Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Λάκης Γιαννιδάκης- Να δημιουργείς είναι να σκοτώνεις τον θάνατο

- Advertisement -

« Κόκκινα αφράτα χώματα, όποιες κι αν φιλοξενείτε πάνω σας πατρίδες, θεριέψτε , γενήτε σεισμός, και καταπιείτε βαθειά στα σωθικά σας, σάρκες χωρίς καρδιές και καπνισμένα σίδερα , κι ύστερα γενήτε άνοιξη, ότι τα φυτά θα βγάνουν άνθη, ότι τα δέντρα θα γεννήσουν καρπούς , ότι η φουσκωμένη γη, θα φέρει στον κόσμο έξι ζευγάρια ήλιους»
Λάκης Γιαννιδάκης

 
Ήταν 3 του Απρίλη το 1953 όταν στην Κόρινθο και συγκεκριμένα στον προσφυγικό Συνοικισμό γεννήθηκε ο Βασίλης Γιαννιδάκης  .  Ένα αυθεντικό κριάρι με τα βασικά χαρακτηριστικά του ζωδίου αυτού να κυριαρχούν στην προσωπικότητά του και να διαμορφώνουν  την  μετέπειτα πορεία του. Ανεξάρτητος  , αισιόδοξος , ενθουσιώδης , ειλικρινής , αλλά και περίπλοκος , ανυπόμονος με αδυναμία στα … άνετα ρούχα με τα έντονα χρώματα.
Από την παιδική του ηλικία του άρεσε να καταπιάνεται με πολλά και να συμμετέχει σε ομάδες. Μεγάλη του αγάπη το Θέατρο  λαμβάνοντας μέρος από πολύ μικρός σε πολλές  παραστάσεις στο σχολείο και στο κατηχητικό .
1970- Στο γήπεδο του Συνοικισμού στην παράσταση «Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΑΠ. ΠΑΥΛΟΥ» με δύο παιδικούς φίλους . Αριστερά ο Παύλος Ορκόπουλος (γνωστος ηθοποιός) και δεξιά Δημ. Χαραλαμπίδης(ηγούμενος της Ι. Μονής στο Γαλατάκι Κορινθίας)
Το ποδόσφαιρο. Έπαιζε στον Απόλλωνα στο γήπεδο του Συνοικισμού .

Και ο προσκοπισμός. Εκδρομές, παιχνίδια και πειράγματα που έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στην μνήμη σημερινών πενηντάρηδων και που γυαλίζει το βλέμμα τους όταν με χαρά σου διηγούνται ιστορίες  από την προσκοπική τους εμπειρία με αρχηγό τον Λάκη Γιαννιδάκη. Πρόκειται αναμφισβήτητα για το Survivor της δεκαετίας του ’70.
Η ζωή όμως δεν είχε μόνο παιχνίδι αλλά και σκληρή δουλειά αφού από μικρός τα καλοκαίρια (που έκλειναν τα σχολεία) δούλευε σκληρά σε διάφορα εργοστάσια της περιοχής για να στηρίξει οικονομικά την οικογένειά του.
Τελειώνοντας τις γυμνασιακές του σπουδές , σπουδάζει και παίρνει πτυχίο λογιστή για χάρη του πατέρα του αλλά δεν ξεχνάει το πάθος του για το Θέατρο. Έτσι τον Οκτώβρη του 1972 εισέρχεται αριστεύσας στην δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Για δυο χρόνια παρακολούθησε με ζέση τις σπουδές στο Εθνικό , δεν μπορούσε όμως να αντέξει την Αθήνα.
Αγαπούσε υπερβολικά τον τόπο του και λαχταρούσε να ζήσει , να δημιουργήσει και να προσφέρει σε αυτόν. Μετά την μακράν θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό (λόγω του πραξικοπήματος  στην Κύπρο το 1974) επιστρέφει στην Κόρινθο και εργάζεται ως υπάλληλος της Εθνικής Τράπεζας αρχικά  στο υποκατάστημα του Λουτρακίου.
Ταυτόχρονα γράφει  … γράφει ποιήματα , παιδικά αφηγήματα και θεατρικά έργα.
Το 1977 βραβεύτηκε σε διαγωνισμό της ΕΡΤ το ποίημα του «ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ» από το ομώνυμο θεατρικό του έργο.  Ο ποιητής Στέλιος Γεράνης θα γράψει για την ποιητική συλλογή «ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» του Λάκη Γιαννιδάκη :
«Ο Λάκης Γιαννιδάκης με το «ΔΟΞΑΣΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ» πυροβολεί τον θάνατο με ένα λόγο άμεσο και ευθύβολο , που συγκινεί τις απλές ανθρώπινες καρδιές και παρασύρει τον αναγνώστη του σ΄ένα στοχαστικό στρόβιλο , που μας απογειώνει από την άχρωμη καθημερινότητα. Κι αυτός ο άμεσος λόγος του νέου ποιητή , με το ανθρωπιστικό του κήρυγμα και το γνήσιο λυρικό του πάθος, είναι ικανός να φτάσει , με επιμονή και με κόπο , σε πληρέστερες εκφραστικές κατακτήσεις. Μια άλλη πλευρά του Λάκη Γιαννιδάκη , που ιδιαίτερα εκτιμώ και επιθυμώ να τονίσω, είναι η αγάπη του στο παιδί. Μια αγάπη που την εκδηλώνει έμπρακτα , με την συγγραφή παιδικών αφηγημάτων και θεατρικών έργων και με τη συμβολή του στη δημιουργία παιδικής σκηνής στην Κόρινθο, μέσα από τους  κόλπους του  φιλοπρόοδου «Θεατρικού  Ομίλου Κορίνθου» Με την πολιτιστική, μάλιστα, δράση του , διευρύνεται και επικυρώνεται ο ανθρώπινος οραματισμός του ποιητή και συντάσσεται με τις πνευματικές και καλλιτεχνικές εκείνες πράξεις, που αποσκοπούν να δώσουν νόημα και ποιότητα στη σύγχρονη ζωή μας».
Μερικές κριτικές ακόμα …
Ο Θεατρικός Όμιλος Κορίνθου αποτέλεσε μεγάλο κομμάτι στη ζωή του και ο Λάκης Γιαννιδάκης αποτέλεσε σημαντικό κεφάλαιο του Θεατρικού Ομίλου Κορίνθου.  Δεν είναι τυχαίο πως τα χρόνια που είχε αναλάβει ως Πρόεδρος του Ομίλου το «Πανελλήνιο Ερασιτεχνικό Φεστιβάλ Θεάτρου» κερδίζει μεγάλη απήχηση και αναγνώριση.
Κάθε Σεπτέμβρη η Κόρινθος επί 10 ημέρες ζει σε πολιτιστικούς  ρυθμούς , γεμίζοντας ασφυκτικά κάθε βράδυ μια μεγάλη αίθουσα κινηματογράφου (ΛΑΪΣ). Κάθε φεστιβάλ είναι αφιερωμένο σε ένα ανθρώπινο ιδανικό και γίνονται παράλληλες δράσεις υποστήριξης. Μεγάλες προσωπικότητες σε εθνικό και διεθνή επίπεδο παρευρίσκονται ως επίσημοι προσκεκλημένοι και τιμώμενα πρόσωπα στην Κόρινθο.
Πρωταγωνιστεί με τον Θεατρικό Όμιλο σε πολλά έργα «ΠΡΟΔΟΣΙΑ», «ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ», «ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΨΕΥΤΗΣ» … Το ταλέντο του Λάκη Γιαννιδάκη στην υποκριτική τέχνη ξεχωρίζει . Η Ροζίτα Σώκου θα γράψει για την ερμηνεία του στην κωμωδία «Πειραματόζωο»(1981) , ότι «πρόκειται για το πιο αυθεντικό -πρωταγωνιστικά ταλέντο-  που έχει δει η ελληνική σκηνή από τότε που πρωτοβγήκε ο Βουτσάς».
Το 1988 με πρωτοβουλία του τότε βουλευτή ΠΑΣΟΚ Κορινθίας Θεόδωρου Κοτσώνη , ο Λάκης Γιαννιδάκης αναλαμβάνει να στήσει και να διευθύνει έναν από τους πρώτους , πανελλαδικά , σταθμούς στην Ελεύθερη Ραδιοφωνία. Το όνομα αυτού … ΗΛΕΚΤΡΑ 98.8 FM.
Τα ραδιοφωνικά χρόνια που θα ακολουθήσουν θα είναι πολλά και συναρπαστικά. Νέοι άνθρωποι που αγαπούν την μουσική , την επικοινωνία , την ενημέρωση εντάσσονται στο έμψυχο δυναμικό του σταθμού . Η ακροαματικότητα του σταθμού ξεπερνάει κάθε προσδοκία χάρη στην αυθόρμητη αγάπη του κόσμου που το ραδιόφωνο εκείνη την εποχή είναι όπως το διαδίκτυο σήμερα. Ατελείωτες ώρες στο studio ο Λάκης Γιαννιδάκης , αφήνει εποχή με την βραδινή εκπομπή  «Κάτω από την Λάμψη του φεγγαριού». Με την γλυκιά και αισθησιακή φωνή του ξενυχτάνε χιλιάδες ακροατές και ακροάτριες … Φίλες και φίλοι φιλαράκια , όπως συνήθιζε να λέει στην προσφώνησή του .
Αφιερώσεις , διαγωνισμοί , καλεσμένοι … αλλά και πολλά happenings , συναυλίες  και διάφορες εκδηλώσεις που κάνουν τον Λάκη Γιαννιδάκη να φεύγει σχεδόν καθημερινά νωρίς το πρωί από το σπίτι του και να επιστρέφει ξημερώματα.  Είναι η εποχή που πλέον επιλέγει οριστικά το ελεύθερο επάγγελμα καθώς η αναγνωσιμότητα του και οι δημοσιογραφικές του εκπομπές ενόχλησαν «κάποιους» στην Εθνική Τράπεζα καλώντας τον σε απολογία. Αρνείται να απολογηθεί για τα πιστεύω του . Παραιτείται ύστερα από 20χρόνια στην τράπεζα , χωρίς δεύτερη σκέψη και δίνετε ολοκληρωτικά στο ραδιόφωνο και στην τηλεόραση  ΗΛΕΚΤΡΑ TVπου ιδρύθηκε λίγο μετά.
Το 1992 , ο Λάκης Γιαννιδάκης , ιδρύει το  Ραδιοφωνικό και μετέπειτα και τηλεοπτικό σταθμό, το ΚΕΝΤΡΟ στους 98.2 στα FM και ΚΕΝΤΡΟ TV. Γράφει το δικό του κεφάλαιο στην ιστορία των τοπικών ΜΜΕ με ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές. Εκεί κάνει το ξεκίνημά του με την εκπομπή ΜΠΡΑΒΟ ΚΙΤΣΟ ο Μάρκος Σεφερλής αλλά και τις πρώτες του συνεντεύξεις ο Μάκης Πουνέντης. Είναι η εποχή που πρωτοεμφανίζονται τα τηλεπαιχνίδια και ο Λάκης Γιαννιδάκης παρουσιάζει με επιτυχία το SUPERGAMES.
Φυσικά ποτέ δεν έλειψε το κοινωνικό πρόσωπο του σταθμού . Αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες στήριξης και ενίσχυσης της τοπικής κοινωνίας (δωρεές , επεμβάσεις κτλ) αλλά και προασπίζοντας αρχές και αξίες (συναυλίες αφιερωμένες στην Ειρήνη , ανθρώπινα δικαιώματα , κ.α.).
Γυρίζει σπιθαμή προς σπιθαμή την αγαπημένη του Κορινθία αναλαμβάνοντας την παραγωγή του ντοκιμαντέρ ΚΟΡΙΝΘΟΣ & ΚΟΡΙΝΘΙΑ. Μια προσεγμένη δουλειά , εντυπωσιακή για τα δεδομένα της εποχής , που προάγει τα αξιοθέατα και την πολιτισμική κληρονομιά του τόπου μας.
Και όταν όλα αυτά κάνουν τον κύκλο τους ξαναπιάνει την πένα του. Αποκλειστικά ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ  η τελευταία σελίδα της εφημερίδας ΣΗΜΕΡΑ ,  κυκλοφορεί με την υπογραφή του Λάκη Γιαννιδάκη. Καυστικώς , σατιρικός και με το δικό του πάντα στυλ καταπιάνεται με πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα του τόπου μας.
Αναδεικνύει θέματα – καταγγελίες  και ξεσκεπάζει σκάνδαλα που κανείς δεν τολμούσε να αγγίξει ποτέ. Γίνετε αποδέκτης παραπόνων και αδικιών της τοπικής κοινωνίας μιας και ο κόσμος γνωρίζει πως ο Λάκης Γιαννιδάκης θα δημοσιοποιήσει το πρόβλημά του και έτσι έχει πιθανότητες να δοθεί λύση. Παίρνει την μορφή ενός σύγχρονου «Ρομπέν των Δασών» θα τολμούσαμε να πούμε.
Αυτό φυσικά τον κάνει να έχει πολλούς φίλους αλλά του δημιουργεί και πολλούς εχθρούς.
Δεν τον πτοεί αυτό , ποτέ δεν τον ένοιαξε να τα έχει καλά με όλους. Δεν φοβάται να συγκρουστεί  ακόμα και με ανθρώπους στην υψηλή εξουσία προκειμένου να πει την αλήθεια του. Αυτό τον έκανε και συχνό επισκέπτη στα δικαστήρια . Ωστόσο δεν τον τρόμαξε ώστε να φιμώσει τον λόγο του .
Εκδίδει την δική του εβδομαδιαία εφημερίδα ΠΡΟΣ ΚΟΡΙΝΘΙΟΥΣ (το όνομα της στήλης του στο ΣΗΜΕΡΑ) . Εκεί ξεκινάει και η ΣΦΕΝΤΟΝΑ. Μια ολοσέλιδη στήλη στην τελευταία σελίδα που ο Λάκης Γιαννιδάκης συνεχίζει να γράφει με τον γνώριμο πλέον στυλ του.
Το 2007 , η ΣΦΕΝΤΟΝΑ ξεκινάει το διαδικτυακό της ταξίδι. Στην αρχή δειλά με την μορφή blog και στην συνέχεια εξελίσσετε σε μια ισχυρή διαδικτυακή εφημερίδα με χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά (sfedona.gr).
Οι sfedonistas «ακολουθούν»  τον Λάκη Γιαννιδάκη , πότε συμφωνούν πότε διαφωνούν μαζί του … πάντα όμως έχουν λόγο, ανταλλάσουν απόψεις , προασπίζονται την δημοκρατία …  αγαπούν την Κορινθία, την ζωή, την χαρά  … στις  17/6/2017 αναπάντεχα και με θλίψη αποχαιρετούν τον Λάκη Γιαννιδάκη .
… Ένας χρόνος μετά
Αφιερωμένο στην μνήμη του πατέρα μου
Νάνσυ Γιαννιδάκη

Ο Λάκης Γιαννιδάκης στην προσωπική του ζωή πορεύτηκε για σχεδόν 42 χρόνια μαζί με την αγαπημένη του σύντροφο Πόπη . Απέκτησαν μαζί τρεις κόρες . Την Νάνσυ , την Εβίτα και την Μελίνα. Γνώρισε τέσσερα εγγόνια που λάτρευε και φρόντιζε να αφιερώνει αρκετό χρόνο μαζί τους… Αν και έφυγε νωρίς πρόλαβε να τους μεταδώσει την αγάπη του για τους ανθρώπους , τα ζώα , την φύση και την … ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ!

Το παραπάνω αφιέρωμα της Νάνσυ Γιαννιδάκη στον πατέρα της , δημοσιεύεται στο sfedona.gr 

- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog