Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Οριστικό: Εκτός ελληνικού προγράμματος το ΔΝΤ

- Advertisement -

Παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος. Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα για βιώσιμη λύση για το ελληνικό χρέος…
Είναι πλέον οριστικό, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πληροφορίες της στήλης: Το ΔΝΤ έλαβε την απόφασή του και δεν θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα- άλλωστε και να ήθελε, έως το Eurogroup της προσεχούς Πέμπτης, δεν προλαβαίνει!

Το ΔΝΤ παραμένει ως τεχνικός σύμβουλος, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στη στάση που θα κρατήσει το Βερολίνο στο θέμα της μείωσης του ελληνικού χρέους. Μια μείωση που θα είναι τέτοια που δεν θα οδηγήσει τις αγορές σε νευρικότητα και σε αμφιβολίες αν η Ελλάδα θα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της έως και το 2030.

Αγκάθι με το Βερολίνο εξακολουθεί να αποτελεί η επέκταση των δανείων, με το Βερολίνο να φτάνει αυτή τη στιγμή μέχρι την επιμήκυνση των δανείων του δευτέρου μνημονίου κατά πέντε χρόνια, καθώς και την προεξόφληση των ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα αδιάθετα ποσά που υπάρχουν στο τρίτο μνημόνιο.

Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης, που χειρίζονται –με μεγάλη αξιοπιστία στο εξωτερικό- επιμένουν σε χρόνο επιμήκυνσης κοντά στα δέκα χρόνια, ώστε η βιωσιμότητα του χρέους να εξασφαλίζεται έως το 2032 με δεδομένο ότι από το 2022 λήγει η τρέχουσα περίοδος χάριτος.

Η Κομισιόν πιέζει το Βερολίνο προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ εκτιμάται ότι τελικά το ΔΝΤ θα προχωρήσει σε θετική ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, πολύ περισσότερο που τα δάνεια της χώρας μας προς αυτό θα έχουν πληρωθεί.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζουν τα «Παιχνίδια Εξουσίας» ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα αναλάβει πρωτοβουλίες για βιώσιμη λύση στο ελληνικό χρέος το επόμενο διάστημα στο παρασκήνιο, πιθανόν δε και στο προσκήνιο.

news247.gr
- Advertisement -

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog