Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

Αθήνα κατά Σκοπίων μετά το πάγωμα της συμφωνίας: «Κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια»

- Advertisement -

Προσωρινά στον πάγο έβαλε εκ νέου η ΠΓΔΜ τη συμφωνία για το ονοματολογικό, όπως προκύπτει τόσο από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, όσο και από τη δήλωση που έκανε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αθήνα απάντησε με μια αιχμηρή διαρροή, τονίζοντας«πως ορισμένοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια».

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις της ΠΓΔΜ, κυβερνητικός αξιωματούχος, διαμήνυσε πως «έχουμε μια καλή συμφωνία στο τραπέζι, η οποία όπως είπε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, πρέπει να κλείσει πολύ σύντομα», ενώ στη συνέχεια, άφησε σαφείς αιχμές για την στάση της κυβέρνησης της γειτονικής χώρας: «Δυστυχώς κάποιοι επιμένουν να παίζουν παιχνίδια», ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του εν λόγω αξιωματούχου.

Η ανακοίνωση του Σκοπιανού ΥΠΕΞ

Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε ανακοίνωσή του, σημειώνει πως ευελπιστεί να υπάρξει συμφωνία πριν από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, ωστόσο συνιστά, να μην γίνουν «βιαστικές κινήσεις». Αυτό θα μπορούσε να μεταφραστεί και ως νέα καθυστέρηση του περίφημου τηλεφωνήματος του Ζόραν Ζάεφ στον Αλέξη Τσίπρα, και συνεπακόλουθα ως αναβολή της συνάντησης των Πρεσπών όπου επρόκειτο να πέσουν οι υπογραφές:

«Έχει επιδειχθεί καλή θέληση [κατά τις διαπραγματεύσεις] και έχουν επιτευχθεί σημαντικά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των συνομιλιών. Σε αυτή τη συγκυρία, όπως και σε οποιαδήποτε διαδικασία αυτού του χαρακτήρα, είναι απαραίτητο οι ομάδες εργασίας να καταγράψουν την εν λόγω καλή θέληση σε κείμενο συμφωνίας, το οποίο θα αντικατοπτρίζει καταλλήλως τις ουσιαστικές παραμέτρους, που χαρακτηρίζουν την πολιτική κατανόηση που έχει επιτευχθεί μεταξύ των δύο πλευρών. Με αυτό το στόχο, η ΠΓΔΜ εργάζεται σκληρά για να επιτευχθεί αυτό το ταχύτερο δυνατό και πριν από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΓΔΜ υπογραμμίζει ότι θέματα τόσο μεγάλης σημασίας δεν επωφελούνται από τυχόν βιαστικές δραστηριότητες. Η ποιότητα του κειμένου της συμφωνίας και η ανάγκη επίτευξης μίας βιώσιμης και βιώσιμης λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές υπερβαίνουν κατά πολύ την ανάγκη τήρησης οποιωνδήποτε προθεσμιών για την οριστικοποίηση της διαδικασίας».

http://newpost.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog