Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η μεσογειακή διατροφή μετακόμισε στο Βορρά! Τα παιδιά μας από τα πιο παχύσαρκα της Ευρώπης

- Advertisement -

Αγνοούν την περίφημη “μεσογειακή διατροφή” τα παιδιά της Μεσογείου. Τα Ελληνόπουλα μαζί με τα συνομήλικά τους της Κύπρου, της Ιταλίας και της Ισπανίας, είναι τα πλέον υπέρβαρα της Ευρώπης…

Το ρητό “ουδείς προφήτης στον τόπο του” ισχύει και για την μεσογειακή διατροφή. Για τα παιδιά στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Ιταλία και την Ισπανία αποδεικνύεται ουσιαστικά άγνωστη, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.). Παρότι υποτίθεται ότι είναι η πιο υγιεινή διατροφή στον κόσμο, οι ανήλικοι της περιοχής μας “ψηφίζουν” ανθυγιεινά. Αποτέλεσμα, να είναι τα παχύτερα σε όλη την Ευρώπη, επισημαίνει ο βρετανικός «The Guardian». Τα στοιχεία του Π.Ο.Υ. αποκαλύπτουν, μάλιστα, ότι τα παιδιά στη Σουηδία είναι πιο πιθανό να τρώνε τα ψάρια, το ελαιόλαδο και τις ντομάτες περισσότερο απ’ ό,τι εκείνα στον ευρωπαϊκό Νότο.
Αριθμοί-καμπανάκι

Είτε υπέρβαρα είτε παχύσαρκα είναι το 43% των αγοριών και των κοριτσιών στην Κύπρο. Από κοντά, δυστυχώς, με 40% τα παιδιά στην Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία. Οι μεσογειακές χώρες που έδωσαν το όνομά τους στη διάσημη διατροφή έχουν παιδιά με το μεγαλύτερο πρόβλημα βάρους στην Ευρώπη.

Γλυκά, πρόχειρο φαγητό και αναψυκτικά έχουν εκτοπίσει φρούτα και λαχανικά, ψάρια και ελαιόλαδο, λέει ο Δρ Ζοάο Μπρεντά, επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, υπεύθυνου για την πρόληψη και τον έλεγχο επίκτητων ασθενειών.

“Ένας επιπλέον λόγος της κατακόρυφης αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας είναι η ελαχιστοποίηση της σωματικής άσκησης”, προειδοποιεί ο Μπρεντά και σημειώνει: «Ένας νεαρός στην ορεινή Κρήτη τη δεκαετία του ’60 θα χρειαζόταν 3.500 θερμίδες επειδή έπαιζε στο βουνό».

Εν έτει 2018, οι χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα της παιδικής παχυσαρκίας είναι το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Καζακστάν. Ωστόσο, η εντεινόμενη στροφή προς μια διατροφή κατά τα δυτικά πρότυπα, μπορεί να αλλάξει την εικόνα. Τα παιδιά στο Τατζικιστάν καταναλώνουν ήδη μεγάλες ποσότητες αναψυκτικών.

newsit.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog