίρι!
                 

Αν θέλεις να ξεφύγεις για λίγο από την καθημερινότητα σου λοιπόν, σου προτείνουμε να ετοιμάσεις ταξίδι και να ξεφύγεις από τους τετριμμένους προορισμούς και να επισκεφθείς την Δημητσάνα!! (αγαπάμε βεβαίως και τους «τετριμμένους» προορισμούς αλλά ας ξεφύγουμε λίγο από τα κλασσικά βρε παιδιά!). Εδώ θα «χαθείς» μέσα στην καταπράσινη βλάστηση που κατακλύζει την περιοχή, θα ερωτευτείς με την γραφικότητα που την στιγματίζει, θα «ακονίσεις» το μυαλό σου μαθαίνοντας λίγη ενδιαφέρουσα ελληνική ιστορία, και θα τρελάνεις τον ουρανίσκο σου με τις τοπικές γεύσεις που θα ανακαλύψεις στα όμορφα ταβερνάκια της!

Ντόπιοι και ξένοι, μικροί και μεγάλοι, όσοι έμειναν, όσοι έφυγαν και ξαναγύρισαν σ’ αυτόν τον τόπο, έχουν δώσει πνοή ζωντάνιας στη Δημητσάνα, που σε καλωσορίζει με τα χέρια ανοιχτά! Γεμάτη πετρόχτιστα παραδοσιακά διώροφα σπίτια με κατακόκκινες κεραμιδωτές σκεπές να τα στολίζουν, ξεχωρίζει και κάνει την καρδιά του όρους Μαίναλο να χτυπάει πιο δυνατά!

Με το που φτάσεις λοιπόν σ’ αυτήν την κωμόπολη, σίγουρα θα ενθουσιαστείς από τις τόσες πολλές επιλογές που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμα σου και να μην παραλείψεις τίποτα! Κατά την είσοδο σου στη Δημητσάνα, πολύ γρήγορα θα βρεθείς στο κεντρικό δρόμο με τις παραδοσιακές ταβέρνες και καφέ, αλλά και τα όμορφα μαγαζάκια που μπορείς να «χαζέψεις» κατά τον περίπατό σου. Ένα ωραίο ζεστό καφεδάκι είναι ότι πρέπει για πάρεις μια πρώτη γεύση και να ξαποστάσεις για λίγο από το ταξίδι σου. Κι αφού πάρεις τον χρόνο σου για να εναρμονιστείς με το περιβάλλον, μπορείς να πάρεις και να ποδαράκια σου και να αρχίσεις την εξερεύνηση.
                      

Σίγουρα αν είναι χειμώνας και έχει χιόνια θα δυσκολευτείς λίγο περισσότερο αλλά μην ανησυχείς, γιατί οι κάτοικοι της Δημητσάνας αγαπούν τους επισκέπτες τους και φροντίζουν γι’ αυτούς καθώς περιποιούνται πολύ τα φιδωτά πέτρινα δρομάκιατους χειμερινούς και θερινούς μήνες για να είναι προσβάσιμα για κάθε εποχή του χρόνου.

Θα περπατήσεις ανάμεσα σε σπίτια που έχουν γράψει την δική τους ιστορία, όπως εκείνο του Παλαιών Πατρών Γερμανού, του Πατριάρχη του Γρηγορίου Ε’, αλλά και το αρχοντικό Αντωνόπούλου, όπου έγινε και η τελετή ορκωμοσίας του Παπαφλέσσακατά την Ελληνική Επανάσταση, συνεστίαση που έχει μείνει στην ιστορία ονομαζόμενη ως «μυστικός δείπνος», (εντάξει και μόνο στο άκουσμα αυτής της ιστορίας ανατριχιάζεις, που να το επισκεφθείς αυτό το αρχοντικό κιόλας;!).

Και ενώ συνεχίζετε να περπατάτε, τα λιθόστρωτα καλντερίμια θα σας οδηγήσουν στην ιστορική Βιβλιοθήκη της Δημητσάνας που μέχρι σήμερα αριθμεί περισσότερους από 35.000 τόμους, χειρόγραφα και έγγραφα, και αξίζει σίγουρα να κάνετε ένα πέρασμα από εκεί! Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε επίσης το ενδιαφέρον Μουσείο Υδροκίνησης, λίγο έξω από τον οικισμό, που μπορεί κανείς να θαυμάσει την τεχνολογία της περιοχής από παλαιότερους χρόνους μέχρι σήμερα, με χαρακτηριστικές τις αναπαραστάσεις νεροτριβής, αλλά και αλευρόμυλου, μπαρουτόμυλου, βυρσοδεψείου και ρακοκάζανου.

info: η ιστορική Δημητσάνα υπήρξε το σημαντικότερο κέντρο ανεφοδιασμού σε μπαρούτι κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.

Αν είστε από εκείνους που έχετε επιλέξει να διανυχτερεύσετε εδώ, οι επιλογές είναι αρκετές και πολύ… αρχοντικές! Τα όμορφα πετρόχτιστα αρχοντικά που κοσμούν την Δημητσάνα «κρύβουν» μέσα τους, πολυτελής ξενώνες και boutique ξενοδοχεία, έτοιμα να σας καλωσορίσουν. Κι αφού έχετε τακτοποιηθεί σε ένα από αυτά, επιλέξτε μία από τις παραδοσιακές ταβέρνες του κεντρικού δρόμου, και γευτείτε τοπικές λιχουδιές και εδέσματα για να κλείσετε γευστικά την ημέρα σας πριν πάτε για…ύπνο. Ωπ! Για ύπνο; ή μήπως για ένα Δημητσάνα by night; Ναι ναι καλά ακούσατε! Οι επιλογές κι εδώ πολλές για να απολαύσετε το ποτό σας σε ένα από τα άκρως ξεχωριστά wine bars, όλα τόσο όμορφα, ζεστά, πολύχρωμα, το καθένα με τον δικό τους χαρακτήρα σας περιμένουν να απολαύσετε ωραία ευχάριστη μουσικούλα με την παρέα σας. (Don’t miss it!)

                              

Με το πρωινό ξύπνημα ενδείκνυται ένα καλό παραδοσιακό πρωινό, και φυσικά, μπόλικος φρέσκος κρύος καθαρός αέρας! Ανοίξτε μάτια, ανοίξτε παράθυρα και γεμίστε όσο περισσότερο από αυτόν μπορείτε, καθώς οι ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, φημίζονται για το καλό κλίμα τους και τον ευεργετικό καθαρό αέρα τους. Μετά το πρωινό σας, περάστε λίγο χρόνο κάνοντας τον πρωινό σας περίπατο, και σας προτείνουμε, να επισκεφθείτε τις Μονές Φιλοσόφου και Τιμίου Προδρόμου, που παρά την δύσκολη πρόσβαση σ’ αυτές, αξίζει να τον κόπο αφού αποτελούν ιστορικά Μνημεία της Αρκαδικής ιστορίας και αρχιτεκτονικής.

Είναι ιδανικός προορισμός για ρομαντικά χειμωνιάτικα weekends, αλλά και όχι μόνο καθώς τους θερινούς μήνες μπορείς να αξιοποιήσεις τον χρόνο σου, επισκέπτοντας το φαράγγι του Λούσιου ποταμού, που βρίσκεται σε απόσταση το πολύ 23 χλμ. από την Δημτσάνα, για εξορμήσεις, αλλά και ενδότερες διαδρομές μέσα στην καταπράσινη φύση.

Εμείς λατρέψαμε την Δημητσάνα και σίγουρα θα ξαναπάμε, τώρα ήρθε η ώρα να την επισκεφθείτε κι εσείς αν δεν το έχετε κάνει ήδη, και φυσικά το lovelovegreece περιμένει να του στείλετε τις δικές σας εμπειρίες!

Υ.Γ. «Μπαρούτι είχομεν, έκαμνε η Δημητσάνα» δήλωσε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, και η Δημητσάνα κάπως έτσι έχει γράψει μέχρι σήμερα την δικιά της ιστορία, αποτελούμενη από πολλές άλλες ιστορίες, που αν σταθείς τυχερός, απόλαυσε το καφεδάκι σου σε ένα από τα παραδοσιακά καφενεία, και μπορεί να ακούσεις ιστορίες από παλιούς μερακλήδες που θα θυμάσαι για όλη σου τη ζωή!

by «contessinasasa» follow me on instagram

http://lovelovegreece.com
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog