Υπάρχουν τόσες πολλές συμβουλές και μικρά κόλπα για να ενισχύσετε την αυτοεκτίμηση και να προβάλλετε μια αίσθηση άνεσης προς τον συνομιλητή σας…

Αλλά ένας από τους ευκολότερους τρόπους είναι να πειραματιστείτε με την χροιά της φωνής σας, προκειμένου να «τραβήξετε» την προσοχή, να περάσετε το μήνυμα σας και να φανείτε πιο σίγουρος γι’αυτό που λέτε/παρουσιάζετε.

Αν και δεν είναι απαραίτητο να αλλάξετε εντελώς τη φωνή σας για να ακούγεστε πιο σίγουροι, μια μικρή αλλαγή στον τόνο μπορεί να έχει ένα πολύ ισχυρό αποτέλεσμα. Είναι το ίδιο πράγμα με το να στέκεστε πιο ευθυτενώς με τους ώμους σας προς τα πίσω. Γνωρίζετε πώς αυτό μπορεί να σας κάνει να αισθάνεσθε πιο σίγουρος; Το ίδιο μπορεί να ισχύει και για την ελαφριά προσαρμογή της φωνής σας.

«Η φωνή έχει πολλά να κάνει με το πώς αλληλοεπιδρούμε μεταξύ μας», λέει η Maraliz Campos, διαπιστευμένη επαγγελματίας ήχου και εκπαιδεύτρια διαλογισμού.

«Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η φωνή σας δεν επηρεάζει μόνο τον ακροατή σας, αλλά και τη σιγουριά στον εαυτό σας», λέει ο Robin Greenwood, ιδρυτής της εφαρμογής Astound.

Έτσι, αν ψάχνετε για κάποια ενθάρρυνση πριν πάτε σε μια συνέντευξη για δουλειά, για να κάνετε μια ομιλία ή σε ένα ραντεβού, αυτές οι συμβουλές μπορούν να σας φανούν χρήσιμες.

Μιλήστε από το διάφραγμα σας

«Η φωνή από το διάφραγμα είναι η ισχυρότερη από όλες τις φωνές», λέει ο Caleb Backe, ειδικός υγείας και ευεξίας στο Maple Holistics. «Το πρώτο βήμα για να αποκτήσετε φωνή από το διάφραγμα θα ήταν να εκπαιδεύσετε τον εαυτό σας να αναπνέει μέσω του διαφράγματος. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να ασκείστε αναπνέοντας ήρεμα».

Εδώ είναι πως: «Όταν εισπνέετε, η κοιλιά σας πρέπει να ανεβαίνει και όταν εκπνέετε, η κοιλιά σας πρέπει να πέφτει», λέει ο Backe. «Μόλις συνηθίσετε να αναπνέετε από το διάφραγμα, θα παρατηρήσετε ότι αρχίζετε να μιλάτε από το διάφραγμα σας».

Όταν μιλάτε να χαμογελάτε

Ένας τρόπος για να ακούγεστε θερμοί και φιλικοί όταν μιλάτε, είναι να χαμογελάτε λιγάκι. «Οι ερμηνείες επηρεάζονται από τη διάθεσή σας και η διάθεσή σας επηρεάζεται από τις εκφράσεις του προσώπου σας», λέει η Campos.

Παρόλο που προφανώς δεν χρειάζεται να χαμογελάτε όλη την ημέρα αν δεν το θέλετε, αυτή η κίνηση μπορεί να βοηθήσει τη φωνή σας να ακούγεται πιο φιλική και να κάνει τους άλλους να νοιώσουν άνετα απέναντί σας. Και όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι.

Να είστε σε σωστή στάση σώματος-σταθείτε όρθιοι

Εάν φανταστείτε το σώμα σας ως ένα όργανο για να προβάλλετε τη φωνή σας, τότε έχει νόημα να θέλετε ίσως να σταθείτε πιο όρθιοι, χωρίς να καμπουριάζετε, έτσι ώστε ο λόγος σας να έχει σωστή ροή.

«Εάν σταθείτε όρθιοι, θα αναπνέετε βαθύτερα και θα ακούγεστε καλύτερα. Θα βοηθηθεί επίσης η εμπιστοσύνη σας, κάτι που θα επηρεάσει θετικά τον τρόπο που ακούγεστε από τους γύρω σας”.

Βεβαιωθείτε ότι η διατύπωση σας είναι σαφής

«Το ψέλλισμα σημαίνει ανασφάλεια και οι άνθρωποι δεν θα σας πιστέψουν αν νομίζουν ότι εσείς ο ίδιος δεν εμπιστεύεστε τα λόγια σας», λέει η Campos. Μια γρήγορη τεχνική τελειοποίησης φωνής, για να βοηθήσει με στην διατύπωση, είναι αυτή:

«Πάρτε ένα φελλό από μπουκάλι κρασιού και βάλτε τον ανάμεσα στα δόντια σας, διαβάστε τους στίχους ενός ή δύο αγαπημένων σας τραγουδιών, βγάλτε το φελλό και τα ξαναδιαβάστε τους. Παρατηρείστε την διαφορά στην άρθρωση». Τώρα, εξασκηθείτε μιλώντας με τον ίδιο τρόπο, χωρίς τον φελλό.

Κάντε μια παύση

Για να φανείτε ότι έχετε επιπλέον αυτοπεποίθηση, συχνά είναι χρήσιμο να κάνετε μια μικρή παύση πριν μιλήσετε. «Με την παύση, αφήνετε χρόνο για να βάλετε τις σκέψεις σας σε τάξη, προσδίδοντας πειστικότητα στη φωνή σας, και μειώνοντας τις πιθανότητες να κάνετε άβολα κενά στο λόγο σας», λέει η Campos. Δείχνει επίσης στον ακροατή ότι είστε χαλαρός, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει και αυτούς να αισθάνονται πιο άνετα.

Επιβραδύνετε την αναπνοή σας

Όταν νιώθουμε νευρικοί, είναι σύνηθες να αναπνέουμε γρηγορότερα. Συνεπώς, παίρνοντας τον χρόνο για να επιβραδύνουμε σκόπιμα την αναπνοή, μπορεί να ηρεμήσει και τη φωνή. Όπως λέει η Campos: «Επιβραδύνετε της αναπνοής σας και ο ρυθμός της της ομιλίας σας θα τείνει να ακολουθήσει. Η γρήγορη ομιλία συχνά προκαλεί έλλειψη εμπιστοσύνης, άγχος και άγχος στον ακροατή».

huffingtonpost.gr