Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Eurogroup Πέμπτης 21 Ιουνίου: Αντί για κούρεμα χρέους, «τυράκι» ρευστότητας 4,5 δισ. ευρώ

- Advertisement -

Eurogroup Πέμπτης 21 Ιουνίου 2018 …

Ειδήσεις: Άπιαστο όνειρο το κούρεμα χρέους παρά τα εύσημα των Ευρωπαίων Αξιωματούχων για τη συμφωνία των Πρεσπών με τα Σκόπια – ΔΝΤ και Γερμανία αποφασίζουν για επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων- Συγκλίνουσες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες τοποθετούν μεταξύ επτά και εννέα ετών την επέκταση του χρόνου πληρωμής των δανείων του EFSF – «Τυράκι» για την ελληνική πλευρά μια ενδεχόμενη ένεση ρευστότητας 4,5 δισεκαττομυρίων από τα τα 25 δισ. ευρώ των αδιαθέτων χρημάτων του προγράμματος

Αν και μετά τη συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ για το ονοματολογικό των Σκοπίων καλλιεργήθηκαν πολλές προσδοκίες για το χρέος, τα πράγματα στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου του 2018 δεν θα είναι ιδανικά.

Προφανώς κανείς δεν περιμένει να υπάρξει ουσιαστική ελάφρυνση χρέους.

Επι της ουσίας οι δανειστές αναζητούν φόρμουλα για να μεταθέσουν την ουσιαστική επίλυση του θέματος στο… μέλλον, χωρίς να προκαλέσουν μεγάλη δυσαρέσκεια στην ελληνική πλευρά που είναι αλήθεια ότι έχει στηρίξει ένα μεγάλο μέρος του πολιτικού της αφηγήματος.

Βερολίνο και ΔΝΤ, σχεδιάζουν μια νέα περίοδο χάριτος των δανείων πέριξ των 7 ετών.

Η Αθήνα έχει επί του παρόντος αναβολή για τα δάνεια αυτά (130,9 δισ. ευρώ) μέχρι το 2022 με την αποπληρωμή τους να ξεκινά το 2023 και να ολοκληρώνεται το 2056.

Ενδεχομένως, το Eurogroup να συμφωνήσει και στην επέκταση των ωριμάνσεων για τα δάνεια του EFSF κατά περίπου πέντε χρόνια.

Δεύτερο μέτρο ελάφρυνσης θα είναι η επιστροφή των κερδών, συνολικού ύψους 4,5 δισ. ευρώ, από τα προγράμματα SMP΄s και ANFA’s που αποκόμισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα.

Θα μας δώσουν δηλαδή το 1/6 των χρημάτων από τα αδιάθετα 25 δισ. ώστε να γίνει η λεγόμενη διαχείριση στοιχείων ενεργητικού και παθητικού (liability management), δηλαδή η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ και της EKT με τα φθηνά δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας.

Δεν είναι τυχαίο το πρόσφατο ρεπορτάζ της Handelsblatt που μεταξύ άλλων αναφέρει ότι οι ελληνικές προσδοκίες από το προσεχές Eurogroup ενδέχεται να διαψευστούν κυρίως λόγω Βερολίνου.

Στο επικείμενο Eurogroup της Πέμπτης (21 Ιουνίου) αναφέρεται ρεπορτάζ της Handelsblatt, η οποία επιχειρεί να αναλύσει τις παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποσπάσει η Ελλάδα από τους εταίρους της.

Η οικονομική εφημερίδα του Ντύσελντορφ κάνει λόγο για «παζάρεμα μέχρι τέλους» και προβαίνει στην εκτίμηση ότι «η συνάντηση (σ.σ. των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης) ενδέχεται να ολοκληρωθεί με απογοητευτικό τρόπο για τον έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Κυρίως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς αντιτίθεται σε υπερβολικά εκτεταμένες παραχωρήσεις».

Όπως υπενθυμίζει η HB, υπό συζήτηση βρίσκεται η επέκταση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του δευτέρου προγράμματος για την Ελλάδα για ένα διάστημα έως και 15 χρόνια. «Ωστόσο η Γερμανία πατάει φρένο και δεν είναι μόνη της σε αυτό εντός του Eurogroup, λένε Ευρωπαίοι διπλωμάτες», αναφέρει το ρεπορτάζ.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι το πρωί της Πέμπτης συνέρχεται για τελευταία φορά το Euroworking Group. Εάν δεν προκύψει συμβιβασμός εκεί «τότε οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα έχουν μια μακρά νυχτερινή διάσκεψη».

Η Handelsblatt αναγνωρίζει στην ελληνική κυβέρνηση ότι έπραξε ότι ήταν σε θέση να κάνει «προκειμένου να καταστήσει πολιτικά εφικτή την ελάφρυνση του χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έφερε και πέρασε στο κοινοβούλιο το τελικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Και η επίλυση της μακροχρόνιας διαμάχης με τη Μακεδονία για την ονομασία ενδέχεται να βοηθήσει τον Τσίπρα. Ναι μεν όλοι οι εμπλεκόμενοι διαψεύδουν ότι υπάρχει κάποιος συσχετισμός. Όμως με τη συμφωνία στο ονοματολογικό, η οποία επιδοκιμάζεται ευρέως στη Δύση, ο Τσίπρας απέδειξε για άλλη μια φορά ότι είναι ρεαλιστής πολιτικός».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Eurogroup

Το Eurogroup θα συνεδριάσει σε δύο συνθέσεις: αρχικά θα πραγματοποιηθεί τακτική συνεδρίαση των υπουργών της ευρωζώνης, με έναρξη των εργασιών στις 15:00 και στη συνέχεια θα συνεδριάσουν οι υπουργοί των 27 κρατών μελών της ΕΕ, με έναρξη των εργασιών στις 17: 30.

15:00 – Συνεδρίαση του Eurogroup σε τακτική σύνθεση

Πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας

Το Eurogroup θα εξετάσει την πρόοδο της Ελλάδας όσον αφορά την εφαρμογή των προαπαιτούμενων στο πλαίσιο της τέταρτης (και τελευταίας) επανεξέτασης του προγράμματος. Με βάση την αξιολόγηση, οι υπουργοί θα μπορέσουν να λάβουν απόφαση σχετικά με όλα τα στοιχεία που απαιτούνται για να εξασφαλιστεί η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος έως τον Αύγουστο.

Τα στοιχεία αυτά συνδέονται με το πλαίσιο εποπτείας που θα ισχύει μετά το πρόγραμμα, το μέγεθος της τελικής δόσης της χρηματοδοτικής στήριξης από τον ΕΜΣ και τα ενδεχόμενα μέτρα όσον αφορά το χρέος. Το Eurogroup προέβλεψε σειρά μέτρων για το χρέος στη δήλωση του Ιουνίου του 2017.

Το πρόγραμμα προβλέπεται να λήξει στις 20 Αυγούστου 2018.

Χρονολόγιο: το τρίτο πρόγραμμα χρηματοδοτικής συνδρομής για την Ελλάδα (γενικές πληροφορίες)

Δήλωση του Eurogroup για την Ελλάδα (δελτίο τύπου, 15/6/2017)

Διαβουλεύσεις του ΔΝΤ με την ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου IV

Το Eurogroup θα ανταλλάξει απόψεις σχετικά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της διαβούλευσης του ΔΝΤ με την ευρωζώνη δυνάμει του άρθρου IV. Το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει την τελική έκθεση λίγο αργότερα.

Φέτος, το ΔΝΤ ασχολήθηκε κυρίως με τις εθνικές και ευρωπαϊκές πολιτικές που αποσκοπούν στην προστασία της οικονομίας της ευρωζώνης από μελλοντικούς κλυδωνισμούς.

Το ΔΝΤ διεξάγει αυτές τις διαβουλεύσεις κάθε χρόνο με όλα τα μέλη του, είτε πρόκειται για μεμονωμένες χώρες είτε για νομισματικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της ευρωζώνης, σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του.

newsbomb.gr
- Advertisement -

8 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μέσα στο σακίδιο έχει μία μιλφέιγ, ένα ραβανί, μία τιραμισού, μιά πασταφλόρα, μια σοκολατίνα, 2 μελομακάρονα και 3 γαλακτομπούρεκα, όλα από τα χεράκια σου.

  2. Καλά όλα αυτά αλλά μέσα στο σακίδιο εκτός από μία μπανάνα ενα σάντουιτς με τόνο και χυμό ροδάκινο έχει και μια μπορντό γραβάτα σαν του Αλέξη!!Στην "φορεσα" τώρα για να μην κάνεις τον πονηρό!!Πάντως ξέχασες τα δύο καλύτερα γλυκά ΠΡΟΦΥΤΕΡΟΛ Και ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ.!!Άμα δεν είσαι τις δουλειάς άμ Πώς!!Γειά σου αδερφέ

  3. Καλά όλα αυτά αλλά μέσα στο σακίδιο εκτός από μία μπανάνα ενα σάντουιτς με τόνο και χυμό ροδάκινο έχει και μια μπορντό γραβάτα σαν του Αλέξη!!Στην "φορεσα" τώρα για να μην κάνεις τον πονηρό!!Πάντως ξέχασες τα δύο καλύτερα γλυκά ΠΡΟΦΥΤΕΡΟΛ Και ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ.!!Άμα δεν είσαι τις δουλειάς άμ Πώς!!Γειά σου αδερφέ

  4. Αντρίκο μου καλέ, σου απαντάω με την συνέχεια: αυτός μπορεί να έχει μέσα όλα αυτά που σου έγραψα, αλλά να ρωτάς τι θα έχει μέσα η δική μας τσάντα, που με την επιμήκυνση του χρέους θα φτάσουμε να κουβαλάμε για κολατσιό νερόβραστη λαχανίδα. Γιαυτό καλά κάνεις και μένεις εκεί. Χαιρετισμούς στην Ουαλλία

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog