Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τα έχασαν και οι επιστήμονες με την εξαφάνιση των τσουχτρών!

- Advertisement -

«Εδώ οι τσούχτρες, εκεί οι τσούχτρες, που είναι οι τσούχτρες; Ούτε οι επιστήμονες δεν μπορούν να απαντήσουν, στην παρούσα φάση τουλάχιστον, τι έχει συμβεί φέτος με τις τσούχτρες
και γιατί χάθηκαν έτσι ξαφνικά από τις ακτές … Είναι ένα φαινόμενο που δύσκολα μπορεί να εξηγηθεί και γι’ αυτό ακόμα οι ειδικοί κρατούν μικρό «καλάθι» καθώς ούτε και οι ίδιοι περίμεναν τέτοια διαφορά από τη μια χρονιά στην άλλη.

O καθηγητής του τομέα βιολογίας ζώων του Πανεπιστημίου Πατρών, Κωνσταντίνος Κουτσικόπουλος εξηγεί:

 Από ότι φαίνεται και η πανεπιστημιακή κοινότητα εξεπλάγη από τις έως τώρα εξελίξεις και την παντελή απουσία των μεδουσών.
«Ομολογώ ότι και για εμάς αποτελεί έκπληξη η γρήγορη εξαφάνιση των μεδουσών, εάν πράγματι πρόκειται για εξαφάνιση», επισημαίνει ο καθηγητής. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο κ. Κουτσικόπουλος, μέχρι στιγμής είχαμε έναν εντελώς «άτυπο» (αλλοπρόσαλλο θα λέγαμε πιο λαϊκά) καιρό με ζέστες σε περιόδους που δεν το συνηθίζει και βροχές που συνοδεύονται από χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέσα στον Ιούνιο.

«Όλα μπορεί να έχουν παίξει το ρόλο τους. Εμείς θα μελετήσουμε εάν αυτή η αφύσικη συμπεριφορά του καιρού έχει επηρεάσει και τις θερμοκρασίες της θάλασσας», επισημαίνει ο καθηγητής. Με τα μέχρι στιγμής, ελάχιστα, δεδομένα που έχουν στη διάθεσή τους οι επιστήμονες το πιο πιθανό σενάριο φαντάζει αυτό που έχουν ονομάσει το «λογικό».

Αυτό το καλό για την περιοχή μας σενάριο είναι εκείνο που βασίζεται στον φυσικό κύκλο ζωής και πληθυσμιακών εξάρσεων των μεδουσών. Με άλλα λόγια δηλαδή από το 2016 μέχρι και πέρυσι υπήρξε μια μεγάλη έξαρση του πληθυσμού τους, με τον κύκλο αυτό, που γίνεται κάθε 8 με12 χρόνια, να έκλεισε τελικά φέτος.

«Σε κάθε περίπτωση όλα τούτα είναι εικασίες, προς το παρόν. Το φαινόμενο της μεγάλης τους έκρηξης δεν το εξηγήσαμε επαρκώς, ούτε και αυτό της «ξαφνικής» διαφαινόμενης εξαφάνισής τους. Προσωπικά θα περίμενα να έχουμε και φέτος μέδουσες σε μικρότερο βέβαια βαθμός από ότι πέρυσι και να είχαμε ένα σταδιακό σβήσιμο. Από ότι φαίνεται είχαμε μια πολύ πιο γρήγορη αποκλιμάκωση», σχολιάζει ο κ. Κουτσικόπουλος.

Με δεδομένο ότι πέρυσι τέτοια εποχή το φαινόμενο ήταν πάρα πολύ έντονο κι ενοχλητικό στις παραλίες της ακτογραμμής από το Λουτράκι μέχρι και τη Δυτική Αχαΐα, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι φέτος τα πράγματα τελικά θα είναι πολύ καλύτερα. Ωστόσο σε κάθε περίπτωση θα το παρακολουθούν και με βάση πληροφορίες που μπορούν να τους δώσουν οι δορυφόροι.

«Οι πληροφορίες που μας είχαν δώσει πέρυσι, για παράδειγμα, ήταν ότι το 2017 καταγράφηκε στο Κορινθιακό η υψηλότερη θερμοκρασία επιφανειακών νερών για τα 30 τελευταία χρόνια. Τον βαθμό που αυτό το γεγονός συνέβαλε στην αύξηση του πληθυσμού των μεδουσών δεν το ξέρουμε.

Η πραγματικότητα είναι όμως ότι βάση της κλιματικής αλλαγής έχουν πιο ήπιους Χειμώνες», σχολιάζει ο καθηγητής επισημαίνονται επίσης ότι οι πιέσεις που δέχεται ο Αμβρακικός, η υποβάθμιση του περιβάλλοντος, η υπεραλίευση και άλλοι παράγοντες μπορεί να συνέβαλαν στην πρωτόγνωρη αύξηση των μεδουσών που μας επισκέφθηκαν το περσινό καλοκαίρι»

 thebest.gr.

- Advertisement -

25 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Είδατε τελικώς που ούτε οι επιστήμονες έχουσιν απάντησιν? Καλά τα έλεγε ο ανθυπίλαρχος της κλαδικής ότι δεν ξέρουν το αντικείμενο και ότι έπρεπε να μαζωχτούν οι ψαράδες του Κορινθιακού και να βρουν λύση για το φαινόμενο. Οι απλοί και λαϊκοί άνθρωποι ξέρουν.

  2. Τις τσούχτρες τις "έδιωξαν!οι σχολιαστές του loutrakiblog κυρ Κώστα!!Τόσο τσουχτρολογια από πέρσι μέχρι φέτος σου λένε οι τσούχτρες άσε ρε που θα τσιμπήσουμε τους λουτρακιωτες θα πάθουμε τίποτα.Χαχαχαχα. Καλησπέρα στο δροσερό μας Λουτράκι από την καυτή Ουαλία

  3. ston 3:32μμ
    Δεν υπάρχει άρθρο –σχόλιο μου όπου δεν επαληθεύτηκα μάγκα…!
    Και αν νομίζεις ότι ΔΕΝ.. γράφτω παρακαλώ…!

    Τι να πω για τις τσούχτρες: Έλεγα μασκούλα-γυαλάκια και υπομονή , φυσικό φαινόμενο είναι θα περάσει…
    και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για αυτό..
    Ούτε χελώνες-δελφίνια –βατράχια- δίχτυα -ούτε τα κανάλια θα σώσουν την κατάσταση…!

    Για τα Σκόπια έλεγα : Ας τους δώσουμε ένα Σλαβομακεδονία –και να σβήσουν τις αλυτρωτικές αξιώσεις από το σύνταγμά τους..
    και προχωράμε διότι μας συμφέρει…!

    Για το δημοψήφισμα του Τσίπρα έλεγα :
    Δεν νομίζω ΘΑ αλλάξει τίποτα.. ούτε θα έλθει η δραχμή –ούτε θα μας διώξουν από την Ευρώπη..…

    Για τον καιρό αρκετές φορές έχω διορθώσει τις προβλέψεις έτσι δεν είναι..? και πολλά άλλα…
    Αν έχεις κάτι γράφτω…??
    Είμαι περίεργος να δω τα λάθη μου….!!

  4. Καλά τα λέει, μέσα σε όλα έχει πέσει ο λεγάμενος. Γιατί? Γιατί έχει πείρα. Έχει βγάλει το πανεπιστήμιο της ζωής. Γιαυτό τον εμπιστεύτηκαν και στο κόμμα του. Ήξερε επακριβώς ποιος θα κερδίσει τις εκλογές και με το ποσοστό που θα κέρδιζε. Βουλωμένο γράμμα διαβάζει. Μασκούλα-γυαλάκια λοιπόν για να φεύγει μακρυά το τσουχτρομάνι, και Άγιος ο Θεός.

  5. Το είπατε σωστά. Πείρα!Ο Paul έχει πειρα και έχει βγάλει όχι μόνο πανεπιστήμιο της ζωής!!Και όλα τα λεφτά δεν αγοράζουν την πείρα που έχει ο καθένας μας όχι μόνο ο Paul !Καλησπέρα στον Paul και στους άλλους που του κολλάτε αλλά καταβαθος τον παραδεχεστε όπως και εγώ

  6. Τον βαστώ μέσα σε πάνες-και βαμβάκια δροσερό και καθαρό…
    Αλλά όχι και για σένα Φρόσω…
    Αλβανό.. όπως ξέρεις μεταξύ μας…..**

  7. Βάστα τον λοιπόν. Άλλωστε, όπως ξέρεις πλέον και εκ πείρας, η ηλικία σου θεωρείται η χρυσή εποχή του…βαστάγματος.

  8. Η χρυσή εποχή του…βαστάγματος. Ελενίτσα μου τώρα είναι να πας στην Αλβανία…
    Εκεί να δεις τα σουβλάκια σχεδόν τσάπα…!!
    Ξέρεις γιατί ομιλώ..**

  9. Τραγούδι για να το ελαφρυνουμε λίγο. Στου γιαλού τα βοτσαλακια κάθονται 2 καβουράκια. Αντέ Καλημέρα σας

  10. Ελένη όταν κάνει ζέστη εδω δεν παλεύεται!εδώ είναι ακριβώς αντίθετα για τον ήλιο και τη ζέστη. Αφού παρακαλάμε να βρέξει να δροσίσει λίγο. Το κυριότερο όμως δεν έχουμε την θάλασσα την ελληνική να ριξουμε τις βουτιές μας. Άμα σας πω ότι έχω την θάλασσα 5 λεπτά από το σπίτι μου αλλά δεν βάζω μέσα ούτε τα πόδια!!πολλή θολούρα λάσπη τέτοιο χάλι. Αυτοι που είναι τυχεροί είναι κάτω από Λονδίνο προς Γαλλία μεριά και λίγο κορνουαλη. Πλησιάζει πάντως ο καιρός που κατεβαίνω Λουτράκι και παίρνω τα πάνω μου

  11. Αναστασία, Αμαλία, Ελένη από Λειβαδιά, Ελένη με την σκορδαλιά, Φρόσω, και τώρα Ελένη από Αλβανία. Για να δούμε που αλλού θα πάει το μυαλό του. Ποιος ξέρει ποιαν άτυχη έβαλε τώρα στο θαμπωμένο μάτι.

  12. Η γυναίκα δεν είναι τεμπέλα ούτε χαραμοφάϊσσα περιμένοντας πότε θα την κεράσει κανείς κανα καρτούτσο για να την βγάλει στο τσαμπέ, αλλά δουλεύει σαν σκυλί για τα προς το ζην. Συνεπώς οι χαραμοφάϊδες που περίμεναν από το θασοκ να τους θρέψει, ας μείνουν μουγκοί γιατί εκτίθενται.

  13. 6:46 μ.μ. Η αλήθεια είναι ότι έχετε και πολύ υγρασία απ'όσο ξέρω, οπότε επιρρεάζει, όσο να'ναι. Την καλησπέρα μου αγαπητέ Ανδρέα. Ελένη.

  14. Αυτό είναι το κακό όταν εδώ έχει 30 βαθμούς είναι σαν 40 Ελλάδος. Πάντως επιδη είχαμε βαρύ χειμώνα μετά από αρκετά χρόνια ένα καλό καλοκαίρι το θέλαμε. Καλησπέρα

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Δείτε ακόμα

Σχετικά άρθρα

loutrakiblog